.
Ο Λεωνίδας Παρασκευόπουλος (1860-1936) ήταν αντιστράτηγος και γερουσιαστής.
Ο αντιστράτηγος Λεωνίδας Παρασκευόπουλος (Αθήνα, Εθνικό και Ιστορικό Μουσείο).
Γεννήθηκε στην Κύθνο και καταγόταν απο την Σμύρνη. Είχε πάρει μέρος στη κατάληψη της Άρτας (1881) και στα επεισόδια της Θεσσαλίας (1886). Μετείχε στον πόλεμο του 1897 (εκστρατευτικό σώμα στη Κρήτη), στον Μακεδονικό αγώνα, στους Βαλκανικούς πολέμους, στον Α' Παγκόσμιο πόλεμο όπου διετέλεσε μέχρι συνταγματάρχης και διοικητής του 2ου Συντάγματος Πεδινού Πυροβολικού της Στρατιάς κατά τη πολιορκία του Μπιζανίου (1913). Στη συνέχεια το ίδιο έτος προάχθηκε Υποστράτηγος και ανέλαβε διοικητής της Χ Μεραρχίας. Έλαβε μέρος στο Βενιζελικό κίνημα (1916) όπου και ανέλαβε διοικητής Σώματος Στρατού Εθνικής Αμύνης (1916-1917). Το 1917 Αντιστράτηγος και διοικητής Α΄Σώματος Στρατού με έδρα τη Θεσσαλονίκη ηγήθηκε τωμ ελληνικών μονάδων στο τέλος του Μακεδονικού μετώπου και στη συνέχεια μετείχε στη Μικρασιατική εκστρατεία, μετά τη κατάργηση της βραχυχρόνιας "Στρατιάς Κατοχής Μικράς Ασίας" όπου και ηγήθηκε των πρώτων επιχειρήσεων ως επικεφαλής του Α΄ κλιμακίου του Γενικού Στρατηγείου της Σμύρνης. Επί της αρχιστρατηγίας του καταλήφθηκε από τους Έλληνες η Ανατολική Θράκη και η περιοχή της Σμύρνης. Διετέλεσε αρχιστράτηγος του στρατού την περίοδο 1918-1920. Με την ήττα των Βενιζελικών όμως παραιτήθηκε απο το στράτευμα. Κατα την παραμονή του στη Σμύρνη ήρθε σε σύγκρουση με τον διοικητή της Σμύρνης Α. Στεργιάδη. Το 1929- 1932 διετέλεσε "Αριστίνδην γερουσιαστής" και πρόεδρος της Γερουσίας από 18 Μαρτίου 1930 μέχρι 19 Αυγούστου 1932.
Ο Λεωνίδας Παρασκευόπουλος.
Ο Λεωνίδας Παρασκευόπουλος υπήρξε ικανότατος ηγέτης και τύχαινε σεβασμού και των συμμαχικών δυνάμεων. Τιμήθηκε με πλείστα ανώτατα παράσημα από τρεις Βασιλείς, από τον Ε. Βενιζέλο καθώς και συμμαχικών κρατών.
Απεβίωσε στο Παρίσι το 1936.
Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License