ART

 

Γεγονότα, Hμερολόγιο


Γεγονότα

24 Ιανουαρίου - Το Βουκουρέστι ανακηρύσσεται πρωτεύουσα της Ρουμανίας.
30 Ιανουαρίου - Καθελκύεται το USS Monitor, η πρώτη αμερικανική θωρακοβάρις.
31 Ιανουαρίου - Ο Άλβαν Γκράχαμ Κλαρκ ανακαλύπτει με ένα τηλεσκόπιο 47 εκατοστών το λευκό νάνο Σείριο Β, συνοδό του Σείριου.
1 Φεβρουαρίου - Ξεσπά στο Ναύπλιο επανάσταση κατά της βασιλείας του Όθωνα.
6 Φεβρουαρίου - Αμερικανικός Εμφύλιος Πόλεμος: Οι δυνάμεις της Ένωσης επιτυγχάνουν την πρώτη τους νίκη στον πόλεμο, νικώντας στη μάχη του Φορτ Χένρυ.
16 Φεβρουαρίου - Αμερικανικός Εμφύλιος Πόλεμος: Ο στρατηγός Οδυσσεύς Γκραντ καταλαμβάνει το φρούριο Ντόνελσον στο Τενεσί.
22 Φεβρουαρίου - Ο Τζέφερσον Ντέηβις ορκίζεται επίσημα για εξαετή θητεία ως πρόεδρος των Συνομόσπονδων Πολιτειών της Αμερικής στο Ρίτσμοντ (Βιρτζίνια). Είχε ορκιστεί ως μεταβατικός πρόεδρος στις 18 Φεβρουαρίου του 1861.
8 Μαρτίου - Αμερικανικός Εμφύλιος Πόλεμος: Αρχίζει η ναυμαχία του Χάμπτον Ρόουντς.
13 Μαρτίου - Αμερικανικός Εμφύλιος Πόλεμος: Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση των ΗΠΑ απαγορεύει σε όλους τους αξιωματικούς του στρατού της Ένωσης να επιστρέφουν τους δραπέτες σκλάβους στους ιδιοκτήτες τους, θέτοντας έτσι τις βάσεις για τη Διακήρυξη Χειραφέτησης.
30 Μαρτίου - Αρχίζει στις Βρυξέλλες η δημοσίευση του επικού γαλλικού ιστορικού μυθιστορήματος Οι Άθλιοι του Βικτόρ Ουγκώ.
7 Απριλίου - Αμερικανικός Εμφύλιος Πόλεμος: Τερματίζεται η Μάχη του Σάιλο. Ο στρατός των Βορείων υπό τον στρατηγό Οδυσσέα Γκραντ νικά το στρατό των Νοτίων κοντά στο Σάιλο του Τενεσί.
25 Απριλίου - Αμερικανικός Εμφύλιος Πόλεμος: Οι δυνάμεις της Ένωσης υπό τον ναύαρχο Ντέιβιντ Φάραγκατ ζητούν την παράδοση της Νέας Ορλεάνης από τις Συνομόσπονδες Πολιτείες της Αμερικής.
29 Απριλίου - Αμερικανικός Εμφύλιος Πόλεμος: Η Νέα Ορλεάνη πέφτει στις δυνάμεις της Ένωσης υπό το [Ναύαρχος|ναύαρχο]] Ντέιβιντ Φάραγκατ.
1 Μαΐου - Αμερικανικός Εμφύλιος Πόλεμος: Ο στρατός της Ένωσης ολοκληρώνει την κατάληψη της Νέας Ορλεάνης.
12 Μαΐου - Τα αμερικανικά ομοσπονδιακά στρατεύματα καταλαμβάνουν το Μπατόν Ρουζ στη Λουιζιάνα.
1 Ιουλίου - Η πριγκίπισσα Αλίκητου Ηνωμένου Βασιλείου, δεύτερη κόρη της βασίλισσας Βικτώριας, παντρεύεται τον πρίγκιπα Λουδοβίκο της Έσσης, μέλλοντα Λουδοβίκο Δ', μέγα δούκα της Έσσης.
4 Ιουλίου - Ο Λιούις Κάρολ αφηγείται στην Άλις Λίντελ μία ιστορία που θα αναπτυχθεί στις Περιπέτειες της Αλίκης στη Χώρα των Θαυμάτων και τις συνέχειές της.
16 Ιουλίου - Αμερικανικός Εμφύλιος Πόλεμος: Ο Ντέιβιντ Φάραγκατ προάγεται σε υποναύαρχο και γίνεται ο πρώτος αξιωματικός του Αμερικανικού Ναυτικού που κατέχει βαθμό ναυάρχου.
5 Αυγούστου - Αμερικανικός Εμφύλιος Πόλεμος: Μάχη του Μπατόν Ρουζ. Τα στρατεύματα των Συνομόσπονδων Πολιτειών της Αμερικής επιχειρούν να καταλάβουν την πόλη Μπατόν Ρουζ στη Λουιζιάνα αλλά απωθούνται από τις δυνάμεις της Ένωσης.
6 Αυγούστου - Αμερικανικός Εμφύλιος Πόλεμος: Η συνομόσπονδη θωρακοβάρις CSS Arkansas αυτοβυθίζεται στον ποταμό Μισσισσιππή αφού υπέστη καταστροφική μηχανική βλάβη κοντά στο Μπατόν Ρουζ.
30 Αυγούστου - Αμερικανικός Εμφύλιος Πόλεμος: Οι Συνομόσπονδες δυνάμεις (Νότιοι) νικούν τις δυνάμεις της Ένωσης (Βόρειοι) στη μάχη του Ρίτσμοντ.
2 Σεπτεμβρίου - Αμερικανικός Εμφύλιος Πόλεμος: Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Αβραάμ Λίνκολν αποκαθιστά απρόθυμα τον στρατηγό Τζορτζ ΜακΛέλαν μετά την καταστροφική ήττα του στρατηγού Τζον Πόουπ στο Μανάσας.
13 Σεπτεμβρίου - Αμερικανικός Εμφύλιος Πόλεμος: Στρατιώτες της Ένωσης βρίσκουν ένα αντίγραφο των σχεδίων μάχης του Ρόμπερτ Λη σ' ένα χωράφι έξω από το Φρέντερικ του Μέριλαντ. Είναι το προανάκρουσμα της μάχης του Αντίταμ.
17 Σεπτεμβρίου - Αμερικανικός Εμφύλιος Πόλεμος: Κατά τη μάχη του Αντίταμ, ο Τζορτζ ΜακΚλέλαν σταματά την πορεία του Συνομόσπονδου στρατού του Ρόμπερτ Λη προς το βορρά, στην πιο αιματηρή ημέρα στην αμερικανική στρατιωτική ιστορία.
22 Σεπτεμβρίου - Δουλεία στις ΗΠΑ: Δημοσιεύεται μία προκαταρκτική εκδοχή της Διακήρυξης Χειραφέτησης.
23 Οκτωβρίου - Ο Όθων Α' καθαιρείται από βασιλιάς της Ελλάδας.
5 Νοεμβρίου - Αμερικανικός Εμφύλιος Πόλεμος: Ο Αβραάμ Λίνκολν αφαιρεί από τον Τζορτζ Μακλέλαν τη διοίκηση της στρατιάς του Ποτόμακ.
5 Νοεμβρίου - Στη Μινεσότα, 303 πολεμιστές της φυλής Ντακότα κρίνονται ένοχοι για βιασμό και δολοφονία λευκών και καταδικάζονται σε απαγχονισμό. Τελικά εκτελέστηκαν 38 και για τους υπόλοιπους αποφασίστηκε η αναστολή της ποινής.
14 Νοεμβρίου - Αμερικανικός Εμφύλιος Πόλεμος: Ο πρόεδρος Αβραάμ Λίνκολν εγκρίνει το σχέδιο του στρατηγού Άμπροζ Μπέρνσαϊντ να καταληφθεί το Ρίτσμοντ (Βιρτζίνια), πρωτεύουσα των Συνομόσπονδων Πολιτειών της Αμερικής.
28 Νοεμβρίου - Ιδρύεται στο Νότιγχαμ της Αγγλίας η Νοτς Κάουντι, καθιστώντας την (στον 21ο αιώνα) τον παλαιότερο ποδοσφαιρικό σύλλογο του κόσμου που παίζει επαγγελματικά.
1 Δεκεμβρίου - Ο πρόεδρος των Η.Π.Α. Αβραάμ Λίνκολν επιβεβαιώνει την αναγκαιότητα κατάργησης της δουλείας όπως διέταξε δέκα εβδομάδες νωρίτερα με τη Διακήρυξη Χειραφέτησης.
13 Δεκεμβρίου - Στη μάχη του Φρεντέρικσμπουργκ, ο στρατός της Ένωσης αντιμετωπίζει μαζικές απώλειες και δύο μέρες αργότερα εγκαταλείπει τις προσπάθειές του να καταλάβει το Ρίτσμοντ (Βιρτζίνια).
17 Δεκεμβρίου - Αμερικανικός Εμφύλιος Πόλεμος: Ο στρατηγός Οδυσσεύς Γκραντ εκδίδει διαταγή, σύμφωνα με την οποία εκδιώχνονται οι Εβραίοι από μέρη του Τενεσί, του Μισισίπι και του Κεντάκι.
26 Δεκεμβρίου - Λαμβάνει χώρα στη Μινεσότα ο μεγαλύτερος μαζικός απαγχονισμός στην ιστορία των Η.Π.Α., κατά τον οποίο απαγχονίζονται 38 ιθαγενείς Αμερικανοί.
31 Δεκεμβρίου - Αμερικανικός Εμφύλιος Πόλεμος: Ο Αβραάμ Λίνκολν υπογράφει πράξη με την οποία η Δυτική Βιρτζίνια εισέρχεται στην Ένωση, διαιρώντας έτσι τη Βιρτζίνια στα δύο.

Γεννήσεις

Παγκόσμιος κατάλογος γεννήσεων το 1862

23 Ιανουαρίου - Ντάβιντ Χίλμπερτ, Γερμανός μαθηματικός
28 Μαρτίου - Αριστίντ Μπριάν, Γάλλος πολιτικός
14 Απριλίου - Πιότρ Στολίπιν, Ρώσος πολιτικός
25 Απριλίου - Έντουαρντ Γκρέι, Άγγλος πολιτικός
15 Μαΐου - Άρτουρ Σνίτσλερ, Αυστριακός δραματουργός
7 Ιουνίου - Φίλιπ Λέναρντ, Αυστριακός φυσικός
2 Ιουλίου - Ουίλιαμ Χένρι Μπραγκ, Άγγλος φυσικός
10 Ιουλίου - Δημήτριος Αιγινήτης, Έλληνας αστρονόμος
14 Ιουλίου - Γκούσταφ Κλιμτ, Αυστριακός ζωγράφος
22 Ιουλίου - Τόμας Μπαλ Μπάρατ, Άγγλος πάστορας
5 Αυγούστου - Τζόζεφ Μέρικ, ο "Άνθρωπος Ελέφαντας"
22 Αυγούστου - Κλωντ Ντεμπυσσύ, Γάλλος συνθέτης
25 Αυγούστου - Λουί Μπαρτού, Γάλλος πολιτικός
29 Αυγούστου - Μωρίς Μαίτερλινκ, Βέλγος συγγραφέας
19 Οκτωβρίου - Ωγκύστ Λυμιέρ, Γάλλος εφευρέτης
26 Οκτωβρίου - Αλεξάντρ Γκουτσκόφ, Ρώσος πολιτικός
15 Νοεμβρίου - Γκέρχαρτ Χάουπτμαν, Γερμανός συγγραφέας
7 Δεκεμβρίου - Πωλ Αντάμ, Γάλλος συγγραφέας
Κωνσταντής Αταλιώτης, Έλληνας λιθοξόος
Χαράλαμπος Βοζίκης, Έλληνας πολιτικός
Ιωάννης Πολέμης, Έλληνας συγγραφέας
Αναστάσιος Χαραλάμπης, Έλληνας στρατιωτικός

Θάνατοι

Παγκόσμιος κατάλογος θανάτων το 1862

10 Ιανουαρίου - Σάμουελ Κολτ, Αμερικανός εφευρέτης
18 Ιανουαρίου - Τζον Τάιλερ, 10ος πρόεδρος των Η.Π.Α.
6 Μαΐου - Χένρι Ντέιβιντ Θόρω, Αμερικανός συγγραφέας και φιλόσοφος
24 Ιουλίου - Μάρτιν Βαν Μπιούρεν, 8ος πρόεδρος των Η.Π.Α.
24 Οκτωβρίου - Θεόδωρος Γρίβας, Έλληνας αγωνιστής

1862 Επιστήμη (αγγλικά)

◄ | 18ος αιώνας | 19ος αιώνας | 20ος αιώνας | ►

◄◄ | ◄ | 1858 | 1859 | 1860 | 1861 | 1862 | 1863 | 1864 | 1865 | 1866 | ► | ►►

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World - Scientific Library

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License