ART

.

Κάρολος ο 7ος ο Νικητής (1403 - 1461) βασιλιάς της Γαλλίας (1422 - 1461)

5ος υιός και διάδοχος του βασιλιά της Γαλλίας Καρόλου ΣΤ' του Παράφρωνα, και της Ισαβέλλας της Βαυαρίας μέλος του Οίκου των Βαλουά, η διαδοχή του αμφισβητήθηκε απο τους Άγγλους που κατείχαν την βόρεια Γαλλία. Στέφθηκε βασιλιάς στο Ρέμς (1429) μέσω των απεγνωσμένων προσπαθειών της Ιωάννας του Άρκ να απελευθερώσει την Γαλλία απο τους Άγγλους. Οι τέσσερεις μεγαλύτεροι αδελφοί του πέθαναν πρόωρα πρίν απο τον πατέρα τους και άτεκνοι. Με την άνοδο του στον τίτλο του δελφίνου τράπηκε σε φυγή στο Παρίσι (1418) αφού οι στρατιώτες του Ιωάννη του ισχυρού επιχειρούσαν να καταλάβουν την πόλη. Ο δελφίνος πανικόβλητος προσπάθησε να συμφιλιωθεί με τον Ιωάννη, κλείνοντας ειρήνη μεταξύ τους στην γέφυρα του ποταμού Πουιλλί κοντά στο Μελάν. Αλλά δέν έφερε ικανοποιητικά αποτελέσματα και ο δελφίνος ζήτησε νέα συνάντηση (10 Σεπτεμβρίου 1419) στην γέφυρα του Μοντερέ. Εκεί ο Ιωάννης δολοφονήθηκε απο τους άντρες του δελφίνου. Οι προθέσεις του Καρόλου απέναντι στην οικογένεια του δούκα είναι αμφιλεγόμενες. Τελικά αργότερα συμφιλιώθηκε με τον γιό του Φίλιππο τον Καλό, πληρώνοντας αποζημίωση για τον φόνο. Το περιστατικό του άφησε μιά ισόβια φοβία γύρω απο τις γέφυρες.

Κατάληψη της Γαλλίας απο τους άγγλους

Στα εφηβικά του χρόνια φημιζόταν για την μεγάλη του γενναιότητα, ανδρεία, και τις ηγετικές του ικανότητες. Οδήγησε στρατό κατά της Αγγλίας ντυμένος στα κόκκινα, μπλέ και άσπρα τα εθνικά χρώματα της Γαλλίας. Το έμβλημα του ήταν μιά σφιχτή γροθιά να αγκαλιάζει ένα γυμνό σπαθί. Αλλά κάποια γεγονότα (1421) έσπασαν την ορμή του όπου στην μάχη με τον Ερρίκο Ε' της Αγγλίας πιέστηκε να οπισθοχωρήσει. Τελικά το έκανε και οι γονείς του τον αποκήρυξαν απο την διαδοχή τους στον θρόνο. Ντροπιασμένος και φοβούμενος για την ζωή του, κατέφυγε στην Αραγωνία στην Νότια Γαλλία όπου τέθηκε υπο την προστασία της βασίλισσας Γιολάντας που τον πάντρεψε με την κόρη του Μαρία. Με τον θάνατο του πατέρα του βασιλιά Καρόλου ΣΤ' η διαδοχή ήταν αμφίβολη αφού υπήρχαν τρείς μνηστήρες :

* Ο ίδιος σάν μεγαλύτερος επιζών γιός του πατέρα του

* Ο δούκας της Ορλεάνης που βρισκόταν σε Αγγλική αιχμαλωσία.

* Ο βασιλιάς της Αγγλίας Ερρίκος ΣΤ', που ήταν γιός του βασιλιά της Αγγλίας Ερρίκου Ε', και της Κατερίνης Βαλουά κόρης του Καρόλου ΣΤ'.

Ο ίδιος ο πατέρας του σε μιά στιγμή παραφροσύνης τον όρισε διάδοχο του θρόνου του. Οι Άγγλοι εκείνη την εποχή είχαν υπο τον πλήρη έλεγχο τους ολόκληρη την βόρεια Γαλλία οπότε απαιτούσαν να έχουν πάνω της και βασιλικά δικαιώματα. Εγκατέστησαν στην Νορμανδία μιά τοπική αντιβασιλεία. Ο Κάρολος παρόλα αυτά αρνήθηκε να αναγνωρίσει τον Άγγλο ανιψιό του σάν βασιλιά ζητώντας δικιολογημένα τον τίτλο για τον εαυτό του. Αλλά παρέμεινε στην Νότια Γαλλία και απο φόβο δέν πραγματοποίησε καμιά εκστρατεία εναντίον του. Προσπαθούσε να συγκεντρώσει δυνάμεις διοικώντας μιά αυλή περιπλανημένη στην κοιλάδα του Λούρου. Επέτρεπε έτσι με την έλλειψη του στην Αγγλία να ισχυροποιήσει την δύναμη της στην βόρεια Γαλλία. Αλλά το 1429 έγινε μιά αλλαγή με την Ορλεάνη να βρίσκεται υπο πολιορκία απο τον Οκτώμβριο του 1428.

Ιωάννα της Λωρραίνης και ανακατάληψη

Ο Άγγλος αντιβασιλιάς δούκας του Μπέντφορντ (θείος του Ερρίκου ΣΤ'), προωθήθηκε προς το δουκάτο του Μπάρι που το κυβερνούσε ο Ρενέ, γαμπρός του Καρόλου με τους στρατιώτες του Καρόλου για άλλη μιά φορά να τρομοκρατούνται. Τότε σε ένα μικρό χωριό το Ντομρέμι στα σύνορα μεταξύ Λωρραίνης και Καμπανίας ένα μικρό κοριτσάκι εφηβικής ηλικίας η Άννα του Άρκ ή Ιωάννα της Λωρραίνης διαλάλησε οτι ήταν απεσταλμένη του θεού ζητώντας απο τον Ρενέ στρατό και ενισχύσεις για τον δελφίνο Κάρολο. Εφοδιάστηκε απο τον δούκα με ένα γράμμα, πέντε βετεράνους στρατιώτες και κατευθύνθηκε στο Χινόν την διαμονή του Καρόλου όπου έφτασε στις 10 Μαρτίου. Ο Κάρολος αμφέβαλλε αρχικά για την αξιοπιστία της μικρής κοπέλλας που δέν είχε ξαναδεί. Για να την δοκιμάσει πήγε να την υποδεχτεί με τα ρούχα ενός απλού αυλικού. Παρόλα αυτά η μικρή τον αναγνώρισε αμέσως λέγοντας του "να έχεις μιά γλυκιά ζωή αφέντη βασιλιά μου!". Έκπληκτος ο Κάρολος και γεμάτος εμπιστοσύνη για την μικρή κοπέλα, άρχισε τις προετοιμασίες προκειμένου να πάρει πίσω τους βασιλικούς τίτλους που του ανήκαν. Σημαντική βοήθεια του παρήχε η ισχυρότατη οικογένεια της συζύγου του Μαρίας του Ανζού (1404 - 1463) και η πεθερά του Γιολάντα της Αραγωνίας. Μετά την νίκη των Γάλλων στην μάχη του Πατάγ ο Κάρολος στέφθηκε στο Ρέμς (17/7/1429) βασιλιάς της Γαλλίας, σάν Κάρολος Ζ'. Μέσα σε δύο δεκαετίες ανακατέλαβε ολόκληρη την Γαλλία απο τους Άγγλους εκτός απο το βορειότερο σημείο το ακρωτήρι του Καλαί.


Διαμάχες με τον δελφίνο, μαρτυρικός θάνατος

Τα τελευταία χρόνια της βασιλείας του αξοσημείωτο είναι το γεγονός της τεράστιας εχθρότητας του με τον γιό και διάδοχο του Λουδοβίκο. Ο δελφίνος ζητούσε περισσότερες δυνάμεις στα χέρια του πραγματική εξουσία, ενώ ο Κάρολος του το αρνήθηκε. Έκανε σκευωρία τότε προκειμένου να εκθρονίσει τον πατέρα του ενώ πρόσβαλλε έντονα την ερωμένη του Καρόλου Άννα Σορέλ φέρνοντας της με την απειλή ενός σπαθιού μπροστά στο κρεβάτι του. Το 1446 με την γέννηση του τελευταίου του γιού Καρόλου ο Κάρολος Ζ' εξόρισε τον Λουδοβίκο χωρίς να τον ξαναδεί ποτέ στην ζωή του. Το 1458 ο Κάρολος αρρώστησε αφού μιά πληγή στο γόνατο (απο διαβήτη ή σύφιλλη) δέν έκλεινε, παρουσιάζοντας ψηλό πυρεττό. Ο Κάρολος νόμιζε οτι πλησιάζει το τέλος του και κάλεσε τον γιό του Λουδοβίκο να έρθει απο την εξορία και να αναλάβει την εξουσία αφού πρώτα συμφιλιωθούν. Ο Λουδοβίκος αρνήθηκε έντονα κάλεσε τους διασημότερους αστρολόγους να τον συμβουλεύσουν πότε θα πεθάνει ο πατέρας του ώστε να επιστρέψει στην Γαλλία μετά απο αυτό. Οι αστρολόγοι του απάντησαν σε δυόμιση χρόνια. Πραγματικά για δυόμιση χρόνια η κατάσταση της υγείας του βασιλιά χειροτέρευε αλλά αυτός δέν πέθαινε, καταντώντας σταδιακά σάν φυτό. Μετά απο δυόμιση χρόνια ένα νέο απόστημα εμφανίστηκε στον στόμα που άρχισε συνέχεια να μεγαλώνει. Τότε ο Κάρολος πραγματικά κατάλαβε οτι πλησιάζει το τέλος του και έκανε νέα έκκληση στον γιό του να έρθει. Ο τρομερά ισχυρογνώμων και κακόβουλος προς τον πατέρα του διάδοχος για άλλη μιά φορά αρνήθηκε λέγοντας οτι θα επιστρέψει μόνο μετά τον θάνατο του. Τελικά το απόστημα μεγάλωσε τόσο πολύ που ο Κάρολος δέν μπορούσε ούτε κάν να μιλήσει και να φάει. Έτσι ο Κάρολος πέθανε στις 22 Ιουλίου 1461 απο ασιτία.


Κληρονόμοι

Με την σύζυγο του Μαρία του Ανζού παιδιά του ήταν :

* Λουδοβίκος ΙΑ' της Γαλλίας
* Κατερίνα (1428 - 1446)
* Γιολάντα (1434 - 1478) που παντρεύτηκε τον δούκα της Σαβοίας Αμεδαίο 19ο (1452)
* Ιωάννα (1435 - 1482) που παντρεύτηκε (1452) τον Ιωάννη τον 2ο των Βουρβώνων
* Μαγδαληνή (1443 - 1486)
* Κάρολος δούκας του Μπέρρυ (1446 - 1472)

Βασιλείς της Μεσαιωνικής Γαλλίας (987 - 1498)

Οίκος των Καπέτων: Ούγος · Ροβέρτος Β' ο Ευλαβής · Ερρίκος Α' · Φίλιππος Α' · Λουδοβίκος ΣΤ' ο Παχύς · Λουδοβίκος Ζ' ο Νέος · Φίλιππος Αύγουστος Β' · Λουδοβίκος Η' ο Λέων · Λουδοβίκος Θ' ο Άγιος · Φίλιππος Γ' ο Τολμηρός · Φίλιππος Δ' ο Ωραίος · Λουδοβίκος Ι' ο Ισχυρογνώμων · Ιωάννης Α' ο Μετά Θάνατον · Φίλιππος Ε' ο Ψηλός · Κάρολος Δ' ο Αγαθός

Οίκος του Βαλουά: Φίλιππος ΣΤ' ο Τυχερός · Ιωάννης Β' ο Καλός · Κάρολος Ε' ο Σοφός · Κάρολος ΣΤ' ο Παράφρων · Κάρολος Ζ' ο Νικητής · Λουδοβίκος ΙΑ' ο Συνετός · Κάρολος Η' ο Ευγενικός

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World - Scientific Library

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License