ART

Γεγονότα, Hμερολόγιο

.

Η Αλέξια είναι Κύπρια τραγουδίστρια. Γεννήθηκε στις 5 Φεβρουαρίου στην Αμμόχωστο της Κύπρου οπου και έζησε τα παιδικά της χρόνια ως τον Αύγουστο του 1974 που η τουρκική εισβολή ανάγκασε την οικογένεια της και χιλιάδες Ελληνοκύπριους να γίνουν πρόσφυγες μετακινούμενοι στο Νότο της χώρας.

Το 1981 πήρε μέρος για πρώτη φόρα στο διαγωνισμό της Γιουροβίζιον, εκπροσωπώντας την Κύπρο μαζί με το συγκρότημα ISLAND και το τραγούδι «Μόνικα», που κέρδισε την 6η θέση. Την ίδια χρονιά έφυγε για σπουδές στην Βοστόνη, στο κολλέγιο Berklee College of Music (με καθηγητή τον γνωστό βιμπραφονίστα Γκάρυ Μπάρτον). Εκεί την επέλεξε να τραγουδήσει σε μια συναυλία του ο διάσημος τζαζίστας Τσικ Κορία, με τον οποίο διατηρεί μέχρι σήμερα φιλικές σχέσεις.

Απο το 1985 ως το 1987 η Αλέξια μένει στην Νέα Υορκη και συμμετέχει σε διάφορα μουσικά γκρούπ κάνοντας ζωντανές εμφανίσεις. Ήταν ενεργό μέλος 5 συκγκροτημάτων και τραγούδησε σε τζαζ κουαρτέτα αλλά και σε ποπ και ροκ μπάντες. Εμφανίστηκε σε κλαμπ του Μανχάταν και συνεργάστηκε με μπάντες του Φρέντυ Τζάκσον και της Ρομπέρτα Φλακ.

Το 1985 η Αλέξια δίδαξε στο Βoston Community Center σολφέζ, μουσικολογία και ακουστική ανάλυση. Επίσης παρακολούθησε μαθήματα Voice Therapy απο τον δόκτορ Μπλερ Μακλόσκι. Το 1982 η Αλέξια κυκλοφόρησε το πρώτο της άλμπουμ στην Αμερική που κατάφερε να μπεί στο Τοπ-100 του Billboard με το τραγούδι 'I am Siam'. Είναι η μοναδική Ελληνίδα που έχει μέχρι στιγμής αυτή τη διάκριση.

Το 1987 επέστρεψε στην Κύπρο για να πάρει μέρος 2η φορά στο διαγωνισμό της Γιουροβίζιον. Το τραγούδι ήταν το «Άσπρο Μαύρο» (Άνδρος και Μαρία Παπαπαύλου) και πήρε την 7η θέση. Το τραγούδι πούλησε πάνω απο 250.000 στις Σκανδιναβικές χώρες.

Μετά την επιτυχία του κομματιού μετακόμισε μόνιμα στην Ελλάδα και υπέγραψε με την Πόλυγκραμ συμβόλαιο για τον πρώτο της δίσκο. Τον δίσκο έγραψε ο Κώστας Χαριτοδιπλωμένος και οι στίχοι ήταν του Γιώργου Μίτσιγκα. Το άλμπουμ «Αλέξια» έσπασε ρεκόρ πωλήσεων για πρωτοεμφανιζόμενο καλλιτέχνη (180.000) και τα τραγούδια «Τα κορίτσια ξενυχτάνε», «Σταλιά σταλιά», «Το ξέρω το ξέρω», «Αγάπη καλοκαιρινή», «Γράμματα», «Θα σε περιμένω», «Κανένας δεν μας σταματά» έγιναν γνωστές επιτυχίες. Έκείνη τη χρονιά ξεκίνησαν και οι εμφανίσεις της μαζί με τον Πασχάλη στο Οn the Rocks.

Το 1989 έρχεται το άλμπουμ «Ενα Δύο Τρία» με ευρωπαικό ήχο και ξεχώρισαν οι επιτυχίες: «Έλα έλα», «Ερωτευμένη», «Όλοι θέλουνε να ξεχωρίζουν», «Χρόνια πολλά», «Κοίταξέ με», «Ένα δυο τρία». Ο δίσκος έγινε χρυσός.

Το 1990 επαναλαμβάνεται η επιτυχημένη συνεργασία που είχε στο πρώτο της δίσκο με τον Κώστα Χαριτοδιπλωμένο. Το άλμπουμ «Ελα μια νύχτα» κυκλοφόρησε τον Οκτώβριο και γίνεται έκανε επιτυχίες τα τραγούδια «Ορκίσου», «Δίλλημα», «Αλλάξαμε θέση», «Παίζω και χάνω», «Καλημέρα», «Ψεύτικος κόσμος» που είχε θέμα τα ναρκωτικά. Την επόμενη χρονιά ξεκινά μια καμπάνια κατα των ναρκωτικών με συναυλίες σε σχολεία και χώρους της Ελλάδας. Μαζί της ήταν οι Πυξ Λαξ και οι Μπλα Μπλα.

Σημαντική διάκριση έφερε η Αλέξια για την Ελλάδα το 1991 , αφού πήρε το πρώτο βραβείο στο φεστιβάλ Eurosong, που έγινε στην Κέρκυρα. Το τραγούδι λεγόταν «Έλα να δεις» σε μουσική Λουκίας Γιαβάσογλου και στίχους Λουκίλας Καρέρ. Η ενορχήστρωση ήταν του Μίμη Πλέσσα.

Όλα αυτά τα χρόνια η Αλέξια εμφανιζόταν σε γνωστά μαγαζιά της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, καθώς και σε συναυλιες σε όλη την Ελλάδα και σε σχολεία που την καλούσαν για να τραγουδήσει.

1992 – η αρχή της στροφής

Ύστερα απο δισκογραφική απουσία σχεδόν 2 ετών η Αλέξια υπογράφει συμβόλαιο με την BMG. Το καλοκαίρι του 1992 συμμετέχει στο διαφημιστικό κλιπ της «ΗΒΗ» τραγουδώντας το «Ξυπνάει ο άλλος μου εαυτός»

Τον Σεπτέμβριο κυκλοφορεί η καλύτερη δουλειά της ως τότε καριέρας της, οι «Νερομπογιές». Τη μία πλευρά του δίσκου έγραψαν ο Σπύρος Πάζιος και η Τασούλα Θωμαΐδου («Μάτια μου», «Νερομπογιές», «Τρυφερά», «Έχω μια αγάπη»), ενώ την άλλη πλευρά ο Κώστας Τουρνάς και ο Σταύρος Λάντσιας («Μπορεί», «Όσο θα λείπεις», «Είσαι το καλυτερό μου», «Σπίτι σου ή σπίτι μου» και το «Η δική μου η πατρίδα» που είναι αφιερωμένο στην Κύπρο. (Είναι η πρώτη Κύπρια που ερμηνεύει κομμάτι για την χώρα της). Το τραγούδι «Μάτια μου» ήταν στο Τοπ-1 για βδομάδες.

1993 – Από μιά άλλη εποχή

Η συνεργασία της Αλέξιας με τον Μάκη Δελαπόρτα αποδείχθηκε χρυσή! Εννέα μήνες τους πήρε για να ψάξουν τα τραγούδια για τον νέο δισκο «Η Αλέξια ερμηνεύει τα κλασικά»... Πρόκειται για ένα δίσκο με ερμηνείες της Αλέξιας σε παλιά κλασικά κομμάτια των δεκαετιών 1930–1970. Η ενορχήστρωση ανήκει στον Κώστα Καπνίση, οι ηχογραφήσεις γίνονται στην Βουλγαρία με 20μελή ορχήστρα και συμμετέχει σε ντουέτο η αείμνηστη Ρένα Βλαχοπούλου στο «Πρώτο ραντεβού», ο Βλάσσης Μπονάτσος στον «Πειρασμό» και η Ζωίτσα Κουρούκλη στον «Διπλό γλυκό καημό». Τέλος, τα Κλασικά είναι ο πρώτος πλατινένιος δίσκος που έγινε ποτέ στην Κύπρο ως το 1993. Ως τότε, κανένας άλλος καλλιτέχνης δεν είχε κάνει χρυσό ή πλατινένιο δίσκο στο νησί της Αφροδίτης.

Την άνοιξη του 1994 η Αλέξια βρίσκεται στο «Αβαντάζ» της Θεσσαλονίκης για εμφανίσεις, οι οποίες ενώ ήταν περιορισμένες στην αρχή έπαιρναν συνεχώς παράταση.

1995 Σεπτέμβριος – Συναυλία στο Καλλιμάρμαρο για τα 70 χρόνια του Μίκη Θεοδωράκη. Η Αλέξια αποτελεί την έκπληξη της βραδιάς και ανοίγει την συναυλία – αφιέρωμα στον Μίκη Θεοδωράκη, ερμηνεύοντας το τραγούδι «Φαίδρα / Αγάπη μου», ύστερα από κάλεσμα του ίδιου του συνθέτη. Μετά από αυτή τη συμμετοχή, τής προτείνεται να συμμετέχει σε συναυλίες του Μίκη Θεοδωράκη σε όλη την Ελλάδα μαζί με τον Γιώργο Νταλάρα, την Μαρία Φαραντούρη, τον Βασίλη Λέκκα, τον Πέτρο Γαϊτάνο κ.α. Στη συνέχεια η Αλέξια είναι ενεργό μέλος, για 4 περίπου χρόνια, της Λαϊκης Ορχήστρας 'Μίκης Θεοδωράκης'. Ακολουθούν συναυλίες σε όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό, καθώς και εμφανίσεις σε μουσικές σκηνές της Αθήνας και Θεσσαλονίκης.

1996 Η Αλέξια επιστρέφει με τον τζαζ δίσκο «Alexia in a jazz mood», την παραγωγή του οποίου υπογράφουν ο John Patitucci, o Gary Novak και ο Chick Corea με την Gayle Moran (Spain , Soft and gentle). Εκτός από τα 11 αγγλόφωνα κομμάτια (Summertime, Cry me a river, A night in Tunisia κ.α.) , το «In a jazz mood» περιέχει το «Ξημερώνει» του Μίκη Θεοδωράκη σε στίχους Κώστα Τριπολίτη και το «Χάρτινο το φεγγαράκι» (Μάνου Χατζιδάκι, Νίκου Γκάτσου), για το οποίο οι κληρονόμοι του μεγάλου δημιουργού έδωσαν κατ΄ εξαίρεση άδεια στην Αλέξια να το διασκευάσει. Ο δίσκος θεωρείται ο πιο εμπορικός τζαζ δίσκος στην Ελλάδα.

1996 - 1997 Κυκλοφορούν 2 άλμπουμ αφιερωμένα στην Κύπρο. Το «Αχαιών Ακτή» και το «Αμμόχωστος, Λεμονανθούσα μου κυρά».

Αχαιών Ακτή:Περιέχει 5 τραγούδια σε μουσική Χρήστου Φιλίππου και στίχους Κώστα Φασουλά. Στο ρεμπέτικο 'Όμορφη θλιμμένη κόρη' συμμετέχει ο μετρ του είδους, ο ρεμπέτης Τάκης Μπίνης, ενώ ξεχώρισε και το τραγούδι 'Αμάραντος'.

Αμμόχωστος , Λεμονανθούσα μου κυρά:Το δεύτερο αλμπουμ είναι αφιερωμένο ειδικά στην Αμμόχωστο , την ομορφότερη πόλη της Κύπρου η οποία 'ερήμωσε' το 1974 με την τουρκική εισβολή. Το άλμπουμ κυκλοφόρησε αρχικά στην Κύπρο με απαγγελίες της ηθοποιού Άννας Συνοδινού , ενώ στην δευτερή έκδοση που κυκλοφόρησε επίσημα στην Ελλάδα το 1997 συμμετείχαν πολλοί καταξιωμένοι ηθοποιοί όπως ο Κώστας Καζάκος , ο Δημήτρης Ποταμίτης , η Θέμιδα Μπαζάκα , η Δέσποινα Μπεμπεδέλη και η Ελένη Χτζηαργύρη. Τα κείμενα είναι της Κλαίρης Αγγελίδου με μουσική Μάριου Μελετίου.

1997 Οκτώβριος – Η Αλέξια δίνει συναυλία στο Ηρώδειο, προς τιμήν της Αμμοχώστου πλαισιωμένη από την Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ.

1998 Κυκλοφορεί ο δίσκος «Αλέξια – Μίκης Θεοδωράκης», ένα διπλό άλμπουμ με 26 αγαπημένα τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη. Συμμετέχουν οι ενορχηστρωτές – μουσικοί: Γιώργος Ζαχαρίου, Δημήτρης Τσομπανέλης (ο οποίος έγραψε 52 κανάλια φωνών, δημιουργώντας τη χορωδία του δίσκου), Peter Massink, Fergus Currie, Χρίστος Χριστοφή. Εκπλήξεις στο δίσκο: το ντουέτο της Αλέξιας με την Μίλβα στο «Περιγιάλι», η συμμετοχή του Ελβετού αρπίστα Αντρέα Βολεμβάιντερ, που για πρώτη φορά ερμηνεύει έργο άλλου συνθέτη και για πρώτη φορά συμμετέχει ως «φιλοξενούμενος» καλλιτέχνης στη «Μαρίνα» και το «Κοιμήσου αγγελούδι μου». Τέλος, οι αυθεντικοί στίχοι του Ιρλανδού ποιητή Μπρένταν Μπίαν στο «Γελαστό παιδί», που ακούγεται ως νέο τραγούδι, υπό τον τίτλο «On the 18th of November».

1998 Μάιος Προβάλεται παγκοσμίως η εκπομπή του CNN αφιερωμένη στην Αθήνα και στη τέχνη της Ελλάδας. Ένα τηλεοπτικό ντοκιμαντέρ – αφιέρωμα, στο οποίο εμφανίζεται η Αλέξια ως μια σημαντική τζαζ φωνή της χώρας μας. Το τραγούδι που προβλήθηκε στην εκπομπή είναι «Το τραίνο φεύγει στις Οκτώ» του Μ. Θεοδωράκη ερμηνευμένο άρτια από την Αλέξια σε στέκι του Ψυρρή. Το ντοκιμαντέρ έκανε το γύρο του κόσμου τηλεοπτικώς μέσα από τη συχνότητα του CNN.

1999 Η Αλέξια συνεργάζεται με τον συνθέτη Αριστείδη Μυταρά στο δίσκο «Η κυρία με τις καμέλιες» για την ομώνυμη μουσική παράσταση «Η Κυρία με τις Καμέλιες – 150 χρόνια μετά», με το Χοροθέτρο ΟΚΤΑΝΑ. Η Αλέξια είναι η βασική ερμηνεύτρια των τραγουδιών και δίνει μια εξαίρετικη αισθαντική και εσωτερική ερμηνεία στα κομμάτια, με χαρακτηριστική την ερμηνεία της στο Youwillcomeback (πιάνο-φωνή).

2000 Τεράστια εμπορική επιτυχία αποτελεί η ταινία Safe sex καθώς και το soundtrack στο οποίο συμμετέχει η Αλέξια με το τραγούδι Puttheblameonmame. Την ίδια χρονιά συμμετέχει σε μια συναυλία προς τιμήν του Μίμη Πλέσσα στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών,με το τραγούδι «Ποια νύχτα σε έκλεψε». Η συναλία ηχογραφείται κι αργότερα κυκλοφορεί σε cd.

2001 Η Αλέξια, έχοντας ήδη παρακολουθήσει μαθήματα δημιουργικής γραφής στο εργαστήριο της Χριστιάννας Λαμπρινίδη μέχρι το 2000, ξεκινάει να συνθέτει μουσικά κομμάτια, να γράφει πεζά και ποιήματα. Έτσι γεννιέται ένα τριπλό άλμπουμ, το ReBe, σε σύνθεση δική της και περιέχει αυτοσχεδιασμούς, ορχηστρικά κομμάτια, πειραματισμούς σε πεζά κτλ.

2007 Η νέα δισκογραφική στέγη της Αλέξιας είναι η track7music, μια νέα εταιρεία με έδρα την Αθήνα. Ένας από αυτούς είναι το track7 artspace (Σιδηροκάστου κ΄Αμφιπόλεως 1, Βοτανικός). Στο χώρο αυτό παρουσιάστηκε τον Ιανουάριο, με την επιμέλεια της Δρ. Σάνιας Παπά, η έκθεση Αγάπη καθαρή, όπου η Anisa Ashkar από την Παλαιστίνη και ο Joseph Dadoune από το Ισραήλ, πρότειναν στην Αλέξια να συμμετάσχει στα 2 αυτόνομα έργα τους.. Το project Αγάπη καθαρή αποτελείται από δύο μέρη. Στο πρώτο μέρος βλέπουμε το περφορμανς της Anisha Askar, «In a blink of an eye» - μια ανατροπή του μύθου της Μέδουσας, όπου, η Αλέξια έχει το ρόλο της θεάς Αθηνάς, τραγουδάει και απαγγέλει πεζά ενώ, ο χορευτής Μιχάλης Ελπιδοφόρου αναλαμβάνει το ρόλο του Περσέα. Το δεύτερο μέρος αποτελείται από το φιλμ του Joseph Dadoune, «Bunker Buster» το οποίο γυρίστηκε στο Πολεμικό Μουσείο Αθηνών.


Η αρχική έκδοση του άρθρου προήλθε από την ιστοσελίδα http://www.sitemaker.gr/alexiamusic/page_GREEK_2.htm και δημοσιεύεται στη Βικιπαίδεια μετά από άδεια.

Εκπρόσωποι της Κύπρου στη Γιουροβίζιον

Δώρος Γεωργιάδης | Άννα Βίσση | Σταύρος και Κωνσταντίνα | Άντυ Πωλ | Λία Βίσση | Αλέξια | Γιάννης Σαββιδάκης και Φανή Πολυμέρη | Αναστάζιο | Έλενα Πατρόκλου | Ευρυδίκη | Κυριάκος Ζυμπουλάκης και Δήμος Μπεκέ | Ευρυδίκη | Άλεξ Παναγή | Κωνσταντίνος Χριστοφόρου | Χαρά και Ανδρέας Κωνσταντίνου | Μιχάλης Χατζηγιάννης | Μαρλέν Αγγελίδου | Άλεξ Παναγή | ONE | Στέλιος Κωνσταντάς | Λίζα Αντρέας | Κωνσταντίνος Χριστοφόρου | Αννέτ Αρτάνι | Ευρυδίκη

Έλληνες

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World - Scientific Library

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License