.
Ο Πραξιτέλης ήταν ένας από τους μεγαλύτερους γλύπτες της αρχαιότητας. Καταγόταν από την Αθήνα και ήταν ο γιος του Κηφισόδοτου. Ηταν ο πιό διάσημος των αττικών γλυπτών του 4ου αιώνα π.Χ. και ο πρώτος που φιλοτέχνησε τη γυμνή θηλυκή μορφή σε φυσικό μέγεθος.
Η Φρύνη ενώπιον των δικαστών , Jean-Léon Gerôme, 1861, Hamburger Kunsthalle
Ενώ δεν υπάρχει κανένα γλυπτό που να είναι αναμφίβολα του Πραξιτέλη, έχουν επιζήσει πολυάριθμα αντίγραφα των έργων του. Σύγχρονοί του συγγραφείς, όπως ο Πλίνιος ο Πρεσβύτερος, έγραψαν για τα έργα του. Υπάρχουν ακόμα νομίσματα που έφεραν τις σκιαγραφίες των διάφορων διάσημων αγαλμάτων του από την ίδια περίοδο. Μια υποτιθέμενη σχέση μεταξύ του Πραξιτέλη και του όμορφου μοντέλου του, της Θεσπίειας εταίρας Φρύνης, έχει εμπνεύσει μια σειρά έργων τέχνης που κυμαίνονται από τη ζωγραφική (Gerome) ως την κωμική όπερα Saint-Saëns και το θέατρο σκιών (Donnay). Μερικοί συγγραφείς έχουν υποστηρίξει ότι υπήρξαν δύο γλύπτες με το όνομα Πραξιτέλης. Ο ένας ήταν σύγχρονος του Φειδία, και άλλος ο πιο γνωστός εγγονός του. Αν και η επανάληψη του ίδιου ονόματος γενιά παρά γενιά είναι κοινή στην Ελλάδα, δεν υπάρχει κανένα συγκεκριμένο στοιχείο.
Φρύνη και Πραξιτέλης
Ημερομηνίες
Οι ακριβείς ημερομηνίες για τον Πραξιτέλη είναι αόριστες, αν και πιθανώς δεν απασχολούνταν πλέον στα χρόνια του Μεγάλου Αλεξάνδρου, όπως αποδεικνύεται από την έλλειψη οποιωνδήποτε στοιχείων που να δείχνουν ότι ο Αλέξανδρος υιοθέτησε τον Πραξιτέλη, κάτι που πιθανόν θα είχε κάνει για έναν τόσο μεγάλο γλύπτη. Η ημερομηνία που δίνει ο Πλίνιος, 364 π.Χ., είναι πιθανώς αυτή κατά την οποία κατασκεύασε κάποιο από τα πιο γνωστά έργα του. Τα θέματα που επιλέχτηκαν από τον Πραξιτέλη ήταν είτε ανθρώπινα όντα είτε νεαροί θεοί όπως ο Απόλλωνας, ο Ερμής και η Αφροδίτη, ο Ποσειδώνας ή η Αθηνά. Ο Πραξιτέλης και η σχολή του δούλεψαν σχεδόν εξ ολοκλήρου με το μάρμαρο. Εκείνη την εποχή τα μαρμάρινα λατομεία της Πάρου ήταν στα καλύτερά τους, και δεν θα μπορούσε οποιοδήποτε μάρμαρο να είναι καλύτερο για τους σκοπούς του γλύπτη από αυτό από το οποίο φτιάχτηκε ο Ερμής του Πραξιτέλη. Μερικά από τα αγάλματα του Πραξιτέλη χρωματίστηκαν από το ζωγράφο Νικία, και σύμφωνα με τη γνώμη του γλύπτη κέρδισαν πολύ από αυτή την επεξεργασία.
Hellenica World - Scientific Library
Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License