.
Ο Δημήτρης Κοντίδης είναι Ελληνοκύπριος πολιτικός, πρώην δήμαρχος Λεμεσού.
Βιογραφικά στοιχεία
Γεννήθηκε το 1935 στη Λεμεσό και αποφοίτησε από το Λανίτειο Γυμνάσιο το 1954. Αφού εργάστηκε σε διάφορους οργανισμούς στη Λεμεσό μέχρι το 1957, έτυχε υποτροφίας της Διεθνούς ΄Ενωσης Φοιτητών και μετέβη στο εξωτερικό για σπουδές. Σπούδασε ιατρική στο Πανεπιστήμιο του Καρόλου στην Πράγα και απέκτησε ειδικότητα στην ωτορινολαρυγγολογία. Επέστρεψε στην Κύπρο το 1968 και από τότε εργάστηκε σαν ιατρός και διατηρούσε κλινική στη Λεμεσό μέχρι το 2001, χρονιά κατά την οποία εξελέγη Δήμαρχος Λεμεσού. Είναι παντρεμένος από το 1958 με τη Βέρα, το γένος Μάρκου Μαρκουλλή, έχει 2 παιδιά και 4 εγγόνια.
Από πολύ μικρός δραστηριοποιήθηκε στις γραμμές του μαθητικού κινήματος και μετά της νεολαίας ΑΟΝ–ΕΔΟΝ. Στη συνέχεια δραστηριοποιήθηκε στο φοιτητικό κίνημα και με την επιστροφή του στην Κύπρο, στις γραμμές του ΑΚΕΛ όπου εξελέγη για αρκετές θητείες μέλος της Επαρχιακής Επιτροπής και της Κεντρικής Επιτροπής του Κόμματος.
Διετέλεσε μέλος του Συμβουλίου του Ιατρικού Συλλόγου Λεμεσού και μέλος του Συμβουλίου του Ιατρικού Σώματος του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου. Διετέλεσε αντιπρόεδρος του Συλλόγου Άρης Λεμεσού για σειρά ετών και υπήρξε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού (ΚΟΑ). Ανέπτυξε έντονη κοινωνική και πολιτιστική δράστη στην πόλη της Λεμεσού.
Πολιτική καρίερα
Το 1986 εκλέγεται Δημοτικός Σύμβουλος και ακολούθως Αντιδήμαρχος Λεμεσού μέχρι τις βουλευτικές εκλογές του 1991 που εκλέγεται Βουλευτής του ΑΚΕΛ Αριστερά – Νέες Δυνάμεις στην εκλογική περιφέρεια Λεμεσού. Στην ίδια περιφέρεια επανεκλέγεται Βουλευτής το 1996. Υπήρξε αντιπρόεδρος της Επιτροπής Εσωτερικών και μέλος των Επιτροπών Υγείας και Συγκοινωνιών και Έργων της Βουλής των Αντιπροσώπων.
Κατά τη διάρκεια της θητείας του ως Βουλευτής προώθησε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον σειρά θεμάτων, ανάμεσα στα οποία ήταν κυρίως τα προβλήματα της πόλης και επαρχίας Λεμεσού.
Στις δημοτικές εκλογές του Δεκεμβρίου του 1996 εκλέγεται Δήμαρχος Λεμεσού για την περίοδο 1997–2001 με ποσοστό 51,20% (25520 ψήφους) έναντι 45,96% του ανθυποψηφίου του και τότε δημάρχου Λεμεσού Αντώνη Δ. Χατζηπαύλου[1][2]. Επανεκλέγεται στην ίδια θέση με ποσοστό 60,11% (30727 ψήφους)[3] για την περίοδο 2002 – 2006 στις δημοτικές εκλογές του Δεκεμβρίου του 2001. Στις 10 Μαίου 2004 εκλέγεται Πρόεδρος της ΄Ένωσης Δήμων Κύπρου.
Υπήρξε ένας εκ των εμπνευστών της ιδέας για ίδρυση δημόσιου πανεπιστημίου στη Λεμεσό και ως δήμαρχος πρωτοστάτησε στην υλοποίηση αυτού του οράματος. Επί δημαρχίας του δημιουργήθηκε το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου (ΤΕΠΑΚ). Πρωτοστάτησε επίσης για την ίδρυση του σωματείου «Φίλοι του ΤΕΠΑΚ», του οποίου εξελέγη πρόεδρος.[4]. Το Φεβρουάριο του 2012 εκλέγηκε πρώτος πρόεδρος του Συμβουλίου του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΤΕΠΑΚ)[5] θέση στην οποία παρέμεινε έως τον Οκτώβριο του 2013[6].
Παραπομπές
↑ Αποτελέσματα εκλογών 1996
↑ Δημοτικές Εκλογές
↑ Αποτελέσματα εκλογών 2001
↑ ΣΩΜΑΤΕΙΟ «ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΤΕΠΑΚ» Σταθερά στο πλευρό του Πανεπιστημίου
↑ Πρώτος Πρόεδρος Συμβουλίου ΤΕΠΑΚ ο Δρ. Δημήτρης Κοντίδης
↑ Παραιτείται ο Δημήτρης Κοντίδης απο το ΤΕΠΑΚ
Πηγές
Δρ. Δημήτρης Κοντίδης
Κοντίδης Δημήτρης
Πρώτος πρόεδρος ΤΕΠΑΚ ο Δρ. Δ. Κοντίδης
Υψιστη τιμή στον Δημήτρη Κοντίδη
Χριστόδουλος Καρύδης Ιωάννης Καραγεωργιάδης Δημοσθένης Χατζηπαύλου Χριστόδουλος Σώζος Μιχαήλ Ηρακλή Μιχαηλίδης Σπύρος Αραούζος Αλέκος Ζήνων Χριστόδουλος Χατζηπαύλου Πλουτής Σέρβας Κώστας Παρτασίδης Νίκος Παττίχης Γεώργιος Κατσουνωτός Φώτης Κολακίδης Αντώνης Χατζηπαύλου Δημήτρης Κοντίδης Ανδρέας Χρίστου Νίκος Νικολαΐδης
Hellenica World - Scientific Library
Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License