.
Ο Τίμαρχος ήταν Αθηναίος γλύπτης των αρχών του 3ου π.Χ. αιώνα, που έφτιαχνε αδριάντες.
Βιογραφία
Σύμφωνα με τον Ψευδοπλούταρχο και τον Πλίνιο πατέρας και δάσκαλός του ήταν ο Πραξιτέλης, αδελφός του ο Κηφισόδοτος ο νεότερος με τον οποίο δούλευαν μαζί.
Έργα του
Σύμφωνα με τον Παυσανία τα δυο αδέλφια είχαν κατασκευάσει το άγαλμα της Ενυούς στο ναό του Άρη, στην Αθήνα, τον χάλκινο ανδριάντα του ποιητή Μένανδρου επίσης στο θέατρο του Διονύσου στην Αθήνα και τον βωμό ή άγαλμα του Κόδρου στη Θήβα. Κατά τον Στουντνίτσκα πολλές προτομές του Μένανδρου που έχουν διασωθεί, είναι αντίγραφα του έργου αυτού. Ο Πλούταρχος αναφέρει ότι έργα τους ήταν οι ανδριάντες του ρήτορα Λυκούργου και των γιων του Άβρωνος, Λυκούργου και Λυκόφρονος στο Ερέχθειο, στην Ακρόπολη, φτιαγμένοι από ξύλο. Επίσης, το άγαλμα της Λυσιστράτης κοντά στις Καρυάτιδες, στο Ερέχθειο. Βρέθηκαν βάθρα που αποδεικνύουν ότι ανδριάντες φτιαγμένοι από τους Τίμαρχο και Κηφισόδοτο υπήρχαν στην Ακρόπολη της Αθήνας και στα Μέγαρα (τα αγάλματα Δίωνος και Διοκλείας Αριστογείτου, ανάθημα Δίωνος Αριστογείτου, σύμφωνα με επιγραφή που βρέθηκε σε βάθρο το 1868 στη θέση Μαρμαριά-Σπηλιά).
Πηγή
Μεγάλη Ελληνική Εγκυκλοπαίδεια Πυρσός, τόμος 23, σελ. 40
Τίμαρχος (γλύπτης)
Τίμαρχος (πολιτικός)
Τίμαρχος (στρατηγός)
Τίμαρχος ο Μαντινεύς
Τίμαρχος της Μηδίας
Τίμαρχος της Μιλήτου
Τίμαρχος της Πάφου
Hellenica World - Scientific Library
Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License