.
Ο Φήλιξ Δ΄[1] διετέλεσε Πάπας Ρώμης από το 526 έως το 530.
Καταγόταν από το Σάμνιο και ο πατέρας του ονομαζόταν Καστόριος. Μετά τον θάνατο του Ιωάννη Α΄ στα χέρια του βασιλιά των Οστρογότθων Θευδέριχου, οι παπικοί εκλογείς υπέκυψαν στην επιθυμία του ηγεμόνα και εξέλεξαν τον καρδινάλιο Φήλικα, Πάπα. Η υποστήριξη του Φήλικα από τον βασιλιά των ώθησε να διεκδικήσει μεγαλύτερα προνόμια για την Εκκλησία.
Εξελέγη μετά από ένα διάστημα δύο μηνών μετά τον θάνατο του Ιωάννη.
Ένα αυτοκρατορικό διάταγμα εγγυήθηκε ότι οι υποθέσεις ενάντια στον κλήρο ενέπιπταν στη δικαιοδοσία του Πάπα. Ο Φήλιξ διευκρίνισε τη χάρη και την ελεύθερη βούληση σε απάντηση μίας έκκλησης για την αντιμετώπιση του Ημιπελαγιανισμού στη Γαλατία.
Ο Πάπας Φήλιξ επιχείρησε να ορίσει ως διάδοχό του τον Βονιφάτιο Β΄. Η αντίδραση της γερουσίας ήταν να απαγορεύσει τη συζήτηση για τη διαδοχή όσο ο Πάπας ήταν εν ζωή, και την αποδοχή μίας ανάλογης υποψηφιότητας.
Η πλειοψηφία του κλήρου αντιτιθέμενη στην επιθυμία του Φήλικα εξέλεξε τον Διόσκορο για Πάπα, και μόνο η μειοψηφία στήριξε τον Βονιφάτιο.
Ο Φήλιξ έχτισε τον ναό των Αγίων Κοσμά και Δαμιανού στις Αυτοκρατορικές αγορές.
Σημειώσεις
↑ Όταν ξεκίνησε η αρίθμηση των Παπών, ο Αντιπάπας Φήλιξ Β΄ συνυπολογίστηκε στους επίσημους Πάπες. Ο δεύτερος επίσημος Φήλιξ είναι συνεπώς γνωστός σαν Φήλιξ Γ΄, και ο τρίτος σαν Φήλιξ Δ΄. Επηρεάστηκε επίσης και ο Αντιπάπας Φήλιξ Ε΄, που επίσημα θα ήταν ο Πάπας Φήλιξ Δ΄.
Πηγές
Ο Πάπας Φήλιξ Δ΄ στην Καθολική Εγκυκλοπαίδεια του 1913 (αγγλικά)
Opera Omnia από την Πατρολογία του Μιν με αναλυτικά ευρετήρια (αγγλικά)
Hellenica World - Scientific Library
Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License