.
Ο Ρόδης Κανακάρης - Ρούφος (1924 - 1972) ήταν Έλληνας νομικός, αντιστασιακός, διπλωμάτης και λογοτέχνης.
Βιογραφικά στοιχεία
Γεννήθηκε το 1924 και ήταν γιος του Λουκά Κανακάρη-Ρούφου, γόνου της γνωστής οικογενείας των Πατρινών πολιτικών. Παππούς του ήταν ο Θάνος Κανακάρης - Ρούφος, δήμαρχος Πατρεών και βουλευτής, ενώ ήταν απευθείας απόγονος του Μπενιζέλου Ρούφου και του Αριστομένους Προβελέγγιου, λογοτέχνη και ακαδημαϊκού. Σπούδασε νομικά στο πανεπιστήμιο των Αθηνών. Στη διάρκεια της κατοχής εντάχθηκε στην οργάνωση ΡΑΝ και πήρε μέρος στην εθνική αντίσταση στις τάξεις του ΕΔΕΣ υπό τον Ν. Ζέρβα. Μετά την απελευθέρωση ακολούθησε καριέρα διπλωμάτη εισερχόμενος το 1949 στο διπλωματικό σώμα. Υπηρέτησε ως διπλωματικός εκπρόσωπος στη Βιέννη και τη Λευκωσία. Στη Λευκωσία μυήθηκε στην ΕΟΚΑ και στην ιδέα της "Ένωσις". Ακολούθως υπηρέτησε στο Λονδίνο και το Παρίσι κατά την περίοδο 1960 - 1964.
Με την επιβολή της Χούντας των Συνταγματαρχών στην εξουσία, ο Ρόδης Ρούφος ερχόμενος σε σύγκρουση με την ακολουθούμενη διπλωματική τακτική σε θέματα Μεσογείου παύθηκε από τη θέση του στο υπουργείο Εξωτερικών. Το γεγονός αυτό τον έφερε στις τάξεις του αντικαθεστωτικού αγώνα μέχρι τον θάνατό του (1972).
Παράλληλα με τη διπλωματική του καριέρα ανέπτυξε συγγραφική δραστηριότητα συγγράφοντας αρκετά μυθιστορήματα. Στην ελληνική πεζογραφία εμφανίστηκε στα μέσα της δεκαετίας του '50 με την τριλογία Το χρονικό μιας σταυροφορίας που αφορά την περίοδο της αντίστασης στη διάρκεια της κατοχής. Περιλαμβάνει τα μυθιστορήματα Η ρίζα του μύθου (1954), Πορεία στο σκοτάδι (1955) και Η άλλη όχθη (1958), μέσα από τα οποία περιγράφεται η Εθνική Αντίσταση και ο ελληνικός εμφύλιος από την οπτική γωνία της αστικής παράταξης. Στο μυθιστόρημα Χάλκινη Εποχή (1960), δημοσιευμένο πρώτα στα αγγλικά υπό τον τίτλο "The Age of Bronze", περιγράφει την πάλη των Ελλήνων της Κύπρου κατά της αγγλική αποικιοκρατίας.
Επίσης ασχολήθηκε και με άλλα είδη λογοτεχνίας όπως με δοκίμια, ποίηση και μεταφράσεις. Στη διάρκεια της δικτατορίας υπήρξε ένα από τα μέλη της αντικαθεστωτικής εκδοτικής ομάδας. Το 1970 κυκλοφόρησε στο Παρίσι ανώνυμα το έργο του "Verite sur la Grece" καταγγέλλοντας το καθεστώς της Ελλάδος, το οποίο κυκλοφόρησε και στην Αγγλία σε μετάφραση του Ρίτσαρντ Κλογκ (Richard Clogg) που σημείωσε μεγάλη επιτυχία. Την ίδια εποχή κυκλοφόρησε και τα "Δεκαοχτώ κείμενα" (1970) και "Νέα Κείμενα" (1971). Πολλά επίσης κείμενά του έχουν δημοσιευτεί σε πολλά περιοδικά όπως "Νέα Εστία", "Κυπριακά Γράμματα" και "Εποχές".
Ο Ρόδης Ρούφος είχε συνδεθεί με φιλία με τον επίσης διπλωμάτη Γεώργιο Σεφέρη. Στα πρώτα του έργα υπέγραφε με το ψευδώνυμο Ρόδης Προβελέγγιος. Για την συγγραφική του δραστηριότητα τιμήθηκε με το Βραβείο των Δώδεκα, με το κρατικό βραβείο μυθιστορήματος και με το βραβείο Κώστα Ουράνη (1956 για το έργο του Πορεία στο σκοτάδι.). Περισσότερο ολοκληρωμένο λογοτεχνικά έργο του θεωρείται το αλληγορικό μυθιστόρημα Οι γραικύλοι (1967).
Απεβίωσε στο Κολωνάκι το 1972 σε ηλικία 48 ετών έχοντας προσβληθεί από καρκίνο και ενταφιάστηκε στο Α΄ νεκροταφείο Αθηνών. Ήταν παντρεμένος και απέκτησε δύο γιους, τον Λουκά, δικηγόρο, και τον Θάνο, μουσικό. Τρία χρόνια μετά το θάνατό του η ελληνική πολιτεία τον τίμησε με τον Μεγαλόσταυρο του Τάγματος του Φοίνικος για την αγωνιστική του δράση.
Συγγραφικό έργο
Το χρονικό μιας σταυροφορίας (1954-1958, 3 τόμοι). Επανεκδόθηκε το 2004 από εκδ. Ωκεανίδα - Αθήνα.
Πορεία στο σκοτάδι (1954)
Χάλκινη εποχή (1960). Επανεκδόθηκε το 1999 από Βιβλιοπ. Εστία - Αθήνα, το 2008 από Εκδοτ. Οργαν. Λαμπράκη - Αθήνα και το 2011 από το Βιβλιοπωλείον της Εστίας - Αθήνα
Η ημέρα της κρίσης (1957)
Οι Γραικύλοι (1967). Επανεκδόθηκε το 1981 από Εκδ. Ίκαρος Αθήνα, το 1999 από Εκδ. Ωκεανίδα Αθήνα και το 2008 από Εκδοτ. Οργαν. Λαμπράκη - Αθήνα.
Οι μεταμορφώσεις του Αλάριχου (1970)
Επιλογή 1 (1974)
Συμμετοχή σε συλλογικά έργα
Δεκαοχτώ κείμενα, Κέδρος (1994)
Μέρες του ποιητή Κ. Π. Καβάφη, Ευθύνη (2006)
Μεταφράσεις
Λόγγος, Δάφνης και Χλόη, Ίκαρος (1970). Επανεκδόθηκε το 2008 από Διάττων.
Ξενοφών ο Αθηναίος, Ξενοφώντος Ελληνικά, Ωκεανίδα (2000). Επανεκδόθηκε το 2005 από ίδιο εκδότη.
Θουκυδίδης ο Αθηναίος, Αρχαίοι Έλληνες ιστοριογράφοι Α΄ τάξη γενικού λυκείου, Οργανισμός Εκδόσεως Διδακτικών Βιβλίων (Ο.Ε.Δ.Β.) (2011)
Πηγές
Δημοσθένης Κούρτοβικ, Έλληνες Μεταπολεμικοί Συγγραφείς, Εκδόσεις Πατάκη, β' εκδ., Αθήνα 1999
Βιβλιογραφία
Δημήτρης Δασκαλόπουλος, "Ρόδης Ρούφος", στο "Η μεταπολεμική πεζογραφία· από τον πόλεμο του ’40 ως τη δικτατορία του ’67", τ. Ζ΄, σ. 8-30, Αθήνα, Σοκόλης, 1988
Αλέξανδρος Αργυρίου, "Ρούφος Ρόδης", στο "Παγκόσμιο Βιογραφικό Λεξικό", τ. 9α, Αθήνα, Εκδοτική Αθηνών, 1988.
Δημήτρης Δασκαλόπουλος, «Βιβλιογραφία Ρόδη Ρούφου», Μαντατοφόρος, τ/χ.34 (Δεκέμβριος 1991), σελ.49-69
Αλέξης Ζήρας, "Ρούφος Ρόδης" στο "Λεξικό Νεοελληνικής Λογοτεχνίας", σ. 1950-51, Αθήνα, Πατάκης, 2007.
Εξωτερικοί σύνδεσμοι
Συνοπτικό βιογραφικό σημείωμα από το Ινστιτούτο Νεοελληνικών Ερευνών
Biblionet: Ρόδης Ρούφος - Κανακάρης (βιογραφία - φωτό)
Hellenica World - Scientific Library
Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License