.
Ο Επαμεινώνδας Κυριακίδης υπήρξε δημοσιογράφος και συγγραφέας. Γεννήθηκε το 1861 στην Κωνσταντινούπολη. Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Ήδη από τα φοιτητικά του χρόνια ασχολήθηκε με τη δημοσιογραφία, κυρίως στην Κωνσταντινούπολη. Ανήκε στη συντακτική ομάδα της αθηναϊκής εφημερίδας «Νέαι Ιδέαι» την περίοδο 1879-1883. Εργάστηκε ως αρχισυντάκτης στην εφημερίδα της Κωνσταντινούπολης «Νεολόγος της Ανατολής» από το 1884 έως το 1887, καθώς και στην εφημερίδα «Κωνσταντινούπολις» που κυκλοφορούσε τρεις φορές την εβδομάδα. Κατά το διάστημα 1887-1890 εξέδιδε την εφημερίδα «Επιθεώρησις». Όντας στην Κωνσταντινούπολη, ήταν ανταποκριτής της αθηναϊκής αφημερίδας «Ακρόπολις», καθώς και άλλων εφημερίδων της Αθήνας. Επίσης ήταν ανταποκριτής ελληνικών εφημερίδων που έβγαιναν στην Αίγυπτο. Έζησε στο Παρίσι στη διάρκεια του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου και των συνθηκών της ειρήνης και εξέδωσε στα γαλλικά μελέτες, στις οποίες υπερασπιζόταν τον αγώνα της Αντάντ και τα δίκαια της Ελλάδας. Πέθανε το 1939 στην Αθήνα.
Έργα
Ιστορία του συγχρόνου Ελληνισμού από της ιδρύσεως του Βασιλείου της Ελλάδος μέχρι των ημερών μας 1832-1892 (2 τόμοι)
Δεκάτη Ενάτη Εκατονταετηρίς
Ελπινίκη ή ηθογραφία Κωνσταντινουπόλεως (1893)
Φοβερός αντεραστής
Η Εβραία
Τρελλή
Απόκρυφα του Πέραν (1889)
Η νύμφη του Βοσπόρου (1890)
Αι δύο καρδίαι (1892, η περίφημη ιστορία του Μιμίκου και της Μαίρης, του ανθυπίατρου Μιχ. Μιμίκου και της Μαίρης Βέμπερ)
Υπό τας πεύκας (1898)
Τα δύο πρώτα έργα είναι ιστορικά, τα υπόλοιπα μυθιστορήματα. Τα λογοτεχνικά του έργα κατατάσσονται στα λαϊκά μυθιστορήματα. Όσον αφορά στα ιστορικά του έργα, από τον ακαδημαϊκό - καθηγητή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Μιχ. Σακελλαρίου έχει χαρακτηριστεί ο πρώτος ιστορικός της ιστορίας του σύγχρονου Ελληνισμού. Κατά τον Σακελλαρίου, ο Κυριακίδης «ξεπέρασε τα όρια του ελεύθερου κράτους και της πολιτικής ιστορίας του. Κήρυξε την αρχή της ενότητας του ελληνικού έθνους, αδιάφορο αν ζούσε στο ελεύθερο (τότε) κράτος ή στην Οθωμανική Αυτοκρατορία».
Πηγές
Μεγάλη Ελληνική Εγκυκλοπαίδεια Πυρσός, τόμος 15 σελ. 480
Εγκυκλοπαίδεια Πάπυρος Λαρούς Μπριτάννικα, τόμος 37 σελ. 45
Hellenica World - Scientific Library
Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License