.
Ο Χριστόδουλος Καρύδης ήταν Ελληνοκύπριος έμπορος και ναυτιλιακός πράκτορας, πρώην δήμαρχος Λεμεσού.
Βιογραφικά στοιχεία
Γεννήθηκε στη Λάρνακα όπου μαθήτευσε στη Σχολή του γνωστού δασκάλου Δ. Θεμιστοκλή. Ήταν μέλος της ελεγκτικής επιτροπείας της μητροπόλεως Κιτίου. Εργάστηκε στην Ελληνική Πρακτορεία Λεμεσού, κατόπιν έμπορος και ναυτιλιακός πράκτορας. Παντρεύτηκε την εκ Λεμεσού Μαρίνα Νικολάου Φραγκούδη και απέκτησαν τέσσερα παιδιά, ένα αγόρι και τρία κορίτσια. Απεβίωσε στις Πλάτρες όπου νοσηλευόταν. Έγραψε γι’ αυτόν η εφημερίδα Αλήθεια «….Ο μακαρίτης μεγάλης απέλαυεν παρά τοις συμπολίταις του δημοτικότητος εφ’ ω και επί επταετίαν ολόκληρον εξελέγετο κατ’ επανάληψιν δήμαρχος πολλά δε κοινοφελή δημόσια έργα εγένοντο αυτού δημαρχεύοντος».
Δήμαρχος Λεμεσού
Το 1878 ξεκινά η Αγγλοκρατία στην Κύπρο. Πρώτος Άγγλος διοικητής της Λεμεσού ήταν ο Falk Warren. Με απόφαση του Warren εξελέγη δια βοής το 1878 ως πρώτος Δήμαρχος της πόλης ο Χριστόδουλος Καρύδης. Παρέμεινε στη θέση μέχρι το θάνατο του το 1885. Ήταν ο πρώτος Ελληνοκύπριος Δήμαρχος της Κύπρου. Αντικατέστησε τον μέχρι τότε Τούρκο «Καϊμακάμη» που ο Warren τον κατηγόρησε ως καταχραστή και τον έπαυσε.
Επί δημαρχίας Καρύδη, παρά τα πενιχρά έσοδα του Δήμου, μπήκαν οι βάσεις ενός καλά μελετημένου εξωραϊστικού προγράμματος με τις απαιτήσεις της εποχής. Η μέριμνα του νεοσυσταθέντος Δημοτικού Συμβουλίου στράφηκε αμέσως στην καλύτερη καθαριότητα της πόλης και μπήκαν κανονισμοί και απαγορεύσεις για ευπρεπέστερη εμφάνιση της καθώς και στην επιβολή διατιμήσεων στα τρόφιμα για να παταχθεί η αισχροκέρδεια.
Πλακοστρώθηκαν οι κύριοι δρόμοι της και μάλιστα εδώ έπαιξε σημαντικό ρόλο και η εμπορική δραστηριότητα του νέου Δημάρχου αφού ανάμεσα σε άλλα ήταν και εργολάβος και προμηθευτής των πετρών από τα γύρω λατομεία για να κτιστούν και τα πρώτα κυβερνητικά κτήρια. Κατασκευάστηκαν ακόμα μερικά σημαντικά αντιπλημμυρικά έργα, ιδιαίτερα μετά την μεγάλη πλημμύρα του 1880. Κατασκευάστηκε υδραγωγείο (γνωστό και σήμερα ως «χαβούζα» παρά τη λεωφόρο Σπύρου Κυπριανού) για την ύδρευση της πόλης αφού μέχρι τότε προμηθεύονταν το νερό από λάκκους αμφίβολης υγιεινής ή από νεροφόρους που γυρνούσαν στην πόλη πουλώντας το πολύτιμο αγαθό σε κούζες πάνω σε κάρα.
Ιδρύθηκε Δημοτικό Νοσοκομείο εκεί που αργότερα έγιναν τα Δημοτικά Λουτρά, απέναντι από το σημερινό ΓΣΟ και Δημοτικό Φαρμακείο, διορίζοντας ως πρώτο του φαρμακοποιό τον εθνικό ποιητή της Κύπρου Βασίλη Μιχαηλίδη (εξ ου και το παρατσούκλι του «ο Σπετσέρης»). Επιπρόσθετα, φωταγωγήθηκαν οι σκοτεινοί κύριοι δρόμοι της πόλης με φανούς από φυτίλι.
Πηγές
Χριστόδουλος Καρύδης
Δήμαρχοι Λεμεσού: Χριστόδουλος Καρύδης
Δήμαρχοι Λεμεσού
Χριστόδουλος Καρύδης Ιωάννης Καραγεωργιάδης Δημοσθένης Χατζηπαύλου Χριστόδουλος Σώζος Μιχαήλ Ηρακλή Μιχαηλίδης Σπύρος Αραούζος Αλέκος Ζήνων Χριστόδουλος Χατζηπαύλου Πλουτής Σέρβας Κώστας Παρτασίδης Νίκος Παττίχης Γεώργιος Κατσουνωτός Φώτης Κολακίδης Αντώνης Χατζηπαύλου Δημήτρης Κοντίδης Ανδρέας Χρίστου Νίκος Νικολαΐδης
Hellenica World - Scientific Library
Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License