ART

Γεγονότα, Hμερολόγιο

.

Grafik42

"Αυτί του Διονυσίου" (*)

Ο Διονύσιος ο Πρεσβύτερος, γιος του Ερμοκράτη, γεννήθηκε το 431 ή 430 π.Χ. και ήταν τύραννος των Συρακουσών.

Ο Διόδωρος ο Σικελιώτης διηγείται λεπτομερώς τα κατά τον Διονύσιο στην «Ιστορική Βιβλιοθήκη» του (βιβλίο ΙΓ΄και επόμενα). Οι Συρακούσες από το 410 π.Χ. βρισκόντουσαν σε πόλεμο προς τους Καρχηδόνιους, ο δε Διονύσιος διακρίθηκε πολεμώντας με επιτυχία και κατόρθωσε να ανακηρυχθεί από το δήμο στρατηγός αυτοκράτωρ, αν και πολλοί Συρακούσιοι ήταν αντίθετοι επειδή είχε πάρει με το μέρος του στρατιώτες και λαό, άλλοτε συκοφαντώντας και άλλοτε δωροδοκώντας. Τέλος όμως ανεδείχθη φανερά τύραννος όταν κατέλαβε την αρχή το 405 π.Χ. και τη διατήρησε μέχρι το θάνατό του μετά από 38 χρόνια.

Πρώτη σύζυγός του ήταν η θυγατέρα του στρατηγού Ερμοκράτη, μετά το θάνατό της όμως έλαβε δυο συζύγους - την Αριστομάχη, αδελφή του Δίωνα, φίλου του φιλοσόφου Πλάτωνα και την Δωρίδα από τους Λοκρούς. Ήταν ωμός, δεσποτικός και φιλόδοξος σαν χαρακτήρας, δύσπιστος προς όλους και θανάτωσε πολλούς πολίτες του κατά τους πολέμους του, για να προμηθευτεί χρήματα δημεύοντας τις περιουσίες τους. Θεωρούσε τον εαυτό του μεγάλο ποιητή και στην αυλή του φιλοξενούσε ποιητές και φιλοσόφους επειδή του άρεσε να τον κολακεύουν, αλλά δεν ανεχόταν τις επικρίσεις τους, γι' αυτό άλλωστε και διέταξε να εκδιωχθεί ο φιλόσοφος Πλάτωνας από τις Συρακούσες, που εκείνη την περίοδο τον φιλοξενούσε ο φίλος του Δίων, γυναικάδελφος του Διονύσιου. Και ο Πλάτων απέφυγε τον θάνατο αλλά επωλήθη ως δούλος και εξαγοράστηκε από τον Κυρηναίο Αννίκερι.

Ο Διονύσιος πέθανε το 367 π.Χ., μετά τον τέταρτο Καρχηδονιακό πόλεμο, κατά τον οποίο κατεστράφη ο στόλος του και υποχρεώθηκε να συνάψει ανακωχή. Άλλοι λένε ότι δηλητηριάστηκε από τον υιό του Διονύσιο τον Νεώτερο, άλλοι ότι πέθανε από ναρκωτικό φάρμακο που ήπιε για να ελαφρύνει τους πόνους ασθένειας και άλλοι ότι πέθανε από χαρά, επειδή νίκησε σε δραματικούς αγώνες στην Αθήνα με την τραγωδία του «Έκτορος λύτρα».

Δωρίς η Συρακουσία

Διονύσιος ο εμπειρικός
Διονύσιος ο ιατρός
Διονύσιος ο μεθοδικός
Διονύσιος ο Μουσικός
Διονύσιος ο περιηγητής
Διονύσιος ο προσωπογράφος
Διονύσιος ο χειρουργός
Διονύσιος ο Αθηναίος
Διονύσιος ο Αλεξανδρινός
Διονύσιος ο Αλικαρνασσεύς
Διονύσιος ο Απολλωνίου
Διονύσιος ο Αργείος
Διονύσιος ο Αρεοπαγίτης
Διονύσιος ο Βυζάντιος
Διονύσιος ο Επικούρειος
Διονύσιος ο Εφέσιος
Διονύσιος ο Θραξ
Διονύσιος ο Κολοφώνιος
Διονύσιος ο Κυκλογράφος
Διονύσιος ο Κυρηναίος
Διονύσιος ο Μάγνης
Διονύσιος ο Μεταθέμενος
Διονύσιος ο Μιλήσιος
Διονύσιος ο Νεότερος
Διονύσιος ο Πρεσβύτερος
Διονύσιος ο Σάμιος
Διονύσιος ο Σιδώνιος
Διονύσιος ο Σινωπεύς
Διονύσιος ο Σκυτεύς
Διονύσιος ο Στωικός
Διονύσιος ο Τρύφωνος
Διονύσιος ο Φασηλίτης
Διονύσιος ο Χαλκούς

Έλληνες

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World - Scientific Library

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License