ART

Γεγονότα, Hμερολόγιο

.

Ο Κώστας Νικολόπουλος (γεν. 17 Ιουλίου 1952 στην Ίκλαινα Μεσσηνίας) είναι τραγουδοποιός και συνθέτης. Το έργο του συνδυάζει τη σύγχρονη ελληνική δημιουργία με αυτή της παραδοσιακής μουσικής. Συνέθεσε πολλά μουσικά έργα. Οι πιο γνωστοί δίσκοι του είναι οι: «Περιμένοντας τα καλοκαίρια» (1979), «Παράπονα της πλώρης» (1981), «Για όσους αγαπάνε» (1987), «Χαρέμι των αγγέλων» (1992), «Χορός η ζωή» (1996), «A Wave of Melodies» (2003).

Βιογραφία

Ο Κώστας Νικολόπουλος γεννήθηκε στην Ίκλαινα Μεσσηνίας του Δήμου Πύλου του Νομού Μεσσηνίας στις 17 Ιουλίου 1952. Ήταν το πρώτο παιδί του Παναγιώτη Νικολόπουλου, που ήταν δημόσιος υπάλληλος και της Βασιλικής Νικολοπούλου. Δεύτερο παιδί στην οικογένεια, η αδελφή του Κώστα, Χριστίνα Νικολοπούλου. Είναι έγγαμος με την Άννα Μπιθικώτση και έχουν μαζί μια κόρη την Βάσια Νικολοπούλου. Μαθήτευσε τα πρώτα χρόνια της υποχρεωτικής δημόσιας εκπαίδευσης στο δημοτικό σχολείο της Αλαγονίας, καθώς ο αγρονόμος πατέρας του, είχε συχνές μετακινήσεις, λόγω της ιδιαιτερότητας του λειτουργήματος του και εργαζόταν την περίοδο εκείνη σε αυτήν την πρώην κοινότητα της Καλαμάτας. Την πρώτη τάξη του Γυμνασίου την τελείωσε στο Α΄ Γυμνάσιο Αρρένων Καλαμάτας, αφού όλη η οικογένειά του είχε μεταφερθεί στην πρωτεύουσα του Νομού Μεσσηνίας.

Οι εκ νέου μετακινήσεις της οικογένειας στα Καλάβρυτα του Νομού Αχαΐας, στην Ακράτα και τέλος το 1967 στην Αθήνα, όπου πλέον εγκαθίστανται μόνιμα, δημιουργούν στον Κώστα Νικολόπουλο μεγάλους προβληματισμούς και η καλύτερη διέξοδος είναι η περισσότερη ενασχόληση με την μουσική. Ταυτόχρονα με τις σπουδές του στο Λύκειο ολοκληρώνει και τις μουσικές του σπουδές στις Φιλαρμονικές των Δήμων στους οποίους βρίσκεται έως και τη στιγμή της στρατιωτικής του θητείας. Παράλληλα με την εργασία του στον τραπεζικό τομέα οι πρώτες συνθέσεις του Κώστα Νικολόπουλου βρίσκουν πρόσφορο έδαφος και ξεκινά την πρώτη του δουλειά ως τραγουδοποιός – συνθέτης στη δισκογραφική εταιρεία «Λύρα.

Ο Μιχάλης Ροζάκης, παλαιότερα διευθυντής του Εθνικού Ωδείου Αθηνών ενστερνίζεται τη μουσική του και αναλαμβάνει να την παρουσιάσει με την κρατική ορχήστρα της ΕΡΤ στο κρατικό Ραδιόφωνο. Στην μελοποίηση του ποιήματός του Νίκου Καββαδία Fata Morgana, από τον Κώστα Νικολόπουλο, εξαίρετη απόδοση κάνει η Ξένια Ασημάκη. Η εποικοδομητική κριτική της αδερφής του Νίκου Καββαδία, Τζένια (Ευγενία) Καββαδία, στηρίζει τον νέο συνθέτη στην προσπάθειά του να συνεχίσει.

Ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης ακούει επίσης τη περίοδο εκείνη μουσική του Κώστα Νικολόπουλου σε μελοποιημένα ποιήματα που είχε γράψει ο ποιητής Κώστας Ουράνης και του λέει: «Η τέχνη της ορθής κρίσης για την αξία του καλλιτεχνικού σου έργου είναι η υπέρτατη τιμή». Η μεγάλη στήριξη που παρέχει η κόρη του μεγάλου ερμηνευτή Γρηγόρη Μπιθικώτση και νυν σύζυγος του Κώστα Νικολόπουλου, Άννα Μπιθικώτση τον οδηγεί να τολμήσει να πλησιάσει τον τραγουδιστή της «Ρωμιοσύνης» (1966) και να του ζητήσει να ερμηνεύσει μελοποιημένα του ποιήματα. Η «μαγιά έπιασε, το ζυμάρι πλάστηκε» θα πει λίγο αργότερα ο Κώστας Νικολόπουλος και το «όνειρο έγινε πραγματικότητα» για τη συνεργασία αυτή ζωής των δυο ανδρών. Στον δίσκο του «Χορός η Ζωή» με στίχους της Άννας Μπιθικώτση και με βασικό ερμηνευτή τον Σωτήρη Δογάνη, ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης βάζει την φωνή του σε ένα τραγούδι με τον τίτλο «στο περιστέρι» όπου ο μεγάλος τροβαδούρος ερμηνεύει τα λόγια της κόρης του Άννας. Με αυτό το τραγούδι ο πεθερός του Κώστα Νικολόπουλου, Γρηγόρης Μπιθικώτσης κάνει ένα ταξίδι στα περασμένα «μιλώντας» στον Μάρκο Βαμβακάρη, στον Μανόλη Χιώτη, στον Βασίλη Τσιτσάνη, σε όλους τους «ρεμπέτες του ντουνιά» και δακρύζει με το «άξιον εστί». Αυτό το τραγούδι «στο περιστέρι» είναι και τελευταίο τραγούδι της ζωής, το «κύκνειον άσμα» του μεγάλου τραγουδιστή του «Άξιον Εστί» (1964) και της «Ρωμιοσύνης» (1966) .

Ο Κώστας Νικολόπουλος παρά την βαρύτητα που δίνει στα ελληνικά μουσικά στοιχεία δεν θα διστάσει να πειραματιστεί και σε άλλα ήδη μουσικής. Στο «A Wave of Melodies»: συνδυάζει την ορχηστική μουσική με τον ήχο παραδοσιακών μουσικών οργάνων των Ίνκας και των Περουβιανών σε μια συνάντηση με την κρητική λύρα του Πέτρου Σαριδάκη.

Τα βασικά πιστεύω του Κώστα Νικολόπουλου εκφράζονται επίσης μέσα από τις ρήσεις του: «Η ζωή συνεχίζεται και η τέχνη εξελίσσεται φτιάχνοντας νέους δρόμους έκφρασης…» και «Η μουσική εκφράζει αυτά που δεν μπορούν να ειπωθούν και που είναι αδύνατο να μείνουν στη σιωπή...»
Μουσική εκπαίδευση

Η φιλαρμονική του Δήμου Καλαμάτας είναι το «κρυφό σχολείο » για την πρώτη επαφή του Κώστα Νικολόπουλου με την μουσική, κυρίως σε θεωρητικά μαθήματα. Με την μετακίνηση του συνθέτη στα Καλάβρυτα του Νομού Αχαΐας αρχίζει και η ενασχόλησή του στη Φιλαρμονική του Δήμου Καλαβρύτων, όπου και αρχίζει πλέον και την εκμάθηση του οργάνου που αγαπούσε πιο πολύ: το κλαρίνο. Τη διαρκή του εμπειρική και θεωρητική εκπαίδευση συνεχίζει αργότερα στην Φιλαρμονική του Δήμου Ακράτας, υπό την καθοδήγηση του δασκάλου του Γεωργίου Αναστασόπουλου. Τη σπουδή του κλαρίνου τη συνεχίζει και μετά την ολοκλήρωση των βασικών του σπουδών. Η σπουδή του συγκεκριμένου οργάνου τον βοηθά στην ιχνηλασία της ελληνικής παραδοσιακής μουσικής και τον οδηγεί στις πρώτες προσπάθειες δημιουργίας και τις πρώτες δικές του μουσικές συνθέσεις.
Συνθέσεις και δισκογραφία

«Περιμένοντας τα καλοκαίρια» (1979), 12 τραγούδια του συνθέτη. Ερμηνεία στα 8 τραγούδια: Ξένια Ασημάκη, Στίχοι: στα τραγούδια Νο1,3,5,6,7 ο Πάνος Φαλάρας, στο τραγούδι Νο2 η Στέλλα Παπαδάκη και στο τραγούδι Νο4 η Μαρία Κακαβόγιαννη. Ερμηνεία στα 4 τραγούδια: Βασίλης Μπάρνης. Στίχοι: στο τραγούδι Νο1 Πάνος Φαλάρας, στα τραγούδια Νο2,4 Μάνος Ζαχαράκης, στο τραγούδι Νο3 Στέλλα Παπαδάκη.
«Να μη Λέμε Ονόματα» (1979), 4 τραγούδια του συνθέτη. Ερμηνεία: Γιάννης Μπογδάνος. Στίχοι: στα τραγούδια Νο1,3 Πάνος Φαλάρας στα τραγούδια Νο2,4 Μάνος Ζαχαράκης. Στο δίσκο συμμετείχαν επίσης οι Γιάννης Καλαμίτσης, Πάνος Φαλάρας, Μιχάλης Τερζής και ο Θανάσης Πολυκανδριώτης.
«Παράπονα της πλώρης» (1981), 11 τραγούδια του συνθέτη. Διευθυντής ορχήστρας ο Μιχάλης Ροζάκης. Ερμηνευτής: Γρηγόρης Μπιθικώτσης. Στίχοι: Βασίλης Μαστροκώστας. Πρόκειται για μια μεγάλη συνεργασία με τραγούδια που τραγουδούν τη θάλασσα και τη ζωή των ναυτικών.
«Για όσους αγαπάνε» (1987), (Συνεργασία) 9 τραγούδια του συνθέτη. Ερμηνευτής: Γιάννης Καρανίκας. Στίχοι: Βασίλης Μαστροκώστας και στο τραγούδι Νο 7 ο Κώστας Ασμανίδης. Στον ίδιο δίσκο κάνει την πρώτη του επαφή με την δισκογραφία ως τραγουδοποιός ο Πάνος Παπαχριστόπουλος.
«Τι ώρα νάναι» (1989), 7 τραγούδια του συνθέτη. Ερμηνευτής: Αντώνης Καλογιάννης. Στίχοι: Βασίλης Μαστροκώστας, στο τραγούδι Νο2 ο Κώστας Ασμανίδης και στο τραγούδι Νο7 η Άννα Μπιθικώτση. Στον ίδιο δίσκο συμμετέχουν οι Γιάννης Πάριος και Μάριος Τόκας.
«Χαρέμι των αγγέλων» (1992), 11 τραγούδια του συνθέτη. Ερμηνεία: Νάντια Καραγιάννη. Στίχοι: Άννα Μπιθικώτση.
«Χορός η ζωή» (1996), 9 τραγούδια του συνθέτη + ένα βίντεο. Ερμηνευτές: Στο τραγούδι Νο 9 ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης, στα υπόλοιπα ο Σωτήρης Δογάνης. Στίχοι: Άννα Μπιθικώτση. Εδώ ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης βάζει την φωνή του στο τραγούδι με τον τίτλο «στο περιστέρι» όπου ο μεγάλος τροβαδούρος ερμηνεύει τα λόγια της κόρης του Άννας.
«Ιφιγένεια εν Αυλίδι» (1998). Πρόκειται για την μελοποίηση της σύγχρονης απόδοσης του αρχαίου δράματος από τον ποιητή και συγγραφέα Κώστα Δεβούρο. Το συγκεκριμένο έργο παρουσιάστηκε στο Πολεμικό Μουσείο της Αθήνας σε μουσική παράσταση με κορυφαίο ερμηνευτή τον Σωτήρη Δογάνη και στην αφήγηση την Άννα Μπιθικώτση.
«A Wave of Melodies» (2003) με υπογραφή Konstantinos. + ένα video clip. Συνδυασμός ορχηστικής μουσικής με τον ήχο παραδοσιακών μουσικών οργάνων των Ίνκας και των κατοίκων του Περού σε μια αρμονική συνάντηση με την κρητική λύρα που παίζει ο Πέτρος Σαριδάκης.

Συμμετοχές

Παράλληλα με τη δική του δισκογραφία υπάρχουν τραγούδια του συνθέτη σε διάφορες συνεργασίες και σε διάφορους δίσκους καλλιτεχνών όπως: Λευτέρης Μυτιληναίος, Αλεξάνδρα, Γιάννης Λυμπέρης, Άννα Φωτίου, Σταμάτης Γονίδης, Αντύπας, Χριστιάνα, όπως τα παρακάτω ενδεικτικά:

«Μπλεχτήκανε τα Θέματα» (1986), 1 τραγούδι του συνθέτη. Ερμηνεία: Άννα Φωτίου. Στίχοι: Βασίλης Μαστροκώστας.
«Σε Απόσταση Αναπνοής» (1989), 2 τραγούδια του συνθέτη. Ερμηνεία: Χριστιάνα. Στίχοι: Βασίλης Μαστροκώστας, στα τραγούδια Νο1,2 Άννα Μπιθικώτση.
«Για Προδομένους» (1990), 3 τραγούδια του συνθέτη. Ερμηνεία: Λευτέρης Μυτιληναίος, Στίχοι: Άννα Μπιθικώτση.
«Μέλι και Φωτιά» (1995), 1 τραγούδι του συνθέτη. Ερμηνεία: Αλεξάνδρα, Στίχοι: Άννα Μπιθικώτση.
«Στιγμές που Μου Πήρες» (2006), 1 τραγούδι του συνθέτη. Ερμηνεία: Σταμάτης Γονίδης. Στίχοι: Βασίλης Μαστροκώστας.
«Ένα τραγούδι με τον Γιάννη Καρανίκα» (2007), 1 τραγούδι του συνθέτη. Ερμηνεία: Γιάννης Καρανίκας. Στίχοι: Άννα Μπιθικώτση.
«Τα δικά μου ταξίδια» (2009), 3 τραγούδια του συνθέτη. Ερμηνευτής: Πάνος Τογκαρίδης. Στίχοι: Άννα Μπιθικώτση.

Συνεργασίες

Αναφέρεται εδώ ενδεικτικά και μόνο ότι με τον συνθέτη Κώστα Νικολόπουλο έχουν συνεργασθεί, με διάφορους τρόπους, σε δισκογραφίες, συναυλίες και άλλες εκδηλώσεις μαζί με πολλούς άλλους και οι παρακάτω ερμηνευτές, στιχουργοί και άλλοι μουσικοί συντελεστές:

Ερμηνευτές
Γρηγόρης Μπιθικώτσης, Λευτέρης Μυτιληναίος, Αλεξάνδρα, Γιάννης Λυμπέρης, Άννα Φωτίου, Σταμάτης Γονίδης, Αντύπας, Χριστιάνα, Αντώνης Καλογιάννης, Ξένια Ασημάκη, Βασίλης Μπάρνης, Γιάννης Μπογδάνος, Γιάννης Καρανίκας, Γιάννης Πάριος, Νάντια Καραγιάννη, Σωτήρης Δογάνης κ.α.
Στιχουργοί και άλλοι μουσικοί συντελεστές
Γιάννης Καλαμίτσης, Πάνος Φαλάρας, Μιχάλης Τερζής, Θανάσης Πολυκανδριώτης, οι ποιητές Βασίλης Μαστροκώστας και Κώστας Ασμανίδης, ο τραγουδοποιός Πάνος Παπαχριστόπουλος, ο διευθυντής ορχήστρας ΕΡΤ Μιχάλης Ροζάκης, η Άννα Μπιθικώτση κόρη του μεγάλου Γρηγόρη Μπιθικώτση, Γιάννης Πάριος, ο μεγάλος Κύπριος συνθέτης Μάριος Τόκας, ο Κρητικός λυράρης Πέτρος Σαριδάκης, ο ποιητής και συγγραφέας Κώστας Δεβούρος κ.α.

Πηγές

Καλογερόπουλος Τάκης, Λεξικό της Ελληνικής Μουσικής, εκδόσεις Γιαλλελή, 2001

Ενδεικτικές πηγές

Α. Βιογραφικά στοιχεία για τον ίδιο, τη σύζυγό του και την υπόλοιπη οικογένειά του:
Καλογερόπουλος Τάκης, Λεξικό της Ελληνικής Μουσικής, εκδόσεις Γιαλλελή, Αθήνα 2001.
για τη σύζυγό του και τον ίδιο, άρθρο στις 3/10/2009 Πηγή: Press-gr [1]
για την απώλεια του πεθερού του λόγω της πληθώρας πηγών αναφέρονται μόνο τα ευχαριστήρια πένθους της οικογένειας[2]

Β. Για διάφορους δίσκους, συνεργασίες με τραγουδιστές και άλλους μουσικούς συντελεστές:
Πέτρου Δραγουμάνου, Οδηγός Ελληνικής Δισκογραφίας, εκδόσεις Νέα Σύνορα - Α.Α. Λιβάνης, Αθήνα 1990.
Στοιχεία με το όνομα "Κωστής Νικολόπουλος"[3]
για τον δίσκο «Περιμένοντας τα καλοκαίρια» (1979) [4]
για τον δίσκο «Να μη Λέμε Ονόματα» (1979) και τη συνεργασία με Γιάννη Μπογδάνο [5]
για τον δίσκο «Παράπονα της πλώρης» (1981), όπου πολλές φορές γίνεται σύγχυση του ονόματος του συνθέτη Κώστα Νικολόπουλου με τον συνεπώνυμο του Χρήστο.[6][7][8]
για τον δίσκο «Για όσους αγαπάνε» (1987) με τον Γιάννη Καρανίκα [9]
για τον δίσκο «Τι ώρα νάναι» (1989) που το ξανατραγουδά σε δεύτερη εκτέλεση μετά τον Αντώνη Καλογιάννη η Άλκηστις Πρωτοψάλτη.[10]
για τον δίσκο «Χαρέμι των αγγέλων» (1992) και τη συνεργασία του με την Νάντια Καραγιάννη [11]
για τον δίσκο «Χορός η ζωή» (1996) και την συνεργασία του με Δογάνη [12][13][14][15][16][17]
συνεργασία με Μιχάλη Τερζή [18]
για τον δίσκο «A Wave of Melodies» (2003) και τη συνεργασία με τον Κρητικό λυράρη Πέτρο Σαριδάκη [19]
για τον δίσκο «Στιγμές που Μου Πήρες» (2006) με τον Σταμάτη Γονίδη [20]

Γ. Για πρόσφατες συναυλίες Κώστα Νικολόπουλου - Άννας Μπιθικώτση και τις Ορχήστρες "Γρηγόρη Μπιθικώτση' και "Άννας Μπιθικώτση"΄
1. Σελ. 17, του 3ου αθηναϊκού Φεστιβάλ Αττικού άλσους 2009 [21]
2. Κάστρο Πύλου Σάββατο 8 Αυγούστου 2009, Συναυλία αφιέρωμα, στο Γρηγόρη Μπιθικώτση με την Αννα Μπιθικώτση και το Σωτήρη Δογάνη. Διοργάνωση Δήμος Πύλου.[22]
3. Εφημερίδα Μακεδονία άρθρο για "Τέχνες στη Χαλκιδική και τη Θάσο" [23]
4. Πολιτιστικές εκδηλώσεις στο πλαίσιο του φεστιβάλ 15-15 SURPRISE YOURSELF IN ATTICA [24]
5. Περειοδείες σε όλη την Ελλάδα

Δ. Γενικές πηγές για μουσική - συνθέτες:
Πρόγραμμα "ΠΟΛΥΜΝΙΑ" - Θησαυρός της Ελληνικής Μουσικής[25]
Μεγάλη Μουσική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος - ΛΙΛΙΑΝ ΒΟΥΔΟΥΡΗ[26]
Σύλλογος οι Φίλοι της Μουσικής [27]

Εξωτερικές συνδέσεις

Επίσημη ιστοσελίδα http://kostasnikolopoulos.com/
Λήμμα για τον συνθέτη στην musipedia.gr [28]

Έλληνες

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World - Scientific Library

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License