ART

Γεγονότα, Hμερολόγιο



Γεγονότα
Ιανουάριος

5 Ιανουαρίου - Η Αμέλια Έρχαρτ κηρύσσεται επισήμως νεκρή μετά την εξαφάνισή της.
6 Ιανουαρίου - Το Naturwissenschaften δημοσιεύει άρθρο του Ότο Χαν σχετικά με την πυρηνική σχάση.
13 Ιανουαρίου - Μαύρη Παρασκευή: 71 άνθρωποι πεθαίνουν σε ολόκληρη τη Βικτώρια (Αυστραλία) σε μία από τις χειρότερες δασικές πυρκαγιές της Αυστραλίας.
14 Ιανουαρίου - Η Νορβηγία διεκδικεί τη Γη της Βασίλισσας Μάουντ στην Ανταρκτική.
24 Ιανουαρίου - Σεισμός σκοτώνει 30.000 άτομα στη Χιλή και ισοπεδώνει περίπου 130.000 τετρ. χλμ.
26 Ιανουαρίου - Ισπανικός Εμφύλιος: Τα ισπανικά εθνικιστικά στρατεύματα, βοηθούμενα από την Ιταλία, καταλαμβάνουν τη Βαρκελώνη.
27 Ιανουαρίου - Ο Αδόλφος Χίτλερ διατάσσει το Σχέδιο Ζ, ένα πρόγραμμα ναυτικού εξοπλισμού, το οποίο αποσκοπεί στην κατασκευή ενός μεγάλου γερμανικού στόλου.

Φεβρουάριος

10 Φεβρουαρίου - Ισπανικός Εμφύλιος: Οι Εθνικιστές ολοκληρώνουν την κατάληψη της Καταλονίας και κλείνουν τα σύνορα με τη Γαλλία.
27 Φεβρουαρίου - Το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γαλλία αναγνωρίζουν την κυβέρνηση του Φρανθίσκο Φράνκο.

Μάρτιος

2 Μαρτίου - Ο Πάπας Πίος ΙΒ΄ διαδέχεται τον Πάπα Πίο ΙΑ'.
14 Μαρτίου - Η Σλοβακία κηρύσσει την ανεξαρτησία της υπό γερμανική πίεση.
15 Μαρτίου - Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: Τα γερμανικά στρατεύματα καταλαμβάνουν το υπόλοιπο τμήμα της Βοημίας και της Μοραβίας. Η Τσεχοσλοβακία παύει να υπάρχει.
16 Μαρτίου - Από το Κάστρο της Πράγας, ο Αδόλφος Χίτλερ ανακηρύσσει τη Βοημία και τη Μοραβία ως γερμανικό προτεκτοράτο.
16 Μαρτίου - Η Ουγγαρία προσαρτά την Καρπαθιακή Ουκρανία.
16 Μαρτίου - Η πριγκίπισσα Φαουζιά Φουάντ της Αιγύπτου παντρεύεται τον Μοχάμεντ Ρεζά Παχλαβί, σάχη του Ιράν.
17 Μαρτίου - Δεύτερος Σινοϊαπωνικός Πόλεμος: Αρχίζει η μάχη της Ναντσάνγκ μεταξύ του Κουομιντάνγκ και της Ιαπωνίας.
22 Μαρτίου - Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: Η Γερμανία παίρνει την Κλάιπεντα από τη Λιθουανία.
23 Μαρτίου - Ξεκινά ο πόλεμος μεταξύ Σλοβακίας και Ουγγαρίας.
26 Μαρτίου - Ισπανικός Εμφύλιος: Οι Εθνικιστές αρχίζουν την τελική τους επίθεση.
28 Μαρτίου - Ισπανικός Εμφύλιος: Ο Φρανθίσκο Φράνκο καταλαμβάνει τη Μαδρίτη μετά από πολιορκία τριών ετών.

Απρίλιος

1 Απριλίου - Λήγει ο Ισπανικός Εμφύλιος, όταν παραδίνονται οι τελευταίες δυνάμεις των Δημοκρατών.
4 Απριλίου - Ο Φεϊζάλ Β' γίνεται βασιλιάς του Ιράκ.
4 Απριλίου - Ο πόλεμος μεταξύ της Σλοβακίας και της Ουγγαρίας λήγει με τη Σλοβακία να παραχωρεί τις ανατολικές περιοχές στην Ουγγαρία.
7 Απριλίου - Η Ιταλία εισβάλει στην Αλβανία. Ο βασιλιάς Ζογ Α΄ διαφεύγει.
11 Απριλίου - Η Ουγγαρία αποχωρεί από την Κοινωνία των Εθνών.
14 Απριλίου - Εκδίδεται το μυθιστόρημα του Τζον Στάινμπεκ Τα Σταφύλια της Οργής.
20 Απριλίου - Η Μπίλι Χόλιντεϊ ηχογραφεί το τραγούδι "Strange Fruit".
28 Απριλίου - Σε ομιλία του ενώπιον του Ράιχσταγκ, ο Αδόλφος Χίτλερ αποκηρύσσει την αγγλο-γερμανική ναυτική συμφωνία και το γερμανο-πολωνικό σύμφωνο μη επίθεσης.
30 Απριλίου - Το NBC εγκαινιάζει την τακτικά προγραμματισμένη τηλεοπτική υπηρεσία του στη Νέα Υόρκη, μεταδίδοντας την τελετουργική ομιλία του προέδρου Φραγκλίνου Ρούζβελτ κατά τα εγκαίνια της Παγκόσμιας Έκθεσης της Νέας Υόρκης.

Μάιος

1 Μαΐου - Ο Μπάτμαν, δημιουργία των Μπομπ Κέιν και Μπιλ Φίγκερ, κάνει την πρώτη του εμφάνιση στο τεύχος 27 του περιοδικού Detective Comics.
14 Μαΐου - Η 5χρονη Περουβιανή Λίνα Μεδίνα γεννάει ένα αγοράκι και γίνεται η νεαρότερη επιβεβαιωμένη μητέρα στην ιστορία της ιατρικής.
22 Μαΐου - Η Γερμανία και η Ιταλία υπογράφουν το Χαλύβδινο Σύμφωνο.
23 Μαΐου - Το υποβρύχιο Squalus του Πολεμικού Ναυτικού των Η.Π.Α. βυθίζεται ανοικτά των ακτών του Νιου Χάμσαϊρ κατά τη διάρκεια δοκιμής κατάδυσης, προκαλώντας το θάνατο 24 ναυτών και δύο τεχνικών. Οι υπόλοιποι 32 ναύτες και ένας ναυπηγός διασώθηκαν την επόμενη ημέρα.

Ιούνιος

1 Ιουνίου - Πραγματοποιείται η πρώτη πτήση του γερμανικού μαχητικού-βομβαρδιστικού αεροσκάφους Focke Wulf Fw 190.
24 Ιουνίου - Το Σιάμ μετονομάζεται σε Ταϊλάνδη, που σημαίνει «Ελεύθερη γη».

Ιούλιος

2 Ιουλίου - Ανοίγει στη Νέα Υόρκη το 1ο Worldcon.
2 Ιουλίου - Γίνονται τα αποκαλυπτήρια της μορφής του Θεόδωρου Ρούζβελτ στο όρος Ράσμορ.

Αύγουστος

20 Αυγούστου - Δυνάμεις τεθωρακισμένων υπό την διοίκηση του Σοβιετικού στρατηγού Γκεόργκι Ζούκοφ νικούν αποφασιστικά τον αυτοκρατορικό ιαπωνικό στρατό στην Εσωτερική Μογγολία.
23 Αυγούστου - Η Γερμανία και η Σοβιετική Ένωση υπογράφουν το Γερμανοσοβιετικό Σύμφωνο μη Επίθεσης, μία συνθήκη ουδετερότητας που προβλέπει επίσης τον διαχωρισμό των σφαιρών επιρροής (η Φινλανδία, η Εσθονία, η Λετονία, η ανατολική Πολωνία, η Βεσσαραβία και η βορειοανατολική Ρουμανία στη Σοβιετική Ένωση, ενώ η Λιθουανία και η δυτική Πολωνία στη Γερμανία). Το παράρτημά του εκχωρεί εκ νέου τη Λιθουανία στη Σοβιετική Ένωση.
25 Αυγούστου - Το Ηνωμένο Βασίλειο και η Πολωνία σχηματίζουν στρατιωτική συμμαχία στην οποία το Ηνωμένο Βασίλειο υπόσχεται να υπερασπιστεί την Πολωνία σε περίπτωση εισβολής από ξένη δύναμη.
25 Αυγούστου - Προβάλλεται στους κινηματογράφους το κλασικό κινηματογραφικό μιούζικαλ Ο Μάγος του Οζ, βασισμένο στο διάσημο μυθιστόρημα του Φρανκ Μπάουμ και με πρωταγωνίστρια την Τζούντι Γκάρλαντ ως Ντόροθι.

Σεπτέμβριος

1 Σεπτεμβρίου - Έναρξη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου με την γερμανική εισβολή στην Πολωνία.
1 Σεπτεμβρίου - Η Σουηδία κηρύσσει την ουδετερότητά της.
1 Σεπτεμβρίου - θεσπίζεται από τη Ναζιστική Γερμανία ο Σταυρός των Ιπποτών του Σιδηρού Σταυρού.
1 Σεπτεμβρίου - Ο Αδόλφος Χίτλερ υπογράφει διαταγή για την έναρξη της συστηματικής ευθανασίας των ψυχικά ασθενών και των ατόμων με ειδικές ανάγκες.
3 Σεπτεμβρίου - Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: Το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία, η Νέα Ζηλανδία, η Αυστραλία και η Ινδία κηρύσσουν τον πόλεμο στη Ναζιστική Γερμανία.
4 Σεπτεμβρίου - Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: Πρώτος βομβαρδισμός του Βιλχελμσχάφεν από τη Βρετανική Βασιλική Πολεμική Αεροπορία.
6 Σεπτεμβρίου - Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: Η Νότια Αφρική κηρύσσει τον πόλεμο στη Ναζιστική Γερμανία.
9 Σεπτεμβρίου - Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: Στρατεύματα της Πολωνικής Στρατιάς του Πόζναν ξεκινούν τη μάχη της Μπζούρα, τη μεγαλύτερη και καλύτερα οργανωμένη αντεπίθεση των πολωνικών δυνάμεων στη γερμανική εισβολή. Τις πρώτες ημέρες όλα πάνε καλά και οι Γερμανοί αναγκάζονται να υποχωρήσουν, αλλά η γρήγορη αντίδραση των μηχανοκίνητων μονάδων και η Luftwaffe κάνουν την επιχείρηση να βαλτώσει.
10 Σεπτεμβρίου - Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: Ο Καναδάς κηρύσσει τον πόλεμο στη Ναζιστική Γερμανία, συντασσόμενος με τους συμμάχους Πολωνία, Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Νέα Ζηλανδία και Αυστραλία.
15 Σεπτεμβρίου - Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: Η [[Ναζιστική Γερμανία|γερμανική Βέρμαχτ περικυκλώνει τη Βαρσοβία και απαιτεί την παράδοσή της. Οι Πολωνοί αρνούνται και αρχίζει η πολιορκία της πόλης.
16 Σεπτεμβρίου - Μία κατάπαυση του πυρός τερματίζει τη μάχη του Χαλχίν Γκολ μεταξύ της Σοβιετικής Ένωσης (και των Μογγόλων συμμάχων) και της Ιαπωνίας.
17 Σεπτεμβρίου - Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: Η Σοβιετική Ένωση εισβάλει στην Πολωνία και στη συνέχεια καταλαμβάνει τα ανατολικά πολωνικά εδάφη.
17 Σεπτεμβρίου - Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: Το αεροπλανοφόρο HMS Κουράτζεους του Βασιλικού Ναυτικού τορπιλλίζεται και βυθίζεται από γερμανικό υποβρύχιο U-29 με απώλεια 519 μέλη του πληρώματος. Πρόκειται για την πρώτη απώλεια του βρετανικού πολεμικού πλοίου στον πόλεμο.
20 Σεπτεμβρίου - Σεισμός 6,3 Ρίχτερ πλήττει την Κεφαλονιά.
22 Σεπτεμβρίου - Πραγματοποιείται κοινή παρέλαση της Βέρμαχτ και του Κόκκινου Στρατού στο Μπρεστ μετά το τέλος της εισβολής στην Πολωνία.
28 Σεπτεμβρίου - Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: Η Βαρσοβία παραδίδεται στους Γερμανούς.

Οκτώβριος

6 Οκτωβρίου - Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: Ολοκληρώνεται η γερμανική εισβολή στην Πολωνία.
8 Οκτωβρίου - Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: Η Γερμανία προσαρτά τη Δυτική Πολωνία.
14 Οκτωβρίου - Το γερμανικό υποβρύχιο U-47 βυθίζει το βρετανικό θωρηκτό HMS Royal Oak καθώς είναι αγκυροβολημένο στο Σκάπα Φλόου (Σκωτία), με απολογισμό 833 νεκρούς.
20 Οκτωβρίου - Ο Πάπας Πίος ΙΒ΄ εκδίδει την πρώτη του σημαντική εγκύκλιο, με τίτλο Summi Pontificatus.

Νοέμβριος

8 Νοεμβρίου - Δύο Βρετανοί πράκτορες της Secret Intelligence Service συλλαμβάνονται από τους Γερμανούς στο Φένλο.
8 Νοεμβρίου - Στο Μόναχο, ο Αδόλφος Χίτλερ γλιτώνει από απόπειρα δολοφονίας ενώ γιόρταζε την 16η επέτειο από το πραξικόπημα της μπιραρίας.
16 Νοεμβρίου - Ο Αλ Καπόνε απελευθερώνεται από το Αλκατράζ, λόγω επιδείνωσης της υγείας του από σύφιλη.
26 Νοεμβρίου - Βομαρδισμός στο χωριό Μαϊνίλα: Ο Σοβιετικός Στρατός ενορχηστρώνει ένα περιστατικό, το οποίο χρησιμοποιείται για να δικαιολογήσει την έναρξη του Χειμερινού πολέμου με τη Φινλανδία τέσσερις ημέρες αργότερα.
28 Νοεμβρίου - Β' ΠΠ: Με αφορμή το περιστατικό της Μαϊνίλα, η ΕΣΣΔ καταργεί το Σύμφωνο Μη Επίθεσης με τη Φινλανδία.
30 Νοεμβρίου - Σοβιετοφινλανδικός πόλεμος του 1939: Οι σοβιετικές δυνάμεις διασχίζουν τα φινλανδικά σύνορα και βομβαρδίζουν το Ελσίνκι και αρκετές άλλες φινλανδικές πόλεις, ξεκινώντας τον πόλεμο.

Δεκέμβριος

4 Δεκεμβρίου - Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: το HMS Nelson χτυπάει σε νάρκη θαλάσσης (η οποία αφέθηκε από U-31) στα ανοιχτά των ακτών της Σκωτίας και αποσύρεται για επισκευές μέχρι τον Αύγουστο του 1940.
6 Δεκεμβρίου - Β' ΠΠ, Χειμερινός Πόλεμος: Μάχη του Ταϊπάλε (έως 27 Δεκεμβρίου). Οι Φινλανδοί αποκρούουν τους Σοβιετικούς.
7 Δεκεμβρίου - Β' ΠΠ, Χειμερινός Πόλεμος: Μάχη του Σουομουσσάλμι (έως 8 Ιανουαρίου 1940), Μάχη του Ποταμού Κολλάα (έως 13 Μαρτίου 1940)
12 Δεκεμβρίου - Σοβιετοφινλανδικός πόλεμος του 1939: Οι φινλανδικές δυνάμεις νικούν εκείνες της Σοβιετικής Ένωσης στο Τολβαγιέρβι, στην πρώτη τους μεγάλη νίκη στον πόλεμο.
13 Δεκεμβρίου - Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: Ναυμαχία του Ρίβερ Πλέιτ. Ο πλοίαρχος Χανς Λάνγκσντορφ του γερμανικού θωρηκτού Άντμιραλ Γκραφ Σπέε συμπλέκεται με τα καταδρομικά του Βασιλικού Ναυτικού Έξετερ, Αχιλλέας και Αίας.
14 Δεκεμβρίου - Σοβιετοφινλανδικός πόλεμος του 1939: Η Σοβιετική Ένωση αποβάλλεται από την Κοινωνία των Εθνών λόγω της εισβολής της στη Φινλανδία.
15 Δεκεμβρίου - Κάνει πρεμιέρα στην Ατλάντα των Ηνωμένων Πολιτειών η ταινία Όσα Παίρνει ο Άνεμος.
16 Δεκεμβρίου - Β' ΠΠ, Χειμερινός Πόλεμος: Πρώτη μάχη της Σούμα (έως 22 Δεκεμβρίου). Οι Φινλανδοί αποκρούουν την επίθεση των Σοβιετικών.
17 Δεκεμβρίου - Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: Ναυμαχία του Ρίβερ Πλέιτ. Το γερμανικό θωρηκτό Άντμιραλ Γκραφ Σπέε αυτοβυθίζεται από τον πλοίαρχο Χανς Λάνγκσντορφ έξω από το Μοντεβιδέο.
18 Δεκεμβρίου - Β' ΠΠ: Μάχη του Κόλπου του Χέλγκολαντ. Η πρώτη αερομαχία του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου μεταξύ της RAF και της Λουφτβάφε λήγει με νικητές τους Γερμανούς.
25 Δεκεμβρίου - Β' ΠΠ, Χειμερινός Πόλεμος: Μάχη της Κέλτζα (έως 27 Δεκεμβρίου). Οι Φινλανδοί αποκρούουν τους Σοβιετικούς στο χωριό Κέλτζα στη λίμνη Σουβάντο.
27 Δεκεμβρίου - Σεισμός μεγέθους 7,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ κλονίζει την ανατολική Τουρκία με απολογισμό 32.962 νεκρούς.
Ελλην.Ραδ/νία. Την εποπτεία της Ραδιοφωνίας αναλαμβάνει το Υπουργείο Τύπου. Δημιουργείται η "Διεύθυνση Τύπου και Ραδιοφωνίας" με πρώτο Δ/ντή τον Δ. Σβολόπουλο και τεχνικό διευθυντή τον Σπ. Ζήση.
Το Υπουργείο Τύπου εκδίδει το "Εβδομαδιαίο Πρόγραμμα Ραδιοφωνικού Σταθμού Αθηνών".

Γεννήσεις

Παγκόσμιος κατάλογος γεννήσεων το 1939

3 Ιανουαρίου - Νίκος Αλέφαντος, Έλληνας προπονητής ποδοσφαίρου
6 Ιανουαρίου - Γεώργιος Μπαμπινιώτης, Έλληνας γλωσσολόγος
6 Ιανουαρίου - Μάρεϊ Ρόουζ, Αυστραλός κολυμβητής
7 Ιανουαρίου - Πρίγκιπας Μιχαήλ της Ελλάδας
10 Ιανουαρίου - Μπιλ Τούμι, Αμερικανός αθλητής
13 Ιανουαρίου - Δημήτρης Μαλαβέτας, Έλληνας ηθοποιός και σκηνοθέτης
17 Ιανουαρίου - Χριστόδουλος, Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος
21 Ιανουαρίου - Φαίδων Γεωργίτσης, Έλληνας ηθοποιός
25 Ιανουαρίου - Τζόρτζιο Γκάμπερ, Ιταλός τραγουδοποιός
26 Ιανουαρίου - Φαίδων Γεωργίτσης, Έλληνας ηθοποιός
29 Ιανουαρίου - Ζερμέν Γκρηρ, Αυστραλή συγγραφέας
2 Φεβρουαρίου - Ντέιλ Τ. Μόρτενσεν, Αμερικανός οικονομολόγος
3 Φεβρουαρίου - Μάικλ Τσιμίνο, Αμερικανός σκηνοθέτης
7 Φεβρουαρίου - Φρανσίσκο Μέντες, πρωθυπουργός της Γουινέα-Μπισσάου
10 Φεβρουαρίου - Τζένη Βάνου, Ελληνίδα τραγουδίστρια
12 Φεβρουαρίου - Ρέι Μάνζαρεκ, Αμερικανός μουσικός (The Doors)
13 Φεβρουαρίου - Μπεάτε Κλάρσφλεντ, Γερμανίδα δημοσιογράφος
1 Μαρτίου - Τσβέταν Τοντόροφ, Βούλγαρος φιλόσοφος
2 Μαρτίου - Αριστείδης Καμάρας, Έλληνας ποδοσφαιριστής
10 Μαρτίου - Ιρίνα Πρες, Σοβιετική αθλήτρια
14 Μαρτίου - Σταύρος Ξαρχάκος, Έλληνας συνθέτης
18 Μαρτίου - Γιάννης Μαρκόπουλος, Έλληνας συνθέτης
20 Μαρτίου - Ντιμίτρι Μιχαλάς, Αμερικανός αστρονόμος και συγγραφέας
29 Μαρτίου - Τέρενς Χιλλ, Ιταλός ηθοποιός
31 Μαρτίου - Ζβιάντ Γκαμσαχούρντια, Γεωργιανός πολιτικός
2 Απριλίου - Μάρβιν Γκέι, Αμερικανός τραγουδιστής
7 Απριλίου - Φράνσις Φορντ Κόπολα, Αμερικανός σκηνοθέτης
8 Απριλίου - Μανώλης Αγγελόπουλος, Έλληνας τραγουδιστής
13 Απριλίου - Σέιμους Χίνι, Ιρλανδός συγγραφέας
15 Απριλίου - Ηλίας Λογοθέτης, Έλληνας ηθοποιός
17 Απριλίου - Ειρηναίος Α', Πατριάρχης Ιεροσολύμων
27 Απριλίου - Νίνο Βιέιρα, πρόεδρος της Γουινέα-Μπισσάου
2 Μαΐου - Ταομάτι Γιούτα, αντιπρόεδρος του Κιριμπάτι
4 Μαΐου - Άμος Οζ, Ισραηλινός συγγραφέας
9 Μαΐου - Ραλφ Μπόστον, Αμερικανός αθλητής
12 Μαΐου - Μιλτιάδης Έβερτ, Έλληνας πολιτικός
13 Μαΐου - Χάρβεϊ Καϊτέλ, Αμερικανός ηθοποιός
19 Μαΐου - Γιάνις Λούσις, Λετονός ακοντιστής
21 Μαΐου - Γεώργιος Γραμματικάκης, Έλληνας πολιτικός
25 Μαΐου - Ίαν ΜακΚέλεν, Άγγλος ηθοποιός
27 Μαΐου - Σωκράτης Κόκκαλης, Έλληνας επιχειρηματίας
14 Ιουνίου - Μανουέλ Βάθκεθ Μονταλμπάν, Ισπανός συγγραφέας
15 Ιουνίου - Μπράιαν Ζακ, Άγγλος συγγραφέας
18 Ιουνίου - Γιώργος Μαρίνος, Έλληνας τραγουδιστής και ηθοποιός
30 Ιουνίου - Γεώργιος Γεννηματάς, Έλληνας πολιτικός
2 Ιουλίου - Αλέξανδρος Παναγούλης, Έλληνας πολιτικός
6 Ιουλίου - Άννα Φόνσου, Ελληνίδα ηθοποιός
15 Ιουλίου - Ανίμπαλ Καβάκο Σίλβα, Πορτογάλος πολιτικός
15 Ιουλίου - Αλί Χαμενεΐ, Ιρανός πολιτικός
26 Ιουλίου - Τζον Χάουαρντ, Αυστραλός πολιτικός
2 Αυγούστου - Γουές Κρέιβεν, Αμερικανός σκηνοθέτης
4 Αυγούστου - Μπέτυ Αρβανίτη, Ελληνίδα ηθοποιός
8 Αυγούστου - Βιορίκα Βισκοπολεάνου, Ρουμάνα αθλήτρια
9 Αυγούστου - Ρομάνο Πρόντι, Ιταλός πολιτικός
11 Αυγούστου - Τζέιμς Μάντσαμ, πρόεδρος των Σεϋχελλών
12 Αυγούστου - Κατερίνα Χέλμη, Ελληνίδα ηθοποιός
17 Αυγούστου - Τζος ΜακΝτάουελ, Αμερικανός ευαγγελιστής και συγγραφέας
19 Αυγούστου - Τζίντζερ Μπέηκερ, Άγγλος ντράμερ
21 Αυγούστου - Φέστους Μοχάε, πρόεδρος της Μποτσουάνα
29 Αυγούστου - Τζούλιους Τσεν, πρωθυπουργός της Παπούα Νέα Γουινέα
30 Αυγούστου - Τζον Πιλ, Άγγλος ραδιοφωνικός παραγωγός
4 Σεπτεμβρίου - Παύλος Κούπερ, Ολλανδός γεωπόνος
7 Σεπτεμβρίου - Στανισλάβ Γεβγκράφοβιτς Πετρόφ, Ρώσος στρατιωτικός
7 Σεπτεμβρίου - Χρήστος Τσάγκας, Έλληνας ηθοποιός
9 Σεπτεμβρίου - Ρεουβέν Ριβλίν, Ισραηλινός πολιτικός
26 Σεπτεμβρίου - Μαρία Γκόμερς, Ολλανδέζα αθλήτρια
30 Σεπτεμβρίου - Έλλη Φωτίου, Ελληνίδα ηθοποιός
7 Οκτωβρίου - Χάρρυ Κρότο, Άγγλος χημικός
8 Οκτωβρίου - Ελβίρα Οζόλινα, Ρωσίδα ακοντίστρια
14 Οκτωβρίου - Λιτόκουα Τομέινγκ, πρόεδρος των Νήσων Μάρσαλ
18 Οκτωβρίου - Λη Χάρβεϊ Όσβαλντ, Αμερικανός δολοφόνος του Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι
22 Οκτωβρίου - Ζοακίμ Τσισάνο, πρόεδρος της Μοζαμβίκης
25 Οκτωβρίου - Νίκος Νικολαΐδης, Έλληνας σκηνοθέτης και συγγραφέας
31 Οκτωβρίου - Γιάννης Καλαμίτσης, Έλληνας θεατρικός συγγραφέας, στιχουργός και ραδιοφωνικός παραγωγός
6 Νοεμβρίου - Αθανάσιος Αγγελόπουλος, Έλληνας θεολόγος
6 Νοεμβρίου - Μάρθα Καραγιάννη, Ελληνίδα ηθοποιός
18 Νοεμβρίου - Μάργκαρετ Άτγουντ, Καναδέζα συγγραφέας
18 Νοεμβρίου - Αμάντα Ληρ, Γαλλίδα τραγουδίστρια
25 Νοεμβρίου - Ελένη Καραΐνδρου, Ελληνίδα συνθέτρια
26 Νοεμβρίου - Αμπντουλάχ Αχμέτ Mπαντάουι, Μαλαισιανός πολιτικός
27 Νοεμβρίου - Λοράν Ντεζιρέ Καμπιλά, Κονγκολέζος πολιτικός
28 Νοεμβρίου - Γκενάντι Βολνόφ, Ρώσος καλαθοσφαιριστής
29 Νοεμβρίου - Σάντρο Σαλβαντόρε, Ιταλός ποδοσφαιριστής
31 Δεκεμβρίου - Γουίλι Γουάιτ, Αμερικανίδα αθλήτρια
Αλέξης Ακριθάκης, Έλληνας ζωγράφος
Μελάς Γιαννιώτης, Έλληνας επιχειρηματίας
Μάκης Δεμίρης, Έλληνας ηθοποιός
Σοφία Λερίου, Ελληνίδα αθλήτρια
Βίκτορ Σαούντε Μαρία, πρωθυπουργός της Γουινέας-Μπισσάου

Θάνατοι

Παγκόσμιος κατάλογος θανάτων το 1939

23 Ιανουαρίου - Ματίας Ζίντελαρ, Αυστριακός ποδοσφαιριστής
28 Ιανουαρίου - Ουίλιαμ Μπάτλερ Γέιτς, Ιρλανδός συγγραφέας
10 Φεβρουαρίου - Πάπας Πίος ΙΑ΄
22 Φεβρουαρίου - Αντόνιο Ματσάδο, Ισπανός ποιητής
3 Μαρτίου - Νικόλαος Ε', Πατριάρχης Αλεξανδρείας
Μάρτιος - Ιωάννης Τσαγκαρίδης, Έλληνας στρατιωτικός
3 Απριλίου - Σπυρίδων Μερκούρης, Έλληνας πολιτικός
27 Μαΐου - Γιόζεφ Ροτ, Αυστριακός συγγραφέας
13 Ιουνίου -Φρανκ Γκλάσκοου Τίνκερ, Αμερικανός πιλότος
16 Ιουνίου -Τσικ Γουέμπ, Αμερικανός μουσικός
14 Ιουλίου - Άλφονς Μούχα, Τσέχος ζωγράφος
31 Ιουλίου - Στέφανος Θωμόπουλος, Έλληνας συγγραφέας και ιστορικός
11 Αυγούστου - Ζαν Μπουγκάτι, Γάλλος σχεδιαστής αυτοκινήτων
28 Αυγούστου - Εζέν Ανρί Γκραβελότ, Γάλλος ξιφομάχος
16 Σεπτεμβρίου - Νικόλαος Τριανταφυλλάκος, Έλληνας πολιτικός
18 Σεπτεμβρίου - Στανισλάβ Ιγκνάσυ Βίτκιεβιτς, Πολωνός συγγραφέας και ζωγράφος
23 Σεπτεμβρίου - Σίγκμουντ Φρόυντ, Αυστριακός ψυχίατρος
28 Νοεμβρίου - Τζέιμς Νάισμιθ, Καναδός επινοητής της καλαθοσφαίρισης
29 Νοεμβρίου - Φίλιπ Σάιντεμαν, Γερμανός πολιτικός
22 Δεκεμβρίου - Μα Ρέινι, Αμερικανίδα τραγουδίστρια
Άγγελος Γιαλλινάς, Έλληνας ζωγράφος
Αλέξανδρος Πεσμαζόγλου, Έλληνας οικονομολόγος
Θρασύβουλος Πετιμεζάς, Έλληνας πολιτικός
Ρεσάμ Χαλίλ Πασάς, Τούρκος ζωγράφος

1939 Επιστήμη (αγγλικά)

◄ | 19ος αιώνας | 20ος αιώνας | 21ος αιώνας

◄◄ | ◄ | 1935 | 1936 | 1937 | 1938 | 1939 | 1940 | 1941 | 1942 | 1943 | ► | ►►

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World - Scientific Library

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License