.
Οι Ζαποτέκοι είναι ιθαγενής πληθυσμός του Μεξικού. Κατά την προκολομβιανή περίοδο, αποτελούσαν έναν από τους κύριους πολιτισμούς της Κεντρικής και Νότιας Αμερικής: αρχαιολογικά ευρήματα αποδεικνύουν την ύπαρξη του πολιτισμού τους πριν τουλάχιστον 2500 χρόνια. Στην αρχαία πόλη του Μόντε Αλμπάν ανακαλύφθηκαν κτίρια, τάφοι και κτερίσματα, όπως χρυσά κοσμήματα. Το Μόντε Αλμπάν ήταν η πρώτη μεγάλη πόλη του δυτικού ημισφαιρίου και το κέντρο εξουσίας του κράτους των Ζαποτέκων, στην περιοχή της σημερινής Οαξάκα.
Τεχνολογία
Οι Ζαποτέκοι είχαν κατασκευάσει ημερολόγιο κι ένα σύστημα γραφής, που χρησιμοποιούσε διαφορετικά σύμβολα για κάθε συλλαβή της γλώσσας. Το συγκεκριμένο σύστημα γραφής θεωρείται ότι αποτέλεσε τη βάση των συστημάτων γραφής και άλλων πολιτισμών της Κεντρικής και Νότιας Αμερικής, όπως οι Μάγια κι οι Αζτέκοι.
Στην Τενοτστιτλάν, την πρωτεύουσα των Αζτέκων, υπήρχαν Ζαποτέκοι και Μιξτέκοι τεχνίτες κοσμημάτων, που προορίζονταν για τους Αζτέκους αρχηγούς. Ωστόσο, θεωρούνται πολύ παλαιότερες οι σχέσεις των Ζαποτέκων με το κεντρικό Μεξικό, όπως μαρτυρείται από τα αρχαιολογικά ερείπια συνοικίας των Ζαποτέκων στην πόλη Τεοτιχουάκαν και κατοικίας στο στυλ της πόλης Τεοτιχουάκαν στο Μόντε Αλμπάν. Ο πολιτισμός τους ήταν προηγμένος: ζούσαν σε μεγάλα χωριά και πόλεις και οι κατοικίες τους ήταν κυρίως από πέτρα, ενώ στις ένοπλες συρράξεις χρησιμοποιούσαν πανοπλία από βαμβάκι.
Οι Ζαποτέκοι λένε ότι οι πρόγονοί τους βγήκαν από τη γη κι από σπηλιές. Άλλοτε, λένε ότι αρχικά είχαν τη μορφή δέντρων ή ιαγουάρων και μεταμορφώθηκαν σε ανθρώπους, ενώ πίστευαν για τους αρχηγούς τους ότι κατάγονταν από υπερφυσικά όντα που ζούσαν στα σύννεφα, όπου και θα επέστρεφαν μετά το θάνατό τους.
Θρησκεία
Οι Ζαποτέκοι είχαν θρησκευτικό σύστημα κι έδιναν ιδιαίτερη σημασία στο θρησκευτικό τους ημερολόγιο, όπυο 26 έτη αποτελούσαν ένα "κύκλο". Δεν υπάρχουν ενδείξεις για ανθρωποθυσίες, ενώ η θρησκεία τους ήταν καθαρά πολυθεϊστική. Κύριες θεότητες ήταν ο θεός της βροχής Κοτσίγιο, αντίστοιχος του Τλάλοκ των Αζτέκων κι ο Κοκιχάνι, θεός του φωτός.
Πολεμικές διαμάχες
Η τελευταία μάχη μεταξύ Αζτέκων και Ζαποτέκων πραγματοποιήθηκε ανάμεσα στα έτη 1497 και 1502. Την περίοδο της ισπανικής εισβολής στο Μεξικό, όταν μαθεύτηκε ότι οι Αζτέκοι ηττήθηκαν από τους Ισπανούς, ο βασιλιάς των Ζαποτέκων Cosijoeza έδωσε διαταγή στο λαό του να μη φέρει αντίσταση στους κατακτητές, για να μην έχουν την ίδια μοίρα με τους Αζτέκους. Νικήθηκαν τελικά από τους Ισπανούς σε εκστρατείες μεταξύ του 1522 και του 1527, ενώ υπήξαν αρκετές εξεγέρσεις κατά των αποικιακών αρχών το 1550, το 1660 και το 1715.
Σύγχρονη εποχή
Σήμερα, στο Μεξικό ο πληθυσμός των Ζαποτέκων φτάνει τους 400.000 κατοίκους, κάποιοι από τους οποίους μιλούν ακόμα την τοπική τους γλώσσα. Παρά το γεγονός ότι η πλειοψηφία είναι Καθολικοί, διασώζονται ακόμη αρχαίες δοξασίες κι έθιμα, όπως η ταφή των νεκρών με χρήματα. Η πιο γνωστή σύγχρονη προσωπικότητα των Ζαποτέκων ήταν ο Μπενίτο Χουαρέζ, πρόεδρος του Μεξικού.
Εξωτερικοί σύνδεσμοι
Ο πολιτισμός των Ζαποτέκων (Στα αγγλικά και τα ισπανικά)
Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License