ART

Γεγονότα, Hμερολόγιο

.

Ο Σπυρίδων Καραϊσκάκης (1826 - 1899) ήταν Έλληνας πολιτικός και στρατιωτικός.[1]

Γεννήθηκε στην νήσο του Καλάμου και ήταν γιός του ήρωα της επανάστασης Γεωργίου Καραϊσκάκη και της Εγκολπίας, μέλους της οικογένειας αρματωλών Σκυλοδήμων.[1] Στάλθηκε στο Μόναχο με υποτροφία του Όθωνα και το 1842 εισήλθε στην στρατιωτική σχολή Ευελπίδων φτάνοντας μέχρι τον βαθμό του υποστρατήγου. Έλαβε μέρος στην επανάσταση της Ηπείρου (1854), συμμετείχε στις επιχειρήσεις για την πάταξη της ληστείας ενώ το 1862 ακολούθησε στο Μόναχο τον Βασιλιά Όθωνα.[2] Το 1864 τελικώς επέστρεψε στην Ελλάδα και ψηφίστηκε ως ένας εκ των τριών υποψηφίων αρχηγών της Εθνοφυλακής των Αθηνών.[2] Το 1884 διορίστηκε φρούραρχος Κέρκυρας ενώ αργότερα ανέλαβε την αρχηγία του Γ΄ Σώματος Στρατού. Συμμετείχε στην απελευθέρωση της Θεσσαλίας με τον βαθμό του συνταγματάρχη.

Ασχολήθηκε παράλληλα με την πολιτική και το 1865 εξελέγη βουλευτής Βάλτου. Επανεξελέγη βουλευτής Ευρυτανίας αυτή τη φορά το 1875 αναλαμβάνοντας στην σχηματιζόμενη κυβέρνηση Κουμουνδούρου το υπουργείο στρατιωτικών.[2] Από τότε εκλεγόταν μέχρι το 1884, έτος το οποίο παραιτήθηκε από την βουλευτική του ιδιότητα για να επιστρέψει στον στρατό. Να σημειωθεί ότι διετέλεσε άλλες τρείς φορές υπουργός στρατιωτικών στις κυβερνήσεις του Χαρίλαου Τρικούπη το 1878, 1880 και 1882, οπότε και παραιτήθηκε από το υπουργικό του αξίωμα.[2] Επίσης ήταν τέκτονας και μέλος της Μεγάλης Στοάς της Ελλάδος.

Απεβίωσε στην Αθήνα. Ήταν παντρεμένος με την κόρη του Γεώργιου Βαρβάκη και είχε αποκτήσει μια κόρη και έναν γιο, τον Γεώργιο Σ. Καραϊσκάκη.

Πηγές

1. ↑ 1,0 1,1 Πληροφορίες για τον Σπύρο Καραϊσκάκη, από το Ινστιτούτο Νεοελληνικών Ερευνών
2. ↑ 2,0 2,1 2,2 2,3 Βιογραφία για τον Καραϊσκάκη, από το openarchives.gr

Οικογένεια Καραϊσκάκη

Στρατιωτική και Ναυτική Εγκυκλοπαίδεια

Έλληνες

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World - Scientific Library

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License