.
Άγιος Χριστόφορος και Νέβις
Ο Άγιος Χριστόφορος και Νέβις, επίσημα η Ομοσπονδία Αγίου Χριστοφόρου και Νέβις είναι ένα νησιωτικό κράτος στην Καραϊβική Θάλασσα και το μικρότερο κράτος του δυτικού ημισφαιρίου. Η πρωτεύουσα και η κυβέρνηση του ομοσπονδιακού αυτού κράτους είναι κυρίως στο μεγαλύτερο νησί του, τον Άγιο Χριστόφορο. Το μικρότερο νησί Νέβις (παλαιά ονομασία: Nuestra Señora de las Nieves) βρίσκεται περίπου 3 χλμ νοτιοανατολικά του Αγίου Χριστοφόρου και έχει πρωτεύουσα την Τσάρλσταουν. Το μεγαλύτερο νησί του κράτους πήρε το όνομά του από το θαλασσοπόρο Χριστόφορο Κολόμβο, ο οποίος έφτασε στο νησί πρώτος το 1493.
Ιστορία
Γαλλική λιθογραφία που απεικονίζει τη μάχη του Αγίου Χριστόφορου του 1782
Πρώτοι κάτοικοι στα νησιά ήταν οι αυτόχθονες Καρίβες, οι οποίοι μάταια επεχείρησαν να αποτινάξουν τους αποικιοκράτες. Οι Βρετανοί και οι άλλοι έποικοι επικράτησαν και οι ιθαγενείς σφαγιάστηκαν. Ο Άγιος Χριστόφορος έγινε η πρώτη αποικία της Βρετανίας στις Δυτικές Ινδίες, το 1623 και το Νέβις ακολούθησε την ίδια μοίρα, πέντε χρόνια αργότερα. Οι Γάλλοι μοιράστηκαν για αρκετά χρόνια τα εδάφη της χώρας με τους Άγγλους και τελικά επικράτησαν οι τελευταίοι (1783). Από το 1958 μέχρι το 1962 τα νησιά ήταν μέλη της Ομοσπονδίας των Δυτικών Ινδιών. Από το 1882 μέχρι το 1980 τα νησιά ονομάζονταν Άγιος Χριστόφορος και Νέβις και Ανγκουίλλα. Η ένωση αυτή έλαβε τέλος το 1980 και η τελική ανεξαρτησία κηρύχθηκε στις 19 Σεπτεμβρίου του 1983. Στις 10 Αυγούστου 1998 το ημιαυτόνομο νησί Νέβις ψήφισε σε δημοψήφισμα υπέρ της ανεξαρτησίας του, με 61,7%. Ωστόσο, το εν λόγω δημοψήφισμα απέτυχε λόγω της μη συμπλήρωσης του απαραίτητου 66,7% για την έγκριση.
Γεωγραφία
Το κράτος , ευρισκόμενο στη βόρεια άκρη των Υπήνεμων Νησιών, αποτελείται από τα δυο νησιά, τον Άγιο Χριστόφορο και το Νέβις, τα οποία είναι ηφαιστειογενή. Το κλίμα τους είναι τροπικό, μετριάζεται όμως από ωκεάνια ρεύματα (αύρες). Το φθινόπωρο γίνονται συχνά τυφώνες.
Πληθυσμός
Οι περίπου 40.000 κάτοικοι (40.131 με βάση εκτιμήσεις του 2009[1]) ομιλούν Αγγλικά, είναι Χριστιανοί Προτεστάντες (το 10% περίπου είναι Ρωμαιοκαθολικοί) και ζουν κατά μέσο όρο 70,33 χρόνια (άνδρες) και 76,25 οι γυναίκες (εκτ. 2009 στο σύνολο του πληθυσμού είναι τα 73,2 χρόνια). Οι περισσότεροι κάτοικοι είναι Μαύροι Αφρικανοί ενώ οι υπόλοιποι είναι μιγάδες, Βρετανοί, Πορτογάλοι και Λιβανέζοι. Σε σημαντικό ποσοστό ο πληθυσμός ζει στην ύπαιθρο (65%) ενώ το υπόλοιπο ζουν στις πόλεις. Τα 4/5 του πληθυσμού ζουν στον Άγιο Χριστόφορο.
Διοικητική διαίρεση
Κύριο λήμμα: Ενορίες του Άγιου Χριστοφόρου και Νέβις
Η διοικητική διαίρεση της χώρας
Η χώρα διαιρείται σε 14 ενορίες (parishes), οι οποίες είναι:
Κράιστ Τσερτς Νίκολα Τάουν -Christ Church Nichola Town (Σεν Κιτς)
Σεντ Αν Σάντι Πόιντ - Saint Anne Sandy Point (Σεν Κιτς)
Σεντ Τζορτζ Μπασετέρ - Saint George Basseterre (Σεν Κιτς)
Σεντ Τζορτζ Τζίντζερλαντ - Saint George Gingerland (Νέβις)
Σεντ Τζέιμς Γουίντγουορντ - Saint James Windward (Νέβις)
Σεντ Τζον Κέιπστερ - Saint John Capesterre (Σεν Κιτς)
Σεντ Τζον Φίγκτρι -Saint John Figtree (Νέβις)
Σεντ Μέρι Κέιον -Saint Mary Cayon (Σεν Κιτς)
Σεντ Πολ Κέιπστερ - Saint Paul Capesterre (Σεν Κιτς)
Σεντ Πολ Τσάρλςταουν - Saint Paul Charlestown (Νέβις)
Σεντ Πίτερ Μπασετέρ - Saint Peter Basseterre (Σεν Κιτς)
Σεντ Τόμας Λόουλαντ - Saint Thomas Lowland (Νέβις)
Σεντ Τόμας Μιντλ Άιλαντ - Saint Thomas Middle Island (Σεν Κιτς)
Τρίνιτι Παλμέτο Πόιντ - Trinity Palmetto Point (Σεν Κιτς)
Διακυβέρνηση
Ο Ντένζιλ Ντάγκλας, πρωθυπουργός της χώρας από το 1995
Το πολίτευμα της χώρας είναι Βασιλευόμενη Κοινοβουλευτική Δημοκρατία, στα πλαίσια όμως της Κοινοπολιτείας. Έτσι, Αρχηγός Κράτους είναι η Βασίλισσα Ελισάβετ Β΄ του Ηνωμένου Βασιλείου, η οποία εκπροσωπείται από το Γενικό Κυβερνήτη. Η νομοθετική εξουσία ασκείται από τη Εθνοσυνέλευση, την οποία απαρτίζουν 15 μέλη (ο Πρόεδρος, 3 διορισμένα μέλη και έντεκα μέλη που εκλέγονται από το λαό). Πρωθυπουργός, από τις 6 Ιουλίου του 1995 είναι ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος, Ντένζιλ Ντάγκλας. [3] Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης είναι ο Σαμ Κόντορ επίσης από τις 6 Ιουλίου του 1995.
Εκλογές
Οι τελευταίες εκλογές διεξήχθησαν πρόωρα στις 25 Ιανουαρίου 2010. Το δικαίωμα ψήφου έχουν όσες και όσοι είναι ηλικίας 18 ετών και άνω.
Εκλογές 2010
Στις πρόωρες εκλογές του 2010, το Εργατικό Κόμμα (SKNLP) του πρωθυπουργού Ντένζιλ Ντάγκλας εξελέγη για τέταρτη συνεχή φορά. Στον Άγιο Χριστόφορο, το SKNLP κέρδισε 6 επί συνόλου 8 εδρών και το Κίνημα Λαϊκής Δράσης (PAM) εξέλεξε δυο βουλευτές. Ο Ντένζιλ Ντάγκλας διατήρησε την έδρα του με διαφορά 1.905 ψήφων με 179[4]. Στο Νέβις το Κίνημα των Σκεπτόμενων Πολιτών (CCM) κέρδισε δυο έδρες με το Κόμμα για την Αναμόρφωση του Νέβις (NRP) να λαμβάνει την τρίτη έδρα[5].
Αποτελέσματα
Εθνοσυνέλευση του Αγίου Χριστόφορου και Νέβις, 25 Ιανουαρίου 2010 Κόμματα Ψήφοι % Έδρες
Εργατικό Κόμμα του Αγίου Χριστοφόρου και Νέβις 12.227 46,96 6
Κίνημα Λαϊκής Δράσης 8.393 32,24 2
Κίνημα Σκεπτόμενων Πολιτών 2.860 10,99 2
Κόμμα για την Αναμόρφωση του Νέβις 2.539 9,75 1
Ανεξάρτητοι 16 0,06 —
Διορισμένα μέλη (γερουσιαστές) 3
Ex-officio μέλος (ο γενικός εισαγγελέας) 1
Σύνολο (συμμετοχή 81,24 %) 26.035 100 15
Πηγές: ZIZ News SKN Vibes.com
Προηγούμενες εκλογές, 2004
Στις εκλογές του 2004 το Εργατικό Κόμμα του Αγίου Χριστοφόρου και Νέβις κέρδισε 50,6% και 7 έδρες, το Κίνημα Λαϊκής Δράσης 31,7% και 1 έδρα, το Κίνημα Σκεπτόμενων Πολιτών 8,8% και 2 έδρες, το Κόμμα για την Αναμόρφωση του Νέβις 7,5% και 1 έδρα, το Ενωμένο Εθνικό Κόμμα Ενδυνάμωσης 1,2 % και 3 μέλη ήταν διορισμένα και ένα μέλος ex-officio (Πρόεδρος).
Νομοθεσία
Χάρτης του Αγίου Χριστόφορου και Νέβις
Η δικαστική εξουσία ασκείται από το Ανώτατο Δικαστήριο, που έχει έδρα την Αγία Λουκία (Eastern Caribbean Supreme Court ). Η θανατική ποινή στη χώρα είναι σε ισχύ. Υπάρχει Βασιλική Αστυνομία και Δύναμη Άμυνας. Το 2001 έπαυσε να ισχύει το Ανακτοβούλιο (βρετανικό δικαστικό σύστημα) και η χώρα, όπως η Γουιάνα, το Σουρινάμ και οκτώ ακόμα κράτη της Καραϊβικής, προώθησαν τη δημιουργία ενός Δικαστηρίου για θέματα της περιοχής τους.
Οικονομία
Η καλλιέργεια ζαχαροκάλαμου και βαμβακιού αποτελεί την κύρια πλουτοπαραγωγική πηγή και εξαγώγιμο είδος. Οι κάτοικοι ασχολούνται επίσης με την κτηνοτροφία και την αλιεία, ενώ ο βιομηχανικός τομέας αναπτύσσεται σε πολύ μικρό ρυθμό και αφορά την παραγωγή ζάχαρης, ζύθου και τσιγάρων. Το νόμισμα της χώρας είναι το Δολάριο Ανατολικής Καραϊβικής. Κύρια πηγή συναλλάγματος για τη χώρα είναι ο τουρισμός, παρά την περιορισμένη υποδομή. Η ανεργία πλήττει τη χώρα και διαφαίνεται από τη μαζική μετανάστευση, σε χώρες όπως το Τρινιντάντ και Τομπάγκο, η Βρετανία και η Δομινικανή Δημοκρατία.
Διεθνείς Οργανισμοί
Η χώρα είναι μέλος των εξής οργανισμών:ACP, C, Caricom, CDB, ECLAC, FAO, G-77, IBRD, ICFTU, ICRM, IDA, IFAD, IFC, IFRCS, ILO, IMF, Interpol, IOC, OAS, OECS, OPANAL, OPCW, UN, UNCTAD, UNESCO, UNIDO, UPU, WCL, WHO, WIPO, WTrO.
Άμυνα
Οι Ένοπλες Δυνάμεις, ενεργές από το 1896, συναποτελούν την Αμυντική Δύναμη του Σαιντ Κιτς και Νέβις (Saint Kitts and Nevis Defence Force)[6]. Υπάρχει μια μονάδα στρατού ξηράς και μια θαλάσσης (ακτοφυλακή). Η διοίκηση λαμβάνει εντολές από το Υπουργείο Εθνικής Ασφαλείας.
Μεταφορές και επικοινωνίες
Άποψη του Νέβις, όπως φαίνεται από τον Άγιο Χριστόφορο
Η χώρα έχει κύριο λιμάνι αυτό της πρωτεύουσας και δυο αεροδρόμια[7] (το διεθνές αεροδρόμιο Ρόμπερτ Μπράντσοου στην Μπαστέρ και το διεθνές αεροδρόμιο Βανς Έιμορι στην Τσαρλστάουν του Νέβις). Το σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας εκτείνεται στα 60 περίπου χλμ. Η οδήγηση γίνεται στα αριστερά. Οι τηλεπικοινωνίες έχουν αρχίσει να αναπτύσσονται. Υπάρχει ένας τηλεοπτικός σταθμός και 4 ραδιοφωνικοί σταθμοί. Η χώρα διαθέτει 16 υπηρεσίες παροχής Διαδικτύου.
Εκπαίδευση
Με βάση την Πράξη του 1976, η εκπαίδευση είναι υποχρεωτική στις ηλικίες από 5 ως 16 ετών.[8] Το 1997 ο δείκτης εγγραφής στα Δημοτικά σχολεία ήταν 97,6 %.[8] Λειτουργεί σχολή κτηνιατρικής στον Άγιο Χριστόφορο, τμήμα του πανεπιστημίου Ρος, το οποίο εδρεύει στην Δομινίκα. Υπάρχουν επίσης πολλά άλλα εκπαιδευτικά ιδρύματα ανώτερης και ανώτατης εκπαίδευσης, στην πλειοψηφίας τους για σπουδές νοσηλευτικής και ιατρικής.
Πολιτισμός
Η Αγγλικανική εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, στην Μπασετέρ
Τα μνημεία στη χώρα αντανακλούν το αποικιακό παρελθόν, κυρίως αγγλικό. Τα αρχαιότερα δείγματα καλλιτεχνίας στα νησιά είναι ελάχιστα (βρίσκονται σε βράχους στην Old Road Town) και χρονολογούνται από την προκολομβιανή εποχή των αυτοχθόνων Καρίβων. Σημαντική παράδοση αποτελεί το χριστουγεννιάτικο καρναβάλι στον Άγιο Χριστόφορο, όπου κυριαρχεί η μουσική καλίψο. Στο Νέβις, διοργανώνεται το πολιτιστικό φεστιβάλ "Culturama" κάθε καλοκαίρι.
Αξιοθέατα
Σημαντικά τουριστικά αξιοθέατα είναι ο καθεδρικός ναός της πρωτεύουσας, η Πλατεία της Ανεξαρτησίας, το σπίτι όπου ήρθε στον κόσμο ο Αμερικανός πολιτικός Αλεξάντερ Χάμιλτον και η έπαυλη Μονπελιέ, όπου έγινε ο γάμος του ναυάρχου Οράτιου Νέλσον. Ο επισκέπτης επίσης μπορεί να θαυμάσει το οχυρό Μπρίμστοουν Χιλ (το οποίο από το 1999 αποτελεί Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ), τη Σάντι Πόιντ, όπου το 1623 αποβιβάστηκε ο πρώτος οικιστής των νησιών, Τόμας Ουόρνερ αλλά και το αγγλικό φρούριο Φορτ Τζορτζ.
Βιβλιογραφία
Συλλογικό έργο, Παγκόσμιος Γεωγραφικός Άτλας, τόμος 6, εκδ. ΔΟΜΗ, 2006.
Εξωτερικοί σύνδεσμοι
St. Kitts & Nevis - Κυβέρνηση του Σαιντ Κιτς και Νέβις
Ministry of Finance - Υπουργείο Οικονομικών της χώρας
Nevis Ministry of Finance - Υπουργείο Οικονομίας του Νέβις
SKNVibes.com
Τουριστικές Αρχές στον Άγιο Χριστόφορο
Τουριστικές Αρχές στο Νέβις
Ανακαλύψτε τις παραλίες των νησιών
Αγγλικανικές Εκκλησίες στο St. Kitts
Νομίσματα στο St.Kitts
Χάρτης του St. Kitts
Χάρτης του Nevis
Δορυφορική φωτογραφία
Παραπομπές
Americas (orthographic projection).svg Πύλη: Αμερική
↑ 1,0 1,1 CIA World Fact Book
↑ 2,0 2,1 2,2 2,3 "World Economic Outlook Database". ΔΝΤ. Οκτώβριος 2009. Ανακτήθηκε την 18-10-2009.
↑ CUOPM.com - Jamaicans Ifrica, Duane Stephenson and Kittitian Masud Sadiki on “Badness Outta Style” School Tour
↑ ZIZ, St. Kitts Nevis Labour Party elected to a fourth consecutive term in office -Two new comers on the Labour Party Parliamentary slate and one more for the opposition, 26 Ιανουαρίου 2010.
↑ Dominica News, Labour Party wins fourth term in St. Kitts-Nevis general elections, 25 Ιανουαρίου 2010.
↑ Άρθρο για την SKNDF από τον Δρ Dion Phillips
↑ A-Z World Airports Online - Country Index - St Kitts-Nevis airports - Saint Kitts - Robert Bradshaw International Airport (SKB/TKPK)
↑ 8,0 8,1 "Saint Kitts and Nevis". 2001 Findings on the Worst Forms of Child Labor.Γραφείο Διεθνών Ζητημάτων Απασχόλησης , Υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ (2002).
Χώρες της Βόρειας Αμερικής Ανεξάρτητα Κράτη Αγία Λουκία | Άγιος Βικέντιος και Γρεναδίνες | Άγιος Χριστόφορος και Νέβις | Αϊτή | Αντίγκουα και Μπαρμπούντα | Γουατεμάλα | Γρενάδα | Δομινικανή Δημοκρατία | Ελ Σαλβαδόρ | Ηνωμένες Πολιτείες | Καναδάς | Κολομβία* | Κόστα Ρίκα | Κούβα | Μεξικό | Μπαρμπάντος | Μπαχάμες | Μπελίζε | Νικαράγουα | Ντομίνικα | Ονδούρα | Παναμάς | Τζαμάικα | Τρινιντάντ και Τομπάγκο Εξηρτημένα εδάφη Δανία: Γροιλανδία Γαλλία: Άγιος Βαρθολομαίος | Άγιος Μαρτίνος | Γουαδελούπη | Μαρτινίκα | Σαιν Πιερ και Μικελόν Ολλανδία: Αρούμπα | Ολλανδικές Αντίλλες Ηνωμένο Βασίλειο: Ανγκουίλα | Βερμούδες | Βρετανικές Παρθένοι Νήσοι | Μοντσερράτ | Νησιά Καϋμάν | Νήσοι Τερκς και Κέικος Ηνωμένες Πολιτείες: Αμερικανικές Παρθένοι Νήσοι | Νήσος Ναβάσσα | Πουέρτο Ρίκο |
Hellenica World - Scientific Library
Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License