ART

EVENTS

ΕλλάδαΕλλάδα

Περιφέρεια : Πελοποννήσου
Νομός : Μεσσηνίας

Νομός Μεσσηνίας-

-- Δήμος Καλαμάτας --

Η Αρτεμισία , αποτελεί σήμερα Δημοτικό διαμέρισμα του Δήμου Καλαμάτας. Παλαιότερα και μέχρι το 1927, ονομαζότανε Τσερνίτσα ή Τζερνίτζα. Βρίσκεται στην δυτική πλαγιά του Ταϋγέτου, στο μέσον της γραφικής διαδρομής Καλαμάτας - Σπάρτης και είναι γεμάτη από καταπράνινα πλατάνια, καρυδιές και καστανιές με πολλά τρεχούμενα νερά και αξιόλογες ταβέρνες.



View Larger Map

Θέση

Η Αρτεμισία, μετά την εφαρμογή του σχεδίου Καποδίστριας, αποτελεί δημοτικό διαμέρισμα του δήμου Καλαμάτας με 340 κατοίκους στην απογραφή του 2001. Αποτελούσε ξεχωριστή κοινότητα η οποία από το 1835 μέχρι το 1912 ανήκε στον Δήμο Αλαγονίας, κατά καιρούς αποτελώντας την έδρα του Δήμου όταν ο Δήμαρχος ήταν από την Τσερνίτσα, εναλλασσόμενη με την Σίτσοβα, με δικαστήριο, ληξιαρχείο, αστυνομία και πολλά πανδοχεία.


Τα έξι χωριά που αποτελούσαν τον τέως δήμο Αλαγονίας ήταν: (1.Αλαγονία / Σίτσοβα, 2.Αρτεμισία / Τσερνίτσα, 3. (Κουτσαβά) Καρβέλι, 4. (Κουτσαβά) Λαδά, 5.Νέδουσα / Μεγάλη Αναστάσοβα και 6.Πηγές / Μικρή Αναστάσοβα).


Είναι χτισμένη στην θέση της αρχαίας Δενθαλιάτιδας με αξιόλογα ιστορικά μνημεία, όπως ο Ναός της Λιμνάτιδας Αρτέμιδας στον Βόλιμνο, το μοναστήρι του Μελέ με το ομόνυμο Κάστρο και η Κάτω Χώρα. Το μοναστήρι του Μελέ, στέγασε τα Εκπαιδευτήρια του εθνικού ευεργέτη Πέτρου Δημάκη, στα οποία μαθήτευσαν αξιόλογα μέλη της διοίκησης της αναπτυσσόμενης μετά την απελευθέρωση Καλαμάτας.


Αποτελεί το ανατολικότερο μεσσηνιακό τμήμα της γραφικής διαδρομής Καλαμάτας – Σπάρτης, ευρισκόμενη σε απόσταση 23ων χιλιομέτρων από την Καλαμάτα και 34ων χιλιομέτρων από την Σπάρτη και αποτελεί κόμβο συνάντησης των λεωφορείων της συγκοινωνίας που συνδέει τις δύο πόλεις, καλύπτοντας με παράκαμψη και τα χωριά Πηγές (πρώην Μικρή Αναστάσοβα) και Αλαγονία (πρώην Σίτσοβα).


Η Αρτεμισία, είναι το μεγαλύτερο χωριό σε γεωγραφική έκταση μαζί με τα σταροχώραφα του Πέρα, της Ρογκοζωνίτσας και του Βόλιμνου και βρίσκεται στο κεντρικότερο σημείο του δήμου, περιτριγυρισμένο από τα άλλα πέντε χωριά (Μικρή και Μεγάλη Αναστάσοβα, Σίτσοβα, Κουτσαβά - Λαδά & Καρβέλι).


Το όνομά της μετά την κάθοδο των Σλάβων, έγινε Τσερνίτσα (περιοχή με πολλές μουριές, αφού είχε αναπτυγμένη σηροτροφία) και η παλιότερη θέση της ήταν στην Κάτω Χώρα, θέση της αρχαίας Δενθαλιάτιδας στην οποία σήμερα βρίσκουμε μόνον κήπους και ερείπια.


Αυτή την γη της επαγγελίας, την επισκέπτονται πατριώτες, ομογενείς, φίλοι και συγγενείς, τα παιδιά μας και τα εγγόνια μας και μαγεύονται με την δροσερή βουνίσια ομορφιά της, τα δέντρα, τις ραχούλες και τις ρεματιές που ζωντανεύουν το μυαλό και το σώμα, σε συνταιριασμένη αρμονία με την συμπαντική ενέργεια της δημιουργίας.


Διαδρομή

Στην εξαιρετικού κάλους διαδρομή Καλαμάτας - Σπάρτης, ξεκινώντας από την Καλαμάτα βορείως του Κάστρου (στο μηδέν), διασχίζουμε την Παναγίτσα, την Καλλιθέα, τα Μενινά και περνώντας δυτικά από το Κάτω Καρβέλι (Χανάκια) στον Άγιο Σώστη, αποχαιρετάμε την Μεσσηνιακή πεδιάδα και κατεβαίνοντας τις γανιές, περνάμε από το φαράγγι του Νέδοντα στα Διπόταμα. Προσπερνώντας την διακλάδωση η οποία προς τα δεξιά πηγαίνει προς τα χωριά του Κουτσαβά, Λαδά και Καρβέλι, ενώ απέναντι βλέπουμε τον βατό από αυτοκίνητο χωματόδρομο που οδηγεί προς τον αρχαιολογικό χώρο του Βόλιμου, και παρακάτω το καλτερίμι που οδηγεί στο ιστορικό μοναστήρι της Βελανιδιάς και στην Καλαμάτα, αντικρίζουμε την καταπράσινη κοιλάδα των χωριών της Αλαγονίας. Προσπερνάμε την διακλάδωση αριστερά μας προς την Νέδουσα και στην διαδρομή μεταξύ Λυκούριου (Αγιώργη) και Σιδεροβάγενου (Μαρδάτσι), αντικρίζουμε την Αρτεμισία με την εκκλησία, το σχολείο και τα συγκεντρωμένα σπίτια της στον λόφο της Υπαπαντής. Πριν φθάσουμε στο χωριό, σταματάμε κάτω από τα μεγάλα πλατάνια στην «Θεοτόκο» για λίγο νερό από την πλούσια και δροσερή βρύση. Αν είναι καλοκαίρι, βρέχουμε το πρόσωπό μας και το κεφάλι μας με το δροσερό νερό. Περνάμε από την οικογενειακή ταβέρνα «η Άρτεμις» και από το ξενοδοχείο «Βόλιμνος» και ακολουθούμε τον περιφερειακό δρόμο γύρω από το χωριό, όπου υπάρχει αριστερά μας η διακλάδωση προς την Αλαγονία και τις Πηγές και αμέσως μετά το καφενείο – παντοπωλείο Γιώργου & Χαρίκλειας Κάτσου. Περνώντας από την πλατεία, μπορούμε να περάσουμε αριστερά ή να παρκάρουμε δεξιά από το κηπάριο της πλατείας του χωριού, μπροστά από το καφενείο της «Χατζάκαινας», για έναν καφέ ή έναν περίπατο στα σοκάκια, περνώντας από το λιθάρι του Μπιλιουράκου μέχρι την Υπαπαντή ή ανατολικά της πλατείας προς την Παναγίτσα και τον Αγιοβασίλη μέχρι το Κάτω Καμάρι ή να κάνουμε μεγαλύτερες εξορμήσεις μέχρι τον Κοτσομύλη και τον μύλο του Κατσαβού, την Αγιαλούσα, την Λουσίνα, τον Μελέ και τις άλλες όμορφες τοποθεσίες του χωριού. Μετά από την Αρτεμισία, αφού δούμε δεξιά μας το Καμάρι, αξίζει μια μικρή στάση στην βαθύσκιοτη «Κούπιτσα» για φαγητό ή καφέ ή απλώς για λίγο δροσερό νερό από την βρύση. Συνεχίζουμε θαυμάζοντας τα πυκνά πλατάνια στην Δέση και παρακάμπτοντας το πρώην Εργοστάσιο Ξυλείας και τον Αγιάννη, περνάμε από το εξοχικό κέντρο "Ταϋγετος" στις κερασιές, για να βγούμε από το δάσος της καστανιάς και να μπούμε για τα καλά στα πεύκα και στην δροσιά του Ταϋγέτου. Έχουμε ξεπεράσει τα 750 μέτρα υψόμετρο και φθάνουμε μέχρι τα 1300 στο τουριστικό, πριν αρχίσουμε την κάθοδο στις Σιλίμποβες για την Τρύπη και την Σπάρτη.

Ιστορία

Η Ιστορία της Αρτεμισίας, χάνεται στο βάθος των αιώνων. Τις πρώτες αναφορές, τις βρίσκουμε στους στοίχους του Ομήρου, αφού η Αρτεμισία και συγκεκριμένα η Κάτω Χώρα, βρίσκεται στον οικισμό Δενθάλιοι της αρχαίας Δενθαλιάτιδας Χώρας, με τα πλούσια αμπέλια και το περίφημο κρασί τον Δένθη (κρασί με ονομασία προέλευσης), σύγχρονο του οικισμού Λίμναι στην περιοχή Βόλιμνο, ο οποίος ήταν θρησκευτικό κέντρο για Μεσσήνιους και Λακεδαιμόνιους με προσκυνητές από ολόκληρη την Πελοπόννησο. Επειδή αυτό αποτελούσε ιερό χώρο στα σύνορα της Μεσσηνίας και της Λακωνικής, απετέλεσε και σημείο τριβής και αφορμή έναρξης των Μεσσηνιακών πολέμων.


Αναφορές βρίσκουμε στην ιστορία των Ρωμαίων και στις περιηγήσεις του Παυσανία τον πρώτο και δεύτερο αιώνα μ. Χ.


Με την κάθοδο των σλάβων στην Πελοπόννησο, τα χωριά του Ταϋγέτου δέχτηκαν σημαντικό νέο πληθυσμό και πήραν σλάβικα ονόματα. Το χωριό ονομάστηκε Τσερνίτσα (που σημαίνει περιοχή με μουριές) και ξεκίνησε η κατοίκηση στην σημερινή του θέση ενώ η προηγούμενη θέση, ονομάστηκε Κάτω Χώρα.


Ο Παυσανίας την επισκέφτηκε τον 2ο αιώνα μ.Χ. και την αναφέρει στις περιηγήσεις του στο βιβλίο Μεσσηνιακά, ενώ ο έφορος αρχαιοτήτων ελληνιστής Λουδοβίκος Ρος την επισκέφτηκε το 1838 και ειδικά τον αρχαιολογικό χώρο στον Βόλιμνο και άφησε τις μαρτυρίες του σε ειδική αναφορά.


Σε αυτή την γη ο πατριώτης και εθνικός ευεργέτης Πέτρος Δημάκης το 1854, γυρίζοντας από την ξενιτιά, απόθεσε την περιουσία του και αφιέρωσε τα τελευταία χρόνια της ζωής του, δημιουργώντας το πνευματικό φυτώριο της αναπτυσσόμενης Καλαμάτας με τα διδακτήρια Μελέ, απομεινάρια των οποίων βρίσκουμε τον Αγιάννη και το Δημοτικό Σχολείο Αρτεμισίας, σήμερα αξιόλογο μνημείο που προσπαθεί να βρει τον δρόμο και τον ρόλο του σαν πνευματικό κέντρο.


Η περιοχή της Αλαγονίας με το μοναστήρι στο Μαρδάτσι και την Σιδερόπορτα, έπαιξαν στρατηγικό ρόλο και ορμητήρια στον απελευθερωτικό αγώνα τον Ελλήνων από τους Τούρκους με προπύργιο το μοναστήρι της Βελανιδιάς. Ο Κολοκοτρώνης, ο Νικηταράς και ο Παπαφλέσσας, ξεκίνησαν στις 23 Μαρτίου του 1821, από αυτά τα μοναστήρια και τα χωριά της Αλαγονίας, για να ενωθούν με τους Μαυρομιχαλαίους από την Μάνη και να πετύχουν την απελευθέρωση της Καλαμάτας.



Αξιόλογα Μνημεία

Τα αξιόλογα μνημεία της Αρτεμισίας (προσκυνητάρια των εραστών της παράδοσης και της ομορφιάς), χρειάζονται πολλές σελίδες το καθένα. Εδώ γίνεται μια συνοπτική αναφορά και αφήνουμε το ενδεχόμενο ανάπτυξης σε ξεχωριστές σελίδες. Αυτά είναι τα ακόλουθα: - Τα κτίσματα της ιστορικής Μονής του Αγίου Ιωάννη στο Μελέ, όπου υπάρχουν ερείπια από την Μεσαιωνική σχολή και τα Δημάκεια εκπαιδευτήρια, στα οποία δίδαξαν σπουδαίοι καθηγητές και ιεράρχες και φοίτησαν μεγάλα ονόματα όπως ο Μπενάκης, ο Μελετόπουλος κ.ά. Κατάλοιπο εκείνων των εκπαιδευτηρίων, είναι το σημερινό σχολείο της Αρτεμισίας, το οποίο έχει στερέψει από παιδιά και χρησιμοποιείται για διάφορες εκδηλώσεις. - Η Κάτω Χώρα στην θέση της αρχαίας Δενθαλιάτιδας, με ερείπια από αξιόλογα κτίσματα και πολλές εκκλησίες. Λίγοι έχουν μείνει στην ζωή σήμερα που την θυμούνται κατοικημένη. - Ο Βόλιμνος, όπου υπάρχουν ερείπια του ναού της Λιμνάτιδας Αρτέμιδας. Και όπου ξεκίνησαν οι πολύχρονοι Μεσσηνιακοί πόλεμοι, που κατέληξαν στην κατάληψή τους από τους γυμνασμένους στον Ευρώτα, Σπαρτιάτες με τους παιάνες του Τυρταίου και την δίψα για την κατάκτηση της Μακαρίας χώρας, όπως ονόμαζαν τότε τον Μεσσηνιακό κάμπο. Είναι χαρακτηριστικό, ότι η πρώτη πόλη που υποτάχτηκε ήταν η Άνθεια, το προπύργιο της Μεσσηνίας προς την Λακεδέμονα στην σημερινή Θουρία. - Το Ξυλοπριστικό Εργοστάσιο του Ταϋγέτου, το οποίο συντήρησε για 35 χρόνια αρκετές οικογένειες και δόξασε τους αγώνες του 1940-44 με την πυρπόλησή του από τις ομάδες αντίστασης κατά την Γερμανο-Ιταλική κατοχή. Για τον χώρο αυτό, που αποτελεί χώρο φυσικής ιστορίας για τον Ταΰγετο, πολλές προτάσεις και εξαγγελίες έχουν γίνει για την αξιοποίησή του. - Ο Αγιώργης και το Λυκούριο όρος, που δεσπόζει απέναντι από το χωριό. Εκεί υπήρχε το φυσικό οχυρό Δενθιάδες και σήμερα λέμε στο «Κάστρο» ενώ στην κορυφή του βρίσκεται ο χώρος του καλύτερου πανηγυριού της Αρτεμισίας το οποίο γιορτάζεται την άνοιξη μετά το Πάσχα και αποτελεί μια ευχάριστη δοκιμασία κάποιων ωρών ανάβασης, από το υψόμετρο των 700 μέτρων στα 1100 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας. Η διαδρομή αυτή, τα τελευταία χρόνια, έχει μειωθεί στην μία ώρα, πηγαίνοντας από το εκκλησάκι της Αγίας Παρασκευής. - Του λαγού το χάνι και τα τοξωτά γεφύρια συνδεόμενα με το καλιντρίμι του δρόμου προς το Πέρα και του δρόμου προς την Καλαμάτα, κατάλληλο μόνον για πεζούς και για άλογα, αποτελούν πρόκληση για αναπόληση της σκληρής ζωής των κατοίκων εκατό χρόνια νωρίτερα και για σωματική άσκηση.

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ
Δημοτική Κοινότητα Βέργας
Αγριόματα, η
Άνω Βέργα, η
Κάτω Βέργα, η
Μούσγα, η
Πάνω Γαλάρι - Καμπινάρι, το
Παραλία Βέργας, η
Δημοτική Κοινότητα Καλαμάτας
Άγιοι Πάντες, οι
Άγιος Φανούριος, ο
Γιανιτσάνικα Μεσσηνίας, τα - Σκουπιδότοπος, ο
Καλαμάτα, η
Καλλιθέα - Κούρτη Ράχη, η
Κοκκινόραχη, η
Κουταλά, τα
Μενινά, τα
Μονή Βελανιδιάς, η
Μονή Προφήτη Ιωήλ, η
Μπουρνιάς, ο
Προφήτης Ηλίας, ο
Φιλοθέη, η
Τοπική Κοινότητα Αλαγονίας
Αλαγονία, η
Μαχαλάς, ο
Τοπική Κοινότητα Αντικαλάμου
Αντικάλαμος, ο
Γουλίσματα, τα
Τοπική Κοινότητα Αρτεμισίας
Άγιος Ιωάννης Θεολόγος, ο
Αρτεμισία, η
Θεοτόκος, η
Τοπική Κοινότητα Ασπροχώματος
Ακοβίτικα, τα
Ασπρόχωμα, το
Καγκαρέικα, τα
Καλάμι, το
Κατσίκοβον, το
Λαγκάδα, η - Δημητρακοπουλέικα, τα
Τοπική Κοινότητα Ελαιοχωρίου
Αράχοβα, η
Δενδρά, τα
Διάσελλα, τα
Ελαιοχώρι, το
Μονή Διμιόβης, η
Περιβολάκια, τα
Τοπική Κοινότητα Καρβελίου
Αγία Τριάς, η
Εμιαλοί, οι
Καρβέλι, το
Κάτω Καρβέλι, το
Τοπική Κοινότητα Λαδά
Αγία Μαρίνα, η
Άγιος Βασίλειος, ο
Λαδάς, ο
Σιλίμποβες Μεσσηνίας, οι - Άγιος Βασίλης, ο
Τοπική Κοινότητα Λαιίκων
Κατσαραίικα, τα
Λαίικα, τα
Ξεροκάμπι, το
Σπιτάκια, τα
Τοπική Κοινότητα Μικράς Μαντινείας
Αλιμονέικα, τα
Ζουζουλέικα, τα
Μικρά Μαντίνεια, η
Τοπική Κοινότητα Νεδούσης
Νέδουσα, η
Τοπική Κοινότητα Πηγών
Πηγές, οι
Σκουρόλακκος, ο
Τοπική Κοινότητα Σπερχογείας
Σπερχόγεια, η

Νομός Μεσσηνίας : Δήμος, Κοινότητα

Καλαμάτας | Αβίας | Αετού | Αιπείας | Ανδανίας | Ανδρούσας | Άριος | Αριστομένους | Αρφαρών | Αυλώνα | Βουφράδων | Γαργαλιάνων | Δωρίου | Είρας | Θουρίας | Ιθώμης | Κορώνης | Κυπαρισσίας | Λεύκτρου | Μεθώνης | Μελιγαλά | Μεσσήνης | Νέστορος | Οιχαλίας Μεσσηνίας | Παπαφλέσσα | Πεταλιδίου | Πύλου | Φιλιατρών | Χιλιοχωρίων |

Τρικόρφου | Τριπύλας

Για πλήρη κατάλογο των πόλεων και οικισμών του νομού, δείτε επίσης : Διοικητική διαίρεση νομού Μεσσηνίας.

Γεωγραφία της Ελλάδας

Γεωγραφία της Ελλάδας : Αλφαβητικός κατάλογος

Α - Β - Γ - Δ - Ε - Ζ - Η - Θ - Ι - Κ - Λ - Μ -
Ν - Ξ - Ο - Π - Ρ - Σ - Τ - Υ - Φ - Χ - Ψ - Ω

Χώρες της Ευρώπης

Άγιος Μαρίνος | Αζερμπαϊτζάν1 | Αλβανία | Ανδόρρα | Αρμενία2 | Αυστρία | Βατικανό | Βέλγιο | Βοσνία και Ερζεγοβίνη | Βουλγαρία | Γαλλία | Γερμανία | Γεωργία2 | Δανία | Δημοκρατία της Ιρλανδίας | Ελβετία | Ελλάδα | Εσθονία | Ηνωμένο Βασίλειο | Ισλανδία | Ισπανία | Ιταλία | Κροατία | Κύπρος2 | Λεττονία | Λευκορωσία | Λιθουανία | Λιχτενστάιν | Λουξεμβούργο | Μάλτα | Μαυροβούνιο | Μολδαβία | Μονακό | Νορβηγία | Ολλανδία | Ουγγαρία | Ουκρανία | ΠΓΔΜ | Πολωνία | Πορτογαλία | Ρουμανία | Ρωσία1 | Σερβία | Σλοβακία | Σλοβενία | Σουηδία | Τουρκία1 | Τσεχία | Φινλανδία

Κτήσεις: Ακρωτήρι3 | Δεκέλεια3 | Νήσοι Φερόες | Γιβραλτάρ | Γκέρνσεϋ | Τζέρσεϋ | Νήσος Μαν

1. Κράτος μερικώς σε ασιατικό έδαφος. 2. Γεωγραφικά ανήκει στην Ασία, αλλά θεωρείται ευρωπαϊκό κράτος για ιστορικούς και πολιτισμικούς λόγους. 3. Βρετανικό έδαφος μέσα στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World - Scientific Library

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License