.
Ο Γεώργιος Ορφανίδης (1861 - 1942) ήταν Έλληνας ολυμπιονίκης της σκοποβολής, από τους πρωτοπόρους της σκοποβολής στην Ελλάδα.
Γεώργιος Ορφανίδης
Βιογραφία
Καταγόταν από την Σμύρνη από εύπορη οικογένεια, είχε σπουδάσει νομικά και την περίοδο των αγώνων ήταν ήδη δικηγόρος και ασκούσε το επάγγελμα. Ο πατέρας του ήταν καθηγητής ιατρικής και ο θείος του Θεόδωρος βοτανολόγος με συμμετοχή στις Ζάππειες ολυμπιάδες. Σύζυγος του ήταν η Όλγα Σαρόγλου, αδελφή του Πέτρου Σαρόγλου δωρητή του Σαρόγλειου Μεγάρου. Ήταν λάτρης του κυνηγιού και τον όπλων, στους αγώνες χρησιμοποίησε όπλο Μάουζερ που το χρησιμοποίησε πρώτη φορά στους αγώνες. Διετέλεσε και μέλος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής.
Αριστείδης Κωνσταντινίδης, Ιωάννης Φραγκούδης, Γεώργιος Ορφανίδης, Ιωάννης Γεωργιάδης
Ιωάννης Μητρόπουλος, Λεωνίδας Πύργος, Παντελής Καρασεβδάς
Συμμετείχε στους Α' Ολυμπιακούς αγώνες του 1896 στην Αθήνα πήρε δύο μετάλλια ένα χρυσό και ένα αργυρό στην σκοποβολή, οι αγώνες έγιναν στο νεόκτιστο τότε σκοπευτήριο Καλλιθέας. Ήταν χρυσός Ολυμπιονίκης στο αγώνισμα καραμπίνας σε τρεις στάσεις από 300μ. με επίδοση 1583 και αργυρός ολυμπιονίκης στο αγώνισμα βολής με πιστόλι από 25 μ. με επίδοση 249.
Στην Μεσολυμπιάδα του 1906 ήταν επίσης πρώτος με στο αγώνισμα με πιστόλι από 50μ. Ο Ορφανίδης είχε συμμετάσχει και στα Γ' Ολύμπια (ή Ζάππεια Ολυμπιάδα) του 1875[1]. Διετέλεσε μέλος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής από το 1921 έως το 1930.
Πηγές
Πιέρ ντε Κουμπερτέν, Τιμολέων Φιλήμων, Νικόλαος Πολίτης και Χαράλαμπος Άννινος, επιμ. (1897). The Olympic Games 776 - 1896. Αθήνα, Λονδίνο: Καρλ Μπεκ, H. Grevel and co. Ανακτήθηκε στις 14 Απριλίου 2010.
Καθημερινή, "Από τον Λούη στον Tσικλητήρα"
Παραπομπές
↑ Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού Τρίτοι Ζάππειοι Ολυμπιακοί Αγώνες 1875
.
Hellenica World - Scientific Library
Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License