Γεγονότα, Hμερολόγιο

 

.

Τάσσος Παπαδόπουλος, left (Aspect of Cyprus)

Ο Τάσσος Παπαδόπουλος ήταν πρόεδρος της Κύπρου από το 2003 έως το 2008, ο πέμπτος κατά σειρά.

Γεννήθηκε στη Λευκωσία στις 7 Ιανουαρίου 1934 και σπούδασε νομικά στο Λονδίνο. Ήταν δικηγόρος και ασχολήθηκε με την πολιτική από πολύ μικρή ηλικία. Ήταν παντρεμένος και είχε τέσσερα παιδιά. Η εκστρατεία του για το προεδρικό αξίωμα βασίστηκε στην πεποίθηση ότι μπορούσε να δώσει καλύτερη λύση από τον Γλαύκο Κληρίδη στο κυπριακό ζήτημα. Υποστηρίχθηκε από το ΔΗ.ΚΟ., που ήταν και το κόμμα από το οποίο προερχόταν, αλλά και από το Α.Κ.Ε.Λ. και το ΚΙ.ΣΟΣ..

Στις 29 Αυγούστου 2006, ο Παπαδόπουλος παραιτήθηκε από την προεδρία του Δημοκρατικού Κόμματος (ΔΗ.ΚΟ.).

Πρώτα χρόνια

Δράση στην Ε.Ο.Κ.Α.

Το σχέδιο Ανάν


Τάσσος Παπαδόπουλος (Aspect of Cyprus)

Αντιτάχθηκε στην αποδοχή του σχεδίου Ανάν το 2004 παρά τις εξωτερικές πιέσεις που δέχθηκε από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Μεγάλη Βρεττανία αλλά και από το εσωτερικό, κυρίως την αξιωματική αντιπολίτευση. Σχετικό είναι το ακόλουθο κείμενό του, που δημοσιεύτηκε λίγο πριν το δημοψήφισμα ...σε ανοιχτή επίθεση κατά του Προεδρικού προχώρησε ο ΔΗΣΥ, επικρίνοντάς το ότι ευθύνεται για τη δημιουργία κλίματος τρομοκρατίας και για χειραγώγηση της κοινής γνώμης, με στόχο οι πολίτες να οδηγηθούν σε απόρριψη του Σχεδίου Ανάν. Η Πινδάρου αναφέρει ότι το αρνητικό κλίμα μεταφέρεται και στις τάξεις των δημοσίων υπαλλήλων, των στρατιωτικών και αστυνομικών. Ο ΔΗΣΥ έχει αναθέσει σε νομικούς να προχωρήσουν στη λήψη δικαστικών μέτρων ώστε να διασφαλιστεί η εγκυρότητα της διεξαγωγής του δημοψηφίσματος, καθώς και η ισότιμη προβολή όλων των απόψεων από τα ΜΜΕ χωρίς να υπάρχει προσπάθεια χειραγώγησης της κοινής γνώμης. Ο Δημοκρατικός Συναγερμός θα προσφύγει τόσο στα κυπριακά όσο και στα ευρωπαϊκά δικαστήρια, προκειμένου να εξασφαλιστεί ισότιμη προβολή όλων των απόψεων...'

Σε διάγγελμά του στις 22 Απριλίου 2004, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος, ζήτησε από τους Κύπριους πολίτες να καταψηφίσουν το Σχέδιο του Γενικού Γραμματέα και συμπλήρωσε: «στο δημοψήφισμα του Σαββάτου δεν θα υπάρξει αντιπαράθεση Κομμάτων, δεν είναι αντιπαράθεση ιδεολογική, άρα δεν είναι καν αντιπαράθεση μεταξύ πολιτών. Είναι αντιπαράθεση με τη συνέχεια και την ιστορία μας και ότι είναι η κρίση του καθενός. Εγώ δεν θεωρώ ότι θα υπάρξουν είτε νικητές είτε ηττημένοι. Ηττημένη θα είναι μόνο η Κύπρος εάν υπάρξουν επεισόδια, πανηγυρισμοί, κλίμα το οποίο θα εμποδίσει την επόμενη μέρα να ξανακτίσουμε την ομόνοια και τη συναίνεση και τις κοινές προσπάθειες για να αντιμετωπίσουμε τους πραγματικά δύσκολους χρόνους που έχουμε μπροστά μας. Είτε "ναι" ψηφίσει ο πολίτης, είτε "όχι" ψηφίσει, όσοι ψηφίσουν "ναι", όσοι ψηφίσουν "όχι", πιστεύω θα έχουν την κοινή επιδίωξη να ενώσουν τις δυνάμεις τους για να αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες που με βεβαιότητα έρχονται. Γι' αυτό κάνω παράκληση, έκκληση προς τον κόσμο: ούτε πανηγυρισμοί δικαιολογούνται, γιατί δεν πανηγυρίζουμε νίκη, δεν μπορούμε να πανηγυρίσουμε επειδή δεν βρήκαμε λύση του Κυπριακού, μόνο ανακούφιση μπορούμε να αισθανόμαστε γιατί αποφύγαμε τα χειρότερα. Καλώ επομένως όλους σε αυτοσυγκράτηση, κοσμιότητα, χωρίς εξάρσεις, χωρίς ψεύτικα συνθήματα νίκης και ήττας. Δεν θα υπάρξουν για μένα, ούτε νικητές, ούτε ηττημένοι».

Στο δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου 2004, ποσοστό 76% των Ελληνοκυπρίων καταψήφισαν το Σχέδιο Ανάν λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη το περιεχόμενο του διαγγέλματος του Προέδρου Παπαδόπουλου.

Κατά την διάρκεια πριν το δημοψήφισμα μερίδα δημοσιογράφων, κυρίως των εφημεριδών "Αλήθεια" και "Πολίτης", αμφιβάλλουν για τις υγιείς προθέσεις του Τάσσου Παπαδόπουλου και τον κατηγορούν για κλίμα "παρακράτους". Κύριο επιχείρημά τους είναι ότι διέδιδε ψευδώς ότι οι υποστηρικτές του ΝΑΙ στο Σχέδιο Ανάν χρηματίστηκαν από τους Αμερικανούς και τον ΟΗΕ. Χαρακτηριστικά, ο δημοσιογράφος Μακάριος Δρουσιώτης κυκλοφόρησε βιβλίο και βίντεο με τίτλο "Η Περιρρέουσα Ατμόσφαιρα" όπου προσπαθεί να διαψεύσει τους ισχυρισμούς αυτούς ως ανυπόστατους.

Στις προεδρικές εκλογές της 17ης Φεβρουαρίου 2008 ο Τάσσος Παπαδόπουλος κατέλαβε την τρίτη θέση μένοντας εκτός δευτέρου γύρου. Τον διαδέχεται ο προεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας.

Πέθανε στις 12 Δεκεμβρίου 2008 μετά από μάχη με την επάρατη νόσο[1].

Παραπομπές

1. ↑ Απεβίωσε ο Τάσσος Παπαδόπουλος, Η Καθημερινή, 12 Δεκεμβρίου 2008, ανακτήθηκε στις 12 Δεκεμβρίου 2008

Νικόλας Παπαδόπουλος

Πρόεδροι της Κύπρου

Αρχιεπίσκοπος Μακάριος Γ΄ | Νίκος Σαμψών | Γλαύκος Κληρίδης | Σπύρος Κυπριανού | Γιώργος Βασιλείου | | Τάσσος Παπαδόπουλος | Δημήτρης Χριστόφιας | Νίκος Αναστασιάδης | Νίκος Χριστοδουλίδης|

Έλληνες

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World - Scientific Library

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License