ART

EVENTS

ΕλλάδαΕλλάδα

Η Θράκη είναι μια ιστορική και γεωγραφική περιοχή των Βαλκανίων στη νοτιοανατολική Ευρώπη. Σήμερα το όνομα Θράκη υποδηλώνει μια περιοχή που εκτείνεται στη νότια Βουλγαρία (βόρεια Θράκη), τη βορειοανατολική Ελλάδα (δυτική Θράκη), και την ευρωπαϊκή Τουρκία (Ανατολική Θράκη).

Σύνορα

Η Θράκη συνορεύει από Α. με την Τουρκία, από το Ν. βρέχεται από το Θρακικό Πέλαγος και από Δ. συνορεύει με τους Νομούς Δράμας και Καβάλας.

Μορφολογία

Στο γεωγραφικό διαμέρισμα της Θράκης κυριαρχούν οι νότιες απολήξεις της Οροσειράς της Ροδόπης.

Πάνω στα Ελληνοβουλγαρικά σύνορα υψώνονται τα βουνά Κούλα (1.827 μ.), Μέρκοβα (1.219 μ.), Παπίκιο (ή Καρτάλ 1.483 μ.), Μεγάλο Λιβάδι (1.266 μ.). Νότια του βουνού Κούλα υπάρχουν τα βουνά Χαϊντού (1.525 μ.), Αχλάτσαλ (1.400 μ.), Κιρ-Ερ-Κρανέ (1.286 μ.). Β.Α. της Ξάνθης υψώνεται το βουνό Καρά Ογλάν (1.070 μ.). Νότια του βουνού Μεγάλο Λιβάδι υψώνεται το βουνό Σίλο (1.060 μ.), ΝΑ του Σίλο υπάρχει το βουνό Μποακατέ Νταγ (826 μ.) και ΝΔ του Σίλο υψώνονται τα βουνά Κελεμπέκ (874 μ.), Τσομπάν Νταγ (628 μ.), Ίσμαρος (678 μ.). Τέλος στο νησί Σαμοθράκη υψώνεται το βουνό Σάος (1.600 μ.).

Η Θράκη διαρρέεται από αρκετά μεγάλους ποταμούς. Οι κυριότεροι είναι: Ο Έβρος, που πηγάζει από το βουνό Ρύλο και χύνεται στο Θρακικό Πέλαγος στον κόλπο του Αίνου. Ο Νέστος, ο οποίος πηγάζει από το βουνό Ρύλο της Βουλγαρίας και χύνεται στο Θρακικό Πέλαγος. Ο Άρδας, ο οποίος πηγάζει από τη Βουλγαρία και συμβάλλει στον Έβρο. Ο Ερυθροπόταμος, παραπόταμος του Έβρου και πηγάζει από το βουνό Σίλο. Εκτός από τους παραπάνω ποταμούς υπάρχουν και οι μικροί ποταμοί Φιλιουρί, Μπόσπο, Κόμψατος, Ισκεντζέ-Ντερέ και οι Χείμαρροι Κουρού, Ακ Γερ, Καρατζάκιοϊ, Κοντζά.</p>

Υπάρχουν και αρκετές μικρές λίμνες, από τις οποίες ξεχωρίζουν η λίμνη του Μητρικού και η λίμνη του Φαναρίου. Κυριότερη λίμνη της Θράκης είναι η Βιστωνίδα.

Το μοναδικό νησί είναι η Σαμοθράκη.

Στο γεωγραφικό διαμέρισμα της Θράκης υπάρχουν οι εξής πεδιάδες: Της Ορεστιάδας-Διδυμοτείχου, της Κομοτηνής, και της Ξάνθης.

Το διαμέρισμα της Θράκης αποτελείται από τους Νομούς Ξάνθης, Ροδόπης και Έβρου.

Κλίμα

Στις παραθαλάσσιες περιοχές τα κλίμα είναι μεσογειακό και στο εσωτερικό είναι βασικά ενδιάμεσο μεταβατικό μεταξύ του μεσογειακού και του μεσευρωπαϊκού. Τον χειμώνα πέφτουν πολλά χιόνια και παγετοί.

Ιστορία

Η ιστορία της Θράκης είναι πάρα πολύ παλιά. Οι πιο παλιοί κάτοικοί της ήταν πελασγικής καταγωγής και διατηρούσαν στενές σχέσεις με τους λαούς της υπόλοιπης Ελλάδας. Ο Απόλλωνας, η Άρτεμη, η Ήρα, η Αφροδίτη και ο Ήφαιστος λατρεύονταν στη Θράκη με τον ίδιο τρόπο που λατρεύονταν στην Ελλάδα. Θράκες, σύμφωνα με μια εκδοχή, ήταν οι ιδρυτές της Ελευσίνας.

Η πρώτη εγκατάσταση των θρακικών φύλων τοποθετείται το 2000 π.Χ. Αυτά τα φύλα έδωσαν και το όνομά τους στην περιοχή. Το όνομα Θράκη το συναντάμε πρώτα στον Όμηρο (θρήικες ακροκόμοι, ξίφει θρηικίω). Τον ιωνικό τύπο του ονόματος βρίσκουμε στις αναφορές του Ησίοδου και του Ηρόδοτου.

Πριν από τους περσικούς πολέμους η Θράκη παρουσιάζει την εικόνα μιας ανομοιογένειας πληθυσμού. Τα παράλιά της είναι γεμάτα από ελληνικές αποικίες, ενώ στο εσωτερικό της χώρας ζούνε τα θρακικά φύλα με κάποια σχετική ανεξαρτησία, διατηρώντας τη γλώσσα τους και την εθνική τους υπόσταση.

Η κύρια ιστορία της Θράκης αρχίζει όμως από την εποχή της εισβολής του Δαρείου σ' αυτή (513 π.Χ.). Με την εκστρατεία του Μαρδόνιου οι Θράκες περιέρχονται στην περσική κυριαρχία, αλλά, παρόλ' αυτά, δε συμμετέχουν στη μεγάλη εκστρατεία του Ξέρξη εναντίον της Ελλάδας. Αργότερα, και συγκεκριμένα κατά την εποχή του Φίλιππου, οι Θράκες υποτάχτηκαν στους Μακεδόνες και η Θράκη αποτέλεσε τμήμα του μακεδονικού κράτους. Επί της βασιλείας του διάδοχου του Φίλιππου, Μεγάλου Αλέξανδρου και των διαδόχων του, έγινε και ο ολοκληρωτικός εξελληνισμός των Θρακών.

Αργότερα, κατά τη ρωμαϊκή εποχή, οι Θράκες χάνουν τον εθνικό τους χαρακτήρα και παρουσιάζεται η λατρεία καθαρά ρωμαϊκών θεοτήτων, όπως Μηδυλεύς, Δηλόπτης, Μανίμαζος Τοτόης, Τιλθάζης κλπ. Παρόλα' αυτά οι σπουδαιότερες πόλεις της Θράκης όπως η Αγχίαλος, η Νικόπολη του Νέστου, η Σαρδική (Σόφια), η Αυγούστα κλπ. , διατηρούν τον καθαρά ελληνικό χαρακτήρα τους. Κατά τη διάρκεια της αυτοκρατορίας του Διοκλητιανού, η Θράκη αποτέλεσε μια από τις επαρχίες του ρωμαϊκού κράτους, μετά όμως από τη μεταφορά της πρωτεύουσας στην Κωνσταντινούπολη η διοίκησή της ανατέθηκε στην επαρχία της Ανατολής.

Κατά τη διάρκεια της βυζαντινής αυτοκρατορίας, η Θράκη δέχτηκε πολλές επιδρομές από τους Ούννους (5ο αιών.), τους Σλάβους και τους Βουλγάρους, ιδίως μετά τον 7ο αιώνα. Από την εποχή αυτή τα βόρεια όρια της Θράκης μετακινούνταν συνεχώς κάτω από τις συνθήκες ειρήνης που υπόγραψαν οι αρχηγοί των Βουλγάρων με τους κάθε φορά αυτοκράτορες του Βυζαντίου (Βασίλειος ο Β', Αλέξιος ο Γ', ο Άγγελος κλπ. ).

Το 1352 έγινε η πρώτη αποβίβαση των Τούρκων στη Θράκη με τον αρχηγό τους Σουλεϊμάν τον Α', γιο του Μουράτ του Α'. Αργότερα έφτασε στη Θράκη ο ίδιος ο Μουράτ και αρχίζει να κυριεύει τις πόλεις της Θράκης (1359-1361), για να καταλήξει στην οριστική υποταγή της μαζί με την πτώση της Κωνσταντινούπολης. Μετά την κατάληψή της, η Θράκη έζησε περίπου 4 αιώνες κάτω από τον τουρκικό ζυγό, διατήρησε όμως άσβεστη την ελληνικότητά της, πράγμα που απόδειξε με την παροχή συνδρομών στον αγώνα του 1821, όταν, εξαιτίας της θέσης της, δεν μπόρεσε να πάρει ενεργό μέρος.

Κατά τη διάρκεια των νικηφόρων βαλκανικών πολέμων κατορθώθηκε η απελευθέρωση τμήματος μόνο της Θράκης, η δυτική Θράκη και στη συνέχεια μετά το τέλος του Α' Παγκόσμιου Πολέμου και σύμφωνα με τη συνθήκη των Σεβρών (1920), ολόκληρη η Ν. Θράκη (εκτός δηλ. από το τμήμα της Θράκης που αποτέλεσε την Α. Ρωμυλία) αποτέλεσε ελληνικό τμήμα. Δυστυχώς η μικρασιατική καταστροφή και η συνθήκη της Λωζάνης που ακολούθησε στέρησε την Ελλάδα από το ανατολικό τμήμα της Θράκης που παραχωρήθηκε πάλι στην Τουρκία. Τα όρια αυτά παραμένουν και σήμερα.

Κατά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο οι Γερμανοί παραχώρησαν τη Θράκη στους Βουλγάρους, που φέρθηκαν με βάναυσο τρόπο στους Έλληνες. Μετά την απελευθέρωση η Θράκη (δυτική) επανήρθε στην κατοχή της Ελλάδας.

Δυτική Θράκη

Θράκη δυτική (ελληνική Θράκη). Το ΝΑ τμήμα της παλιάς Θράκης, που βρίσκεται σήμερα κάτω από ελληνική κατοχή, αποτελεί το ΒΑ άκρο της Ελλάδας και ένα από τα 9 φυσικά διαμερίσματα στα οποία έχει διαιρεθεί η Ελλάδα. Συνορεύει προς Α. με την ευρωπαϊκή Τουρκία (ανατολική Θράκη). Φυσικό σύνορο σ' αυτήν την κατεύθυνση αποτελεί ο ποταμός Έβρος με τα 203 χλμ. στο ελληνικό έδαφος. Προς τα Δ. Ένας άλλος ποταμός, ο Νέστος, χωρίζει τη Θράκη από την ανατ. Μακεδονία ενώ προς τα βόρεια η οροσειρά της Ροδόπης χωρίζει τη Θράκη από τη Βουλγαρία. Από τη μεριά του νότου βρέχεται από το βόρειο Αιγαίο, το ονομαζόμενο Θρακικό πέλαγος.

Η ελληνική Θράκη έχει έκταση 8.578 τετρ. χλμ. και πληθυσμό 338.147 κατοίκους. Διαιρείται διοικητικά σε 3 νομούς:


ν. Ξάνθης, με πρωτεύουσα την Ξάνθη,

ν. Ροδόπης, με πρωτεύουσα την Κομοτηνή και

ν. Έβρου, με πρωτεύουσα την Αλεξανδρούπολη. Στη Θράκη ανήκει επίσης διοικητικά και το νησί της Σαμοθράκης.

Το έδαφος της χώρας είναι κατά μεγάλο μέρος πεδινό με λίγα μόνο ορεινά συγκροτήματα που ανάμεσά τους δεσπόζει το συγκρότημα της Ροδόπης. Η οροσειρά αυτή αποτελεί και το φυσικό σύνορο μεταξύ της Ελλάδας και της Βουλγαρίας. Στην Ελλάδα ανήκει και η ψηλότερη κορυφή του όρους, η Καρλίκ Βαλκάν με ύψος 1844 μ. Στην οροσειρά αυτή ανήκουν επίσης και τα όρη Κουσλάρ, Τοκαντζίκ και Καρτάλ. Στη νότια πλευρά επίσης του νομού Ροδόπης υψώνεται το χαμηλότερο όρος Ίσμαρος (700 μ.). Επίσης στην ορεινή Σαμοθράκη υψώνεται το όρος Φεγγάρι με 1800 μ. ύψος.

Όπως αναφέραμε και προηγουμένως, η Θράκη είναι μάλλον πεδινή χώρα. Αξιόλογες πεδιάδες της είναι:


Η πεδιάδα της Ξάνθης που καταλαμβάνει το μεγαλύτερο τμήμα του νομού Ξάνθης,

της Κομοτηνής που καταλαμβάνει το μεγαλύτερο τμήμα του ν. Ροδόπης και

αυτή που βρίσκεται στο ν. Έβρου, που πλαταίνει περισσότερο στην περιοχή της Ορεστιάδας.

Οι πεδιάδες αυτές είναι εύφορες, γιατί ποτίζονται από τα νερά που κατεβάζουν οι ποταμοί Νέστος και Έβρος και ο μεγάλος παραπόταμος του Έβρου, Άρδας.

Μικρές λίμνες επίσης σχηματίζονται από τους χειμάρρους και συγκεκριμένα η λίμνη του Ακάκιου ή Ισμαρίς που σχηματίζεται από τα νερά του χειμάρρου Μπουλκουστά Ντερέ, ενώ στον όρμο του Πόρτο Λάγο σχηματίζεται η γεμάτη από ψάρια λίμνη ή λιμνοθάλασσα Βιστωνίδα μ' έκταση 47 τετρ. χλμ.

Παραπλέοντας τα παράλιά της και κατευθυνόμενοι προς Α, συναντάμε το ακρωτήριο Μπαλούστρα (Άβδηρα), τον κόλπο του Πόρτο Λάγο με το λιμάνι του Μπουρουγκιόλ, τ' ακρωτήρια Φενάρ Μπορνού και Μάκρη και τέλος, αφού περάσουμε την παραλιακή Αλεξανδρούπολη, συναντάμε τις εκβολές του Έβρου.

Γεωργία

Η αφθονία και η μεγάλη έκταση των πεδιάδων της συντέλεσαν, ώστε η Θράκη να εξελιχθεί σε κατεξοχήν γεωργική χώρα. Σ' αυτήν καλλιεργούνται όλα τα είδη των δημητριακών, όσπρια, κηπουρικά και οπωρικά και ιδιαίτερα μια μυρωδάτη ποικιλία καπνών από τα οποία γίνονται εξαγωγές. Στα παράλιά της φυτρώνει η ελιά και τ' αμπέλι, ενώ στην περιοχή του Σουφλίου υπάρχει αναπτυγμένη σηροτροφία.

Κτηνοτροφία

Η κτηνοτροφία είναι επίσης πολύ αναπτυγμένη. Εκτρέφονται βόδια, αρνιά, χοίροι και μεγάλος αριθμός πουλερικών. Στα δάση της επίσης υπάρχει άφθονο κυνήγι από περαστικά πουλιά και άλλα θηράματα.

Το υπέδαφος της Θράκης είναι πλούσιο σε κοιτάσματα λιγνίτη, θειούχων μεικτών μεταλλευμάτων μόλυβδου, χρωμίτη και χαλκού.

Βιομηχανία

Η βιομηχανία της είναι προσαρμοσμένη βασικά στην γεωργική παραγωγή της. Υπάρχουν καπνεργοστάσια, σπορελαιουργεία, κλωστήρια μεταξιού και υφαντουργεία. Από τη Θράκη περνά και η σιδηροδρομική γραμμή Θεσσαλονίκης - Διδυμότειχου - Κωνσταντινούπολης και Διδυμότειχου - Βουλγαρίας.

Η Ιστορία της Θράκης , Τόμος 1, Κ.Κουρτίδης

Γεωγραφία της Ελλάδας

Γεωγραφία της Ελλάδας : Αλφαβητικός κατάλογος

Α - Β - Γ - Δ - Ε - Ζ - Η - Θ - Ι - Κ - Λ - Μ -
Ν - Ξ - Ο - Π - Ρ - Σ - Τ - Υ - Φ - Χ - Ψ - Ω

Χώρες της Ευρώπης

Άγιος Μαρίνος | Αζερμπαϊτζάν1 | Αλβανία | Ανδόρρα | Αρμενία2 | Αυστρία | Βατικανό | Βέλγιο | Βοσνία και Ερζεγοβίνη | Βουλγαρία | Γαλλία | Γερμανία | Γεωργία2 | Δανία | Δημοκρατία της Ιρλανδίας | Ελβετία | Ελλάδα | Εσθονία | Ηνωμένο Βασίλειο | Ισλανδία | Ισπανία | Ιταλία | Κροατία | Κύπρος2 | Λεττονία | Λευκορωσία | Λιθουανία | Λιχτενστάιν | Λουξεμβούργο | Μάλτα | Μαυροβούνιο | Μολδαβία | Μονακό | Νορβηγία | Ολλανδία | Ουγγαρία | Ουκρανία | ΠΓΔΜ | Πολωνία | Πορτογαλία | Ρουμανία | Ρωσία1 | Σερβία | Σλοβακία | Σλοβενία | Σουηδία | Τουρκία1 | Τσεχία | Φινλανδία

Κτήσεις: Ακρωτήρι3 | Δεκέλεια3 | Νήσοι Φερόες | Γιβραλτάρ | Γκέρνσεϋ | Τζέρσεϋ | Νήσος Μαν

1. Κράτος μερικώς σε ασιατικό έδαφος. 2. Γεωγραφικά ανήκει στην Ασία, αλλά θεωρείται ευρωπαϊκό κράτος για ιστορικούς και πολιτισμικούς λόγους. 3. Βρετανικό έδαφος μέσα στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World - Scientific Library

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License