ART

 

Γεγονότα, Hμερολόγιο

Ο Κύκλος Τύρφινγκ είναι μια συλλογή θρύλων γύρω από το μαγικό ξίφος Τύρφινγκ. Δύο από αυτούς βρίσκονται στην Ποιητική Έντα.

Η σμίλευση και η κατάρα

Το πρώτο μέρος ασχολείται με τη σμίλευση του σπαθιού Τύρφινγκ από τους Νάνους Ντούριν και Ντβάλιν. Αναγκάστηκαν να το κάνουν αυτό από τον Σβαφρλάμι, τον βασιλιά του Γκαρνταρίκι, αλλά ως εκδίκηση καταριούνται το σπαθί να σκοτώνει έναν άνθρωπο κάθε φορά που βγαίνει από τη θήκη του, να προκαλεί τρεις κακές πράξεις και να καταστεί η καταστροφή του Σβαφραλάμι.

Ο Σβαφρλαμι σκοτώνεται στη μάχη με τον έξαλλο Άρνγκριμ, ο οποίος παίρνει το σπαθί και το δίνει στο γιό του Άνγκαντυρ.
Η Μάχη του Σάμσε

Το δεύτερο μέρος ασχολείται με το θρύλο του Χγιάλμαρ, του Όρβαρ-Οντ και τη μάχη στο Σάμσε (Samsø). Οι δώδεκα γιοί του Άρνγκριμ συναντούν σε μάχη τους Χγιάλμαρ και Όρβαρ-Οντ, αλλά οι υπερέχοντες αριθμητικά ήρωες σκοτώνουν τους γιούς του Άρνγκριμ. Ο Χγιάλμαρ ωστόσο τραυματίζεται από το Τύρφινγκ και πεθαίνει.
Χέρβορ

Το τρίτο μέρος ασχολείται με την κόρη του Άνγκαντρυ την Χέρβορ και πως ανακτά το Τύρφινγκ από το φάντασμα του πατέρα της. Αργότερα παντρύεται και αποκτά τους γιούς Άνγκαντυρ και Χέιντρεκ.
Χέιντρεκ

Το τέταρτο μέρος ασχολείται με τη σάγκα του Χέιντρεκ του σοφού, βασιλιά των Γότθων, και περιέχει τους γρίφους του Γκεστουμπλίντι. Αν η πρώτη κακή πράξη του σπαθιού είναι η θανάτωση του Χγιάλμαρ, η δεύτερη είναι η κατά λάθος σφαγή του αδερφού του Χέιντρεκ, Άνγκαντυρ. Η τρίτη και τελική πράξη είναι μάλλον όταν οι σκλάβοι του Χέιντρεκ τον δολοφονούν κατά τη διάρκεια εκστρατείας στα Καρπάθια.
Η Μάχη των Γότθων και των Ούννων

Το πέμπτο μέρος είναι για τους γιούς του Χέιντρεκ, Άνγκαντυρ και Χλεντ και πώς ο Χλεντ εισέρχεται στη χώρα των Γότθων με τις Ούνικες ορδές.
Η ιστορία της Σουηδίας

Το τελευταίο μέρος είναι για τη σουηδική ιστορία και τη σειρά των Σουηδών βασιλιάδων από τον Ίβαρ Βιντφάμνε μέχρι τον βασιλιά Φίλιπ Χάλστενσσον.
Δείτε επίσης

Κύκλος Βόλσουνγκ

Σκανδιναβική μυθολογία
Σημαντικοί θεοί

Αντχριμνίρ · Αστρίλντ · Αουρβαντίλ · Εγκίρ · Μπαλντρ · Μπορ · Μπράγκι · Μπούρι · Νταγκρ · Ντέλινγκ · Εΐρ · Έλλι · Φορσέτι · Φρέγια · Φρέιρ · Φρίγκα · Φούλα · Γκέφγιουν · Χελ · Χέιμνταλ · Χέρμοντ · Χλιν · Χοντ · Χούνιρ · Χόλλερ · Χούλντρα · Ιντούν · Γιορντ · Κβάσιρ · Λάγκα · Λοφν · Λόκι · Μάγκνι · Μάνι · Μίμινγκ · Μίμιρ · Μόντι · Νάννα · Νέρτους · Νγιορντ · Νοττ · Οντίν · Ότταρ · Ραν · Σιφ · Σιγκούν · Σγιουφν · Σνότρα · Σολ · Θωρ · Θρουντρ · Τυρ · Ουλλρ · Βάλι · Βαρ · Βε · Βίνταρ · Βίλι · Βορ
Κείμενα, λατρευτικά αντικείμενα
Έντα · Σάγκα · Ρούνοι · Μγιόλνιρ · Βόλσουνγκ · Τύρφινγκ · Αρχ. γλώσσα
Θρησκεία, κοσμολογία
Σκανδιναβική κοσμολογία · Βαλκυρίες · Γίγαντες · Ξωτικά · Νάνοι · Νορν · Αζατρού · Βανίρ · Εσίρ · Υγκντράσιλ · Ράγκναροκ · Άσγκαρντ · Μίντγκαρντ · Γιοτουνχέιμ

Εγκυκλοπαίδεια Σουηδίας

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World - Scientific Library

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License

 HellenicaWorld News