.
Ο Ευφήμιος (αναφερόμενος και ως Ευθύμιος[1], κατά κόσμον Επιφάνιος) διετέλεσε Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως από το 490 ως το 496. Πριν την εκλογή του ήταν πρεσβύτερος της Κωνσταντινούπολης και διευθυντής του Πτωχοκομείου της Νεάπολης.
Αντιμετώπιση του ακακιανού σχίσματος
Αμέσως μετά την εκλογή του βρέθηκε αντιμέτωπος με την επίλυση του ακακιανό σχίσμα, το οποίο προεκλήθη ως επί το πλείστον από τις πρωτοβουλίες του Πατριάρχη Ακάκιου και δεν είχε θεραπευτεί στη βραχύβια Πατριαρχία του προκατόχου του, Φραβίτα. Έτσι, όταν έλαβε την επιστολή του επισκόπου Αλεξανδρείας Πέτρου Μογγού, στην οποία αυτός καταδίκαζε την Δ΄ Οικουμενική Σύνοδο, ο Ευφήμιος ταράχθηκε και έκοψε τις σχέσεις της Εκκλησίας της Κωνσταντινούπολης με αυτή της Αλεξάνδρειας. Ο θάνατος του Πέτρου Μογγού τον Οκτώβριο του 490 και η εκλογή του Αθανασίου Β΄ επιδείνωσε τις σχέσεις των δύο εκκλησιών. Για τη θεραπεία του ακακιανού σχίσματος, ο Ευφήμιος προχώρησε ακόμη παραπέρα: Το 491 συνεκάλεσε Σύνοδο στην Κωνσταντινούπολη, η οποία αναγνώρισε τη Δ΄ Οικουμενική Σύνοδο. Ο Ευφήμιος ενέταξε εκ νέου στα Δίπτυχα το όνομα του Πάπα Φήλικος Γ΄, το οποίο είχαν διαγράψει οι προκάτοχοί του, λόγω της αντίδρασής του προς το Ενωτικόν του αυτοκράτορα Ζήνωνα. Δεν έφτασε όμως στο σημείο να αποκηρύξει και να διαγράψει από τα Δίπτυχα τους προκατόχους του Ακάκιο και Φραβίτα, οπότε και ο Πάπας, που τους θεωρούσε αιρετικούς, αρνούνταν να επανέλθει σε κοινωνία μαζί του. Ο Ευφήμιος συνέχισε τις προσπάθειες και με τον επόμενο Πάπα, Γελάσιο Α΄, ο οποίος εντέλει, σε ένδειξη συμβιβασμού, δέχθηκε τις χειροτονίες και τις βαφτίσεις που είχαν τελέσει ο Ακάκιος και ο Φραβίτας.
Σχέσεις με τον Αυτοκράτορα
Μεταξύ του Ευφημίου και του Αυτοκράτορα Αναστάσιου υπήρχε κάποια ψυχρότητα, η οποία προερχόταν από την καχυποψία του Αναστάσιου ότι ο Ευφήμιος συνωμοτούσε με τους Ισαύρους εναντίον του. Επιπλέον, επειδή ο Ευφήμιος γνώριζε τις αιρετικές απόψεις του Αυτοκράτορα, του είχε ζητήσει έγγραφη ομολογία πίστεως, την οποία φύλαγε στα αρχεία του Πατριαρχείου. Αργότερα ο Αναστάσιος του ζητούσε επιμόνως πίσω το έγγραφο, το οποίο τελικά απέσπασε με τη βία. Οι μεταξύ τους σχέσεις είχαν ενταθεί τόσο, ώστε κάποιος φανατικός επιτέθηκε με ξίφος εναντίον του Ευφημίου. Τελικά ο Αναστάσιος συνεκάλεσε το 496 Σύνοδο, η οποία καθαίρεσε τον Ευφήμιο, ο οποίος εξορίστηκε και πέθανε το 515 στην Άγκυρα.
Επί των ημερών του Ευφημίου μεταφέρθηκαν από τη Βαβυλώνα στην Κωνσταντινούπολη τα λείψανα των τριών παίδων, Ανανία, Αζαρία και Μισαήλ.
Υποσημειώσεις
1. ↑ Για παράδειγμα, από τον Θεοφάνη τον Ομολογητή
Πηγές
Hellenica World - Scientific Library
Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License