.
Ο Αυγουστίνος Καντιώτης ήταν Έλληνας Ορθόδοξος επίσκοπος που διετέλεσε Μητροπολίτης Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας από το 1967 έως και το 2000.
Βιογραφία
Γεννήθηκε στις Λεύκες Πάρου στις 20 Απριλίου του 1907. Το κοσμικό του όνομα ήταν Ανδρέας. Αποφοίτησε από τη Θεολογική Σχολή Αθηνών το 1929.
Διάκονος χειροτονήθηκε το 1935 και Πρεσβύτερος το 1942. Υπηρέτησε ως Πρωτοσύγκελος στη Μητρόπολη Αιτωλίας, ως στρατιωτικός ιερέας και ως Ιεροκήρυκας στην Αθήνα. Εξέδωσε δεκάδα περιοδικών, ίδρυσε οικοτροφεία φοιτητών και μαθητών, ηγήθηκε της Ιεραποστολικής αδελφότητος Θεολόγων «Ο ΣΤΑΥΡΟΣ», εκφώνησε κηρύγματα και συνέγραψε πολλά βιβλία θρησκευτικού περιεχομένου.
Ασυμβίβαστος ιεροκήρυκας και επίσκοπος, ως συγγραφέας έγραψε άνω των 80 βιβλίων. Το 1943 κατα τη διάρκεια της κατοχής και της μεγάλης πείνας διοργάνωσε συσσίτια στην Κοζάνη που εξυπηρετούσαν καθημερινά περίπου 8000 άτομα ενώ μετέπειτα ίδρυσε πληθώρα φιλανθρωπικών ιδρυμάτων[1].
Στις 25 Ιουνίου του 1967 χειροτονήθηκε Μητροπολίτης Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας, μετά από απαίτηση, όπως ισχυρίζεται ο Χρήστος Γιανναράς, της δικτατορίας των συνταγματαρχών προς τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο[2]. Στη διάρκεια της δικτατορίας συγκρούστηκε πολλές φορές με το καθεστώς της 21ης Απριλίου[3]
Στις 14 Ιανουαρίου του 2000 παραιτήθηκε λόγω γήρατος. Διέμενε στην Φλώρινα, εργαζόμενος πνευματικά. Στις 2 Αυγούστου 2010 υπέστη αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο και νοσηλευόταν σε κρίσιμη αλλά σταθερή κατάσταση στο Νοσοκομείο Φλωρίνης. Στις 27 Αυγούστου 2010 παρουσίασε νεφρική ανεπάρκεια και στις 5 το πρωί της 28 Αυγούστου πέθανε σε ηλικία 103 ετών.[4]
Βιβλιογραφία
Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός (σχολιασμός)
Αντιδράσεις
Κατά καιρούς ως Μητροπολίτης, ο Καντιώτης πολέμησε το καρναβάλι ως θεσμό και τάχτηκε κατά εκπροσώπων του πολιτισμού. Χαρακτηριστικά, το 1991 αφόρισε το σκηνοθέτη Θόδωρο Αγγελόπουλο με αφορμή την ταινία του Το Μετέωρο Βήμα του Πελαργού,[5] της οποίας την προβολή προσπάθησε να απαγορεύσει. Για τον αφορισμό του Καρναβαλιού έπεσε στην δυσμένεια του Παττίλη, Β' αντιπροέδρου της Χούντας και βρέθηκε σε πολύ δύσκολη θέση. Για την περιπέτεια αυτή γράφει στα "Απομνημονεύματα" ο δρ Κωνσταντίνος Σιαμάκης (σελ. 70).
Παραπομπές
↑ Former Metropolitan of Florina short biography [1]
↑ Χρήστου Γιανναρά, Ορθοδοξία και Δύση στη νεώτερη Ελλάδα, εκδ.Δόμος, Αθήνα, 1992,σελ.387
↑ Αυγουστίνος Καντιώτης: Με τη συμπλήρωση δύο ετών από την εκδημία του (του Βασιλείου Ν. Θεοτοκάτου) [2]
↑ Εκοιμήθη ο Αυγουστίνος Καντιώτης - Zougla.gr[3]
↑ in.gr, Ιστορία του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης
Εξωτερικές συνδέσεις
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΑΙΩΝΟΒΙΟ ΓΕΡΟΝΤΑ ΑΥΓΟΥΣΤΙΝΟ ΚΑΝΤΙΩΤΗ. Κατασκήνωση Πρώτης - Ο ιδρυτής της κατασκήνωσης
"ΑΥΓΟΥΣΤΙΝΟΣ ΚΑΝΤΙΩΤΗΣ Ο Ιερός Εξεταστής του Έθνους". Ελευθεροτυπία,. 16/1/2000. Ανακτήθηκε στις 16/02/2012.
Hellenica World - Scientific Library
Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License