.
Ο Ιωάννης Κωλέττης (1773 ή 1774 - 31 Αυγούστου 1847) ήταν Έλληνας πολιτικός και αγωνιστής της Επανάστασης του 1821. Υπήρξε ιδρυτής του Κόμματος της Φουστανέλας ή Γαλλικού Κόμματος, όπως επικράτησε να λέγεται, και πρώτος συνταγματικός Πρωθυπουργός της Ελλάδας.
Τα πρώτα χρόνια
Γεννήθηκε στο χωριό Συρράκο των Ιωαννίνων το 1773 όπου και φοίτησε στο τοπικό σχολείο. Υπάρχει μάλιστα η παράδοση ότι ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός περνώντας από εκεί το 1777 προφήτευσε για τον μικρό Κωλέττη πως: "Το παιδί αυτό θα προκόψη, θα κυβερνήση την Ελλάδα και θα δοξασθή".
Στη συνέχεια εγκαταστάθηκε στα Ιωάννινα ασχολούμενος με το εμπόριο. Με προτροπή και οικονομική ενίσχυση του θείου του Γεωργίου Τουρτούρη μετέβη στην Πίζα της Ιταλίας και παρέμεινε 7 χρόνια σπουδάζοντας ιατρική. Εκεί συνδέθηκε με στενή φιλία με το λόγιο κληρικό Θεόφιλο Καΐρη, τον οποίο αργότερα υπερασπίστηκε σθεναρά στις εναντίον του διώξεις. Επίσης φέρεται να είναι ο συντάκτης της επαναστατικής φυλλάδας "Ελληνική Νομαρχία Ανωνύμου του Έλληνος", πρωτοδημοσιευμένης το 1806 στην Ιταλία. Γύρω στα 1810 επέστρεψε στα Ιωάννινα και ξεκίνησε την άσκηση της ιατρικής. Η καλή φήμη του οδήγησε το γιό του Αλή Τεπελενλή πασά των Ιωαννίνων, Μουχτάρ να τον προσλάβει ως προσωπικό του γιατρό, εισερχόμενος έτσι στην Αυλή του Αρβανίτη ηγεμόνα.
Το 1819 έγινε μέλος της Φιλικής Εταιρείας εξασφαλίζοντας με τη θέση του τη μύηση στο επαναστατικό εγχείρημα σημαντικών Ελλήνων στρατιωτικών, οι οποίοι υπηρετούσαν στις δυνάμεις του Αλή πασά.
Ιωάννης Ράγκος
Με το ξέσπασμα της Επανάστασης, εκμεταλλευόμενος την παράλληλη ανταρσία του Αλή προς την οθωμανική Πύλη, διέφυγε και στις 25 Ιουνίου 1821 κήρυξε μαζί με τον Ιωάννη Ράγκο την επανάσταση στο Συρράκο και τους Καλαρρύτες. Η αποτυχία του εγχειρήματός τους οδήγησε στην καταστροφή των δύο κωμοπόλεων και την καταφυγή του Κωλέττη στο Μεσολόγγι. Ακόλουθα μετέβη στην Πελοπόννησο αναμειγνυόμενος πλέον ενεργά στην πολιτική του Αγώνα.
Πρώιμη πολιτική σταδιοδρομία
Στις 20 Δεκεμβρίου 1821 μετείχε στην Α’ Εθνοσυνέλευση της Πιάδας της παλαιάς Επιδαύρου και ορίστηκε μέλος της Επιτροπής για τη σύνταξη "Προσωρινού Πολιτεύματος", το οποίο ψηφίστηκε την 1η Ιανουαρίου 1822. Η Εθνοσυνέλευση ανακήρυξε Πρόεδρο του Νομοτελεστικού Σώματος τον Αλέξανδρο Μαυροκορδάτο, που προσέφερε στον Κωλέττη τη θέση του Μινίστρου (Υπουργού) των Εσωτερικών ενώ για μικρό διάστημα ανέλαβε και τη θέση του Μινίστρου των Στρατιωτικών.
Μετά την εκδίωξη
από το Ναύπλιο των "πολιτικών"
από τους Πετρόμπεη
Μαυρομιχάλη και Θεόδωρο
Κολοκοτρώνη ο Κωλέττης συμμετείχε
στη νέα διοίκηση του Κρανιδίου υπό
το Γεώργιο
Κουντουριώτη. Σε αυτή ανέλαβε τη στελέχωση στρατεύματος, το οποίο θα χρησιμοποιούνταν στη διαμάχη με τους "στρατιωτικούς". Οι δυνάμεις της Διοίκησης του Κρανιδίου, επονομαζόμενες κυβερνητικές, νίκησαν εύκολα το στρατό του Κολοκοτρώνη επιβάλλοντας την εξουσία των Κουντουριώτη, Μαυροκορδάτου, Κωλέττη.
Καννέλος Δεληγιάννης
Η επικράτησή τους δυσαρέστησε τους προκρίτους της Πελοποννήσου, οι οποίοι συμμάχησαν με τον Κολοκοτρώνη, εκκινώντας νέα ανταρσία στην Πελοπόννησο. Όμως και αυτή τη φορά οι δυνάμεις των Ρουμελιωτών υπό την καθοδήγηση του Μινίστρου Κωλέττη κατέστειλαν την εξέγερση οδηγώντας στη φυλακή προσωπικότητες του Αγώνα όπως ο Κολοκοτρώνης και ο Κανέλλος Δεληγιάννης. Η εισβολή των τουρκοαιγυπτιακών στρατευμάτων στο Μωριά, εντούτοις, ανάγκασε την κυβέρνηση να τους απελευθερώσει αναθέτοντας στον Κολοκοτρώνη την αρχιστρατηγία.
Με την ανάληψη της εξουσίας από τον Ιωάννη Καποδίστρια διορίστηκε μέλος του "Πανελληνίου", του συμβουλευτικού οργάνου του Κυβερνήτη. Σύντομα ήρθε σε αντίθεση με την πολιτική του Καποδίστρια και πέρασε στην πλευρά των αντιπάλων του, αναμειγνυόμενος μάλιστα και στο κίνημα του Δημητρίου (Τσάμη) Καρατάσου το 1830. Μετά τη δολοφονία του Κυβερνήτη στις 27 Σεπτεμβρίου 1831 συγκρότησε κυβερνητική τριανδρία (Τριμελής Επιτροπή) μαζί με τους Αυγουστίνο Καποδίστρια και Θεόδωρο Κολοκοτρώνη.
Πολιτική δράση την περίοδο της Απόλυτης Μοναρχίας
Ιωάννης Κωλέττης
Η άφιξη του Όθωνα και η εγκαθίδρυση της Αντιβασιλείας δημιούργησαν ένα νέο πολιτικό τοπίο. Μέσα σε αυτό ο Κωλέττης αρχικά συνεργάστηκε και συμμετείχε στο πρώτο υπουργικό συμβούλιο του Σπυρίδωνα Τρικούπη όπως και στην ακόλουθη κυβέρνηση Μαυροκορδάτου.
Ιωάννης Κωλέττης, Dominique Louis Féréol Papety
Στις 31 Μαΐου του 1834 διορίστηκε Πρόεδρος του υπουργικού συμβουλίου σχηματίζοντας την πρώτη του κυβέρνηση, της οποίας ο βίος διήρκεσε μέχρι τις 20 Μαΐου 1835, ημέρα πού ανέλαβε ο αντιβασιλέας Άρμανσμπεργκ τη διακυβέρνηση της χώρας. Κατά τη διάρκεια της πρωθυπουργίας του συντελέστηκε η μεταφορά της πρωτεύουσας από το Ναύπλιο στην Αθήνα. Παρά την έντονη πίεση των Γάλλων για απόδοση στον Κωλέττη της Προεδρίας της κυβέρνησης η Αντιβασιλεία αρνήθηκε να το πράξει. Κατόπιν αυτού απεστάλη ως πρεσβευτής της Ελλάδας στη Γαλλία, όπου παρέμεινε μία οκταετία.
Η άτυπη εξορία του Κωλέττη έληξε με τη Συνταγματική Επανάσταση της 3ης Σεπτεμβρίου 1843 όποτε κλήθηκε να επιστρέψει στην Ελλάδα. Μετά την επιστροφή του ανέλαβε διάφορα κυβερνητικά αξιώματα. Αρχικά συμμετείχε ως Υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου στην κυβέρνηση του Ανδρέα Μεταξά (3 Οκτωβρίου 1843) και εν συνεχεία εξελέγη, με βάση το νόμο της 4ης Μαρτίου 1829, πληρεξούσιος της επονομαζόμενης "Εθνοσυνέλευσης της 3ης Σεπτεμβρίου" (8 Νοεμβρίου 1843). Στις 19 Νοεμβρίου εξελέγη μέλος του Προεδρείου της Εθνοσυνέλευσης και στις 21 Νοεμβρίου ορίστηκε μέλος της Επιτροπής για τη σύνταξη σχεδίου Συντάγματος.
Η στάση του
Κωλέττη στην εκπόνηση του πρώτου
Συντάγματος του ελληνικού βασιλείου
ταυτίστηκε με αυτή των Α.
Μεταξά και Α.
Μαυροκορδάτου που έθεταν ως σκοπό
την τήρηση ισορροπιών μεταξύ των
επιδιώξεων των πολιτικών δυνάμεων
και των διεκδικήσεων του μονάρχη. Το
φάσμα ενός επαπειλούμενου νέου
εμφυλίου πολέμου καθόριζε καταλυτικά
την όλη διαδικασία της εκπόνησης του
συνταγματικού χάρτη.
Κατά τη διάρκεια των συζητήσεων στις 11 Ιανουαρίου 1844, όταν τέθηκε θέμα συνταγματικής διάκρισης βάσει του άρθρου 3 μεταξύ αυτοχθόνων και ετεροχθόνων, ο Κωλέττης εκφώνησε λόγο υπέρ της ισότητας ελεύθερων και αλύτρωτων Ελλήνων, ο οποίος προκάλεσε ιδιαίτερη αίσθηση στην κοινωνία της εποχής και οδήγησε στην εξεύρεση συμβιβαστικής λύσης παρά την πλειονοψηφία των αυτοχθόνων πληρεξουσίων. Σε αυτή τη μνημειώδη ομιλία διαμορφώθηκε ιδεολογικά η Μεγάλη Ιδέα, η έννοια που καθόρισε την εξωτερική και εσωτερική πολιτική του ελληνικού κράτους τουλάχιστο μέχρι το 1922. Ο Κωλέττης, που θεωρείται πατέρας της Μεγάλης Ιδέας, επηρεασμένος από τη νεότητά του ακόμη από το κήρυγμα του Ρήγα
Φεραίου (στη μνήμη του ήταν αφιερωμένη και η "Ελληνική Νομαρχία"), οραματιζόταν την ανάκτηση των εδαφών της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας και την εγκαθίδρυση μίας χριστιανικής ηγεμονίας. Το τελικό κείμενο του Συντάγματος ψηφίστηκε από την Εθνοσυνέλευση στις 4 Μαρτίου 1844 και στις 18 Μαρτίου ο Όθωνας ορκίστηκε την τήρησή του.
Πρώτος συνταγματικός Πρωθυπουργός
Συνακόλουθα
με την κύρωση του Συντάγματος
αποφασίστηκε η διενέργεια εκλογών
και ο Όθωνας πρότεινε στους Α.
Μαυροκορδάτο και Ι. Κωλέττη να
σχηματίσουν από κοινού κυβέρνηση,
που θα οδηγούσε τη χώρα προς τις
εκλογές. Ο Κωλέττης αρνήθηκε τη
συμμετοχή του υπολογίζοντας τη φθορά,
την οποία θα είχε ο πολιτικός που θα
ανελάμβανε τη διενέργεια των εκλογών.
Ως ημερομηνία εκκίνησης της εκλογικής
αναμέτρησης ορίστηκε η 6η Ιουνίου ενώ
σύμφωνα με τα τότε κρατούντα διήρκεσε
περίπου δύο μήνες. Διενεργήθηκε δε
κατά τον εκλογικό νόμο που είχε
προηγουμένως ψηφίσει η Εθνοσυνέλευση.
Σε αυτή την αναμέτρηση διαπράχθηκαν
πολλές παρατυπίες και από την πλευρά
του Μαυροκορδάτου και από την πλευρά
των Κωλέττη και Μεταξά. Συγκεκριμένα
ο Μαυροκορδάτος έχοντας στα χέρια
του την κρατική μηχανή προσπαθούσε
να επηρεάσει τις συνειδήσεις των
ψηφοφόρων ενώ αντίστοιχα ο Κωλέττης
και ο Μεταξάς υπέθαλπαν τοπικές
συγκρούσεις και εξεγέρσεις φίλα
κείμενων προς αυτούς προσώπων όπως
αυτή του οπλαρχηγού Θεοδωράκη Γρίβα
στην Ακαρνανία. Σε αυτό το κλίμα και
πριν ακόμη ολοκληρωθούν οι εκλογές
ο Μαυροκορδάτος υπέβαλε παραίτηση
και στη θέση του ορίστηκε ο Κωλέττης.
Τα τελικά αποτελέσματα στην κατανομή
βουλευτικών εδρών έδωσαν στο Ρωσικό
Κόμμα (Ναπαίοι) του Ανδρέα Μεταξά 55
έδρες, στο Αγγλικό Κόμμα (Μαρλαίοι)
του Αλέξανδρου Μαυροκορδάτου 28 και
στο Γαλλικό Κόμμα (Μοσχομαγκίτες) του
Ιωάννη Κωλέττη είκοσι. Στις 6 Αυγούστου
σχηματίστηκε κυβέρνηση συνασπισμού
του Γαλλικού και του Ρωσικού Κόμματος
με πρώτο κοινοβουλευτικό Πρωθυπουργό
τον Κωλέττη.
Η πρωθυπουργία
του Κωλέττη σημαδεύτηκε από ένα
αδυσώπητο πόλεμο των πολιτικών
δυνάμεων και συνεχείς παρεμβάσεις
προς όφελος της χώρας, που αντιπροσώπευε
το κάθε κόμμα. Ο Ανδρέας Μεταξάς
αποχώρησε σύντομα από το συνασπισμό,
λόγω της διαχείρισης του εκκλησιαστικού
ζητήματος, αφήνοντας στον Κωλέττη
την απόλυτη ευθύνη της διακυβέρνησης
και στρέφοντας το φιλικό του τύπο
εναντίον του. Οι οικογενειακές φατρίες
επικρατούσαν ακόμα δυσχεραίνοντας
το έργο της κυβέρνησης. Επιπλέον ο
βασιλιάς παρά τον περιορισμό του από
το Σύνταγμα συνέχισε να παρεμβαίνει
ανοικτά στην κρατική πολιτική.
Μέσα σε αυτή
την κατάσταση ο Πρωθυπουργός προσπάθησε
την οικονομική ανάκαμψη της χώρας,
ασκώντας διπλωματία προς τις Μεγάλες
Δυνάμεις, ενώ παράλληλα έθετε το στόχο
της διεύρυνσής της προς τα παλαιά
σύνορα της Αυτοκρατορίας. Ο Κωλέττης
κατηγορήθηκε για συγκεντρωτισμό και
περιφρόνηση του κοινοβουλευτισμού,
χαρακτηριστικά οι αντιπολιτευόμενες
εφημερίδες μιλούσαν για δικτατορία.
Η πολιτική ένταση, όμως, την περίοδο
εκείνη ήταν τόσο οξεία ώστε οι
χαρακτηρισμοί ενείχαν στοιχεία
υπερβολής και οι όποιες εξουσιαστικές
πρακτικές είχαν άλλα μέτρα σύγκρισης
από τα σύγχρονα και εξυπηρετούσαν
άλλες ανάγκες.
Το σημαντικότερο
στοιχείο της περιόδου υπήρξε η
κυβερνητική σταθερότητα, γεγονός
άγνωστο για τη μέχρι τότε πορεία του
κράτους. Ωστόσο ο Κωλέττης στάθηκε
φειδωλός σε θεσμικές μεταρρυθμίσεις
προσπαθώντας την ομαλή μετάβαση της
ελληνικής κοινωνίας προς τους
σύγχρονους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Οι
σχέσεις με την Οθωμανική Αυτοκρατορία
επιδεινώθηκαν στις 25 Ιανουαρίου 1847
με αφορμή την άρνηση του πρέσβη της
στην Αθήνα Κωνσταντίνου Μουσούρου
να παράσχει διαβατήριο στον υπασπιστή
του βασιλιά, Τσάμη Καρατάσο, για να
ταξιδέψει στην Κωνσταντινούπολη
(κύκλος γεγονότων που οδήγησε στη
διακοπή των διπλωματκών σχέσεων των
δύο χωρών και ονομάστηκαν Μουσουρικά).
Το τέλος του Κωλέττη και μεταθανάτιες κρίσεις
Στα τέλη του
1846 η υγεία του Κωλέττη άρχισε να
επιδεινώνεται, δεδομένο που δημιούργησε
κύμα αυτομόλησης βουλευτών προς τα
κόμματα της αντιπολίτευσης και κλίμα
έντασης για τη διαδοχή στο Γαλλικό
Κόμμα. Αυτή η κατάσταση οδήγησε τον
Κωλέττη να ζητήσει από το βασιλιά τη
διάλυση της Βουλής και τη διενέργεια
εκλογών. Έτσι ο Όθωνας στις 14 Απριλίου
1847 προκήρυξε εκλογές για τον Ιούλιο.
Παρά την ασθένειά του ο γηραιός
ηπειρώτης πολιτικός επικράτησε
σαρωτικά στις εκλογές εξασφαλίζοντας
την απόλυτη πλειοψηφία, αν και το
αποτέλεσμά τους αμφισβητήθηκε έντονα
από την αντιπολίτευση. Αυτός υπήρξε
και ο τελευταίος του πολιτικός αγώνας.
Ο Ιωάννης Κωλέττης πέθανε από νεφρίτιδα
στις 31 Αυγούστου 1847 "ως αγωνιστής
εν μέσω των φουστανελοφόρων του",
όπως επισημαίνει ο ιστορικός Σπυρίδων
Μαρκεζίνης, σιγοτραγουδώντας ένα
ηπειρώτικο ηρωικό τραγούδι .
Μετά το θάνατό
του διατυπώθηκαν αντικρουόμενες
θέσεις, ενίοτε ακραίες, από ιστορικούς,
και συγχρόνους του πολιτικούς. Η
ιστορική έρευνα, όμως, αποδεικνύει,
μάλλον ή ήττον τον Κωλέττη ως έναν
ρομαντικό εκπρόσωπο του μεγαλοϊδεατισμού,
ο οποίος από την ανάμιξή του στην
πολιτική δεν αποκόμισε υλικά κέρδη.
Σε αποκαλυπτήρια της προτομής του
Ιωάννη Κωλέττη στα Ιωάννινα στις 5
Ιουνίου του 2005 ο Πρόεδρος της Ελληνικής
Δημοκρατίας Κάρολος
Παπούλιας επεσήμανε μεταξύ άλλων:
"Ο Ιωάννης Κωλέττης είχε μια πλήρως
τεκμηριωμένη πολιτική θεωρία για την
εξέλιξη των ελληνικών πραγμάτων κατά
τη μετεπαναστατική περίοδο. Καθοδηγητικό
στοιχείο της πολιτικής του σκέψης
ήταν οι ευρωπαϊκές προδιαγραφές και
η μεταφορά τους στην ελληνική
πραγματικότητα.
Από το Παρίσι,
όπου βρέθηκε ως πρέσβης για σχεδόν
μια δεκαετία, διερεύνησε τη θέση της
χώρας "εις την μεγάλην μηχανήν του
εκτεταμένου πολιτικού ορίζοντα",
όπως έλεγε χαρακτηριστικά. Έχοντας
βαθιά πίστη στις δυνατότητες που
διέθετε και διαθέτει το ελληνικό
έθνος, θεμελίωσε ως εισηγητής της
Μεγάλης Ιδέας, την ενότητα του
Ελληνισμού στο χώρο.
Οι αρετές που
χαρακτήριζαν την πολιτική στάση και
συμπεριφορά του Ιωάννη Κωλέττη ήταν
η φρόνηση, η υπομονή και η επιμονή.
Σύγχρονοι και μεταγενέστεροι, πολιτικοί
φίλοι και αντίπαλοι, προσέδωσαν σειρά
ιδιοτήτων στον Ηπειρώτη πολιτικό
που, κατά παράδοξο τρόπο, ισχύουν
όλες, ακόμα και οι πλέον αντίθετες:
ήταν διάνοια "ολίγον χιμαιρική"
αλλά και ρεαλιστής, φιλόδοξος αλλά
όχι αλαζόνας, αυθόρμητος αλλά και
επιφυλακτικός, ιδιαιτέρως ευφυής και
συγχρόνως αθώος, ήταν τέλος ανατολίτης
αλλά και ευρωπαίος.
Συνυπολογίζοντας
το βάρος του πρόσφατου επαναστατικού
παρελθόντος, έθετε ως στόχο του την
οργάνωση μιας στερεής και σύγχρονης
κρατικής εξουσίας, συγκροτώντας έναν
εθνικό πολιτικό λόγο και επιζητώντας
την ευρεία, ευρύτερη από τα όρια του
κόμματός του, αποδοχή του πολιτικού
του προγράμματος. Αντιστάθηκε σθεναρά
στις δυνάμεις που θέλησαν να ανατρέψουν
το "ιστορικό" γεγονός του ’21,
που προσπάθησαν να ακυρώσουν τις
σχέσεις που είχαν διαμορφωθεί πριν
την έκρηξη της Επανάστασης και κατά
την εξέλιξή της.
Ο Ιωάννης
Κωλέττης ήταν μια χαρισματική
προσωπικότητα, που προκαλούσε έντονα
συναισθήματα. Τον Κωλέττη θα μπορούσε
κανείς να τον αγαπήσει ή να τον μισήσει,
δεν θα μπορούσε όμως, σε καμία περίπτωση,
να τον αγνοήσει.
Αποφθέγματα
- Διὰ τὴν γεωγραφικὴν τῆς θέσιν ἡ Ἑλλὰς εἶναι τὸ κέντρον τῆς Εὐρώπης ἰσταµένη, καὶ ἔχουσα ἐκ µἐν δεξιῶν τὴν Ἀνατολήν, ἐξ ἀριστερῶν δὲ τὴν Δύσιν, προώρισται, ὥστε διὰ µἐν τῆς πτώσεως αὐτῆς να φωτίση τὴν Δύσιν, διὰ δὲ τῆς ἀναγεννήσεως τὴν Ἀνατολὴν.
- Ἐν
τῷ πνεύματι τοῦ ὅρκου τούτου καὶ
τῆς μεγάλης ταύτης ἰδέας εἶδον
πάντοτε τοὺς πληρεξουσίους τοῦ
Ἔθνους να συνέρχωνται διὰ να
ἀποφασίσωσιν οὐχὶ πλέον περὶ τῆς
τύχης τῆς Ἑλλάδος ἀλλ' ὁλοκλήρου
τοῦ Ἑλληνικοῦ Ἔθνους. Πόσον ἐπεθύμουν
να ἦσαν παρόντες σήμερον οἱ Γερμανοὶ,
οἱ Ζαΐμης, οἱ Κολοκοτρώνης, οἱ τῶν
ἄλλοτε ἐθνικῶν συνελεύσεων
πληρεξούσιοι καὶ αὐτοὶ οἱ δραξάμενοι
τὰ ὅπλα ἔτι ἐπὶ τῷ γενικῷ τούτῳ
σκοπῷ διὰ να συνομολογήσωσι μετ'
ἐμοῦ πόσον ἐμακρύνθημεν τῆς μεγάλης
ἐκείνης καὶ εὐρυτάτης πατρίδος
ἰδέας, τὴν ὁποίαν εἰς αὐτὸ τοῦ
Ῥήγα τὸ τραγούδι εἴδομεν κατὰ
πρῶτον ἐκπεφρασμένην.
Βιβλιογραφία
- "Αρχείο Ιωάννου Κωλέττη", Επιμέλεια: Πλαγιανάκου - Μπεκιάρη Βασιλική, Στεργέλλης Αριστείδης, Εκδ.Ακαδημία Αθηνών, 1996, Αθήνα ISBN 960709946X
- Κρεμμυδάς Βασίλης, "Ο πολιτικός Ιωάννης Κωλέτης τα χρόνια στο Παρίσι (1835-1843)", Εκδ.Τυπωθήτω, 2000, Αθήνα ISBN 9608041724
- Μάλαινος Επαμεινώνδας, "Ιωάννης Κωλέττης", 1969 Αθήνα
- Μπενέκος Γιάννης, "Κωλέττης: Ο πατέρας των πολιτικών μας ηθών", Εκδ.Κυψέλη, 1962, Αθήνα
- Μπενέκος Γιάννης, "Κωλέττης", Εκδ.Βότσης, 1981, Αθήνα
- Γεωργίου Ηλίας, "Th. Piscatory περί Ιωάννου Κωλέττου: (Εκ του αρχείου Th. Piscatory και των διπλωματικών αρχείων του υπουργείου εξωτερικών της Γαλλίας)", 1952, Αθήνα
- Blancard Jules, "Coletti", Εκδ.Imprimerie Centrale du Midi, 1885
- Βαβαρέτος
Γεώργιος, "Ιωάννης Κωλέττης ο
ηπειρώτης πρωθυπουργός", 1966, Αθήνα
Hellenica World - Scientific Library
Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License