ART

.

Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής

Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής


Η Οκλαχόμα Σίτι (αγγλικά : Oklahoma City) είναι η πρωτεύουσα και η μεγαλύτερη πόλη στην πολιτεία Οκλαχόμα των ΗΠΑ. Όντας κομητειακή έδρα της Κομητείας Οκλαχόμα, η πόλη κατατάσσεται 31η μεταξύ των πόλεων των Ηνωμένων Πολιτειών σε πληθυσμό.[1] Ο πληθυσμός της πόλης, από την απογραφή του 2010, ήταν 579.999,[2] με πληθυσμό μητροπολιτικής περιοχής 1.252.987 .[3] Το 2010, η Συνδυασμένη Στατιστική Περιοχή Oklahoma City-Σόουνι είχε πληθυσμό 1.322.249 κατοίκους.[4] Τα αστικά όρια της Οκλαχόμα Σίτι εκτείνονται στις κομητείες Canadian county, Cleveland, and Pottawatomie, αν και μεγάλο μέρος αυτών των περιοχών έξωθεν του πυρήνα της περιοχής της Oklahoma County είναι ημιαστικές ή αγροτικές (watershed). Η πόλη κατατάσσεται eighth-largest city in the United States by land area (including consolidated city-counties· είναι η μεγαλύτερη πόλη στις Ηνωμένες Πολιτείες σε έκταση ξηράς της οποίας η κυβέρνηση δεν έχει συμπηχθεί με αυτήν μιας κομητείας).

Η Οκλαχόμα Σίτι παρουσιάει μια από τις μεγαλύτερες κτηνοτροφικές αγορές στον κόσμο.[5] Το λάδι, το φυσικό αέριο, τα προϊόντα πετρελααίου και οι σχετικές βιομηχανίες είναι ο μεγαλύτερος τομέας της τοπικής οικονομίας. Η πόλη βρίσκεται στο μέσο μιας περιοχής εξόρυξης πετρελαίου και φορτωτήρων πετρελαίου dot the capitol grounds. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση απασχολεί μεγάλο αριθμό εργαζομένων στην Tinker Air Force Base και το Αεροναυτικό Κέντρο Mike Monroney του Υπουργείου Μεταφορών των Ηνωμένων Πολιτειών. (Αυτές οι δύο τοποθεσίες φιλοξενούν αρκετά γραφεία της Federal Aviation Administration και το Κέντρο Υπηρεσιών Επιχειρήσεων, του Υπουργείου Μεταφορών, αντίστοιχα.)

Η πόλη ιδρύθηκε κατά την διάρκεια του Land Run of 1889 και ο πληθυσμός της ξεπέρασε τους 10.000 κατοίκους εντός των πρώτων ωρών από την ίδρυσή της. Η Οκλαχόμα Σίτι ήταν το θέατρο της βομβιστικής επίθεσης της 19ης Απριλίου 1995 στο Ομοσπονδιακό κτίριο «Alfred P. Murrah», στην οποία πέθαναν 168 άνθρωποι. Ήταν η χειρότερη τρομοκρατική επίθεση στην ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών πριν τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 και παραμένε η χειρότερη πράξη εγχώριας τρομοκρατίας στην ιστορία των Η.Π.Α.

Η Οκλαχόμα Σίτι βρίσκεται κατά μήκος ενός από τους βασικούς ταξιδιωτικούς διαδρόμους προς το Τέξας και το Μεξικό, και απέχει 3 ώρες με αυτοκίνητο από την Μητροπολιτική περιοχή Ντάλλας-Φορτ Γουόρθ. Ευρισκόμενη στην περιοχή της Frontier Country της πολιτείας, τονορειοανατολικό τμήμα της πόλης βρίσκεται σε μια οικολογική περιοχή γνωστή ως Cross Timbers. Από την εποχή που καταγράφονται οι καιρικές συνθήκες, η Οκλαχόμα Σίτι έχει χτυπηθεί από εννέα βίαιους σίφωνες, οκτώ κατηγορίας (E)-F4 και έναν F5. Στις 3 Μαΐου 1999, προάστια της νότιας Οκλαχόμα και των κοντινών κοινοτήτων επλήγησαν από έναν από τους ισχυρότερους σίφωνες που έχουν καταγραφεί στην ιστορία, έναν F-5 στην Κλίμακα Φουτζίτα, με τις ταχύτητες των ανέμων να φτάνουν κατά την κορύφωσή τους τα 301 mph (484 km/h), η μεγαλύτερη επιφανειακή ταχύτητα ανέμου που έχει καταγραφεί ποτέ στη Γη. Αυτός ο σίφωνας ήταν μέρος του ξεσπάσματος σιφώνων της Οκλαχόμα το 1999.
Ιστορία

Κύριο λήμμα: Ιστορία της Οκλαχόμα Σίτι

Η Οκλαχόμα Σίτι εποικήθηκε στις 23 Απριλίου 1889, όταν η περιοχή γνωστή ως οι "ανεκχώρητες γαίες" άνοιξε για Ευρωπαϊκό-Αμερικανικό εποικισμό σε ένα γεγονός γνωστό ως "The Land Run".[6] Ήδη κατά την ίδρυσή τους, κατοικήθηκε αμέσως από 10.000 αποίκους και ο πληθυσμός της διπλασιάστηκε μεταξύ του 1890 και του 1900.[7] Μεταξύ των πρώτων ηγετών της ανάπτυξης της πόλης, ήταν οι Anton Classen, John Shartel, Henry Overholser και James W. Maney.
Η Οκλαχόμα Σίτι το 1890

Την περίοδο που η πολιτεία της Οκλαχόμα εισήλθε στην Ένωση, το 1907, η Οκλαχόμα Σίτι είχε ξεπεράσει το Guthrie, την εδαφική πρωτεύουσα, ως το κέντρο του πληθυσμού και η εμπορική κοιτίδα της νέας πολιτείας. Λίγο μετά, η πρωτεύουσα μεταφέρθηκε από το Guthrie στην Οκλαχόμα Σίτι.[8] Η Οκλαχόμα Σίτι ήταν ένας μεγάλος σταθμός στον Route 66 κατά την διάρκεια του πρώτου μέρους του 20-ου αιώνα· το 1946 μάλιστα αναφέρθηκε στο κλασικό τζαζ τραγούδι «Route 66» του Bobby Troup, το οποίο μεταγενέστερα γνώρισε ακόμα μεγαλύτερη δημοτικότητα από τον Nat King Cole.

Πριν τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, η Οκλαχόμα Σίτι ανέπτυξε μεγάλες εγκαταστάσεις κτηνοτροφίας, δημιουργώντας θέσεις εργασίας και έσοδα που πριν κατευθύνονταν στο Σικάγο και την Ομάχα. Με την ανακάλυψη του πετρελαίου το 1928 μέσα στα όρια της πόλης (μεταξύ των οποίων κάτω από το State Capitol), εξελίχθηκε αμέσως σε πετρελαιοπαραγωγικό κέντρο.[9] Η μεταπολεμική ανάπτυξη συνεπέφερε την κατασκευή του Interstate Highway System (Διαπολιτειακό Σύστημα Αυτοκινητοδρόμων), το οποίο έκανε την Οκλαχόμα Σίτι έναν μεγάλο κόμβο στη σύγκλιση των I-35, I-40 and I-44. Βοηθήθηκε επίσης από την ομοσπονδιακή ανάπτυξη της Tinker Air Force Base.

Όπως με πολλές άλλες Αμερικανικές πόλεις, ο κεντρικός πληθυσμός της πόλης μειώθηκε τις δεκαετίες του 1970 και του 1980, καθώς οι οικογένειες ακολούθησαν νεόδμητους αυτοκινητοδρόμους για να μετακινηθούν σε νέες κατοικίες σε κοντινά προάστεια. Urban renewal projects in the 1970s, including the Pei Plan (Oklahoma City), removed many older historic structures but failed to spark much new development, leaving the city dotted with vacant lots used for parking. A notable exception was the city's construction of the Myriad Gardens and Crystal Bridge, a botanical garden and modernistic conservatory in the heart of downtown. Architecturally significant historic buildings lost to clearances were the Criterion Theater,[10][11] the Baum Building,[12] the Hales Building,[13][14] and the Biltmore Hotel.[15]
Water taxis in Oklahoma City's downtown Bricktown neighborhood

Το 1993, η πόλη πέρασε ένα μαζικό πακέτο αναμόρφωσης γνωστό ως Metropolitan Area Projects (MAPS), με σκοπό να ξανακτισθεί ο πυρήνας της πόλης με αστικά έργα ώστε να δημιουργηθούν περισσότερες δραστηριότητες και να αναζωογονηθεί το κέντρο της πόλης. The city added a new baseball park; central library; renovations to the civic center, convention center and fairgrounds; and a water canal in the Bricktown entertainment district. Water taxis transport passengers within the district, adding color and activity along the canal. MAPS has become one of the most successful public-private partnerships undertaken in the U.S., exceeding $3 billion in investments.[16] As a result of MAPS, the population living in downtown housing has greatly increased, together with demand for residential amenities, such as grocery, services and other retail stores.

Since the MAPS projects' completion, the downtown area has seen continued development. Several downtown buildings are undergoing renovation/restoration. Notable among these was the restoration of the Skirvin Hotel in 2007. The famed First National Center is being renovated.
Το Ομοσπονδιαό Κτίριο Murrah μετά την επίθεση

Οι κάτοικοι της Οκλαχόμα Σίτι υπέστησαν σοβαρές απώλειες στις 19 Απριλίου 1995 όταν ο Τίμοθυ ΜακΒέι πυροδότησε μια βόμβα έμπροσθεν του κτίριο Murrah. Το κτίριο καταστράφηκε, περισσότερα από 100 παρακείμενα κτίρια υπέστησαν σοβαρές ζημιές, και 168 άνθρωποι σκοτώθηκαν. Η τοποθεσία έχει ονομαστεί "Oklahoma City National Memorial and Museum". Από τα εγκαίνια του το 2000, πάνω από 3 εκατομμύρια άνθρωποι το έχουν επισκεφθεί. Κάθε έτος στις 19 Απριλίου, οι επιζώντες, οι οικογένειες και οι φίλοι επιστρέφουν στο μνημείο για να διαβάσουν τα ονόματα όλων των ανθρώπων που χάθηκαν.

Το σχέδιο "Core-to-Shore" δημιουργήθηκε για να επαναχωροθετηθεί ο I-40 ένα μίλι (1,6 km) νότια και να αντικατασταθεί με μιαboulevard για να δημιουργηθεί μια διαμορφωμένη είσοδος προς την πόλη.[17] Αυτό επίσης επιτρέπειτο κεντρικό τμήμα της πόλης να εκτείνετα νότια και να συνδέεται με την όχθη του Ποταμού Οκλαχόμα. Αρκετά στοιχεία του "Core to Shore" συμπεριελήφθησαν στην πρόταση MAPS 3 που εγκρίθηκε από τους ψηφοφόρους στα τέλη του 2009.
Γεωγραφία
Θέα προς την καρδιά του κέντρου της Οκλαχόμα Σίτι.

Η πόλη βρίσκεται στην περιοχή Frontier Country στο κέντρο της πολιτείας, καθιστώντας την μία ιδανική τοποθεσία για την πολιτειακή κυβέρνηση.

Σύμφωνα με το Γραφείο Απογραφών των Ηνωμένων Πολιτειών, η πόλη έχει συνολική έκταση 621,2 mi2 (1.609 km2), από τα οποία, τα 607,0 mi2 (1.572 km2) είναι ξηρά και τα 14,2 mi2 (37 km2) είναι νερό. Η συνολική έκταση είναι κατά 2,28 % νερό.
Ηλιοβασίλεμα πάνω από την Λίμνη Χέφνερ στη βορειοδυτική Οκλαχόμα Σίτι.

Η Οκλαχόμα Σίτι βρίσκεται στην περιοχή Sandstone Hills της Οκλαχόμα, γνωστή για τους λόφους της, ύψους από 250 μέχρι 400 ft (120 m), και για δύο είδη βελανιδιάς: την Quercus marilandica και την Q. stellata.[18] Το βορειοανατολικό μέρος της πόλης και των προαστίων της εμπίπτουν σε μια οικολογική περιοχή γνωστή ως Cross Timbers.[19]

Η πόλη χονδρικά διχοτομείται από τον North Canadian River (πρόσφατα μετονομάσθηκε σε Oklahoma River μέσα στα όρια της πόλης). Ο North Canadian κάποτε είχε επαρκή ροή ώσστε να προκαλεί πλημμύρες κάθε χρόνο, επιφέροντας καταστροφές στις περιβάλλουσες περιοχές, περιλμβανομένου του Ζωολογικού Κήπου της Οκλαχόμα Σίτι (Oklahoma City Zoo).[20] Την δεκαετία του 1940 κτίσθηκε ένα φράγμα στον ποταμό ώστε να διαχειριστούν τις πλημμύρες και μείωσαν τα επίπεδα τους.[21] Την δεκαετία του 1990, ως μέρος του σχεδίου αναζωογόνησης της πόλης γνωστού ως MAPS, η πόλη έκτισε μια σειρά φραγμάτων χαμηλής στάθμης, που επιστρέφουν το νερό στο τμήμα του ποταμού που κυλά κοντά στο κέντρο της πόλης.[22] Η πόλη έχει τρεις μεγάλες λίμνες: την Λίμνη Χέφνερ και την Λίμνη Όβερχολσερ, στο βορειοδυτικό τμήμα της πόλης· και την μεγαλύτερη, την Λίμνη Στάνλεϋ Ντρέιπερ, στα αραιοκατοικημένα άκρα νοτιοανατολικά της πόλης.

Η πυκνότητα πληθυσμού που αναφέρεται κανονικά για την Οκλαχόμα Σίτι, με βάση τις περιοχές των ορίων της, είναι κάπως παραπλανητική. Η αστική της ζώνη καλύπτει 244 mi2 (630 km2), ενώ τα προάστια καλύπτουν τα υπόλοιπα 377 mi2 (980 km2) της έκτασης της πόλης.[23]

Η Οκλαχόμα Σίτι είναι μία από τις μεγαλύτερες πόλεις στη χώρα σε συμμόρφωση με τον νόμο Clean Air Act.[24]
Πηγές και παραπομπές

↑ "Annual Estimates of the Population for Incorporated Places Over 100,000, Ranked by July 1, 2006 Population: April 1, 2000 to July 1, 2006".[νεκροί σύνδεσμοι]
↑ [1]. U.S. Census Bureau
↑ "2010 Census".
↑ "2010 Census".
↑ Knapp, Adam. Stockyards City at About.com (accessed April 29, 2010)
↑ Wilson, Linda D. "Oklahoma City," Encyclopedia of Oklahoma History and Culture. . Retrieved January 26, 2010.
↑ Wilson. Encyclopedia of Oklahoma History and Culture
↑ Curtis, Gene. "Only in Oklahoma: State capital location was a fight to the finish", Tulsa World . Retrieved February 4, 2010.
↑ Oklahoma Oil: Past, Present and Future
↑ "Criterion Group". OKCHistory.com. Ανακτήθηκε την 2009-10-20.
↑ "The Criterion Group, main page". The Criterion Group. Ανακτήθηκε την 2009-10-20.
↑ "Baum Building". OKCHistory.org. Ανακτήθηκε την 2009-10-20.
↑ "Hales Building". OKCHistory.org. Ανακτήθηκε την 2009-10-21.
↑ Lackmeyer and Money, pp. 20, 42.
↑ "Biltmore Hotel". OKCHistory.org. Ανακτήθηκε την 2009-10-20.
↑ Metropolitan Area Projects, Greater Oklahoma City Chamber . Retrieved February 5, 2010.
↑ Core to Shore at City of Oklahoma City
↑ Oklahoma Geography, NetState.com . Retrieved February 4, 2010.
↑ "Ecoregions of Oklahoma". Ανακτήθηκε την 2008-09-24.
↑ History of the Oklahoma City Zoo, Oklahoma City Life Web site . Retrieved February 5, 2010.
↑ Elmias Thomas Collection Projects Series, University of Oklahoma. Retrieved February 5, 2010.
↑ 2008 Oklahoma River[νεκροί σύνδεσμοι], City of Oklahoma City. Retrieved February 4, 2010.
↑ American Fact Finder Table GCT-PH1 retrieved on 2008-07-17
↑ About, Modern Transit Project. Retrieved February 5, 2010.


50 πολυπληθέστερες πόλεις των Ηνωμένων Πολιτειών

Νέα Υόρκη
Λος Άντζελες
Σικάγο
Χιούστον
Φιλαδέλφεια
Φοίνιξ
Σαν Αντόνιο
Σαν Ντιέγκο
Ντάλας
Σαν Χοσέ

Τζάκσονβιλ
Ιντιανάπολις
Σαν Φρανσίσκο
Ώστιν
Κολούμπους
Φορτ Γουόρθ
Σάρλοτ
Ντιτρόιτ
Ελ Πάσο
Μέμφις

Βαλτιμόρη
Βοστώνη
Σιάτλ
Ουάσινγκτον
Νάσβιλ
Ντένβερ
Λούισβιλ
Μιλγουόκι
Πόρτλαντ
Λας Βέγκας

Οκλαχόμα Σίτι
Αλμπουκέρκι
Τουσόν
Φρέσνο
Σακραμέντο
Λονγκ Μπιτς
Κάνσας Σίτι
Μέσα
Βιρτζίνια Μπιτς
Ατλάντα

Κολοράντο Σπρινγκς
Ομάχα
Ράλεϊ
Μαϊάμι
Κλίβελαντ
Τούλσα
Όκλαντ
Μιννεάπολις
Ουιτσίτα
Άρλινγκτον

(Γραφείο Απογραφών των Ηνωμένων Πολιτειών 2010)

Πολιτική διαίρεση των Ηνωμένων Πολιτειών

Πολιτείες

Αϊντάχο | Αϊόβα | Αλαμπάμα | Αλάσκα | Αριζόνα | Αρκάνσας | Βερμόντ | Βιρτζίνια | Βόρεια Ντακότα | Γεωργία | Γιούτα | Δυτική Βιρτζίνια | Ιλλινόις | Ιντιάνα | Καλιφόρνια | Κάνσας | Κεντάκυ | Κολοράντο | Κοννέκτικατ | Λουιζιάνα | Μαίην | Μαίρυλαντ | Μασσαχουσέτη | Μισσούρι | Μιννεσότα | Μίσιγκαν | Μισισίπι | Μοντάνα | Βόρεια Καρολίνα | Νέα Υόρκη | Νεβάδα | Νεμπράσκα | Νέο Μεξικό | Νιού Τζέρσεϊ | Νιού Χάμσαϊρ | Νότια Καρολίνα | Νότια Ντακότα | Ντελαγουέρ | Οκλαχόμα | Όρεγκον | Ουαϊόμινγκ | Ουάσινγκτων | Ουισκόνσιν | Οχάιο | Πεννσυλβάνια | Ρόουντ Άιλαντ | Τενεσί | Τέξας | Φλόριντα | Χαβάη

Ομοσπονδιακή περιοχή

Περιφέρεια της Κολούμπια

Νησιωτικές περιοχές

Αμερικανικές Παρθένοι Νήσοι | Αμερικανική Σαμόα | Βόρειες Μαριάνες Νήσοι | Γκουάμ | Πουέρτο Ρίκο

Εξωτερικά Νησιά

Ατόλλη Μίντγουαιη | Ατόλλη Παλμύρα | Ατόλλη Τζόνστον | Μπαίηκερ Νήσος | Νήσος Ναβάσσα | Νήσος Ουέηκ | Νήσος Τζάρβις | Χάουλαντ Νήσος | Ύφαλος Κίνγκμαν

Εγκυκλοπαίδεια Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World - Scientific Library

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License