.
Ο Πάπας Σύμμαχος διετέλεσε Πάπας Ρώμης από το 498 έως το 514.
Γεννήθηκε στη Σαρδηνία και ο πατέρας του ονομαζόταν Φουρτουνάτος. Βαπτίστηκε στη Ρώμη, όπου έγινε αρχιδιάκονος της Εκκλησίας την εποχή του Πάπας Αναστασίου Β΄.
Εξελέγη Πάπας στις 22 Νοεμβρίου του 498. Ο αρχιερέας της Σάντα Πρασέντε, Λαυρέντιος εξελέγη επίσης Πάπας την ίδια ημέρα από μία μειοψηφική παράταξη με βυζαντινές συμπάθειες. Ο Λαυρέντιος είχε τη στήριξη του αυτοκράτορα Αναστάσιου Α', αλλά ο βασιλιάς των Γότθων Θευδέριχος, τελικά επέβαλλε την άποψή του, η οποία ήταν υπέρ του Συμμάχου.
Σε μία σύνοδο που διεξήχθη τη Ρώμη την 1 Μαρτίου του 499, ο Σύμμαχος παραχώρησε στο Λαυρέντιο την επισκοπή της Νοκερίας στην Καμπανία. Η σύνοδος διακήρυξε επίσης ότι οποιοσδήποτε κληρικό επιχειρούσε να συγκεντρώσει ψήφους για παπική διαδοχή όσο ήταν ζωντανός ο Πάπας ή όποιος διεξήγε συσκέψεις ή διαβουλεύσεις για το σκοπό αυτό, θα καθαιρούταν.
Το 501, ο κυβερνήτης Φέστος, υποστηρικτής του Λαυρέντιου, κατηγόρησε τον Σύμμαχο για διάφορα εγκλήματα. Ο Πάπας αρνήθηκε να παραστεί ενώπιον του βασιλιά προκειμένου να απολογηθεί, ισχυριζόμενος ότι ένας κοσμικός ηγεμόνας δεν είχε καμία δικαιοδοσία επί του υπέρτατου ποντίφικα. Μία σύνοδος, αποκαλούμενη Σύνοδος Παλμάρις, που διεξήχθη υπό τον βασιλιά Θευδέριχο στις 23 Οκτωβρίου του 502 βεβαίωσε την άποψη αυτή, διακηρύσσοντας ότι η απόφαση «πρέπει να αφεθεί στην κρίση του Θεού» και ότι ο Σύμμαχος ήταν «αθώος για όλες τις κατηγορίες που τον βάρυναν». Η σύνοδος αυτή επιβεβαίωσε και την παποσύνη του Σύμμαχου.
Παρόλα αυτά, ο Θευδέριχος εγκατέστησε το Λαυρέντιο στο Παλάτι του Λατεράνου σαν Πάπα. Το σχίσμα διήρκεσε τέσσερα χρόνια μέχρις ότου ο Θευδέριχος, αποφασίζοντας ότι οι υποστηρικτές του Λαυρέντιου είχαν υπερβολικά θετική στάση υπέρ των Βυζαντινών απέσυρε τη στήριξη του προς το πρόσωπο του Λαυρέντιου και τον απομάκρυνε από τη Ρώμη, και οι αντίπαλοι του Σύμμαχου χαμήλωσαν τους τόνους.
Ο Σύμμαχος προσέφερε σημαντική στήριξη στους καθολικούς επισκόπους της Αφρικής που διώκονταν από τους ηγεμόνες των Βανδάλων, οι οποίοι είχαν προσχωρήσει στον Αρειανισμό. Βοήθησε επίσης τους ιθαγενείς της βόρειας Ιταλίας που υπέφεραν από τις καταδρομές των βαρβάρων.
Πηγές
Ο Πάπας Σύμμαχος στην Καθολική Εγκυκλοπαίδεια του 1913 (αγγλικά)
Hellenica World - Scientific Library
Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License