ART

Γεγονότα, Hμερολόγιο

Γεγονότα
Ιανουάριος

2 Ιανουαρίου - Ο Ρόναλντ Ρήγκαν, πρώην ηθοποιός και μελλοντικός πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, ορκίζεται ως κυβερνήτης της Καλιφόρνιας.
13 Ιανουαρίου - Η προσωρινή κυβέρνηση Παρασκευόπουλου λαμβάνει ψήφο εμπιστοσύνης με την υποστήριξη της Ένωσης Κέντρου και της Ε.Ρ.Ε.
15 Ιανουαρίου - Διεξάγεται στο Λος Άντζελες το πρώτο Σούπερ Μπόουλ. Οι Γκριν Μπέι Πάκερς νικούν τους Κάνσας Σίτι Τσιφς με 35-10.
18 Ιανουαρίου - Ο Άλμπερτ ΝτεΣάλβο, ο "στραγγαλιστής της Βοστώνης", καταδικάζεται σε ισόβια κάθειρξη για πολυάριθμα εγκλήματα.
25 Ιανουαρίου - Βαρύτατες ευθύνες επιρρίπτει στο υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, την πλοιοκτήτρια εταιρία και το πλήρωμα, η επιτροπή που έχει συσταθεί για τη διερεύνηση των αιτίων του ναυαγίου του Ηράκλειον (Ε/Γ-Ο/Γ) στη Φαλκονέρα, καθώς, όπως αποκαλύπτεται, το πλοίο δεν πληρούσε τους όρους ασφαλείας, οι σχετικές μετατροπές που είχαν διαταχθεί ουδέποτε πραγματοποιήθηκαν, η φόρτωση των οχημάτων ήταν κακή και, όταν έσπασε η μπουκαπόρτα και άρχισαν να εισρέουν ύδατα, το πλήρωμα αδράνησε και δεν κίνησε αμέσως τις διαδικασίες εγκατάλειψης του πλοίου.
27 Ιανουαρίου - Οι αστροναύτες Γκας Γκρίσομ, Έντουαρντ Γουάιτ και Ρότζερ Τσάφι σκοτώνονται σε πυρκαγιά κατά τη διάρκεια δοκιμής του διαστημικού σκάφους Απόλλων 1 στο Διαστημικό Κέντρο Κένεντι στη Φλόριντα.
29 Ιανουαρίου - Στην κορύφωση της εποχής των χίπις, λαμβάνει χώρα στο Σαν Φρανσίσκο το Mantra-Rock Dance, με τη συμμετοχή της Τζάνις Τζόπλιν, των Grateful Dead και του Άλλεν Γκίνσμπεργκ.

Φεβρουάριος

3 Φεβρουαρίου - Εκτελείται δι' απαγχονισμού σε φυλακή της Μελβούρνης ο Ρόναλντ Ράιαν, το τελευταίο πρόσωπο που εκτελέστηκε στην Αυστραλία.

Μάρτιος

7 Μαρτίου - Δύο βόμβες μικρής ισχύος εκρήγνυνται στο κέντρο της Αθήνας, στις οδούς Σταδίου και Μετσόβου, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν ελαφρά πέντε άτομα αλλά και να προκληθεί μεγάλη πολιτική αναταραχή.
14 Μαρτίου - Το σώμα του Αμερικανού προέδρου Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι μεταφέρεται σε μόνιμο σημείο ταφής στο Εθνικό Κοιμητήριο του Άρλινγκτον.
14 Μαρτίου - Υπηρεσία "εξπρές" για τη διεκπεραίωση των κατεπειγουσών επιστολών αποφασίζεται να αποκτήσουν τα ΕΛ.ΤΑ. καθώς, όπως σημειώνεται, η Ελλάδα είναι η μόνη ευρωπαϊκή χώρα χωρίς τέτοια υπηρεσία.
18 Μαρτίου - Το δεξαμενόπλοιο Τόρεϊ Κάνιον, μήκους 297 μ., που μετέφερε περί τους 120.000 τόνους αργό πετρέλαιο πλέοντας με ταχύτητα 16 κόμβων προσάραξε σε ύφαλο ανοικτά της Κορνουάλης (νοτιοδυτικές ακτές Αγγλίας). Από τη διαρροή του φορτίου που σημειώθηκε επήλθε η μεγαλύτερη μέχρι τότε περιβαλλοντική καταστροφή στην ιστορία της Αγγλίας. Η πετρελαιοκηλίδα που δημιουργήθηκε κάλυπτε 700 τετραγωνικά χιλιόμετρα πλήττοντας 190 χιλιόμετρα αγγλικής ακτογραμμής και 80 χιλιόμετρα γαλλικής.
29 Μαρτίου - Η προσωρινή κυβέρνηση Ιωάννη Παρασκευόπουλου παραιτείται ύστερα από την απόρριψη από την Ε.Ρ.Ε. αιτήματος της Ένωσης Κέντρου να διατηρηθεί το προνόμιο της βουλευτικής ασυλίας και μετά τη διάλυση του κοινοβουλίου για τους εκ νέου υποψηφίους βουλευτές, με σκοπό να μην διωχθούν για την υπόθεση ΑΣΠΙΔΑ οι Ανδρέας Παπανδρέου και Παύλος Βαρδινογιάννης.

Απρίλιος

2 Απριλίου - Ο βασιλιάς Κωνσταντίνος αναθέτει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Παναγιώτη Κανελλόπουλο, αρχηγό του δεύτερου σε δύναμη κόμματος της Βουλής.
4 Απριλίου - Ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ εκφωνεί στη Νέα Υόρκη τον λόγο του "Πέρα από το Βιετνάμ".
4 Απριλίου - Βιαιτότατες συμπλοκές μεταξύ φοιτητών μελών της ΕΦΕΕ και συναδέλφων τους προσκείμενων στην Ε.Ρ.Ε. σημειώνονται στα προπύλαια του πανεπιστημίου, ενώ αναφέρεται πως επικεφαλής των "εθνικοφρόνων" φοιτητών είναι "γνωστός πυγμάχος".
9 Απριλίου - Κάνει την παρθενική του πτήση το πρώτο Boeing 737 (σειρά 100).
21 Απριλίου - Χούντα των Συνταγματαρχών: λίγες μέρες πριν τις γενικές εκλογές στην Ελλάδα, ο συνταγματάρχης Γεώργιος Παπαδόπουλος ηγείται πραξικοπήματος, εγκαθιδρύοντας στρατιωτικό καθεστώς που θα διαρκέσει επτά χρόνια.
24 Απριλίου - Ο κοσμοναύτης Βλαντίμιρ Κομαρόφ σκοτώνεται στο Σογιούζ 1 όταν το αλεξίπτωτό του αποτυγχάνει να ανοίξει. Αυτός είναι ο πρώτος άνθρωπος που χάνει τη ζωή του κατά τη διάρκεια διαστημικής αποστολής.

Μάιος

1 Μαΐου - 9 νεκροί, 56 τραυματίες και 16.000 άστεγοι από καταστροφικό σεισμό που πλήττει την Ήπειρο και τη Θεσσαλία.
4 Μαΐου - Η χούντα εκτοπίζει 6.000 αντικαθεστωτικούς στη νήσο Γυάρο. Με διαταγή του αρχηγού Γ.Ε.Σ. Οδυσσέα Αγγελή, διαλύονται 280 πολιτικές, συνδικαλιστικές, πολιτιστικές, φοιτητικές κ.α. οργανώσεις, ενώ ταυτόχρονα κατάσχονται τα αρχεία και όλα τα περιουσιακά τους στοιχεία.
10 Μαΐου - Με ομόφωνη γνώμη του ανακριτή Σωκράτη Σωκρατείδη και του εισαγγελέα Θ. Χατζίκου κρίνεται προφυλακιστέος για την υπόθεση ΑΣΠΙΔΑ και μεταφέρεται στις φυλακές Αβέρωφ ο Ανδρέας Παπανδρέου.
13 Μαΐου - Ο Κωνσταντίνος διορίζει ως αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος τον κ. Ιερώνυμο Κοτσώνη, καθηγητή Θεολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.
14 Μαΐου - Με πρωτοβουλία στελεχών της Ε.Δ.Α. και του Κ.Κ.Ε. ιδρύεται η πρώτη αντιστασιακή οργάνωση, το Πανελλήνιο Αντιδικτατορικό Μέτωπο (ΠΑΜ), με επικεφαλής τον Μίκη Θεοδωράκη, το οποίο εκδίδει παράνομα στην Αθήνα το έντυπο Νέα Ελλάδα. Λίγο αργότερα, ιδρύεται η Δημοκρατική Άμυνα (Σάκης Καράγιωργας, Κωνσταντίνος Σημίτης, Νίκος Κωνσταντόπουλος κ.α.), με κεντροαριστερό προσανατολισμό και ακολουθούν οι Δημοκρατικοί Σύνδεσμοι (Αντώνης Λιβάνης, Απόστολος Κακλαμάνης, Λευτέρης Βερυβάκης κ.α.), από στελέχη της Ένωσης Κέντρου και της ΕΔΗΝ που πρόσκεινται στον Ανδρέα Παπανδρέου.
17 Μαΐου - Πόλεμος των Έξι Ημερών: ο πρόεδρος της Αιγύπτου Γκαμάλ Άμπντελ Νάσερ ζητάει την αποχώρηση της ειρηνευτικής δύναμης των Ηνωμένων Εθνών από την Αίγυπτο.
18 Μαΐου - Σκοτώνεται ο δικηγόρος Νικηφόρος Μανδηλαράς, συνήγορος υπεράσπισης στην υπόθεση ΑΣΠΙΔΑ. Το καθεστώς της χούντας αποδίδει τον θάνατό του σε ατύχημα, υπάρχουν όμως υπόνοιες για δολοφονία από όργανα του καθεστώτος.
23 Μαΐου - Η Αίγυπτος κλείνει τα Στενά του Τιράν και αποκλείει από την ισραηλινή ναυτιλία το λιμάνι του Εϊλάτ στο βόρειο άκρο του κόλπου της Άκαμπα.
23 Μαΐου - Το υπό λιβεριανή σημαία δεξαμενόπλοιο Κίρκη της Βενιζέλος Α.Ε., κόβεται στα δύο και αναφλέγεται έπειτα από έκρηξη, 60 χιλιόμετρα νότια της Τουλόν (Γαλλία), παρασύροντας στον υγρό τάφο 39 από τα 40 μέλη του πληρώματος.
30 Μαΐου - Η ανατολική περιφέρεια της Νιγηρίας ανακηρύσσει την ανεξαρτησία της ως Δημοκρατία της Μπιάφρας, πυροδοτώντας εμφύλιο πόλεμο.

Ιούνιος

1 Ιουνίου - Με διαταγή του αρχηγού Γ.Ε.Σ. Οδυσσέα Αγγελή, "απαγορεύεται η καθ' οιονδήποτε τρόπον μετάδοσις ή εκτέλεσις μουσικής ή ασμάτων του κομμουνιστού Μίκη Θεοδωράκη (...) τα οποία, συν τοις άλλοις, αποτελούν και μέσον συνδέσμου μεταξύ των κομμουνιστών". Οι παραβάτες απειλούνται με έκτακτα Στρατοδικεία.
2 Ιουνίου - Κατά την άφιξη του σάχη του Ιράν στο Δυτικό Βερολίνο, πραγματοποιούνται διαδηλώσεις που μετατρέπονται σε ταραχές, κατά τις οποίες σκοτώνεται από αστυνομικό ο Μπένο Όνεζοργκ. Ο θάνατός του έχει ως αποτέλεσμα την ίδρυση της τρομοκρατικής οργάνωσης "Κίνημα 2ας Ιουνίου".
5 Ιουνίου - Αρχίζει ο Πόλεμος των Έξι Ημερών: Το Ισραήλ πραγματοποιεί αιφνιδιαστικές επιθέσεις εναντίον των αιγυπτιακών αεροδρομίων ως απάντηση στην κινητοποίηση των αιγυπτιακών δυνάμεων στα σύνορα με το Ισραήλ.
7 Ιουνίου - Πόλεμος των Έξι Ημερών: Οι Ισραηλινοί στρατιώτες μπαίνουν στην Ιερουσαλήμ.
8 Ιουνίου - Πόλεμος των Έξι Ημερών: Το αμερικανικό πλοίο Λίμπερτι δέχεται από λάθος επίθεση από ισραηλινές δυνάμεις, με απολογισμό 34 νεκρούς και 171 τραυματίες.
9 Ιουνίου - Πόλεμος των Έξι Ημερών: Το Ισραήλ καταλαμβάνει τα Υψώματα του Γκολάν από τη Συρία.
10 Ιουνίου - Ο Πόλεμος των Έξι Ημερών τελειώνει: το Ισραήλ και η Συρία συμφωνούν σε κατάπαυση του πυρός.
12 Ιουνίου -Το Ανώτατο Δικαστήριο των Η.Π.Α. κρίνει αντισυνταγματικούς όλους τους πολιτειακούς νόμους που απαγορεύουν τους διαφυλετικούς γάμους.
12 Ιουνίου -Πρόγραμμα Βενέρα: Εκτοξεύεται το Βενέρα 4 (το οποίο θα γίνει το πρώτο ρομποτικό διαστημόπλοιο που θα μπει στην ατμόσφαιρα άλλου πλανήτη και θα στείλει με επιτυχία δεδομένα).
13 ΙουνίουΑμερικανός πρόεδρος Λίντον Τζόνσον προτείνει τον Θέργκουντ Μάρσαλ για να γίνει ο πρώτος μαύρος δικαστής στο Ανώτατο Δικαστήριο των Η.Π.Α.
17 Ιουνίου -Η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας ανακοινώνει την πρώτη της επιτυχημένη δοκιμή βόμβας υδρογόνου.
<a href="20_6.html">20 Ιουνίου</a> - Ο πρώην αντιπρόεδρος (και μετέπειτα πρόεδρος) των Η.Π.Α. Ρίτσαρντ Νίξον προσφέρει χείρα υποστήριξης στη χούντα των Συνταγματαρχών, δηλώνοντας ότι κατά τη γνώμη του "υπήρχον σοβαροί λόγοι δια την ανάληψιν κάποιας δράσεως" από τον στρατό. Ο Νίξον επισκέπτεται την Αθήνα και έχει συνομιλίες με τον βασιλιά Κωνσταντίνο, τον πρωθυπουργό και μέλη της χούντας.
23 Ιουνίου - Ψυχρός Πόλεμος: Ο Αμερικανός πρόεδρος Λύντον Τζόνσον συναντιέται με τον Σοβιετικό ηγέτη Αλεξέι Κοσίγκιν στο Γκλάσμπορο του Νιου Τζέρσεϊ.
26 Ιουνίου - Ο Κάρολος Βοϊτίλα (αργότερα Πάπας Ιωάννης Παύλος Β΄) γίνεται καρδινάλιος από τον Πάπα Παύλο ΣΤ'.

Ιούλιος

1 Ιουλίου - Συνθήκη Συγχώνευσης: Συγχωνεύονται η Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα, η Ευρωπαϊκή Κοινότητα Άνθρακα και Χάλυβα και η Ευρωπαϊκή Κοινότητα Ατομικής Ενέργειας.
3 Ιουλίου - Τραγωδία στο αεροδρόμιο της Κέρκυρας, λίγο μετά την προσγείωση του βασιλικού αεροσκάφους που μεταφέρει τον Κωνσταντίνο και την Άννα-Μαρία. Η εξέδρα του αεροδρομίου υποχωρεί λόγω συνωστισμού τη στιγμή που ο Κωνσταντίνος επιθεωρεί στρατιωτικό άγημα. Τρεις νεκροί και 35 τραυματίες ο θλιβερός απολογισμός.
12 Ιουλίου - Ξεσπούν ταραχές στο Νιούαρκ (Νιου Τζέρσεϊ).
12 Ιουλίου - Η χούντα των Συνταγματαρχών αφαιρεί την ελληνική ιθαγένεια από τη Μελίνα Μερκούρη και άλλους 7 Έλληνες της διασποράς, για την αντιδικτατορική τους δράση.
24 Ιουλίου - Κατά τη διάρκεια επίσημης επίσκεψης στον Καναδά, ο Γάλλος πρόεδρος Σαρλ ντε Γκωλ δηλώνει σ' ένα πλήθος πάνω από 100.000 ατόμων στο Μόντρεαλ: Vive le Québec libre! ("Ζήτω το ελεύθερο Κεμπέκ!"). Η δήλωση, η οποία ερμηνεύτηκε ως υποστήριξη της ανεξαρτησίας του Κεμπέκ, ενθουσίασε πολλούς κατοίκους του Κεμπέκ αλλά εξόργισε την κυβέρνηση του Καναδά και πολλούς Αγγλοκαναδούς.
29 Ιουλίου - Πόλεμος του Βιετνάμ: Ανοικτά των ακτών του Βορείου Βιετνάμ, το USS Forrestal (CV-59) πιάνει φωτιά σκοτώνοντας 134 άτομα, στη χειρότερη καταστροφή του αμερικανικού ναυτικού από το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.
29 Ιουλίου - Την τέταρτη ημέρα της γιορτής της 400ής επετείου του, το Καράκας στη Βενεζουέλα κλονίζεται από σεισμό, με απολογισμό 236 νεκρούς.

Αύγουστος

8 Αυγούστου - Η Ινδονησία, η Μαλαισία, οι Φιλιππίνες, η Σιγκαπούρη και η Ταϊλάνδη ιδρύουν την Ένωση Χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN).
8 Αυγούστου - Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Παύλος Τοτόμης ανακοινώνει ότι στη Γυάρο κρατούνται 2.300 κομμουνιστές οι οποίοι θα απελευθερωθούν μόνο εφόσον υπογράψουν δηλώσεις νομιμοφροσύνης.
25 Αυγούστου - Δολοφονείται ο Τζορτζ Λίνκολν Ρόκγουελ, ιδρυτής του Αμερικανικού Ναζιστικού Κόμματος.

Σεπτέμβριος

3 Σεπτεμβρίου - Dagen H στη Σουηδία: κατά τη διάρκεια της νύχτας γίνονται κυκλοφοριακές αλλαγές από την οδήγηση στα αριστερά στην οδήγηση στα δεξιά.
5 Σεπτεμβρίου - Δολοφονία του Γιάννη Χαλκίδη: δολοφονείται με ριπή όπλου από όργανα της χούντας ο γραμματέας Επταλόφου των Λαμπράκηδων, Γιάννης Χαλκίδης.
9 Σεπτεμβρίου - Συνάντηση των πρωθυπουργών της Ελλάδας και της Τουρκίας, Κωνσταντίνου Κόλλια και Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ, στην Αλεξανδρούπολη. Στο επίκεντρο των συνομιλιών το Κυπριακό.
10 Σεπτεμβρίου - Οι κάτοικοι του Γιβραλτάρ ψηφίζουν υπέρ της διατήρησης της βρετανικής κυριαρχίας και κατά της ενσωμάτωσης στην Ισπανία.
20 Σεπτεμβρίου - Καθελκύεται στη Σκωτία το Queen Elizabeth 2.
30 Σεπτεμβρίου - Έναρξη λειτουργίας των BBC Radio 1, BBC Radio 2, BBC Radio 3 και BBC Radio 4.

Οκτώβριος

4 Οκτωβρίου - Ο Ομάρ Αλί Σαϊφουντιέν Γ΄ του Μπρουνέι παραιτείται υπέρ του γιου του, Χασανάλ Μπολκιάχ.
8 Οκτωβρίου - Συλλαμβάνονται στη Βολιβία ο ηγέτης των ανταρτών Ερνέστο Τσε Γκεβάρα και οι άντρες του.
9 Οκτωβρίου - Μία ημέρα μετά τη σύλληψή του, ο μαρξιστής επαναστάτης Ερνέστο Τσε Γκεβάρα εκτελείται για απόπειρα υποκίνησης επανάστασης στη Βολιβία.
12 Οκτωβρίου - 65 άτομα, από τα οποία 41 Έλληνες, σκοτώνονται σε συντριβή αεροσκάφους της ΒΕΑ κοντά στο Καστελλόριζο. Το αεροσκάφος κατευθυνόταν στην Κύπρο.
18 Οκτωβρίου - Το σοβιετικό σκάφος Βενέρα 4 φτάνει στην Αφροδίτη και γίνεται το πρώτο διαστημόπλοιο που μετρά την ατμόσφαιρα άλλου πλανήτη.
26 Οκτωβρίου - Ο Μοχάμεντ Ρεζά Παχλαβί στέφεται αυτοκράτορας του Ιράν και στη συνέχεια στέφει αυτοκράτειρα τη σύζυγό του, Φαράχ.

Νοέμβριος

5 Νοεμβρίου - 49 άτομα σκοτώνονται σε σιδηροδρομικό δυστύχημα στο Ηνωμένο Βασίλειο. Μεταξύ των επιζώντων είναι και ο Ρόμπιν Γκιμπ των Bee Gees.
9 Νοεμβρίου - Πρόγραμμα Απόλλων: Η NASA εκτοξεύει το μη επανδρωμένο διαστημικό σκάφος Απόλλων 4 τοποθετημένο στην κορυφή του πρώτου πυραύλου Saturn V.
9 Νοεμβρίου - Εκδίδεται το πρώτο τεύχος του περιοδικού Rolling Stone.
15 Νοεμβρίου - Ζήτημα της Κοφίνου: Συγκρούσεις μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων στα χωριά Άγιος Θεόδωρος και Κοφίνου πυροδοτούν μείζονα ελληνοτουρκική κρίση, ενώ η Τουρκία ετοιμάζεται και για εισβολή στην Κύπρο.
21 Νοεμβρίου - Τερματίζεται η δίκη των 31 του Πατριωτικού Μετώπου στο έκτακτο στρατοδικείο της Αθήνας. Σε ισόβια δεσμά καταδικάζονται οι Κώστας Φιλίνης και Ιωάννης Λελούδας, 19 καταδικάζονται σε ποινές από ένα έως 15 χρόνια, από τους οποίους οι 13 με αναστολή, και 10 αθωώνονται. Ο Μίκης Θεοδωράκης, αρχηγός του μετώπου, λόγω ασθενείας παραπέμπεται σε χωριστή δίκη.
28 Νοεμβρίου - Οι αστρονόμοι Τζόσλιν Μπελ και Άντονι Χιούις ανακαλύπτουν το πρώτο γνωστό πάλσαρ στον αστερισμό Αλώπηξ.
28 Νοεμβρίου - Τερματίζεται η δίκη των 41 του Πατριωτικού Μετώπου στο έκτακτο στρατοδικείο της Θεσσαλονίκης. Δύο καταδικάζονται σε ισόβια, 22 σε ποινές που κυμαίνονται από εικοσαετή έως πενταετή κάθειρξη και 17 αθωώνονται.
29 Νοεμβρίου - Πόλεμος του Βιετνάμ: Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Ρόμπερτ Μακναμάρα ανακοινώνει την παραίτησή του.
30 Νοεμβρίου - Η Νότια Υεμένη αποκτά την ανεξαρτησία της από το Ηνωμένο Βασίλειο.
30 Νοεμβρίου - Ιδρύεται το Λαϊκό Κόμμα του Πακιστάν από τον Ζούλφικαρ Άλι Μπούτο, ο οποίος γίνεται ο πρώτος πρόεδρός του.
30 Νοεμβρίου - Ύστερα από πυρετώδεις διαβουλεύσεις επιτυγχάνεται συμφωνία Αθήνας-Άγκυρας, την οποία αποδέχεται και ο Μακάριος.

Δεκέμβριος

1 Δεκεμβρίου - Έκρηξη αυτοσχέδιας βόμβας στην Ομόνοια. Σκοτώνεται μία νέα γυναίκα. Το γεγονός δίνει την αφορμή στο στρατιωτικό καθεστώς να επιδοθεί σε παραλήρημα εναντίον των "αναρχικών και ανατρεπτικών στοιχείων".
1 Δεκεμβρίου - Σφοδρές βροχοπτώσεις σε ολόκληρη την Ελλάδα. Ένας μαθητής πνίγεται στον Πειραιά, δύο νεκροί στο Άργος.
3 Δεκεμβρίου - Στο νοσοκομείο Χρόοτε Σχέερ του Κέιπ Τάουν, στη Νότια Αφρική, μία ομάδα μεταμόσχευσης με επικεφαλής τον Κρίστιαν Μπάρναρντ πραγματοποιεί την πρώτη μεταμόσχευση καρδιάς σε άνθρωπο (στον 53χρονο Λούις Βασκάνσκι).
3 Δεκεμβρίου - Κατάσχονται οι εφημερίδες Απογευματινή και Βραδυνή, επειδή αρνήθηκαν να δημοσιεύσουν απαντητική επιστολή "έγκυρων κύκλων των Αθηνών" σε δηλώσεις του Κωνσταντίνου Καραμανλή εις βάρος των πραξικοπηματιών.
13 Δεκεμβρίου - Αντικίνημα της 13ης Δεκεμβρίου: Ο βασιλιάς Κωνσταντίνος Β΄ των Ελλήνων επιχειρεί αντικίνημα κατά της χούντας των συνταγματαρχών και αποτυγχάνει. Ο βασιλιάς αναχωρεί για τη Ρώμη και ο Γεώργιος Παπαδόπουλος αναλαμβάνει πρωθυπουργός.
15 Δεκεμβρίου - Καταρρέει γέφυρα πάνω από τον ποταμό Οχάιο, σκοτώνοντας 46 άτομα.
17 Δεκεμβρίου - Ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Χάρολντ Χολτ εξαφανίζεται κολυμπώντας κοντά στο Πορτ Σι στη Βικτώρια (Αυστραλία) και θεωρείται ότι πνίγηκε.
18 Δεκεμβρίου - Ορκωμοσία, ενώπιον των Γεωργίου Παπαδόπουλου και Γεωργίου Ζωιτάκη, του Παναγιώτη Πιπινέλη ως υπουργού Εξωτερικών και των Αδαμάντιου Ανδρουτσόπουλου, Παύλου Τοτόμη και Παναγιώτη Τζεβελέκου ως υπουργών Οικονομικών, Συγκοινωνιών και Δημόσιας Τάξης αντιστοίχως. Ορκίζεται επίσης δήμαρχος Αθηναίων ο Δημήτριος Ρίτσος.
21 Δεκεμβρίου - Ο Λούις Βασκάνσκι, ο πρώτος άνθρωπος που υποβλήθηκε σε μεταμόσχευση καρδιάς, πεθαίνει στο Κέιπ Τάουν, στη Νότια Αφρική, έχοντας ζήσει 18 ημέρες μετά τη μεταμόσχευση.
22 Δεκεμβρίου - Κατατίθεται το σχέδιο της εικοσαμελούς επιτροπής για την κάθαρση του κράτους και την εξυγίανση της δημόσιας διοίκησης, την πλήρη δηλαδή άλωση των μηχανισμών από τη χούντα των Συνταγματαρχών.
31 Δεκεμβρίου - Έπειτα από επτάχρονες διαπραγματεύσεις υπογράφεται σύμβαση της Δ.Ε.Η. με τη γερμανική AEG, επικεφαλής ομίλου ξένων επιχειρήσεων, για την κατασκευή του θερμοηλεκτρικού εργοστασίου παραγωγής ρεύματος στη Μεγαλόπολη.

Γεννήσεις

Παγκόσμιος κατάλογος γεννήσεων το 1967

7 Ιανουαρίου - Νικ Κλεγκ, Άγγλος πολιτικός
15 Ιανουαρίου - Άλκης Κούρκουλος, Έλληνας ηθοποιός
23 Ιανουαρίου - Ναΐμ Σουλεϊμάνογλου, Τούρκος αρσιβαρίστας
24 Ιανουαρίου - Φιλ Λαμάρ, Αμερικανός ηθοποιός
24 Ιανουαρίου - Τζον Μιανγκ, Αμερικανός μουσικός
3 Φεβρουαρίου - Θάνος Ανεστόπουλος, Έλληνας τραγουδιστής
5 Φεβρουαρίου - Φρέντερικ Πίτσερ, πρόεδρος του Ναουρού
10 Φεβρουαρίου - Λόρα Ντερν, Αμερικανίδα ηθοποιός
14 Φεβρουαρίου - Μαρκ Ρούτε, Ολλανδός πολιτικός
14 Φεβρουαρίου - Στέλιος Χατζηιωάννου, Έλληνας επιχειρηματίας
18 Φεβρουαρίου - Ρομπέρτο Μπάτζιο, Ιταλός ποδοσφαιριστής
19 Φεβρουαρίου - Μπενίσιο ντελ Τόρο, Πορτορικανός ηθοποιός
20 Φεβρουαρίου - Κερτ Κομπέιν, Αμερικανός μουσικός (Nirvana)
20 Φεβρουαρίου - Κώστας Μακεδόνας, Έλληνας τραγουδιστής
20 Φεβρουαρίου - Σπύρος Μαραγκός, Έλληνας ποδοσφαιριστής
20 Φεβρουαρίου - Ντέιβιντ Χέρμαν, Αμερικανός ηθοποιός
13 Μαρτίου - Αντρές Εσκομπάρ, Κολομβιανός ποδοσφαιριστής
16 Μαρτίου - Λόρεν Γκράχαμ, Αμερικανίδα ηθοποιός
19 Μαρτίου - Μιχάλης Μπλέτσας, Έλληνας επιστήμονας της πληροφορικής
21 Μαρτίου - Κάρουϊν Τζόουνς, Ουαλός πολιτικός
29 Μαρτίου - Μισέλ Χαζαναβίσιους, Γάλλος σκηνοθέτης
3 Απριλίου - Νίκος Ευαγγελάτος, Έλληνας δημοσιογράφος
4 Απριλίου - Γιώργος Μαυρωτάς, Έλληνας υδατοσφαιριστής και πολιτικός
7 Απριλίου - Άρτεμις Γουνάκη, Ελληνίδα τραγουδίστρια
14 Απριλίου - Τζεφ Τζάρετ, Αμερικανός παλαιστής
20 Απριλίου - Μάικ Πορτνόι, Αμερικανός μουσικός
22 Απριλίου - Σέρυλ Λη, Αμερικανίδα ηθοποιός
23 Απριλίου - Μελίνα Κανακαρίδης, Αμερικανίδα ηθοποιός
24 Απριλίου - Ντίνο Ράτζα, Κροάτης καλαθοσφαιριστής
26 Απριλίου - Κέιν, Αμερικανός παλαιστής
27 Απριλίου - Γουλιέλμος Αλέξανδρος, βασιλιάς της Ολλανδίας
30 Απριλίου - Φιλίπ Κιρκόροφ, Ρώσος τραγουδιστής
13 Μαΐου - Μέλανι Θόρντον, Αμερικανίδα τραγουδίστρια
17 Μαΐου - Μοχάμετ Νασίντ, πρόεδρος των Μαλδίβων
20 Μαΐου - Παύλος, πρώην Διάδοχος της Ελλάδας
21 Μαΐου - Κρις Μπενουά, Καναδός παλαιστής
24 Μαΐου - Ντέινα Άσμπρουκ, Αμερικανός ηθοποιός
4 Ιουνίου - Αντώνης Παραράς, Έλληνας τηλεπαρουσιαστής
6 Ιουνίου - Αλέξανδρος Σταύρου, Έλληνας ηθοποιός
16 Ιουνίου - Χαράλαμπος Ανδρέου, Κύπριος ποδοσφαιριστής
16 Ιουνίου - Γιούργκεν Κλοπ, Γερμανός ποδοσφαιριστής
20 Ιουνίου - Νικόλ Κίντμαν, Αυστραλή ηθοποιός
21 Ιουνίου - Γίνγκλακ Σιναουάτρα, Ταϊλανδή πολιτικός
23 Ιουνίου - Γιάννης Ξανθόπουλος, Έλληνας ποδοσφαιριστής
1 Ιουλίου - Πάμελα Άντερσον, Καναδή ηθοποιός και μοντέλο
12 Ιουλίου - Τζον Πετρούτσι, Αμερικανός μουσικός
15 Ιουλίου - Άνταμ Σάβατζ, Αμερικανός τηλεπαρουσιαστής
16 Ιουλίου - Γουίλ Φέρελ, Αμερικανός ηθοποιός
18 Ιουλίου - Μάρτιν Έρικ Έιν, Αμερικανός μπασίστας
18 Ιουλίου - Βιν Ντίζελ, Αμερικανός ηθοποιός
23 Ιουλίου - Φίλιπ Σέιμουρ Χόφμαν, Αμερικανός ηθοποιός
25 Ιουλίου - Ματ ΛεΜπλάνκ, Αμερικανός ηθοποιός
26 Ιουλίου - Τζέισον Στέιθαμ, Άγγλος ηθοποιός
3 Αυγούστου - Ματιέ Κασσοβίτς, Γάλλος σκηνοθέτης
10 Αυγούστου - Αλεσάντρο Ρόσι, διοικητής του Αγίου Μαρίνου
19 Αυγούστου - Σάτια Ναντέλα, Ινδός επιχειρηματίας
21 Αυγούστου - B.D. Foxmoor, Έλληνας ράπερ
21 Αυγούστου - Σερτζ Τανκιάν, Αρμένιος τραγουδιστής (System of a Down)
22 Αυγούστου - Αντεουάλε Ακινουόγιε-Αγκμπάζε, Άγγλος ηθοποιός και μοντέλο
24 Αυγούστου - Μιχαήλ Ρωμανός, Έλληνας καλλιτέχνης
5 Σεπτεμβρίου - Ματίας Ζάμμερ, Γερμανός ποδοσφαιριστής
9 Σεπτεμβρίου - Αξέι Κουμάρ, Ινδός ηθοποιός
12 Σεπτεμβρίου - Λούις Σ.Κ., Αμερικανός ηθοποιός
13 Σεπτεμβρίου - Τιμ Όουενς, Αμερικανός τραγουδιστής (Judas Priest, Iced Earth, Yngwie Malmsteen)
13 Σεπτεμβρίου - Μάικλ Τζόνσον, Αμερικανός αθλητής
19 Σεπτεμβρίου - Αλεξάντρ Καρέλιν, Ρώσος παλαιστής
22 Σεπτεμβρίου - Φέλιξ Σαβόν, Κουβανός πυγμάχος
4 Οκτωβρίου - Λιβ Σράιμπερ, Αμερικανός ηθοποιός
5 Οκτωβρίου - Γκάι Πιρς, Αυστραλός ηθοποιός
7 Οκτωβρίου - Τόνι Μπράξτον, Αμερικανίδα τραγουδίστρια
9 Οκτωβρίου - Έντι Γκερέρο, Αμερικανός παλαιστής
13 Οκτωβρίου - Χαβιέρ Σοτομαγιόρ, Κουβανός αθλητής
28 Οκτωβρίου - Τζούλια Ρόμπερτς, Αμερικανίδα ηθοποιός
31 Οκτωβρίου - Πέτρος Γαϊτάνος, Έλληνας τραγουδιστής
7 Νοεμβρίου - Νταβίντ Γκετά, Γάλλος DJ και τραγουδοποιός
22 Νοεμβρίου - Μαρκ Ράφαλο, Αμερικανός ηθοποιός
28 Νοεμβρίου - Άννα Νικόλ Σμιθ, Αμερικανίδα ηθοποιός και μοντέλο
6 Δεκεμβρίου - Μαριάννα Τουμασάτου, Ελληνίδα ηθοποιός
7 Δεκεμβρίου - Δημήτρης Μπασλάμ, Έλληνας μουσικός και συγγραφέας
11 Δεκεμβρίου - Μο' Νικ, Αμερικανίδα ηθοποιός
13 Δεκεμβρίου - Τζέιμι Φοξ, Αμερικανός ηθοποιός
18 Δεκεμβρίου - Μίλε Πετρόζα, Γερμανός τραγουδιστής και κιθαρίστας (Kreator)
21 Δεκεμβρίου - Μιχαήλ Σαακασβίλι, Γεωργιανός πολιτικός
23 Δεκεμβρίου - Κάρλα Μπρούνι, Ιταλίδα τραγουδίστρια και μοντέλο
Οδυσσέας Ιωάννου, Έλληνας συγγραφέας
Υβ Μπεχάρ, Ελβετός βιομηχανικός σχεδιαστής
Μπάμπης Παπαδόπουλος, Έλληνας κιθαρίστας (Τρύπες)

Θάνατοι

Παγκόσμιος κατάλογος θανάτων το 1967

3 Ιανουαρίου - Τζακ Ρούμπι, Αμερικανός δολοφόνος του Λη Χάρβεϊ Όσβαλντ
4 Ιανουαρίου - Ντόναλντ Κάμπελ, Άγγλος οδηγός
16 Ιανουαρίου - Ρόμπερτ Βαν ντε Γκράαφ, Αμερικανός φυσικός
25 Ιανουαρίου - Φατμά Ουλβιγιέ Σουλτάνα, Οθωμανή πριγκίπισσα
18 Φεβρουαρίου - Ρόμπερτ Οπενχάιμερ, Αμερικανός φυσικός
24 Φεβρουαρίου - Φραντς Γουάξμαν, Γερμανός συνθέτης
5 Μαρτίου - Μοχάμεντ Μοσαντέκ, Ιρανός πολιτικός
6 Μαρτίου - Ζόλταν Κόνταλυ, Ούγγρος συνθέτης
10 Μαρτίου - Γιώργος Μπάτης, Έλληνας ρεμπέτης
17 Μαρτίου - Θράσος Καστανάκης, Έλληνας συγγραφέας
22 Μαρτίου - Δημήτριος Χέλμης, Έλληνας πολιτικός
25 Μαρτίου - Γιοχάνες Ίττεν, Ελβετός ζωγράφος
7 Απριλίου - Γιώργης Ζάρκος, Έλληνας συγγραφέας
19 Απριλίου - Κόνραντ Αντενάουερ, Γερμανός πολιτικός
24 Απριλίου - Βλαντίμιρ Κομαρόφ, Ρώσος κοσμοναύτης
18 Μαΐου - Νικηφόρος Μανδηλαράς, Έλληνας νομικός
22 Μαΐου - Λάνγκστον Χιουζ, Αμερικανός συγγραφέας
29 Μαΐου - Γκέοργκ Βίλχελμ Παμπστ, Αυστριακός σκηνοθέτης
30 Μαΐου - Κλοντ Ρέινς, Άγγλος ηθοποιός
2 Ιουνίου - Μπένο Όνεζοργκ, Γερμανός ακτιβιστής
7 Ιουνίου - Ντόροθι Πάρκερ, Αμερικανίδα συγγραφέας
10 Ιουνίου - Σπένσερ Τρέισι, Αμερικανός ηθοποιός
29 Ιουνίου - Τζέιν Μάνσφιλντ, Αμερικανίδα ηθοποιός
7 Ιουλίου - Σταμάτης Μερκούρης, Έλληνας πολιτικός
8 Ιουλίου - Βίβιαν Λι, Βρετανή ηθοποιός
17 Ιουλίου - Τζον Κολτρέιν, Αμερικανός σαξοφωνίστας
20 Ιουλίου - Φικρέτ Μουαλά, Τούρκος ζωγράφος
21 Ιουλίου - Άλμπερτ Λουτούλι, Νοτιοαφρικανός πολιτικός
22 Ιουλίου - Καρλ Σάντμπεργκ, Αμερικανός ποιητής
25 Ιουλίου - Κωνσταντίνος Παρθένης, Έλληνας ζωγράφος
30 Ιουλίου - Μάριος Βάρβογλης, Έλληνας συνθέτης
1 Αυγούστου - Χρήστος Βασματζίδης, Έλληνας πολιτικός
15 Αυγούστου - Ρενέ Μαγκρίτ, Βέλγος καλλιτέχνης
25 Αυγούστου - Πολ Μιούνι, Αμερικανός ηθοποιός
25 Αυγούστου - Τζορτζ Λίνκολν Ρόκγουελ, Αμερικανός πολιτικός
27 Αυγούστου - Μπράιαν Επστάιν, Άγγλος μάνατζερ
18 Σεπτεμβρίου - Τζον Ντάγκλας Κόκροφτ, Άγγλος φυσικός
29 Σεπτεμβρίου - Κάρσον ΜακΚάλλερς, Αμερικανίδα συγγραφέας
3 Οκτωβρίου - Πίντο Κόλβιγκ, Αμερικανός ηθοποιός
8 Οκτωβρίου - Κλέμεντ Άττλη, Άγγλος πολιτικός
9 Οκτωβρίου - Ερνέστο Τσε Γκεβάρα, Αργεντινός επαναστάτης
9 Οκτωβρίου - Αντρέ Μωρουά, Γάλλος συγγραφέας
14 Οκτωβρίου - Μαρσέλ Αιμέ, Γάλλος συγγραφέας
21 Οκτωβρίου - Έιναρ Χέρτζσπρουνγκ, Δανός χημικός και αστρονόμος
19 Νοεμβρίου - Κάζιμιρ Φουνκ, Πολωνός βιοχημικός
25 Νοεμβρίου - Οσίπ Ζάντκιν, Ρώσος καλλιτέχνης
27 Νοεμβρίου - Λέον Μπα, πρόεδρος της Γκαμπόν
Φωκίων Ζαΐμης, Έλληνας πολιτικός
Παναγιώτης Πατάλας, Έλληνας αθλητής

Μουσική

Respect, Aretha Franklin
Purple Haze, Jimi Hendrix
Light My Fire, The Doors
Whiter Shade of Pale, Procol Harum
Strawberry Fields Forever,The Beatles
I Heard It Through the Grapevine, Marvin Gaye
Brown Eyed Girl, Van Morrison
Foxey Lady, Jimi Hendrix
Hey Joe, Jimi Hendrix
Try a Little Tenderness, Otis Redding
Chain of Fools, Aretha Franklin
I Can See for Miles, The Who

---

1967
Graphic26

Μιγκέλ Άνχελ Αστούριας

Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας  

Γουατεμάλα

Επιστήμη

1967

Ράγκναρ Γκράνιτ,
Χάλνταν Κέφερ Χαρτλάιν
Τζορτζ Γουάλντ

Φινλανδία,
1940: Σουηδία
ΗΠΑ
ΗΠΑ

Βραβείο Νόμπελ Ιατρικής

"για τις ανακαλύψεις τους αναφορικά με τις κύριες φυσιολογικές και χημικές οπτικές λειτουργίες του ματιού"

1967 Graphic54

Χανς Αλμπρεχτ Μπέτε

Γερμανία,Η.Π.Α.

Βραβείο Νόμπελ Φυσικής

«για τη συμβολή του επί των πυρηνικών διεργασιών, ειδικότερα για τις ανακαλύψεις σχετικά με την παραγωγή ενέργειας στα άστρα»

1967 Μάνφρεντ Άιγκεν, Ρόναλντ Τζορτζ Ρέιφορντ Νόρις, Τζορτζ Πόρτερ

Βραβείο Νόμπελ Χημείας

"για τις μελέτες των υπερταχέων χημικών αντιδράσεων"

Διαστημικές αποστολές το 1967

1967 Επιστήμη (αγγλικά)

◄ | 19ος αιώνας | 20ος αιώνας | 21ος αιώνας

◄◄ | ◄ | 1963 | 1964 | 1965 | 1966 | 1967 | 1968 | 1969 | 1970 | 1971 | ► | ►►

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World - Scientific Library

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License