ART

 

Γεγονότα, Hμερολόγιο

Στη Σκανδιναβική μυθολογία το Ύγκντρασιλ (Yggdrasill, επίσης αποκαλείται Μιμαμάιντ (Mimameid) ή Λέραντ (Lerad)), ήταν το παγκόσμιο δέντρο, ένα γιγαντιαίο δέντρο, που θεωρείται πως συνδέει τους εννέα κόσμους της Σκανδιναβικής κοσμολογίας.

Στα κλαδιά του Υγκντράσιλ βρίσκονταν το Άσγκαρντ, το Άλφχαϊμ και το Βάναχαϊμ. Ο κορμός του αποτελούσε τον παγκόσμιο άξονα περνώντας μέσα από το κέντρο του Μίντγκαρντ, γύρω από τον οποίο βρισκόταν το Γιότουνχαϊμ και κάτω από τον οποίο ήταν το Νινταβέλλιρ ή Σβαρταλφχάιμ. Οι τρεις ρίζες του έφταναν ως το Χέλχαϊμ, το Νίφλχαϊμ και το Μούσπελχαϊμ.

Από τις τρεις ρίζες, μία διέσχιζε το Άσγκαρντ, μία το Γιότουνχαϊμ και μία το Χέλχαϊμ. Κάτω από τη ρίζα του Άσγκαρντ βρισκόταν το ιερό Πηγάδι του Ουρντ και εκεί κατοικούσαν οι τρεις Νορν, επί των οποίων οι θεοί δεν είχαν καμία δύναμη και οι οποίες κάθε μέρα πότιζαν το δέντρο από την πρωταρχική πηγή. Κάτω από τη ρίζα του Γιότουνχαϊμ βρισκόταν η πηγή ή πηγάδι του Μίμιρ και κάτω από αυτή του Χέλχαϊμ το πηγάδι Χβεργκελμίρ (το Βρυχώμενο Καζάνι).

Στην κορυφή του δέντρου κούρνιαζε ένας γιγάντιος κόκορας ή πιο συχνά ένας αετός με το όνομα Βιντοφνίρ (Vidofnir), στο μέτωπο του οποίου καθόταν ένα γεράκι, το Βεντρφολνίρ (Veðrfolnír). Οι ρίζες στο Νίφλχαϊμ κατατρώγονταν από ένα δράκο, τον Νίντχογκ. Ένας σκίουρος, ο Ρατατόσκ, έτρεχε πάνω κάτω στο δέντρο μεταφέροντας προσβολές ανάμεσα στον Νίντχογκ και τον αετό. Τέσσερα ελάφια τρέφονταν από τον φλοιό του Ύγκντρασιλ.

Σύμφωνα με το μύθο ο Όντιν κρεμάστηκε επί εννέα νύχτες στο Ύγκντρασιλ προκειμένου να βρει τις ρούνους. Ίσως ο μύθος αυτός να έχει σχέση και με το Γερμανικό έθιμο να θυσιάζουν ανθρώπους κρεμώντας τους από δέντρα.

Το Ύγκντρασιλ παίζει κεντρικό ρόλο και στο μύθο του Ράγκναροκ, στο τέλος του κόσμου. Οι μόνοι άνθρωποι που επιβίωσαν του Ράγκναροκ, οι Λιφ και Λιφτχράσιρ, κατάφεραν να ξεφύγουν βρίσκοντας καταφύγιο στα κλαδιά του Ύγκντρασιλ, όπου τρέφονται από τη δροσιά και προστατεύονται από το δέντρο.

Σκανδιναβική μυθολογία
Σημαντικοί θεοί

Αντχριμνίρ · Αστρίλντ · Αουρβαντίλ · Εγκίρ · Μπαλντρ · Μπορ · Μπράγκι · Μπούρι · Νταγκρ · Ντέλινγκ · Εΐρ · Έλλι · Φορσέτι · Φρέγια · Φρέιρ · Φρίγκα · Φούλα · Γκέφγιουν · Χελ · Χέιμνταλ · Χέρμοντ · Χλιν · Χοντ · Χούνιρ · Χόλλερ · Χούλντρα · Ιντούν · Γιορντ · Κβάσιρ · Λάγκα · Λοφν · Λόκι · Μάγκνι · Μάνι · Μίμινγκ · Μίμιρ · Μόντι · Νάννα · Νέρτους · Νγιορντ · Νοττ · Οντίν · Ότταρ · Ραν · Σιφ · Σιγκούν · Σγιουφν · Σνότρα · Σολ · Θωρ · Θρουντρ · Τυρ · Ουλλρ · Βάλι · Βαρ · Βε · Βίνταρ · Βίλι · Βορ
Κείμενα, λατρευτικά αντικείμενα
Έντα · Σάγκα · Ρούνοι · Μγιόλνιρ · Βόλσουνγκ · Τύρφινγκ · Αρχ. γλώσσα
Θρησκεία, κοσμολογία
Σκανδιναβική κοσμολογία · Βαλκυρίες · Γίγαντες · Ξωτικά · Νάνοι · Νορν · Αζατρού · Βανίρ · Εσίρ · Υγκντράσιλ · Ράγκναροκ · Άσγκαρντ · Μίντγκαρντ · Γιοτουνχέιμ

Εγκυκλοπαίδεια Σουηδίας

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World - Scientific Library

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License

 HellenicaWorld News