ART

 

.

Ο Ιβάν Ασέν Α' ήταν τσάρος της Βουλγαρίας κατά τα 1189-1196 και βασικός ιδρυτής της 2ης Βουλγαρικής αυτοκρατορίας μαζί με τον μεγαλύτερο αδελφό του Θεόδωρο ή Πέτρο.

Tο 1185 τα αδέλφια Θεόδωρος και Ιβάν Ασέν εμφανίστηκαν στον Βυζαντινό αυτοκράτορα Ισαάκιο 2ο Άγγελο προκειμένου να του ζητήσουν ένα φέουδο. Ο αυτοκράτορας αρνήθηκε έντονα, σε σημείο που χειροδίκησε στον Ιβάν. Εξοργισμένα τα αδέλφια επέστρεψαν πίσω, και εκμεταλλευόμενοι την δυσφορία των λαϊκών πληθυσμών λόγω της βαριάς φορολογίας προετοίμασαν το έδαφος για επανάσταση. Αρνήθηκαν να επιδοτήσουν τους πολέμους του αυτοκράτορα ενάντια στον Γουλιέλμο τον 2ο της Σικελίας και κήρυξαν επανάσταση την ίδια χρονιά.

Ο Ιβάν Ασέν είχε τον πρωταγωνιστικό ρόλο ενώ ο μεγάλος αδελφός του Θεόδωρος αυτοαναγορεύτηκε αυτοκράτορας της Βουλγαρίας ώς Πέτρος 4ος. Η έφοδος στην Πρεσλάβα απέτυχε και το Τάρνοβο έγινε το νέο επαναστατικό κέντρο. Στις αρχές του 1186 κατέλαβαν την Μυσία, βαδίζοντας κατα μήκος των Βαλκανικών οροσειρών της Θράκης. Το καλοκαίρι του 1186 ο Ισαάκιος Άγγελος βάδισε εναντίον τους με μεγάλο στρατό μέσω της Μυσίας. Ενώ ο Πέτρος ο 4ος ήταν έτοιμος να διαπραγματευτεί μαζί του, ο Ιβάν έπλευσε κατα μήκος του Δούναβη ξεσηκώνοντας μεγάλο αριθμό Κουμάνων, με τους οποίους επέστρεψε προκειμένου να ανακουφίσει τον αδελφό του. Ο Ισαάκιος επέστρεψε στην Κωνσταντινούπολη ικανοποιημένος απο τις υποχέσεις του Πέτρου για υποταγή. Ο Ιβάν επέστρεψε με τους Κουμάνους στην Θράκη αποφεύγοντας μάχη εκ παρατάξεως με τους Βυζαντινούς και εισέβαλε στην Θράκη. Όταν ο Ισαάκιος διατρύπησε για δεύτερη φορά την Μυσία (1187) απέτυχε να κυριέψει το Τάρνοβο και έκανε συνθήκη, αναγνωρίζοντας την ίδρυση της 2ης Βουλγαρικής αυτοκρατορίας.

Ανάσταση της νέας Βουλγαρικής αυτοκρατορίας

Μετά τη λήξη της 3ης Σταυροφορίας ο Ισαάκιος αποφάσισε να αντιμετωπίσει δυναμικά την κατάσταση με τα δύο αδέλφια, αφού πρόσφεραν στην Νις στρατιωτική βοήθεια στους Γερμανούς σταυροφόρους. Με μεγάλο στρατό έφτασε στο Τάρνοβο και άρχισε να το πολιορκεί επίμονα. Ο Πέτρος ο 4ος έστεψε συναυτοκράτορα τον αδελφό του Ιβάν Ασέν (1189) και χωρίς να παραιτηθεί αποσύρθηκε στην Πρεσλάβα. Ο υπερασπιζόμενος το Τάρνοβο Ιβάν Ασέν έσπειρε φήμες στον Βυζαντινό στρατό για τον ερχομό τεράστιας στρατιάς Κουμάνων. Έτσι ο πανικόβλητος Βυζαντινός στρατός οπισθοχώρησε, οι Βούλγαροι όμως τους παραμόνευαν στα Βαλκανικά περάσματα και ο αυτοκράτορας μετα βίας κατόρθωσε να γλυτώσει την ζωή του και να επιστρέψει στην Κων/πολη. Οι Βούλγαροι συνέχισαν απτόητοι καταλαμβάνοντας Νις (1191) και Βελιγράδι (1195), φτάνοντας μέχρι τις Σέρρες. Στην επιστροφή απο τα νότια ο Ιβάν Ασένς δολοφονήθηκε απο έναν στρατιωτικό αρχηγό του λόγω μιας υπόθεσης που είχε με την αδελφή της συζύγου του αυτοκράτορα. Ο δολοφόνος προσπάθησε να σφετεριστεί τον Βουλγαρικό θρόνο καταλαμβάνοντας το Τάρνοβο, καταδιωκόμενος όμως από τον αδελφό του θύματος αυτοκράτορα Πέτρο τον 4ο έσπευσε για διαπραγματεύσεις στην Κωνσταντινούπολη.

Κληρονόμοι

Με την δεύτερη σύζυγο του Έλενα ο Ιβάν Ασέν 1ος άφησε δύο γιούς : 1) Τον μετέπειτα αυτοκράτορα Ιβάν Άσεν 2ο (1218 - 1241)

2) Τον σεβαστοκράτορα Αλέξανδρο, πατέρα του μετέπειτα αυτοκράτορα Καλιμάν - Ασέν 2ου (1256) Μετά τον φόνο του Ιβάν (1196).

Μεγάλη Βουλγαρία (632–681)

Χουβράτης · Βαϊανός

1η Βουλγαρική Αυτοκρατορία (681–1018)

Ασπαρούχ · Τέρβελ · Κορμέσιι · Σεβάρ · Κορμισός · Βίνεχ · Τέλετς · Σαμπίν · Ούμορ · Τόκτου · Πάγκαν · Τέλεριγκ · Κάρνταμ · Κρούμος · Ομούρταγ · Μαλαμίρ · Πρεσιάνος Α΄ · Βόρις Α΄ · Βλαδίμηρος · Συμεών Α' · Πέτρος ο Α' (Καλόγηρος) · Βόρις Β΄Ρομάν · Σαμουήλ · Γαβριήλ Ρωμανός · Ιβάν Βλαντισλάβ · Πέτρος Δελεάνος (Πέτρος Β΄) διεκδικητής · Κωνσταντίνος Μπόντιν (Πέτρος Γ΄) διεκδικητής

2η Βουλγαρική Αυτοκρατορία (1186–1396)

Πέτρος Δ' · Ιβάν Ασέν Α΄ · Πέτρος Δ' · Καλογιάννης · Μπορίλ · Ιβάν Άσεν Β' · Καλιμάν - Ασέν Α' · Μιχαήλ - Ασέν Α' · Καλιμάν - Ασέν Β' · Μήτσο - Ασέν · Κωνσταντίνος Τίκη · Ιβαήλος · Ιβάν Άσεν Γ' · Γεώργιος Τέρτερ Α' · Σμίλετς · Τσάκας · Θεόδωρος Σβετοσλάβ · Γεώργιος Τέρτερ Β'· Μιχαήλ - Σισμάν · Ιβάν Στεφάν · Ιβάν Αλεξάντερ · Ιβάν Σισμάν · Ιβάν Σρατσιμίρ

Βασίλειο της Βουλγαρίας (1908–1946)

Αλέξανδρος Α΄ · Φερδινάνδος Α΄· Μπορίς Γ΄ · Συμεών Β΄

Βούλγαροι

Εγκυκλοπαίδεια Βουλγαρίας

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World - Scientific Library

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License