ART

Γεγονότα, Hμερολόγιο

.

Grafik1


Ο Αρχέλαος Α' διαδέχθηκε τον Περδίκκα Β' στο θρόνο της Μακεδονίας από το 413 έως το 399 πΧ . Ο Αρχέλαος ήταν γιός του Περδίκα και μιας σκλάβας , κατέλαβε το θρόνο αφού πρώτα δολοφόνησε το θείο του , τον ξάδελφό του και τον ετεροθαλή αδελφό του (που ήταν ο νόμιμος διάδοχος) . Παρ' όλ' αυτά , αποδείχθηκε ικανός και ευεργετικός ηγεμόνας , γνωστός για τις ριζικές αλλαγές που επέβαλε στη δημόσια διοίκηση , στο στρατό και στο εμπόριο .

Μόλις ανέλαβε την εξουσία , ο Αρχέλαος , έτυχε στην περίπτωση όπου η Αθήνα είχε απόλυτη ανάγκη ξυλείας (λόγω της καταστροφικής Σικελικής εκστρατείας ) . Ο Αρχέλαος , γενναιόδωρα , προμήθευσε τους Αθηναίους με ξυλεία και πέτυχε να αντιστρέψει το κλίμα αντιπαλότητας που υπήρχε μεταξύ των δύο κρατών . Οι Αθηναίοι για να εκφράσουν την ευγνωμοσύνη τους , έδωσαν τον τίτλο του πρόξενου και του ευεργέτη του λαού , στον Αρχέλαο και στα παιδιά του .


Ο Αρχέλαος προχώρησε σε πολλές εσωτερικές μεταρρυθμίσεις . Έκοψε νόμισμα καλής ποιότητας σε ικανή ποσότητα , έκτισε οχυρά , χάραξε ευθείς δρόμους και βελτίωσε τη στρατιωτική οργάνωση , κυρίως το ιππικό και την οπλιτική φάλαγγα .


Ο Αρχέλαος ήταν επίσης γνωστός για το ενδιαφέρον του προς την τέχνη . Στο νέο του παλάτι στην Πέλλα ( που μεταφέρθηκε εκεί από τις Αιγές , την παλαιά πρωτεύουσα ) , φιλοξένησε διάσημους καλλιτέχνες της εποχής . Ο Ευρυπίδης ήταν ένας απ' αυτούς , ο οποίος όσο ήταν στην αυλή του Αρχέλαου έγραψε τα έργα Αρχέλαος και Βάκχαι , άλλος διάσημος ήταν ο Ζεύξης ο ζωγράφος . Επίσης ο Αρχέλαος διοργάνωσε Ολύμπια, πανελλήνιας εμβέλιας στο Δίον , με αθλητικούς και μουσικούς αγώνες .


Σύμφωνα με τον Αιλιανό , ο Αρχέλαος σκοτώθηκε το 399 π.Χ. κατά τη διάρκεια κυνηγιού από ένα βασιλικό παίδα , τον ερωμένο του Κρατερό . Ο λόγος ήταν ότι αρνήθηκε να δώσει στον τελευταίο το χέρι μιας κόρης του που του είχε αρχικά υποσχεθεί.


Ο Θουκυδίδης λέει για τον Αρχέλαο ότι πέτυχε για το βασίλειό του όσα είχαν πετύχει όλοι οι προκάτοχοί του μαζί.


Ολύμπια εν Δίω


Βασιλείς της Μακεδονίας

Αργεάδες
ΚάρανοςΚοίνοςΤυρίμμαςΠερδίκκας Α'Αργαίος Α'Φίλιππος Α΄Αέροπος Α΄Αλκέτας Α΄Αμύντας Α΄Αλέξανδρος Α'Αλκέτας Β'Περδίκκας Β'Αρχέλαος Α'ΚρατερόςΟρέστηςΑέροπος Β΄Αρχέλαος Β΄ΠαυσανίαςΑμύντας Β΄Αργαίος Β΄Αμύντας Γ΄Αλέξανδρος Β'Περδίκκας Γ΄Αμύντας Δ΄Φίλιππος Β'Μέγας Αλέξανδρος (Γ΄)Φίλιππος Γ΄ o ΑρριδαίοςΑλέξανδρος Δ'


Αντιβασιλείς
Πτολεμαίος ο ΑλωρίτηςΑντίπατροςΠολυπέρχων
Αντιπατρίδες
ΚάσσανδροςΦίλιππος Δ΄Αλέξανδρος Ε΄Αντίπατρος Β´Αντίπατρος ο Ετησίας
Αντιγονίδες
Δημήτριος Α΄ ο ΠολιορκητήςΑντίγονος Β΄ ο ΓονατάςΔημήτριος Β΄ ο ΑιτωλικόςΑντίγονος Γ΄ ΔώσωνΦίλιππος Ε'Περσέας
Εκτός δυναστειών
ΛυσίμαχοςΠύρροςΠτολεμαίος ΚεραυνόςΜελέαγροςΣωσθένης (στρατηγός) • Ανδρίσκος (ως Φίλιππος ΣΤ΄ - σφετεριστής)


Έλληνες

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World - Scientific Library

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License