ART

Electron shell 117 Tennessine

Το χημικό στοιχείο Τενέσιο (τέως Ουνουνσέπτιο ή Ununseptium) είναι ένα αλογόνο με ατομικό αριθμό 117 με σύμβολο το Ts. Το στοιχείο αυτό είναι το προτελευταίο που έχει ανακαλυφθεί, από ομάδα Ρώσων επιστημόνων [1].

6 άτομα δύο γειτονικών ισοτόπων του Τενεσίου έχουν ανιχνευθεί (294-Ts & 293-Ts), τα οποία υπέστησαν διάσπαση προς άγνωστα -μέχρι τότε- ισότοπα ελαφρύτερων στοιχείων.

DecayChain Ununseptium

Αλυσίδες διάσπασεις των ισοτόπων Τενέσιου στο πείραμα παραγωγής. Τα σχήματα κοντά στα βέλη περιγράφουν πειραματικές (μαύρο) και θεωρητικές (μπλε) τιμές για τη διάρκεια ζωής και την ενέργεια κάθε διάσπασης. Η διάρκεια ζωής μπορούν να μετατραπεί σε διάρκεια ημιζωής πολλαπλασιάζοντας επί ln 2

Τον Μάρτιο του 2016, η ομάδα ανακάλυψης συμφώνησε σε ένα συμέδριο στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι από τα εμπλεκόμενα μέρη στο όνομα "tennessine" για το στοιχείο 117. [47] Τον Ιούνιο του 2016, το IUPAC δημοσίευσε μια δήλωση που αναφέρει ότι οι ερευνητές είχαν υποβάλει τις προτάσεις τους για την ονομασία των νέων στοιχείων 115, 117 και 118 στο IUPAC. Η πρόταση για το στοιχείο 117 ήταν tennessine, με ένα σύμβολο του Ts, σε τιμή της «περιοχής του Tennessee». Τα προτεινόμενα ονόματα προτάθηκαν για αποδοχή από το τμήμα Ανόργανης Χημείας IUPAC. Η επίσημη αποδοχή αναμένεται να πραγματοποιηθεί μετά από μια περίοδο πέντε μηνών μετά τη λήξη της δημοσίευσης της δήλωσης. [72] Τον Νοέμβριο του 2016, τα ονόματα, συμπεριλαμβανομένου του tennessine, έγιναν επίσημα αποδεκτά. Οι ανησυχίες ότι το προτεινόμενο σύμβολο Ts μπορεί να συγκρούεται με σημειογραφία για την ομάδα τοσυλίου που χρησιμοποιείται στην οργανική χημεία απορρίφθηκαν, ακολουθώντας υπάρχοντα σύμβολα που φέρουν τέτοιες διπλές έννοιες: Ac (ακτίνιο και ακετύλιο) και Pr (πρασεοδύμιο και προπύλιο). Η τελετή ονοματολογίας για το moscovium, tennessine και oganesson πραγματοποιήθηκε τον Μάρτιο του 2017 στη Ρωσική Ακαδημία Επιστημών στη Μόσχα. μια ξεχωριστή τελετή μόνο για tennessine πραγματοποιήθηκε στο ORNL τον Ιανουάριο του 2017.

Παραπομπές

«Recommendations, 31st meeting, PAC for Nuclear Physics (Αγγλικά)» (PDF). Joint Institute for Nuclear Research. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο (PDF) στις 2010-04-14. Ανακτήθηκε στις 11-4-2010.

Εγκυκλοπαίδεια Φυσικής

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World - Scientific Library

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License