ART

 

Γεγονότα, Hμερολόγιο

 

.

Η 'Κωνσταντίνα Κωνσταντίνου' (γενν. 6 Οκτωβρίου 1963) ή, όπως έγινε διάσημη, η 'Κωνσταντίνα' είναι Κύπρια τραγουδίστρια του λαϊκού και ελαφρού ρεπερτορίου αλλά και της ποπ. Ξεκίνησε την καριέρα της από τα σχολικά χρόνια το 1977, ενώ έχει συνεργαστεί με πολλούς διάσημους καλλιτέχνες και συνθέτες, όπως ο Γιάννης Πάριος, η Χάρις Αλεξίου, ο Κώστας Χαντζής, ο Μάριος Τόκας και ο Πάνος Φαλάρας.


Τα πρώτα χρόνια (1963 - 1986)

Τα σχολικά χρόνια (1963 - 1978)

Η Κωνσταντίνα γεννήθηκε στη Λευκωσία της Κύπρου. Η σχέση της με τη μουσική ξεκινάει από πολύ νωρίς, καθώς τραγουδούσε στις σχολικές παραστάσεις, μαθαίνοντας κιθάρα και μαντολίνο ταυτόχρονα. Μετά το θάνατο του πατέρα της, ενός από τους χιλιάδες Ελληνοκύπριους αγνοούμενους, ξεκινά ερασιτεχνικά το τραγούδι και τραγουδά σε μπουάτ με τον αδερφό της, Πανίκο.

"Κωνσταντίνα" (1979 - 1986)

Το 1979 έρχεται στην Αθήνα και εμφανίζεται σε μπουάτ με τον Γιώργο Νταλάρα και την Χαρούλα Αλεξίου. Συνεχίζει το σχολείο και τα μαθήματα κιθάρας. Το 1980 συμμετέχει σε σειρά συναυλιών με τον Κώστα Χατζή, μέσα από τις οποίες γεννιέται η "Κωνσταντίνα". Τα επόμενα χρόνια ανοίγουν γι' αυτήν οι πόρτες των μεγάλων μαγαζιών και το 1981 - 1982 συνεργάζεται με τον Γιάννη Πάριο και τον Χάρρυ Κλυν. Το 1983 συμμετέχει στο Ευρωπαϊκό διαγωνισμό τραγουδιού "Eurovision" για λογαριασμό της Κύπρου με τον Σταύρο Σιδερά στο τραγούδι "Η αγάπη ακόμη ζει". Το 1984 εμφανίζεται με τη Μαρινέλλα, την Άννα Βίσση και τη Βίκυ Μοσχολιού. Το 1985 κρατάει ένα ολόκληρο μαγαζί στη Θεσσαλονίκη μόνη της. Το 1986 επιστρέφει στην Αθήνα και συνεργάζεται ξανά με τη Μαρινέλλα και τη Μαργαρίτα Ζορμπαλά, ενώ γνωρίζεται με τον Μάριο Τόκα, τον άνθρωπο που θα της γράψει τα τραγούδου πρώτου της δίσκου τον επόμενο χρόνο.

Η αρχή της καριέρας (1987 - 1989)

"Τραγούδια για την Κωσταντίνα" (1987)

Η Κωνσταντίνα υπογράφει συμβόλαιο με τη Lyra και ο πρώτος της δίσκος είναι γεγονός. "Τραγούδια για την Κωνσταντίνα" σε μουσική Μάριου Τόκα και στίχους Σαράντη Αλιβιζάτου. Στα πλαίσια των συναυλιών σε όλη την Ελλάδα, ο Μάριος Τόκας γράφει ειδικά για τη φωνή της το τραγούδι "Θάλασσες". Το 1987 κυκλοφορεί ο πρώτος δίσκος της Κωνσταντίνας με τίτλο "Τραγούδια για την Κωνσταντίνα". Ξεχωρίζουν τα κομμάτια "Θάλασσες", "Το σημάδι" (που επανεκτελέστηκε αργότερα από τον Γιάννη Πάριο), "Άγγελέ μου και φονιά" και το "Θυμάμαι θα πει σ' αγαπώ", ένα ντουέτο με τον Γιάννη Πάριο. Μετά την επιτυχία του δίσκου, εμφανίζεται με τον Χρήστο Νικολόπουλο και τον Λεωνίδα Βελλή στις "Νταλίκες", όπου,πρώτη φορά, ερμηνεύει τα δικά της κομμάτια. Ακολουθούν άλλες σημαντικές συνεργασίες με τον Γιώργο Κατσαρό, τον Αντώνη Καλογιάννη και τον Μανώλη Λιδάκη (στο κέντρο "Αθηναία" για τρία χρόνια).

Η συνεργασία με τον Στέλιο Φωτιάδη (1988 - 1989)

"Σε ζητώ" (1988)

Το 1988, ενώ οι εμφανίσεις στην "Αθηναία" συνεχίζονται, η Κωνσταντίνα γνωρίζεται με τον συνθέτη Στέλιο Φωτιάδη και τον στιχουργό Πάνο Φαλάρα, οι οποίοι θα της χαρίσουν τις μεγαλύτερες επιτυχίες των πρώτων δίσκων της. Κυκλοφορεί ο δέυτερος δίσκος της με τίτλο "Σε ζητώ", με κυριότερες επιτυχίες το ομώνυμο κομμάτι και το "Κι αυτό το βράδυ", το οποίο, είκοσι χρόνια μετά, θα εκτελέσει ο Κωνσταντίνος Χριστοφόρου σε ντουέτο με την Κωνσταντίνα σε μια πιο σύγχρονη ενορχήστρωση, κάνοντάς το για δεύτερη φορά επιτυχία.

"Στον Επόμενο Τόνο...και άλλες επιτυχίες της" (1989)

Η Κωνσταντίνα συνεχίζει τις εμφανίσεις στην "Αθηναία", αυτή τη φορά με τον Γιώργο Κατσαρό. Η συνεργασία της με τον Στέλιο Φωτιάδη συνεχίζεται με τον δίσκο του 1989 "Στον Επόμενο Τόνο", και υπότιτλο "...και άλλες επιτυχίες της". Το κομμάτι "Στον Επόμενο Τόνο" γίνεται τεράστια επιτυχία. Το κομμάτι "Ραντεβού" δεν έχει την ίδια τύχη με το προηγούμενο, παρ' όλα αυτά, η επιτυχία και αυτού του δίσκου κάνει την ερμηνεύτρια ακόμη πιο δημοφιλή. Όμως, ο Στέλιος Φωτιάδης δεν θα αναλάβει ξανά τη σύνθεση ολόκληρου δίσκου της Κωνσταντίνας.

Η τελευταία περίοδος της Lyra (1990 - 1991)

"Θα φύγω με τους φίλους μου για Κάιρο" (1990)

Είναι η τελευταία χρονιά που η Κωνσταντίνα εμφανίζεται στην "Αθηναία", τώρα με τον Μανώλη Λιδάκη. Παράλληλα, κυκλοφορεί ο τέταρτος προσωπικός της δίσκος, "Θα φύγω με τους φίλους μου για Κάιρο", σε μουσική Παναγιώτη Μαθιέλλη και στίχους Σαράντη Αλιβιζάτου. Ο δίσκος κάνει πάταγο με τις μεγάλες επιτυχίες "Θα φύγω με τους φίλους μου για Κάιρο", "Δεν κλαίω" και "Πίνω σφηνάκια - Πίνω σπανάκια". Ο δίσκος γίνεται χρυσός σε χρόνο ρεκόρ και εκτοξεύει την καριέρα της Κωνσταντίνας στα ύψη, επιτρέποντάς της να τραγουδήσει σε ακόμα μεγαλύτερα μαγαζιά και να συνεργαστεί με πολύ σημαντικούς τραγουδοποιούς τα επόμενα χρόνια. Παράλληλα, συμμετέχει στον δίσκο του Χάρη Χαλκίτη "Καυτές βραδιές", ερμηνεύοντας το ομώνυμο κομμάτι. Η συνεργασία με τον Παναγιώτη Μαθιέλλη συνεχίζεται, καθώς συμμετέχει στο δίσκο "Εξαιρετικά για ερωτευμένους" με το τραγούδι "Μέρα ερωτευμένων".

"Δυο τριαντάφυλλα" (1991)

Πριν κυκλοφορήσει ο πέμπτος της δίσκος (και ο τελευταίος από τη Lyra), η Κωνσταντίνα συμμετέχει στο δίσκο του Μάκη Χριστοδουλόπουλου "Το προσκλητήριο" με το ντουέτο "Καίγομαι". Αμέσως μετά, συμμετέχει στη συλλογή "Σινεμά ο δικός μας Παράδεισος", ερμηνεύοντας το τραγούδι "Αν θυμηθείς τ' όνειρό μου" του Μίκη Θεοδωράκη. Κυκλοφορεί και ο πέμπτος δίσκος της με τίτλο "Δυο τριαντάφυλλα", πάλι σε μουσική Παναγιώτη Μαθιέλλη. Ο δίσκος δεν έχει την επιτυχία του προηγούμενου, παρ' όλα αυτά, ξεχωρίζει το ομώνυμο κομμάτι. Μετά από την κυκλοφορία, η Κωνσταντίνα υπογράφει συμβόλαιο με την BMG.

Η μεγάλη ακμή της καριέρας (1992 - 2000)

"Μια Ελλάδα Φως" (1992)

Αφού υπογράψει συμβόλαιο με την BMG, η Κωνσταντίνα εμφανίζεται στον "Διογένη". Ακολουθεί ο δίσκος "Μια Ελλάδα Φως". Τη μουσική υπογράφει ο Yanni και τους στίχους η Τασούλα Θωμαΐδου. Το ομώνυμο κομμάτι κάνει μεγάλη επιτυχία, όπως και τα τραγούδια "Πόσα λόγια" και "Σαν τριαντάφυλλο". Η Τασούλα Θωμαΐδου θα συνεργαστεί σε πολλούς ακόμη δίσκους με την Κωνσταντίνα.

"Η καρδιά μου τραγουδά τη Μεσόγειο" (1993)

Ένας δίσκος - σταθμός στην καριέρα της Κωνσταντίνας, μια ακόμη συνεργασία με την Τασούλα Θωμαΐδου. Διασκευάζει τραγούδια από διάφορες χώρες της Μεσογείου. Ο δίσκος κυκλοφόρησε στην Ευρώπη και στην Ιαπωνία. Μεγάλη επιτυχία κάνουν τα τραγούδια "Έχω μια καρδιά", για το οποίο γυρίστηκε και βίντεο κλιπ, και "Τηλεφωνώ". Παράλληλα, εμφανίζεται με τον Γιάννη Πάριο στο Διογένη. Η Lyra κυκλοφορεί το πρώτο live της Κωνσταντίνας.

"Χαμογελώ" (1994)

Ακόμα ένας δίσκος - σταθμός στην καριέρα της, "Χαμογελώ" σε συνεργασία με τον ποιητή Άκο Δασκαλόπουλο και μουσική του Παναγιώτη Μαθιέλλη. Επιτυχία κάνει το ομώνυμο κομμάτι, "Χαμογελώ". Σε αυτό το δίσκο περιέχεταιαι το κομμάτι "Αχ, τα μάτια σου" του Μάνου Λοΐζου. Οι εμφανίσεις στο Διογένη συνεχίζονται, τώρα πλάι σε τρεις μεγάλες ερμηνεύτριες του λαϊκού τραγουδιού : την Μαίρη Λίντα, την Πόλυ Πάνου και την Καίτη Γκρέυ. Συμμετέχει στο δίσκο "Χωρίς Ρεύμα" με τα τραγούδια "Annie' s song", "Κι εγώ σαν πόλη αφήνομαι" (Μάνου Λοΐζου - Μανώλη Ρασούλη) και "Μπορώ χωρίς εσένα" σε στίχους Τασούλας Θωμαΐδου. Την ίδια στιγμή, κυκλοφορεί από τη Lyra μια συλλογή με τις μεγαλύτερες επιτυχίες της Κωνσταντίνας μέχρι το 1991.

"Μια βραδιά στο Ποσειδώνιο" (1995)

Η χρονιά αυτή βρίσκει την Κωνσταντίνα μαζί με την Καίτη Γκρέυ και τον Σταμάτη Γονίδη στο "Ποσειδώνιο". Με αφορμή τις παραστάσεις τους εκεί, κυκλοφορεί ο διπλός δίσκος "Μια βραδιά στο Ποσειδώνιο" με τη συμμετοχή της Καίτη Γκρέυ σε δυο κομμάτια. H BMG κυκλοφορεί ακόμη μια συλλογή με τις μεγαλύτερες επιτυχίες της από το 1992 και μετά. Η Κωνσταντίνα συμμετέχειτο δίσκο του Στέφανου Κορκολή "Οι μέρες της φωτιάς"με το γνωστό ντουέτο "Στους πέντε ανέμους".

"Έρχομαι" (1996)

Μετά τη γέννηση της πρώτης κόρης της, η Κωνσταντίνα αλλάζει ξανά εταιρεία και πηγαίνει στη MINOS - EMI, όπου και συνεργάζεται με τον ανερχόμενο τότε συνθέτη Φοίβο. Το αποτέλεσμα είναι ο δίσκος "Έρχομαι" (τους στίχους υπογράφει, για άλλη μια φορά, ο Πάνος Φαλάρας]]. Ξεχωρίζουν το ομώνυμο κομμάτι, το "Ζάλη", ενώ μεγάλη επιτυχία κάνει το "Δηλητήριο", ένα ντουέτο με τον Βασίλη Καρρά. Ο δίσκος γίνεται χρυσός. Η Κωνσταντίνα εμφανίζεται με τον Βασίλη Καρρά και την Ευρυδίκη στα "Νέα Δειλινά", ενώ συνεργάζεται με τον Μίμη Πλέσσα στο κέντρο Pallais Royal. Παράλληλα, συμμετέχει στον δίσκο του αδερφού της, Άνδρου Κωνσταντίνου, με το ντουέτο "Κρυφά ταξίδια" σε μουσική Χάρη Χαλκίτη. Η BMG κυκλοφορεί δίσκο με τις καλύτερες μπαλάντες της.

"Δυνατά" (1997)

Το χειμώνα του 1997, η Κωνσταντίνα εμφανίζεται ξανά στα "Νέα Δειλινά" με την Κατερίνα Κούκα, τους Ζιγκ Ζαγκ και τον Πέτρο Ίμβριο. Μετά, κυκλοφορεί ο δίσκος "Δυνατά", σε μουσική Παναγιώτη Μαθιέλλη και διάφορων στιχουργών. Επιτυχίες γίνονται τα κομμάτια "Πατρίδα χαμένη" και "Κόκκινα φορέματα". Συμμετέχει στο δίσκο του Βασίλη Σαλέα "Πνοή του ουρανού" με το τραγούδι "Νύχτα για δυο" και στο δίσκο της αδερφής της, Χαράς, με το κομμάτι "Μάνα μου", με το οποίο εκπροσώπησε η Χαρά Κωνσταντίνου τη Eurovision το 1997.

"Σημείο Επαφής" (1999)

Μετά από δυο χρόνια απουσίας από τη δισκογραφία, η Κωνσταντίνα επιστρέφει με το "Σημείο Επαφής", αποτέλεσμα αρκετών συνθετών και στιχουργών. Το κομμάτι που ξεχώρισε περισσότερο ήταν "Η καρδιά μου είναι ζαλισμένη", ένα ντουέτο με τον Γιάννη Πλούταρχο, και ακολούθησαν τα κομμάτια "Χωρίς φτερά" και "Δεν είμαι εδώ (Μ' ακούς;)". Συνεχίζει τις εμφανίσεις της στα "Νέα Δειλινά" με τη Λίτσα Διαμάντη, το Σπύρο Σπυράκο και τη Σοφία Αρβανίτη.

Από το 2000 έως και σήμερα

"Live στην Αρχιτεκτονική"

Παράλληλα με τις εμφανίσεις της με το Νότη Σφακιανάκη, συνεχίζει τις παραστάσεις στη γνωστή φοιτητική σκηνή "Αρχιτεκτονική" μαζί με τα συγκροτήματα Μέθεξις, Pulp Fiction και Τις Πταίει, ερμηνεύοντας γνωστά ξένα κομμάτια. H M.B.I. κυκλοφορεί την ίδια χρονιά το άλμπουμ με τις ζωντανές παραστάσεις. Μετά την κυκλοφορία του άλμπουμ, η Κωνσταντίνα εμφανίζεται στο ιστορικό "Χάραμα" με τον Μιχάλη Δημητριάδη και μια ομάδα νέων παιδιών, λαμβάνοντας θετικά σχόλια.

"Λάθος" (2002)

Στο διάστημα μεταξύ 1999 και 2001, η Κωνσταντίνα πειραματίστηκε με άλλους ήχους, πιο σύγχρονους, ανεξερεύνητες για εκείνη "περιοχές", με αποτέλεσμα να κάνει στροφή στην καριέρα της. Τρία χρόνια λοιπόν, μετά το "Σημείο Επαφής" κυκλοφορεί το "Λάθος" το 2002, σε μουσική και στίχους καινούριων και παλιών συνεργατών (Παναγιώτης Μαθιέλλης - Σαράντης Αλιβιζάτος). Ο δίσκος αυτός έχει χρώμα πιο ποπ και ροκ όσο κανένας άλλος δίσκος της Κωνσταντίνας. Ξεχωρίζουν τα κομμάτια "Σ' αγαπάω μοναξιά μου" και "Πόσο μου αρέσει να γελάς". Οι αντιδράσεις του κοινού τις βραδιές παρουσίασης του άλμπουμ είναι πολύ θερμές. Με αφορμή τον δίσκο αυτό, κυκλοφορεί ο δίσκος "Best Of" από τη BMG.

2003 - 2005

Μετά την κυκλοφορία του "Λάθους", η Κωνσταντίνα επιστρέφει στα μεγάλα μαγαζιά. Εκείνη τη χρονιά, συγκεκριμένα, εμφανίζεται με τον Θανάση Πολυκανδριώτη και τον Άγγελο Διονυσίου στα "Αστέρια". Το χειμώνα του 2004 εμφανίζεται με τον Χρήστο Νικολόπουλο, το Στέλιο Διονυσίου και τον Γιάννη Ζουγανέλη. Ενώ ετοιμάζει την καινούρια της δισκογραφική δουλειά, περιοδεύει με τον Χρήστο Νικολόπουλο σε όλη την Ελλάδα. θα εμφανιστί στα "Αστέρια" για άλλη μία φορά, ενώ ο καινούριος της δίσκος είναι σχεδόν έτοιμος.

"Τι μπήκε ανάμεσά μας" (2006)

Η Κωνσταντίνα αλλάζει για τρίτη φορά δισκογραφική εταιρεία (Lyra, BMG, MINOS - EMI) και από την MINOS μετακομίζει στο δυναμικό μιας μικρότερης εταιρείας, της V2 Records. Τελικά, στα μέσα του 2006 κυκλοφορεί ο νέος δίσκος της Κωνσταντίναςμε τίτλο "Τι μπήκε ανάμεσά μας". Περιέχει ένα ντουέτο μ τον Γιάννη Πλούταρχο, που γίνεται επιτυχία, και ένα διασκευασμένο κομμάτι με την συμμετοχή των Apurimac, "Πόσο πια να σ' αγαπώ (Demasido Corason)", που γνωρίζει επιτυχία ανάλογη του "Γλυφάδα Μαρακές" πριν από αρκετά χρόνια. Το "Τι μπήκε ανάμεσά μας" γυρίζεται σε βίντεο κλιπ, όπως και το παλιότερο "Η καρδα μου είναι ζαλισμένη". Η Κωνσταντίνα εμφανίζεται το φθινόπωρο στη Θεσσαλονίκη με ον Μάκη Χριστοδουλόπουλο, και μετά στην "Γέφυρα" με τον Δημήτρη Κοντολάζο. Παρ' όλο που ο δίσκος δεν κάνει τεράστια επιτυχία, γίνεται αντικείμενο συζήτησης και πολύ θετικών σχολίων.

2007 - 2008

Το καλοκαίρι του 2007 η Κωνσταντίνα συμμετέχει στην παράσταση "Μπουζούκι - ο ήχος της Ελλάδας, η μουσική του κόσμου", που είχε παρουσιαστεί και παλιότερα στην Αθήνα. Παράλλλα, συμμετέχει στις συναυλίες - αφιέρωμα στον Στέλιο Καζαντζίδη. Όλο το φθινόπωρο περιοδεύει στην Αυστραλία με τον Βασίλη Καρρά και το χειμώνα εμφανίζεται με τη Λίτσα Γιαγκούση.

Στις αρχές του καλοκαιριού του 2008 κυκλοφορεί το Cd-single του Κωνσταντίνου Χριστοφόρου "Ιστορία 2008", το οποίο περιέχει το τραγούδι "Κι αυτό το βράδυ" από τον δίσκο "Σε ζητώ" του 1988 σε μια σύγχρονη ενορχήστρωση. Η Κωνσταντίνα συμμετέχει στο τραγούδι, το οποίο σύντομα γίνεται ξανά επιτυχία.

Μελλοντικά σχέδια

Αυτή τη στιγμή, η Κωνσταντίνα ετοιμάζει το νέο της δίσκο, άγνωστη όμως παραμένει η ημεροηνία κυκλοφορίας του. Παρ' όλα αυτά, η ίδια τονίζει [1]στον τομέα "Νέα" της ιστοσελίδας της, ότι θα έχει χρώμα λαϊκό. Το πρώτο κομμάτι με τίτλο "Όλη μου η ζωή είσαι εσύ", μπορεί κανείς να το ακούσει στην επίσημη ιστοσελίδα της τραγουδίστριας.

Δισκογραφία

Προσωπικοί Δίσκοι

* Τραγούδια για την Κωνσταντίνα (Lyra, 1987)
* Σε ζητώ (Lyra, 1988)
* Στον επόμενο τόνο...και άλλες επιτυχίες της (Lyra, 1989)
* Θα φύγω με τους φίλους μου για Κάιρο (Lyra, 1990) - χρυσός δίσκος
* Δυο τριαντάφυλλα (Lyra, 1991)
* Μια Ελλάδα Φως (BMG, 1992)
* Η καρδιά μου τραγουδά τη Μεσόγειο (BMG, 1993) - κυκλοφόρησε στην Ιαπωνία και το Ισραήλ
* Χαμογελώ (BMG, 1994)
* Έρχομαι (MINOS - EMI, 1996) - χρυσός δίσκος
* Δυνατά (MINOS, 1997)
* Σημείο Επαφής (MINOS, 1999)
* Λάθος (MINOS, 2002)
* Τι μπήκε ανάμεσά μας (V2 Records, 2006)
* Άγνωστο (V2 Records, 2009)

Συμμετοχές

* Αύριο θα είναι Κυριακή (1987)
* Εξαιρετικά για ερωτευμένους (1990)
* Καυτές βραδιές του Χάρη Χαλκίτη (1990)
* Το προσκλητήριο του Μάκη Χριστοδουλόπουλου (1991)
* Οι μέρες της φωτιάς του Στέφανου Κορκολή (1995)
* Κρυφά ταξίδια του Άνδρου Κωνσταντίνου (1996)
* Ζήτημα ζωής της Χαράς Κωνσταντίνου (1997)
* Πνοή του ουρανού του Βασίλη Σαλέα (1997)
* Ιστορία 2008 του Κωνσταντίνου Χριστοφόρου (2008)

Συλλογές

* Οι Μεγάλες Επιτυχίες (1994)
* Τα τραγούδια της Κωνσταντίνας (1995)
* Οι μπαλάντες της Κωνσταντίνας (1996)
* Best of (2002)

Live

* Κωνσταντίνα Live (1993)
* Μια βραδιά στο "Ποσειδώνιο" με τον Σταμάτη Γονίδη και την Καίτη Γκρέυ (1995)

Πηγές και Εξωτερικές συνδέσεις

[2] Η επίσημη ιστοσελίδα της Κωνσταντίνας - Βιογραφικό, Χρονολόγιο, Δισκογραφία.

Έλληνες

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World - Scientific Library

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License