ART

Γεγονότα, Hμερολόγιο

Γεγονότα
Ιανουάριος

1 Ιανουαρίου - Ποινή παύσης τριών μηνών επιβάλλει ο υπουργός Δικαιοσύνης Νικόλαος Μπακόπουλος στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Κωνσταντίνο Κόλλια για απόπειρα επηρεασμού των ανακρίσεων για τη δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη.
4 Ιανουαρίου - Οι τουρκικές αρχές δεσμεύουν το σύνολο των εισοδημάτων των Ελλήνων υπηκόων μονίμων κατοίκων Τουρκίας, ενώ εντείνονται οι διώξεις των Ελλήνων της Ίμβρου και της Τένεδου.
18 Ιανουαρίου - Η Αλίκη Βουγιουκλάκη και ο Δημήτρης Παπαμιχαήλ παντρεύονται στους Δελφούς.
26 Ιανουαρίου - Τα Χίντι γίνονται η επίσημη γλώσσα της Ινδίας.
30 Ιανουαρίου - Περίπου ένα εκατομμύριο άνθρωποι παρευρίσκονται στην κηδεία του πρώην πρωθυπουργού Ουίνστον Τσώρτσιλ, τη μεγαλύτερη μέχρι τότε στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Φεβρουάριος

8 Φεβρουαρίου - Η πτήση 663 της Eastern Air Lines καταλήγει στον Ατλαντικό Ωκεανό και εκρήγνυται, σκοτώνοντας όλους τους επιβαίνοντες.
8 Φεβρουαρίου - Συνωμοσία με στόχο την αποτροπή της επανόδου του στην ελληνική πολιτική ζωή χαρακτηρίζει από το Παρίσι την παραπομπή του σε ειδικό δικαστήριο ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, ενώ ο Παναγιώτης Κανελλόπουλος καταγγέλλει "την έναρξη πολιτικών διωγμών" στην Ελλάδα.
15 Φεβρουαρίου - Το κόκκινο και λευκό σχέδιο με το φύλλο σφενδάμου υιοθετείται ως η νέα σημαία του Καναδά.
17 Φεβρουαρίου - Πρόγραμμα Ρέιντζερ: Εκτοξεύεται το σκάφος Ρέιντζερ 8 με αποστολή να φωτογραφήσει την περιοχή της Σελήνης Mare Tranquillitatis στο πλαίσιο της προετοιμασίας για τις επανδρωμένες αποστολές Απόλλων. Η Mare Tranquillitatis ή "Θάλασσα της Ηρεμίας" θα γίνει η τοποθεσία που θα επιλεχθεί για την προσσελήνωση του Απόλλων 11.
18 Φεβρουαρίου - Η Γκάμπια γίνεται ανεξάρτητη από το Ηνωμένο Βασίλειο.
20 Φεβρουαρίου - Το Ρέιντζερ 8 συντρίβεται στη Σελήνη μετά από μία επιτυχημένη αποστολή φωτογράφησης πιθανών σημείων προσεδάφισης για τους αστροναύτες του προγράμματος Απόλλων.
21 Φεβρουαρίου - Δολοφονείται στη Νέα Υόρκη ο Μάλκολμ Χ.

Μάρτιος

9 Μαρτίου - Δύο άτομα χάνουν τη ζωή τους και εκατοντάδες σπίτια ισοπεδώνονται στην Αλόννησο από ισχυρότατο σεισμό με επίκεντρο τον Βόρειο Ευβοϊκό κόλπο, ο οποίος γίνεται αισθητός σε ολόκληρη την Ελλάδα.
18 Μαρτίου - Ο κοσμοναύτης Αλεξέι Λεόνοφ, αφήνοντας το διαστημόπλοιό του Βοσχόντ 2, γίνεται ο πρώτος άνθρωπος που περπατά στο διάστημα.
21 Μαρτίου - Πρόγραμμα Ρέιντζερ: Η NASA εκτοξεύει το Ρέιντζερ 9, το τελευταίο από μία σειρά μη επανδρωμένων σεληνιακών ρομποτικών διαστημόπλοιων.
21 Μαρτίου - Ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ ηγείται 3.200 ατόμων στην αρχή της τρίτης και τελικά επιτυχημένης πορείας για τα πολιτικά δικαιώματα από τη Σέλμα στο Μοντγκόμερι (Αλαμπάμα).
23 Μαρτίου - Η NASA εκτοξεύει το Τζέμινι 3, την πρώτη διαστημική πτήση των Ηνωμένων Πολιτειών με δύο άνδρες (πλήρωμα: Γκας Γκρίσομ και Τζον Γιανγκ).
24 Μαρτίου - Το διαστημικό σκάφος της NASA Ρέιντζερ 9, που είναι εξοπλισμένο για να μετατρέψει τα σήματά του σε φόρμα κατάλληλη για προβολή στην τηλεόραση, μεταφέρει στα σπίτια εικόνες της Σελήνης πριν τη συντριβή του.
25 Μαρτίου - Αγωνιστές πολιτικών δικαιωμάτων με επικεφαλής τον Μάρτιν Λούθερ Κινγκ ολοκληρώνουν επιτυχώς την τετραήμερη πορεία τους από τη Σέλμα προς το καπιτώλιο στο Μοντγκόμερι (Αλαμπάμα).
30 Μαρτίου - Πόλεμος του Βιετνάμ: παγιδευμένο αυτοκίνητο εκρήγνυται μπροστά από την πρεσβεία των Η.Π.Α. στη Σαϊγκόν, σκοτώνοντας 22 άτομα και τραυματίζοντας άλλα 183.

Απρίλιος

5 Απριλίου - Δεκαεπτά άτομα χάνουν τη ζωή τους και 217 τραυματίζονται από νέο ισχυρότατο σεισμό, που πλήττει την κεντρική και δυτική Πελοπόννησο προκαλώντας μεγάλες καταστροφές στη Μεγαλόπολη και την Πάτρα.
6 Απριλίου - Εκτοξεύεται ο Έρλι Μπερντ, ο πρώτος εμπορικός τηλεπικοινωνιακός δορυφόρος που τοποθετείται σε γεωσύγχρονη τροχιά.
24 Απριλίου - Εμφύλιος πόλεμος ξεσπά στη Δομινικανή Δημοκρατία μετά από πραξικόπημα που ανέτρεψε την τριανδρία που ήταν στην εξουσία.
28 Απριλίου - Αμερικανικά στρατεύματα αποβιβάζονται στη Δομινικανή Δημοκρατία για να "αποτρέψουν την εγκαθίδρυση μίας κομμουνιστικής δικτατορίας".

Μάιος

8 Μαΐου - Εγκαίνια στην Πάτρα του νέου εργοστασίου της Πειραϊκής-Πατραϊκής.
12 Μαΐου - Το σοβιετικό διαστημόπλοιο Λούνα 5 συντρίβεται στη Σελήνη.
18 Μαΐου - Ο Ημερήσιος Κήρυξ της Λάρισας αναφέρει ότι οι μεταθέσεις ανώτερων αξιωματικών του Γ.Ε.Σ. δεν είναι άσχετες με το σύνδεσμο αξιωματικών, γνωστό ως ΑΣΠΙΔΑ. Υποστηρίζει επίσης ότι υπάρχει και δεύτερη παραστρατιωτική οργάνωση αξιωματικών, που υπηρετούν στη φρουρά των Αθηνών, γνωστή ως ΦΕΑ. Την επομένη η κυβέρνηση αναγκάζεται να παραδεχθεί την ύπαρξη της οργάνωσης όταν μυημένοι αξιωματικοί που βρίσκονται στην Κύπρο προβαίνουν σε αποκαλύψεις.
20 Μαΐου - Μπόινγκ 720-040Β των Πακιστανικών Αερογραμμών συντρίβεται καθώς πλησιάζει το Διεθνές Αεροδρόμιο του Καΐρου, σκοτώνοντας τους 121 από τους 127 επιβαίνοντες.

Ιούνιος

8 Ιουνίου - Πέντε νεκροί και 19 τραυματίες στο 604ο τάγμα πεζικού στο Κιλκίς. Σχιζοφρενής στρατιώτης, ο Β. Τσαλαπατάνης, καταλαμβάνεται από αμόκ και θερίζει με ριπές πολυβόλου και χειροβομβίδες ανύποπτους στρατιώτες που κοιμούνται στο θάλαμό του.
15 Ιουνίου -Επίτιμος διδάκτωρ του πανεπιστημίου Πρίνστον ανακηρύσσεται ο Έλληνας ποιητής Γιώργος Σεφέρης.
19 Ιουνίου - Ο Νκουγιέν Κάο Κι γίνεται πρωθυπουργός του Νοτίου Βιετνάμ, ως επικεφαλής στρατιωτικής χούντας. Ο στρατηγός Νκουγιέν Βαν Τέου γίνεται ο φαινομενικός αρχηγός του κράτους.
21 Ιουνίου - Την κυβερνητική πρόταση για παραγραφή του θέματος των μυστικών κονδυλίων ψηφίζει η Βουλή των Ελλήνων. Αντεπίθεση κατά των εσωκομματικών του αντιπάλων εξαπολύει ο Γεώργιος Παπανδρέου, θέτοντας αιφνιδίως ζήτημα ψήφου εμπιστοσύνης. Κάνει επίσης λόγο για πρόωρες εκλογές και υπόσχεται ανασχηματισμό.

Ιούλιος

14 Ιουλίου - Το Μάρινερ 4 περνά από τον Άρη και λαμβάνει τις πρώτες κοντινές φωτογραφίες ενός άλλου πλανήτη.
15 Ιουλίου - Παραιτείται η κυβέρνηση Παπανδρέου ύστερα από πλήρη διαφωνία ανακτόρων-πρωθυπουργού. Σχηματίζεται η νέα, βραχύβια κυβέρνηση υπό τον Γεώργιο Αθανασιάδη-Νόβα, σηματοδοτώντας την περίφημη αποστασία.
16 Ιουλίου - Εγκαινιάζεται η σήραγγα του Λευκού Όρους που συνδέει τη Γαλλία και την Ιταλία.
21 Ιουλίου - Σε πεδίο μάχης μετατρέπεται η Αθήνα, καθώς στους δρόμους ρίχνονται οι πιο μαχητικές ομάδες των "Λαμπράκηδων". Ο Σωτήρης Πέτρουλας σκοτώνεται στη γωνία Σταδίου και Χρήστου Λαδά, ενώ ο αριθμός των τραυματιών ανέρχεται σε εκατόν πενήντα.

Αύγουστος

4 Αυγούστου - Καταψηφίζεται στη Βουλή η κυβέρνηση Αθανασιάδη-Νόβα και παραιτείται την επομένη.
9 Αυγούστου - Η Σιγκαπούρη αποβάλλεται από τη Μαλαισία και γίνεται η μόνη χώρα μέχρι σήμερα που αποκτά την ανεξαρτησία της απρόθυμα.
9 Αυγούστου - Πυρκαγιά σε βάση πυραύλων Τιτάν κοντά στο Ζίρσι του Αρκάνσας σκοτώνει 53 εργάτες.
11 Αυγούστου - Ξεσπούν ταραχές στο Γουάτς του Λος Άντζελες, Καλιφόρνια.
20 Αυγούστου - Ορκίζεται δεκαπενταμελής κυβέρνηση υπό τον Ηλία Τσιριμώκο, στον οποίο ο βασιλιάς Κωνσταντίνος έχει αναθέσει εν λευκώ εντολή. Σε πεδίο μάχης μετατρέπεται για μία ακόμη φορά το κέντρο της Αθήνας. Οι "Λαμπράκηδες" στήνουν οδοφράγματα και συγκρούονται όλη τη νύχτα με την αστυνομία. Σε εκατό υπολογίζονται οι τραυματίες των δύο πλευρών.
29 Αυγούστου - Καταψηφίζεται και η κυβέρνηση Τσιριμώκου, ύστερα από ένα πενθήμερο αγωνιωδών διαβουλεύσεων.

Σεπτέμβριος

9 Σεπτεμβρίου - Ο τυφώνας Μπέτσι χτυπά τη Νέα Ορλεάνη αφήνοντας πίσω του 76 νεκρούς και προκαλώντας καταστροφές άνω του ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων.
11 Σεπτεμβρίου - Ινδο-Πακιστανικός Πόλεμος 1965: Ο ινδικός στρατός καταλαμβάνει το Μπαρκί, νοτιοανατολικά της Λαχόρης.
17 Σεπτεμβρίου - Ορκίζεται η τέταρτη "κυβέρνηση εθνικής ανάγκης" υπό τον Στέφανο Στεφανόπουλο, 63 μέρες από την έναρξη της πολιτικής κρίσης. Αντιπρόεδροι οι Ηλίας Τσιριμώκος και Γεώργιος Αθανασιάδης - Νόβας, υπουργός Συντονισμού ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης και Εθνικής Άμυνας ο Σταύρος Κωστόπουλος.
21 Σεπτεμβρίου - Η Γκάμπια, οι Μαλδίβες και η Σιγκαπούρη γίνονται μέλη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.
24 Σεπτεμβρίου - Η κυβέρνηση Στέφανου Στεφανόπουλου κερδίζει με οριακή πλειοψηφία (152-148) ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή, χάρη στην υποστήριξη της Ε.Ρ.Ε. και την αποσκίρτηση άλλων 8 βουλευτών του Κέντρου. Για "επαίσχυντη εξαγορά" κάνει λόγο ο Γεώργιος Παπανδρέου.
30 Σεπτεμβρίου - Παρουσιάζεται το πρώτο αεροσκάφος Lockheed L-100 Hercules, η πολιτική εκδοχή του Lockheed C-130 Hercules.
30 Σεπτεμβρίου - Το Κίνημα της 30ής Σεπτεμβρίου επιχειρεί πραξικόπημα εναντίον της ινδονησιακής κυβέρνησης, το οποίο συνθλίβεται από τον στρατό του Σουχάρτο και οδηγεί σε μία μαζική αντικομμουνιστική εκκαθάριση, με περισσότερους από 500.000 νεκρούς.

Οκτώβριος

4 Οκτωβρίου - Ο Πάπας Παύλος ΣΤ΄ φτάνει στη Νέα Υόρκη και γίνεται ο πρώτος Πάπας που επισκέπτεται την Αμερική.
21 Οκτωβρίου - Ο κομήτης Ικέγια-Σέκι πλησιάζει το περιήλιο, περνώντας 450.000 χιλιόμετρα από τον ήλιο.

Νοέμβριος

2 Νοεμβρίου - Ο διευθυντής του γραφείου Τύπου του Ανδρέα Παπανδρέου και κατά νόμο υπεύθυνος της εφημερίδας Νέος Ανένδοτος Δημήτρης Μαρούδας καταδικάζεται σε πεντάμηνη φυλάκιση και στέρηση της δημοσιογραφικής ατέλειας για προσβολή του Θρόνου.
2 Νοεμβρίου - Ο 31χρονος κουάκερος Νόρμαν Μόρισον αυτοπυρπολείται έξω από το αμερικανικό Πεντάγωνο σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη χρήση των ναπάλμ στον Πόλεμο του Βιετνάμ.
6 Νοεμβρίου - Ο μεγάλος Αμερικανός ποιητής Έζρα Πάουντ επισκέπτεται την Αθήνα.
8 Νοεμβρίου - Ιδρύεται το Βρετανικό Έδαφος Ινδικού Ωκεανού, αποτελούμενο από το αρχιπέλαγος Τσάγκος και τα νησιά Αλντάμπρα, Φαρκουχάρ και Ντεσρότσες.
8 Νοεμβρίου - Καταργείται επίσημα η θανατική ποινή στο Ηνωμένο Βασίλειο, εκτός από περιπτώσεις προδοσίας, "πειρατείας με βία" (πειρατεία με την πρόθεση πρόκλησης θανάτου ή σοβαρής σωματικής βλάβης), εμπρησμού στα βασιλικά ναυπηγεία και κατασκοπείας, καθώς και άλλων αξιόποινων πράξεων του στρατιωτικού δικαίου. Η θανατική ποινή θα καταργηθεί σε όλες τις περιπτώσεις το 1998.
9 Νοεμβρίου - Αρκετές πολιτείες των Η.Π.Α. και μέρη του Καναδά πλήττονται από μία σειρά διακοπών ρεύματος διάρκειας έως και 13 ώρες.
9 Νοεμβρίου - Ο Ρότζερ Άλλεν Λαπόρτ, διαμαρτυρόμενος για τον Πόλεμο του Βιετνάμ, αυτοπυρπολείται μπροστά από το κτίριο του Ο.Η.Ε.
11 Νοεμβρίου - Στη Ροδεσία (σημερινή Ζιμπάμπουε), η λευκή μειονοτική κυβέρνηση του Ίαν Σμιθ ανακηρύσσει μονομερώς την ανεξαρτησία της χώρας.
13 Νοεμβρίου - Το αμερικανικό πλοίο SS Yarmouth Castle καίγεται και βυθίζεται 60 μίλια από το Νασσάου (Μπαχάμες), με απολογισμό 90 νεκρούς.
15 Νοεμβρίου - Με οριακή πλειοψηφία 6 ψήφων εκλέγεται πρόεδρος της Βουλής ο κυβερνητικός υποψήφιος Δημήτριος Παπασπύρου.
16 Νοεμβρίου - Πρόγραμμα Βενέρα: Η Σοβιετική Ένωση εκτοξεύει το διαστημικό σκάφος Βενέρα 3 προς τον πλανήτη Αφροδίτη και θα είναι το πρώτο διαστημόπλοιο που θα φτάσει στην επιφάνεια άλλου πλανήτη.
18 Νοεμβρίου - Δραματική τροπή στο εκκλησιαστικό: τέσσερις "αντάρτες" μητροπολίτες μεταφέρουν βίαια τον αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο Β' από την οικία του στο συνοδικό μέγαρο και τον απειλούν με καθαίρεση σε περίπτωση μη ευθυγράμμισής του με τις ενέργειές τους. Η Ιερά Σύνοδος εκλέγει, τελικά, νέους μητροπολίτες, σε πείσμα των νομιμοφρόνων. Τρίωρη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.
20 Νοεμβρίου - Συνάντηση αντιπροσωπείας της εξόριστης ηγεσίας του Κ.Κ.Ε., υπό τον γενικό γραμματέα του κόμματος Κώστα Κολιγιάννη, με αντιπροσωπεία του Κ.Κ.Σ.Ε. στη Μόσχα. Στο κοινό ανακοινωθέν, το σοβιετικό Κ.Κ. ζητεί τη νομιμοποίηση του Κ.Κ.Ε., την απελευθέρωση των πολιτικών κρατουμένων και εύχεται "την ενότητα των δημοκρατικών και προοδευτικών δυνάμεων".
22 Νοεμβρίου - Κατεπείγον κυβερνητικό νομοσχέδιο για το εκκλησιαστικό. Προβλέπει "αριστίνδην" διορισμό της νέας διοίκησης της Ιεράς Συνόδου.
24 Νοεμβρίου - Ο Μομπούτου Σέσε Σέκο καταλαμβάνει την εξουσία στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και γίνεται πρόεδρος, κυβερνώντας τη χώρα (την οποία μετονομάζει σε Ζαΐρ το 1971) για πάνω από 30 χρόνια, μέχρι να ανατραπεί από τους αντάρτες το 1997.
26 Νοεμβρίου - Η Γαλλία εκτοξεύει από το Χαμαγκίρ τον πύραυλο Diamant-A που φέρει τον πρώτο της δορυφόρο, Αστερίξ.
26 Νοεμβρίου - Θύελλα στη Βουλή μετά τις καταγγελίες βουλευτών της Ένωσης Κέντρου για προσπάθειες εξαγοράς τους ώστε να αποσκιρτήσουν από το κόμμα.

Δεκέμβριος

7 Δεκεμβρίου - Ο Πάπας Παύλος ΣΤ΄ και ο Πατριάρχης Αθηναγόρας ανακαλούν ταυτόχρονα τους αμοιβαίους αφορισμούς που είχαν τεθεί σε ισχύ από το 1054.
15 Δεκεμβρίου - Πρόγραμμα Τζέμινι: Εκτοξεύεται το Τζέμινι 6Α από το Κέιπ Κανάβεραλ στη Φλόριντα. Τέσσερις τροχιές αργότερα, θα επιτύχει την πρώτη διαστημική συνάντηση, με το Τζέμινι 7.
16 Δεκεμβρίου - Το πρακτορείο Associated Press αποκαλύπτει τον μυστικό γάμο του Έλληνα μεγαλοεφοπλιστή Σταύρου Νιάρχου (56 ετών) με την 24χρονη Σαρλότ Φορντ, κόρη του "αυτοκράτορα" της αμερικανικής αυτοβιομηχανίας, Χένρυ Φορντ. Είναι ο τρίτος γάμος του Νιάρχου, ενώ παραμένει μυστήριο πότε εκδόθηκε το διαζύγιό του από τη δεύτερη σύζυγό του Ευγενία Λιβανού.
21 Δεκεμβρίου - Υιοθετείται η Διεθνής Σύμβαση για την Κατάργηση Κάθε Μορφής Φυλετικών Διακρίσεων.
30 Δεκεμβρίου - Ο Φερδινάντο Μάρκος γίνεται πρόεδρος των Φιλιππίνων.
31 Δεκεμβρίου - Ο Ζαν-Μπεντέλ Μποκάσα, αρχηγός του στρατού της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας, και οι στρατιωτικοί αξιωματικοί του πραγματοποιούν πραξικόπημα εναντίον της κυβέρνησης του προέδρου Νταβίντ Ντακό.

Γεννήσεις

Παγκόσμιος κατάλογος γεννήσεων το 1965

17 Ιανουαρίου - Νίκος Νιόπλιας, Έλληνας ποδοσφαιριστής και προπονητής
19 Ιανουαρίου - Κούλης Θεοδώρου, Κύπριος συνθέτης
22 Ιανουαρίου - Νταϊάν Λέιν, Αμερικανίδα ηθοποιός
1 Φεβρουαρίου - Σέριλιν Φεν, Αμερικανίδα ηθοποιός
1 Φεβρουαρίου - Στεφανία, πριγκίπισσα του Μονακό
5 Φεβρουαρίου - Γκεόργκι Χάτζι, Ρουμάνος ποδοσφαιριστής
11 Φεβρουαρίου - Στέλιος Ρόκκος, Έλληνας τραγουδοποιός
18 Φεβρουαρίου - Dr. Dre, Αμερικανός ράπερ
20 Φεβρουαρίου - Ρον Έλνταρντ, Αμερικανός ηθοποιός
1 Μαρτίου - Μπούκερ Τι, Αμερικανός παλαιστής
9 Μαρτίου - Αντόνιο Σάκα, Σαλβαδοριανός πολιτικός
14 Μαρτίου - Κέβιν Γουίλιαμσον, Αμερικανός σεναριογράφος
24 Μαρτίου - Αντερτέικερ, Αμερικανός παλαιστής
25 Μαρτίου - Στέφκα Κοσταντίνοβα, Βουλγάρα αθλήτρια
29 Μαρτίου - Βούλα Πατουλίδου, Ελληνίδα αθλήτρια
4 Απριλίου - Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ, Αμερικανός ηθοποιός
20 Απριλίου - Κωστής Χατζηδάκης, Έλληνας πολιτικός
5 Μαΐου - Αλέξανδρος Ρήγας, Έλληνας ηθοποιός και σκηνοθέτης
7 Μαΐου - Όουεν Χαρτ, Καναδός παλαιστής
16 Μαΐου - Κριστ Νοβοσέλιτς, Αμερικανός μπασίστας (Nirvana)
22 Μαΐου - Φάνης Χριστοδούλου, Έλληνας καλαθοσφαιριστής
25 Μαΐου - Γιαγιά Τζαμέ, πρόεδρος της Γκάμπια
30 Μαΐου - Τάσος Μητσόπουλος, Κύπριος πολιτικός
4 Ιουνίου - Σάμιουελ Κόνγουεϊ, Αμερικανός ερευνητής και συγγραφέας
7 Ιουνίου - Μικ Φόλεϊ, Αμερικανός παλαιστής
13 Ιουνίου - Βασίλης Καραπιάλης, Έλληνας ποδοσφαιριστής
13 Ιουνίου - Ινφάντα Κριστίνα της Ισπανίας
15 Ιουνίου - Καρίμ Μασίμοφ, πρωθυπουργός του Καζακστάν
22 Ιουνίου - Ναταλία Γερμανού, Ελληνίδα δημοσιογράφος και στιχουργός
4 Ιουλίου - Κυριάκος Καραταΐδης, Έλληνας ποδοσφαιριστής
10 Ιουλίου - Αλεξία, πριγκίπισσα της Ελλάδας
22 Ιουλίου - Σον Μάικλς, Αμερικανός παλαιστής
23 Ιουλίου - Slash, Άγγλος μουσικός (Guns N' Roses)
31 Ιουλίου - Τζ. Κ. Ρόουλινγκ, Αγγλίδα συγγραφέας
1 Αυγούστου - Σαμ Μέντες, Άγγλος σκηνοθέτης
4 Αυγούστου - Φρέντρικ Ράινφελντ, Σουηδός πολιτικός
11 Αυγούστου - Βαϊόλα Ντέιβις, Αμερικανίδα ηθοποιός
25 Αυγούστου - Πέτρος Ίμβριος, Έλληνας τραγουδιστής
28 Αυγούστου - Σατόσι Τατζίρι, Ιάπωνας σχεδιαστής βιντεοπαιχνιδιών και δημιουργός των Πόκεμον
28 Αυγούστου - Σανάια Τουέιν, Καναδή τραγουδίστρια
3 Σεπτεμβρίου - Τσάρλι Σιν, Αμερικανός ηθοποιός
9 Σεπτεμβρίου - Νώντας Σαμαρτζίδης, Έλληνας υδατοσφαιριστής
11 Σεπτεμβρίου - Μπασάρ αλ Άσαντ, Σύρος πολιτικός
11 Σεπτεμβρίου - Moby, Αμερικανός μουσικός
11 Σεπτεμβρίου - Πολ Χέιμαν, Αμερικανός παλαιστής
14 Σεπτεμβρίου - Ντμίτρι Μεντβέντεφ, Ρώσος πολιτικός
15 Σεπτεμβρίου - Μπριλιάντ Νταντάσοβα, Αζέρα τραγουδίστρια
17 Σεπτεμβρίου - Μπράιαν Σίνγκερ, Αμερικανός σκηνοθέτης
19 Σεπτεμβρίου - Τσέρινγκ Τομπγκάι, πρωθυπουργός του Μπουτάν
21 Σεπτεμβρίου - Ντέιβιντ Γουένχαμ, Αυστραλός ηθοποιός
25 Σεπτεμβρίου - Γιώργης Ξυλούρης, Έλληνας τραγουδιστής
25 Σεπτεμβρίου - Σκότι Πίπεν, Αμερικανός καλαθοσφαιριστής
26 Σεπτεμβρίου - Πέτρο Ποροσένκο, Ουκρανός πολιτικός
13 Οκτωβρίου - Μιχάλης Κουμπιός, Έλληνας συνθέτης
19 Νοεμβρίου - Λοράν Μπλαν, Γάλλος ποδοσφαιριστής και προπονητής
20 Νοεμβρίου - Γιοσίκι Χαγιάσι, Ιάπωνας μουσικός (X Japan)
21 Νοεμβρίου - Μπιορκ, Ισλανδή τραγουδίστρια
21 Νοεμβρίου - Αλεξάντερ Σίντιγκ, Σουδανός ηθοποιός
22 Νοεμβρίου - Μαντς Μίκελσεν, Δανός ηθοποιός
29 Νοεμβρίου - Στάθης Αγγελόπουλος, Έλληνας τραγουδιστής
30 Νοεμβρίου - Μπεν Στίλερ, Αμερικανός ηθοποιός
3 Δεκεμβρίου - Άντριου Στάντον, Αμερικανός σκηνοθέτης
11 Δεκεμβρίου - Γιάννης Ραγκούσης, Έλληνας πολιτικός
14 Δεκεμβρίου - Αλιόσα Ασάνοβιτς, Κροάτης ποδοσφαιριστής
31 Δεκεμβρίου - Γκονγκ Λι, Κινέζα ηθοποιός
31 Δεκεμβρίου - Νίκολας Σπαρκς, Αμερικανός συγγραφέας
Δημήτρης Κεραμεύς-Ντουμπουρίδης, Έλληνας συγγραφέας
Λεόντιος Πετμεζάς, Έλληνας συγγραφέας

Θάνατοι

Παγκόσμιος κατάλογος θανάτων το 1965

4 Ιανουαρίου - Τόμας Στερνς Έλιοτ, Αμερικανός συγγραφέας
24 Ιανουαρίου - Ουίνστον Τσώρτσιλ, Άγγλος πολιτικός
27 Ιανουαρίου - Χασάν Αλί Μανσούρ, Ιρανός πολιτικός
28 Ιανουαρίου - Μαξίμ Βεϋγκάν, Γάλλος στρατηγός
7 Φεβρουαρίου - Λουκής Ακρίτας, Έλληνας πολιτικός
7 Φεβρουαρίου - Περικλής Ιωαννίδης, Έλληνας αντιναύαρχος
15 Φεβρουαρίου - Νατ Κινγκ Κόουλ, Αμερικανός τραγουδιστής
21 Φεβρουαρίου - Μάλκολμ Χ, Αμερικανός πολιτικός αγωνιστής
23 Φεβρουαρίου - Σταν Λόρελ, Άγγλος ηθοποιός
7 Μαρτίου - Λουίζα Μαουντμπάττεν, βασίλισσα της Σουηδίας
18 Μαρτίου - Φαρούκ, βασιλιάς της Αιγύπτου
28 Μαρτίου - Μαίρη, πριγκίπισσατου Ηνωμένου Βασιλείου
21 Απριλίου - Έντουαρντ Βίκτορ Άπλετον, Άγγλος φυσικός
5 Μαΐου - Νίκος Γούναρης, Έλληνας τραγουδιστής
7 Ιουνίου - Τζούντι Χόλιντεϊ, Αμερικανίδα ηθοποιός
13 Ιουνίου - Μάρτιν Μπούμπερ, Αυστριακός φιλόσοφος
22 Ιουνίου - Ντέιβιντ Ο. Σέλζνικ, Αμερικανός κινηματογραφικός παραγωγός
13 Ιουλίου - Φώτης Κόντογλου, Έλληνας συγγραφέας και ζωγράφος
21 Ιουλίου - Σωτήρης Πέτρουλας, Έλληνας αγωνιστής
8 Αυγούστου - Σίρλεϊ Τζάκσον, Αμερικανίδα συγγραφέας
27 Αυγούστου - Λε Κορμπυζιέ, Ελβετός αρχιτέκτονας
4 Σεπτεμβρίου - Άλμπερτ Σβάιτσερ, Γερμανός ιατρός και ιεραπόστολος
8 Σεπτεμβρίου - Χέρμαν Στάουντινγκερ, Γερμανός χημικός
25 Σεπτεμβρίου - Γεώργιος Στανωτάς, Έλληνας στρατιωτικός
29 Οκτωβρίου - Μεχντί μπεν Μπαρκά, Μαροκινός πολιτικός
18 Νοεμβρίου - Χένρι Ουάλας, Αμερικανός πολιτικός
16 Δεκεμβρίου - Ουίλιαμ Σόμερσετ Μομ, Βρετανός συγγραφέας
Άγγελος Θεοδωρόπουλος, Έλληνας καλλιτέχνης

Μουσική

Like a Rolling Stone, Bob Dylan )
Satisfaction, The Rolling Stones
My Generation,
A Change Is Gonna Come, Sam Cooke
Yesterday, The Beatles
In My Life, The Beatles
People Get Ready, The Impressions
The Tracks of My Tears, Smokey Robinson and the Miracles
California Girls, The Beach Boys
Papa's Got a Brand New Bag, James Brown
Mr. Tambourine Man, The Byrds
Norwegian Wood (This Bird Has Flown), The Beatles
California Dreamin', The Mamas and The Papas
Mr. Tambourine Man, Bob Dylan
In the Midnight Hour, Wilson Pickett
I Fought the Law, The Bobby Fuller Four
Desolation Row, Bob Dylan
Positively 4th Street, Bob Dylan
She's Not There, The Zombies

1965 Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για τα Παιδιά (UNICEF)

Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης

Ηνωμένα Έθνη

1965 Mιχαήλ Aλεξάντροβιτς Σολόκωφ (Михаил Александрович Шолохов) Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας  

ΕΣΣΔ

Επιστήμη

1965 Φρανσουά Ζακόμπ
Αντρέ Λβοφ

Graphic28

Ζακ Μονόντ

Γαλλία
Γαλλία
Γαλλία

Βραβείο Νόμπελ Ιατρικής

"για τις ανακαλύψεις τους πως στα χρωματοσώματα των βακτηρίων που μολύνονται από ιούς ενσωματώνεται το δεσοξυριβοζονουκλεϊνικό οξύ (DΝΑ) των ιών, και μ' αυτό τον τρόπο τα χρωματοσώματα αλλοιώνονται. Η αλλοίωση αυτή κληροδοτείται και στις επόμενες γενιές των βακτηρίων"[56]

1965 Graphic53

Σιν-Ιτίρο Τομονάγκα,

Τζούλιαν Σβίνγκερ και Ρίτσαρντ Φίλλιπς Φάινμαν

Ιαπωνία/Η.Π.Α./Η.Π.Α.

Βραβείο Νόμπελ Φυσικής

«για την θεμελιώδη τους εργασία στον τομέα της κβαντικής ηλεκτροδυναμικής, με βαθειές συνέπειες στη Σωματιδιακή Φυσική»

1965 Ρόμπερτ Μπερνς Γούντγουορντ

Βραβείο Νόμπελ Χημείας

"για τα επιτεύγματά του στην οργανική σύνθεση"

Διαστημικές αποστολές το 1965

1965 Επιστήμη (αγγλικά)

◄ | 19ος αιώνας | 20ος αιώνας | 21ος αιώνας

◄◄ | ◄ | 1961 | 1962 | 1963 | 1964 | 1965 | 1966 | 1967 | 1968 | 1969 | ► | ►►

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World - Scientific Library

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License