ART

 

Γεγονότα, Hμερολόγιο

Μογγολική αυτοκρατορία

15–20 Ιανουαρίου – Πολιορκία της Μόσχας: Οι Μογγόλοι υπό τον Μπατού Χαν και τον Σουμπουτάι εκστρατεύουν στη βόρεια καρδιά της Ρωσίας του Κιέβου, διαπράττοντας πολυάριθμες φρικαλεότητες σε πολλούς οικισμούς, συμπεριλαμβανομένης της λεηλασίας μιας άσχετης μικρής πόλης γνωστής ως Μόσχας. Σύμφωνα με το Χρονικό του Νόβγκοροντ, η Μόσχα είναι ένα οχυρωμένο χωριό, ένας εμπορικός σταθμός «σε ένα σταυροδρόμι τεσσάρων ποταμών». Το χωριό καταλαμβάνεται από τους Μογγόλους μετά από 5 ημέρες πολιορκίας.
4 Μαρτίου - Μάχη του ποταμού Σιτ: Οι Μογγόλοι νικούν έναν στρατό των Ρώσων του Κιέβου (περίπου 4.000 άνδρες) υπό τον Μέγα Πρίγκιπα Γιούρι Β' του Βλαντιμίρ σε μια εμπλοκή στον ποταμό Σιτ (που βρίσκεται στην περιοχή Σονκόφσκι). Με το θάνατο του Γιούρι, πεθαίνει και η ελπίδα της αντίστασης της ενωμένης Ρωσίας ενάντια στους Μογγόλους. Ο Μπατού Χαν χωρίζει τις δυνάμεις του σε διάφορα τμήματα - διατάζοντας το καθένα να προκαλέσει τον όλεθρο στα εδάφη της Ρωσίας (σημερινή Ρωσία και Ουκρανία).
Μάρτιος – Πολιορκία του Κόζελσκ: Ο 12χρονος Πρίγκιπας Βασίλι του Τσέρνιγκοφ (εγγονός του Μστίσλαβ Β' Σβιατοσλάβιτς), καταφέρνει ενάντια σε όλες τις πιθανότητες, να αντέξει στην πρωτεύουσά του, το Κόζελσκ για σχεδόν δύο μήνες με μόνο πολιτοφυλακή. Οδηγεί μια επιτυχημένη εξόρμηση έξω από τα τείχη - όπου η φρουρά σφάζει χιλιάδες Μογγόλους και καταστρέφει τον εξοπλισμό πολιορκίας. Τελικά, το Κόζελσκ κατακτάται και ο Βασίλι σφαγιάζεται μαζί με τους κατοίκους.
Ο Evpaty Kolovrat, ιππότης του Κιέβου (bogatyr), επιστρέφει στη γενέτειρά του, το Ryazan, το οποίο καίγεται ολοσχερώς από τους Μογγόλους (βλ. 1237). Συγκεντρώνει περίπου 1.700 επιζώντες και καταδιώκει τον Μπατού Χαν, επιτίθεται στην οπισθοφυλακή του και εξολοθρεύοντας χιλιάδες Μογγόλους. Τέλος, ο Κολοβράτ σκοτώνεται από μακριά από πολιορκητικά όπλα. Ο Batu Khan δείχνει θαυμασμό για τη γενναιότητά του και ως ένδειξη σεβασμού, επιστρέφει το σώμα του και επιτρέπει στους στρατιώτες του να επιστρέψουν στο σπίτι.
Φθινόπωρο – Οι Μογγόλοι υπό τον Μπατού Χαν αποσύρονται, αφήνοντας πίσω τους τα ερειπωμένα εδάφη της βόρειας Ρωσίας. Περνά τον υπόλοιπο χρόνο καταστέλλοντας την τελευταία αντίσταση των Κιπτσάκων, ενώ ο ξάδερφός του Möngke (γιος του Τολούι Χαν) κατακτά τους Αλανούς και τις βόρειες φυλές του Καυκάσου. Αργότερα, ο Möngke κάνει μια επιδρομή αναγνώρισης μέχρι το Κίεβο.[1]

Ευρώπη

8 Ιουνίου - Συνθήκη του Στένσμπι: Οι Τεύτονες Ιππότες υπογράφουν συμφωνία με τον Βασιλιά Βαλντεμάρ Β' (τον Πορθητή). Ο Γουλιέλμος της Μόντενας, Ιταλός παπικός διπλωμάτης, συναντά τον Μέγα Διδάσκαλο Χέρμαν Μπαλκ και τον Βαλντεμάρ σε ένα νησί της Δανίας, επιλύοντας εκκρεμείς διαφορές με τη Δανία.[2] Οι Livonian Brothers of the Sword (ή Sword Brothren) συγχωνεύονται στο Τευτονικό Τάγμα ως αυτόνομος κλάδος και γίνονται γνωστοί ως Livonian Order.
11 Ιουλίου - Πολιορκία της Μπρέσια: Ο αυτοκράτορας Φρειδερίκος Β' αρχίζει την πολιορκία της Μπρέσια. Απορρίπτει τις διαπραγματεύσεις της Λομβαρδικής Ένωσης και επιμένει στην άνευ όρων παράδοση στις αυτοκρατορικές δυνάμεις στη βόρεια Ιταλία. Αυτό εμποδίζει όλες τις δυνατότητες ειρηνικής διευθέτησης. Το Μιλάνο και άλλες πέντε πόλεις της Λομβαρδίας δέχονται επίθεση. Στις αρχές Οκτωβρίου, μετά από μια επιτυχημένη πτήση από τους υπερασπιστές της πόλης, ο Φρειδερίκος αναγκάζεται να άρει την πολιορκία.
21 Αυγούστου - Μάχη του Örlygsstaðir: Ο αρχηγός Sighvatr Sturluson και ο γιος του, Sturla Sighvatsson, νικούνται από τους Kolbeinn ungi Arnórsson και Gissur Þorvaldsson, για τον έλεγχο της Ισλανδίας (γνωστή ως Εποχή των Sturlungs).
28 Σεπτεμβρίου - Ο βασιλιάς Ιάκωβος Α' της Αραγονίας καταλαμβάνει την πόλη της Βαλένθια από τους Μαυριτανούς, οι οποίοι υποχωρούν στη Γρανάδα. Κατά τη διάρκεια της εκστρατείας, ο ξάδερφος του Τζέιμς, Μπερνάτ Γκιλέμ ντε Μονπελέρ, πεθαίνει από τραύματα που έλαβε κατά τη διάρκεια της δράσης.
Φθινόπωρο - Ο Μωάμεθ Α', Αλμοχάντ, κυβερνήτης του Εμιράτου της Γρανάδας, ξεκινά την κατασκευή του συγκροτήματος της Αλάμπρα στη θέση ενός προ-ισλαμικού φρουρίου.

Αγγλία

Ιανουάριος – Ο Simon de Montfort παντρεύεται την 23χρονη Eleanor, αδελφή του βασιλιά Henry III. Ενώ ο γάμος γίνεται με την έγκριση του βασιλιά, η ίδια η πράξη εκτελείται κρυφά και χωρίς να συμβουλευτούν τους βαρόνους. Η Eleanor ήταν στο παρελθόν παντρεμένη με τον William Marshal και έχει ορκιστεί έναν όρκο διαρκούς αγνότητας μετά το θάνατό του, τον οποίο παραβαίνει παντρεύοντας τον Montfort. Ο αρχιεπίσκοπος Edmund του Abingdon καταδικάζει τον γάμο για αυτόν τον λόγο.

Μέση Ανατολή

6 Μαρτίου - Ο Αλ-Καμίλ, Αγιουβίδης ηγεμόνας της Αιγύπτου, πεθαίνει στη Δαμασκό και τον διαδέχεται ο 18χρονος γιος του Αλ-Αντίλ Β'. Μετά το θάνατο του Al-Kamil, ένας εμφύλιος πόλεμος ξεσπά και ο μεγαλύτερος γιος του As-Salih Ayyub, ξεκινά από τη Δαμασκό για να εισβάλει στην Αίγυπτο. Αλλά ένα ξαφνικό πραξικόπημα τον εκθρονίζει υπέρ του θείου του, As-Salih Ismail.[3]
Ο Νιζάρι Ιμάμης Μωάμεθ Γ' και ο Αββασίδης χαλίφης Αλ-Μουστανσίρ στέλνουν μια κοινή διπλωματική αποστολή στους Ευρωπαίους βασιλείς Λουδοβίκο Θ' (τον Άγιο) και Ερρίκο Γ', για να δημιουργήσουν μια μουσουλμανική-χριστιανική συμμαχία ενάντια στους Μογγόλους, αλλά αυτό είναι ανεπιτυχές.[4] [5]

Γεννήσεις

12 Μαρτίου – Σεραφίνα, Ιταλίδα αρχόντισσα και αγία (π. 1253)
23 Απριλίου - Narathihapate (ή Sithu IV), Βιρμανός ηγεμόνας (π. 1287)
1 Μαΐου - Μάγκνους VI (ο νομοθέτης), βασιλιάς της Νορβηγίας (π. 1280)
3 Μαΐου - Emilia Bicchieri, Ιταλίδα μοναχή και προεστός (π. 1314)
11 Ιουλίου - Dafydd ap Gruffydd, πρίγκιπας της Ουαλίας (π. 1283)
Al-Bahrani, Άραβας Σιίτης λόγιος και φιλόσοφος (π. 1280)
Guglielmo Agnelli, Ιταλός γλύπτης και αρχιτέκτονας (π. 1313)
Henry de Montfort, Άγγλος ευγενής και ιππότης (π. 1265)
Hōjō Nobutoki, Ιάπωνας ευγενής και αντιβασιλέας (π. 1323)
Madhva Acharya, Ινδός Ινδουιστής θρησκευτικός ηγέτης (π. 1317)
Maurice FitzGerald, Ιρλανδός ευγενής και δικαστικός (π. 1277)
Μάινχαρντ Β', Δούκας της Καρινθίας (Οίκος Γκορίτσια) (π. 1295)
Νίκολας Σεγκρέιβ, Άγγλος ευγενής και ιππότης (π. 1295)
Nizamuddin Auliya (ή Awliya), Ινδός λόγιος Σούφι (π. 1325)
Otto de Grandson, ευγενής και ιππότης της Σαβοΐας (π. 1328)
Pedro Armengol, Ισπανός ευγενής και ιερέας (π. 1304)
Rinchen Gyaltsen, Θιβετιανός αυτοκρατορικός αρχηγός (π. 1279)
Γιανγκ Χούι, Κινέζος μαθηματικός και συγγραφέας (π. 1298)
Γιάο Σούι, Κινέζος πολιτικός, ποιητής και συγγραφέας (π. 1313)
Yunus Emre, Σελτζούκος ποιητής, μυστικιστής και συγγραφέας (π. 1328)
Ζανγκ Χονγκφάν, Κινέζος στρατηγός και ναύαρχος (π. 1280)

Θάνατοι

4 Μαρτίου
Ιωάννα της Αγγλίας, βασίλισσα σύζυγος της Σκωτίας (γεν. 1210)[6]
Vasilko Konstantinovich, Πρίγκιπας του Κιέβου (γεν. 1209)
Γιούρι Β' του Βλαντιμίρ, Μέγας Πρίγκιπας του Κιέβου (γεν. 1188)
6 Μαρτίου – Αλ-Καμίλ, Αγιουβίδης ηγεμόνας της Αιγύπτου (γεν. 1177)
16 Μαρτίου – Benchō, Ιάπωνας βουδιστής μοναχός (γεν. 1162)
19 Μαρτίου - Ερρίκος Α' (ο Γενειοφόρος), δούκας της Πολωνίας
21 Μαρτίου – Αουχάντ αλ Ντιν Κερμάνι, Πέρσης Σούφι ποιητής
9 Ιουνίου - Peter des Roches, Επίσκοπος του Winchester
9 Ιουλίου – William de Malveisin, Επίσκοπος του Αγίου Ανδρέα
10 Ιουλίου - Σοφία του Βίτελσμπαχ, Γερμανίδα αρχόντισσα
28 Σεπτεμβρίου - Jeanne des Roches, Γαλλίδα βαρόνη
26 Δεκεμβρίου - Αλέξανδρος του Στάβενμπι, Άγγλος επίσκοπος
Abu abd Allah Muhammad (ή Ibn Hud), κυβερνήτης Almohad
Azriel of Gerona, Καταλανός ραβίνος και λόγιος (γεν. 1160)
Evpaty Kolovrat, Κιεβανός πολεμιστής και ιππότης (γεν. 1200)
Heinrich I von Müllenark, Γερμανός αρχιεπίσκοπος (γεν. 1190)
Hugh le Despenser, Άγγλος ευγενής και υψηλόβαθμος σερίφης
Hugh of Ibelin (ο Ισχυρός), Κύπριος ιππότης (γεν. 1213)
Ιωάννης Α' (Αξούχος Κομνηνός), Βυζαντινός αυτοκράτορας
John of Béthune, Γάλλος στρατιωτικός ηγέτης και ιππότης
Ματσουντόνο Μορόι, Ιάπωνας ευγενής (γεν. 1172)

◄ | 12ος αιώνας | 13ος αιώνας | 14ος αιώνας | ►

◄◄ | ◄ | 1234 | 1235 | 1236 | 1237 | 1238 | 1239 | 1240 | 1241 | 1242 | ► | ►►

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World - Scientific Library

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License