.
Ο Δημήτρης Μπέης (Έδεσσα, 1928- Μαρούσι, 25 Οκτωβρίου 2012) ήταν Έλληνας δικηγόρος και πολιτικός, επί δυο τετραετίες Δήμαρχος Αθηναίων.
Σπούδασε στη Νομική Σχολή Αθηνών, όπου διετέλεσε αντιπρόεδρος του πρώτου αιρετού φοιτητικού οργάνου (ΔΕΣΠΑ). Ακολούθως, πραγματοποίησε μεταπτυχιακή εξειδίκευση σπουδές στο Παρίσι. Διετέλεσε πρόεδρος των ελλήνων σπουδαστών στην Παρισινή πρωτεύουσα.
Κατά τη διάρκεια της Κατοχής έλαβε μέρος στην Αντίσταση και στα Δεκεμβριανά συνελήφθη από τους Άγγλους και στάλθηκε σε στρατόπεδο συγκέντρωσης της Μ. Ανατολής.
Τη δεκαετία του '50 υπερασπίσθηκε ως πληρεξούσιος συνήγορος αριστερούς φοιτητές και εργατών που διώκονταν για τα πολιτικά τους φρονήματα.
Πολιτική δράση
Εντάχθηκε από νωρίς στην πολιτική, ως στέλεχος της Ενώσεως Κέντρου και το 1961 πήρε ενεργά μέρος στον «Ανένδοτο Αγώνα» του Γεωργίου Παπανδρέου.
Από πολύ νέος ασχολήθηκε με την τοπική αυτοδιοίκηση και το 1964, σε ηλικία μόλις 36 ετών, εξελέγη δήμαρχος Ζωγράφου.
Κατά την περίοδο της δικτατορίας της 21ης Απριλίου 1967 συνελήφθη, φυλακίστηκε και παραπέμφθηκε δις σε στρατοδικείο.
Το 1974 προσχώρησε στο ΠΑΣΟΚ, με του οποίου την υποστήριξη ένα χρόνο αργότερα (1975) εκλέχθηκε και πάλι δήμαρχος Ζωγράφου με ποσοστό 64%.
Εξελέγη στη συνέχεια, δήμαρχος Αθηναίων επί δύο συνεχόμενες τετραετίες από το 1979 έως το 1986 (οπότε ήταν και πάλι υποψήφιος), όταν τον διαδέχθηκε ο Μιλτιάδης Έβερτ.
Το ίδιο διάστημα ήταν πρόεδρος της Κ.Ε.Δ.Κ.Ε.
Τον Ιούνιο του 1989 εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής Α' Αθήνας με το ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ. Στις 18 Ιουλίου του 1989, ορίστηκε εισηγητής στη 12μελή προανακριτική επιτροπή που συνέστησε η Βουλή για να διερευνήσει ευθύνες υπουργών της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, στη υπόθεση του «γιουγκοσλαβικού καλαμποκιού».
Στις 24 Σεπτεμβρίου του 1990 εξελέγη μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος στο 2ο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ.
Στις 20 Δεκεμβρίου του 1993 εκλέχτηκε μέλος του προεδρείου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ και στις 24 Ιανουαρίου του 1994 γραμματέας της Κ.Ο.
Στις 17 Απριλίου του 1994 πήρε μέρος στο 3ο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ και εξελέγη αναπληρωματικό μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος.
Τον Οκτώβριο του 1995 υπήρξε ιδρυτικό μέλος του πολιτικού Ομίλου «Γιώργος Γεννηματάς».
Στις 11 Ιουνίου του 1998 διαγράφηκε από το ΠΑΣΟΚ, με απόφαση του Κώστα Σημίτη μετά την άρνησή του να αποσύρει την υποψηφιότητά του ως ανεξάρτητος υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων, ενώ το ΠΑΣΟΚ υποστήριζε επίσημα την υποψηφιότητα της Μαρίας Δαμανάκη.
Τελικά, τον Οκτώβριο της ίδιας χρονιάς πήρε μέρος στις δημοτικές εκλογές ως ανεξάρτητος υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων υποστηριζόμενος από το ΔΗΚΚΙ.
Προσωπική ζωή
Τα τελευταία χρόνια υπέφερε από ανίατη ασθένεια, με αποτέλεσμα να αποβιώσει στις 25 Οκτωβρίου του 2012, μια μόλις ημέρα πριν την ονομαστική του εορτή. Με ανακοίνωσή του, το ΠΑΣΟΚ εξέφρασε τη βαθιά του λύπη για τον θάνατο «ενός αγωνιστή της δημοκρατικής παράταξης που υπηρέτησε με πάθος και συνέπεια την τοπική αυτοδιοίκηση αλλά και την κεντρική πολιτική σκηνή».
Ο Δημήτρης Μπέης έχει αποκτήσει μια κόρη, που επίσης ασχολείται με την πολιτική.
Πηγές
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ:"Πέθανε ο Δημήτρης Μπέης"
ΤΑ ΝΕΑ: "Πέθανε ο πρώην δήμαρχος Αθηναίων Δημήτρης Μπέης"
Hellenica World - Scientific Library
Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License