.
Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (Α.Π.Θ.) (γνωστό και ως Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο ή Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης) είναι ιστορικό πανεπιστημιακό ίδρυμα της Ελλάδας, με έδρα την Θεσσαλονίκη. Ιδρύθηκε το 1925 κατόπιν εισηγήσεως του τότε πρωθυπουργού Αλέξανδρου Παπαναστασίου κατά την περίοδο της πρώτης Ελληνικής Δημοκρατίας και αρχικά ονομαζόταν Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Μετονομάστηκε το 1954 και σήμερα λειτουργούν συνολικά 42 τμήματα, τα οποία οργανώνονται σε 12 σχολές, καλύπτοντας ένα ευρύ φάσμα επιστημονικών πεδίων.
Το πανεπιστήμιο ονομάστηκε Αριστοτέλειο προς τιμήν του φιλόσοφου Αριστοτέλη, ενώ το σήμα του πανεπιστημίου απεικονίζει τον Άγιο Δημήτριο, ο οποίος είναι προστάτης της πόλης της Θεσσαλονίκης.
Η πανεπιστημιόπολη (campus) του ΑΠΘ εκτείνεται σε μία έκταση 430.000 m2 περίπου και βρίσκεται κοντά στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Λόγω πυκνής δόμησης του campus, αλλά και για άλλους λειτουργικούς λόγους, μερικές από τις εγκαταστάσεις του πανεπιστημίου βρίσκονται εκτός της πανεπιστημιούπολης ή ακόμη και εκτός του πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης.
Το Α.Π.Θ. είναι σε αριθμό φοιτητών το μεγαλύτερο εκπαιδευτικό ίδρυμα της Ελλάδας. Στον δείκτη Academic Ranking of World Universities για το 2010, κατατάχθηκε στις θέσεις 301-400, ανάμεσα στα 500 καλύτερα πανεπιστήμια στον κόσμο.[1] To 2012 το ΑΠΘ αναδεικνύεται καλύτερο πανεπιστήμιο της Ελλάδας και κατατάσσεται στη θέση 158 παγκοσμίως (45ο στην Ευρώπη).[2]
Ιστορία
Κύριο λήμμα: Ιστορία του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης
Σχολές και τμήματα
Κύριο λήμμα: Σχολές και Τμήματα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης
Προσωπικό
Στα σαράντα δύο τμήματα του πανεπιστημίου, ορισμένα μάλιστα από τα οποία είναι μοναδικά στην Ελλάδα, φοιτούν 95.000 περίπου φοιτητές. Από αυτούς οι προπτυχιακοί είναι περίπου 86.000 και οι μεταπτυχιακοί περίπου 9.000. Το διδακτικό και ερευνητικό προσωπικό (ΔΕΠ, δηλαδή καθηγητές, αναπληρωτές καθηγητές, επίκουροι καθηγητές, λέκτορες, καθώς και οι βοηθοί) αριθμεί περίπου 2.330 άτομα (694 καθηγητές, 625 αναπληρωτές καθηγητές, 500 επίκουροι καθηγητές και 511 λέκτορες) και το ειδικό εκπαιδευτικό προσωπικό (ΕΕΠ) ανέρχεται σε 101 άτομα. Το λοιπό διδακτικό προσωπικό είναι 306 άτομα και οι ειδικοί μεταπτυχιακοί υπότροφοι (ΕΜΥ) περίπου 200. Συνεπικουρούν ακόμη στο εκπαιδευτικό έργο 412 μέλη του Ειδικού Τεχνικού Εργαστηριακού Προσωπικού (E.Τ.Ε.Π.) και στο διοικητικό 512 μόνιμοι υπάλληλοι και 461 με σχέση ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου.
Εγκαταστάσεις
Η πανεπιστημιούπολη Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης καλύπτει 429 στρέμματα και βρίσκεται σε κεντρική θέση της πόλης. Η πλειοψηφία των εγκαταστάσεων βρίσκεται μέσα στην πανεπιστημιούπολη, παρ' όλα αυτά και έξω από την πανεπιστημιούπολη είναι εγκατεστημένα διάφορα ιδρύματα, εργαστήρια και εγκαταστάσεις των σχολών του πανεπιστημίου (κλινικές του Τμήματος Κτηνιατρικής, το αγρόκτημα του πανεπιστημίου στο Σέδες, το Κέντρο Βυζαντινών Ερευνών, κ.ά.). Τα πανεπιστημιακά δάση στο Περτούλι της Πίνδου και τον Ταξιάρχη στον Χολομώντα της Χαλκιδικής, αποτελούν τόπο άσκησης των φοιτητών αλλά και δασικής έρευνας. Ανάμεσα στις διάφορες άλλες εγκαταστάσεις είναι και οι εξής:
Βιβλιοθήκη
Η βιβλιοθήκη του ΑΠΘ αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες βιβλιοθήκες της Ελλάδας. Ιδρύθηκε το 1927 και από το 1974 στεγάζεται σε δικό της κτήριο στο κέντρο της πανεπιστημιούπολης. Η βιβλιοθήκη και Κέντρο Πληροφόρησης του ΑΠΘ περιλαμβάνει την Κεντρική Βιβλιοθήκη, τις θεματικές Βιβλιοθήκες και τις Βιβλιοθήκες Σχολών και τμημάτων, διαθέτει σήμερα πάνω από 800.000 τίτλους βιβλίων και 300.000 τόμους περιοδικών, ενώ είναι συνδρομήτρια σε περίπου 3500 επιστημονικά περιοδικά από όλο τον κόσμο. Επίσης διαθέτει 20.000 ηλεκτρονικά περιοδικά πλήρους κειμένου, 11.204 τίτλοι περιοδικών (μέσω συμβάσεων της Κοινοπραξίας των Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών HEAL-Link), 3.568 τίτλοι περιοδικών (ελεύθερης πρόσβασης) και περίπου 6.000 μέσω συνδρομών του ίδιου του Ιδρύματος. Επίσης διαθέτει πλήθος ηλεκτρονικών βιβλίων 12.500 μέσω της Κοινοπραξίας του HEAL-Link και περίπου 300.000 ηλεκτρονικών τεκμηριών μέσω του ίδιου του Πανεπιστημίου. Περισσότερες πληροφορίες υπάρχουν στην ιστοσελίδα [1] και στους οδηγούς που υπάρχουν στο site.
Η 'Κεντρική Βιβλιοθήκη' διαθέτει δύο αναγνωστήρια: Το φοιτητικό αναγνωστήριο, που βρίσκεται στον πάνω όροφο και στο οποίο μπορεί να προσέλθει οποιοσδήποτε φοιτητής και το επιστημονικό - εκπαιδευτικό αναγνωστήριο, το οποίο προορίζεται κυρίως για το επιστημονικό και διδακτικό προσωπικό του πανεπιστημίου και στεγάζεται στο υπόγειο του κτηρίου. Το φοιτητικό αναγνωστήριο έχει χωρητικότητα 1300 ατόμων και πολλοί φοιτητές το χρησιμοποιούν για να μελετήσουν τα διδακτικά βιβλία της σχολής τους είτε διάφορα άλλα δικά τους βιβλία. Η χρήση του κορυφώνεται κυρίως κατά την διάρκεια εξεταστικών περιόδων.
Η Κεντρική Βιβλιοθήκη του ΑΠΘ.
Οι 'Περιφερειακές Βιβλιοθήκες' περιλαμβάνουν όλες τις βιβλιοθήκες των τμημάτων και των σχολών του ΑΠΘ. Σε κάθε περιφερειακή βιβλιοθήκη υπάρχει αναγνωστήριο και η δυνατότητα δανεισμού βιβλίων ειδικού περιεχομένου ανάλογα με το αντικείμενο που πραγματεύεται το κάθε τμήμα. Το ωράριο λειτουργίας ρυθμίζεται ανάλογα με τις απαιτήσεις του κάθε τμήματος ή σχολής και το διαθέσιμο προσωπικό υποστήριξης.
Από το 1974 η βιβλιοθήκη του ΑΠΘ είναι μέλος της Διεθνούς Οργάνωσης IFLA, γεγονός που της επιτρέπει την συνεργασία με διάφορες βιβλιοθήκες από όλον τον κόσμο. Η συνεργασία αυτή περιλαμβάνει ανταλλαγή υλικού όπως βιβλία, άρθρα, περιοδικά, διδακτορικές διατριβές κοκ.
Επιπροσθέτως, στον χώρο της Κεντρικής Βιβλιοθήκης λειτουργεί η κύρια νησίδα ηλεκτρονικών υπολογιστών του Κέντρου Υποστήριξης Τεχνολογιών Πληροφορικής του Α.Π.Θ., η οποία είναι διαθέσιμη σε όλους τους φοιτητές του πανεπιστημίου και τους παρέχει σύνδεση στο διαδίκτυο. Τέλος, θα πρέπει να σημειωθεί ότι στην βιβλιοθήκη λειτουργεί ειδικά εξοπλισμένος χώρος που επιτρέπει την εξυπηρέτηση φοιτητών με προβλήματα όρασης.
Φοιτητική Λέσχη
Η Φοιτητική Λέσχη του ΑΠΘ στεγάζεται σε ένα κτίριο στα ανατολικά της πανεπιστημιούπολης. Σκοπός της είναι η σίτιση των φοιτητών τόσο του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, όσο και του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Περίπου 12.000 φοιτητές σιτίζονται καθημερινά στην Λέσχη, ενώ στις εγκαταστάσεις της συμπεριλαμβάνονται: η Υγειονομική Υπηρεσία του πανεπιστημίου, το φοιτητικό κομμωτήριο, ο φωτογραφικός όμιλος, το μουσικό τμήμα, ο χώρος όπου λαμβάνουν χώρα οι πρόβες τις χορωδίας και μία καφετέρια. Τέλος, η Φοιτητική Λέσχη στηρίζει την διεξαγωγή διαφόρων πολιτιστικών, αθλητικών και καλλιτεχνικών εκδηλώσεων.
Δωρεάν σίτιση στην Φοιτητική Λέσχη δικαιούνται όλοι οι φοιτητές, προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί, που δεν έχουν υψηλό εισόδημα οι ίδιοι ή οι γονείς τους και επιπλέον δεν είναι πτυχιούχοι κάποιας άλλης σχολής Α.Ε.Ι. Επίσης δωρεάν σίτιση δικαιούνται οι ομογενείς, οι Κύπριοι φοιτητές και οι αλλοδαποί φοιτητές, στους οποίους έχει χορηγηθεί υποτροφία.
Η ποιότητα του φαγητού της Φοιτητικής Λέσχης είναι αρκετά υψηλή, αφού η λειτουργία της επιβλέπεται από τον Ενιαίο Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (Ε.Φ.Ε.Τ.) και επιπλέον εφαρμόζεται το σύστημα HACCP (Hazard Analysis Critical Control Point - Ανάλυση Επικινδυνότητας και Κρίσιμα Σημεία Ελέγχου), το οποίο εντοπίζει και καταδεικνύει τα σημεία εκείνα της παραγωγικής διαδικασία που μπορεί δυνητικά να εμφανιστεί κάποιας μορφής κίνδυνος.
Η πύλη της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ.
Πανεπιστημιακό Γυμναστήριο
Το Πανεπιστημιακό Γυμναστήριο διαθέτει εγκαταστάσεις άθλησης και είναι ανοιχτό για όλα τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας. Στεγάζεται σε ένα κτίριο στον ανατολικό τομέα της πανεπιστημιούπολης, δίπλα στην Φοιτητική Λέσχη. Ιδρύθηκε το 1925 ταυτόχρονα με το πανεπιστήμιο και μεταστεγάστηκε αρκετές φορές μέχρι τελικά να εγκατασταθεί στην σημερινή του τοποθεσία.
Τις αθλητικές εγκαταστάσεις του Γυμναστηρίου μπορούν να χρησιμοποιούν όλα τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας του ΑΠΘ. Οι εγκαταστάσεις αυτές περιλαμβάνουν γήπεδα ποδοσφαίρου, καλαθοσφαίρισης και πετοσφαίρισης, αίθουσες γυμναστικής με όργανα, αίθουσες χορού, αντισφαίρισης,χώρους εκδηλώσεων κοκ. Επίσης χρησιμοποιούνται οι εγκαταστάσεις του Εθνικού και του Ποσειδωνίου Κολυμβητηρίου για να καλυφθούν οι ανάγκες των αθλημάτων υγρού στίβου . Τέλος, στο Γυμναστήριο υπάρχει και συγκρότημα παραδοσιακών χωρών.
Έχει υπολογιστεί ότι κάθε χρόνο περίπου 9000 φοιτητές και 100 μέλη ΔΕΠ αξιοποιούν της εγκαταστάσεις του Πανεπιστημιακού Γυμναστηρίου για να αθληθούν. Επιπροσθέτως, το Γυμναστήριο οργανώνει εσωτερικά πρωταθλήματα σε διάφορα αγωνίσματα, ενώ συμμετέχει σε διαπανεπιστημιακά πρωταθλήματα που διεξάγονται κάθε χρόνο σε εθνικό επίπεδο.
Περισσότερες πληροφορίες στο gym.web.auth.gr
Φοιτητικές Εστίες
Οι φοιτητές του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης που προέρχονται από πολυμελείς οικογένειες, οι γονείς τους έχουν χαμηλό εισόδημα ή πληρούν κάποια άλλα συγκεκριμένα κριτήρια, δικαιούνται δωρεάν στέγαση στις Φοιτητικές Εστίες του πανεπιστημίου. Οι Φοιτητικές Εστίες περιλαμβάνουν πέντε κτίρια: τα πρώτα τρία βρίσκονται στην περιοχή των 40 Εκκλησιών, το τέταρτο στο πρώην ξενοδοχείο "Εγνατία" στον Βαρδάρη και το πέμπτο στην Καλαμαριά. Έχουν συνολική χωρητικότητα 1740 κλινών και διαθέτουν διάφορες άλλες εγκαταστάσεις για την εξυπηρέτηση των φοιτητών, όπως για παράδειγμα εστιατόρια, αναγνωστήρια, καφετέρια κοκ. Οι Φοιτητικές Εστίες διοικούνται από το Εθνικό Ίδρυμα Νεότητας.
Υπηρεσίες
Κέντρο Λειτουργίας Δικτύου
Το Κέντρο Λειτουργίας Δικτύου (ΚΛΔ) είναι υπεύθυνο για την διαχείριση και λειτουργία του δικτύου δεδομένων του ΑΠΘ. Μεταξύ άλλων, το ΚΛΔ παρέχει:
διασύνδεση υπολογιστών των μελών του ΑΠΘ μεταξύ τους και με το Internet
βασικές δικτυακές υπηρεσίες, όπως για παράδειγμα ηλεκτρονικό ταχυδρομείο και φιλοξενία ιστοσελίδων
προηγμένες τηλεματικές υπηρεσίες, όπως τηλεφωνία μέσω IP και τηλεδιάσκεψη
τεχνική υποστήριξη σε όλους τους χρήστες δικτύου του Πανεπιστημίου
Συγκεκριμένα, κάθε μέλος της κοινότητας του ΑΠΘ (προσωπικό και φοιτητές) έχει το δικαίωμα να αποκτήσει κεντρικό λογαριασμό χρήσης (δείτε την ιστοσελίδα http://noc.auth.gr/services/personal/accounts), μέσω του οποίου παρέχονται οι παρακάτω προσωπικές υπηρεσίες δικτύου:
θυρίδα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail, με προστασία από ιούς - ανεπιθύμητη αλληλογραφία SPAM)
σύνδεση μέσω τηλεφώνου (dial-up) για πρόσβαση σε υπηρεσίες Internet
φιλοξενία προσωπικών ιστοσελίδων
προσωπικό αποθηκευτικό χώρο σε κεντρικό εξυπηρετητή
συμμετοχή στις υπηρεσίες καταλόγου
προσωπικό ψηφιακό πιστοποιητικό (PKI)
Ταυτόχρονα, η απόκτηση λογαριασμού χρήσης από το ΚΛΔ εξυπηρετεί και την ενεργοποίηση της πρόσβασης σε άλλες κεντρικές υπηρεσίες του Πανεπιστημίου, όπως πρόσβαση σε κεντρικές νησίδες υπολογιστών του Πανεπιστημίου.
Τιμητικές Διακρίσεις
Χάρρυ Μάρκοβιτς, Νόμπελ Οικονομικών
Κλάιβ Γκρέιντζερ, Νόμπελ Οικονομικών
Γιάννης Ρίτσος, κορυφαίος Έλληνας ποιητής, επίτιμος διδάκτορας
Οδυσσέας Ελύτης, σημαντικότατος Έλληνας ποιητής, επίτιμος διδάκτορας της Φιλοσοφικής Σχολής
Ξενοφών Ζολώτας, επιφανής Έλληνας Οικονομολόγος, πρώην πρωθυπουργός της Ελλάδας
Έρικ Χόμπσμπαουμ, Ιστορικός, επίτιμος διδάκτορας του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών.
Μανώλης Γλέζος, επίτιμος διδάκτορας του Τμήματος Φιλοσοφίας.
Πατριάρχης Βαρθολομαίος, επίτιμος διδάκτωρ πέντε τμημάτων του πανεπιστημίου
Ιάκωβος, Αρχιεπίσκοπος της Αμερικής (1911 - 2005), τιμητική διάκριση από την Θεολογική Σχολή
Peter Gilles, καθηγητής του Πανεπιστημίου Johann Wolfgang Goethe της Φραγκφούρτης, επίτιμος διδάκτωρ τμήματος Νομικής
Κωνσταντίνος Γ. Καραμανλής, πρωθυπουργός της Ελλάδος,πρόεδρος της Δημοκρατίας, επίτιμος διδάκτωρ τμήματος Νομικής
Richard Posner, δημοφιλής καθηγητης Νομικής, επίτιμος διδάκτωρ τμήματος Νομικής
Διακεκριμένοι Καθηγητές και Απόφοιτοι
Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, μέσα από τη μακρόχρονη ιστορία του, έχει συμβάλει καταλυτικά στην εκκόλαψη επιφανών επιστημόνων, που με την παρουσία τους και την πολυσχιδή δράση τους τίμησαν το Πανεπιστήμιο και τη χώρα. Ενδεικτικά αναφέρουμε τους παρακάτω:
Μανόλης Ανδρόνικος, καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας
Νικόλαος Ανδριώτης, καθηγητής Γλωσσολογίας
Απόστολος Βακαλόπουλος, καθηγητής Ιστορίας
Δημήτριος Λαζαρίδης, ομότιμος καθ. της Ιατρικής Σχολής
Εμμανουήλ Γ. Κριαράς, ομότιμος καθηγητής της Φιλοσοφικής Σχολής
Αθανάσιος Αγγελόπουλος, ομότιμος καθηγητής της Θεολογικής Σχολής
Γιάννα Αγγελοπούλου Δασκαλάκη-πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής των Ολυμπιακών Αγώνων Αθήνα 2004, απόφοιτος τμήματος Νομικής
Χρήστος Σαρτζετάκης-πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας, απόφοιτος τμήματος Νομικής
Βασίλειος Νικόπουλος-Πρόεδρος του Αρείου Πάγου, απόφοιτος τμήματος Νομικής
Βασίλειος Βασιλικός-συγγραφέας, απόφοιτος τμήματος Νομικής
Βασίλειος Σκουρής-καθηγητής τμήματος Νομικής/ Πρόεδρος Δικαστηρίου Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (ΔΕΚ)
Δημήτριος Παντερμαλής-καθηγητής Αρχαιολογίας/ διευθυντής Μουσείου Ακρόπολης
Δημήτρης Σιούφας-τέως πρόεδρος της Βουλής, απόφοιτος τμήματος Νομικής
Πέτρος Βασιλειάδης-μέλος Ακαδημίας Αθηνών, απόφοιτος Θεολογικής σχολής και τμήματος μαθηματικών
Ιωάννης Θεοδωρακόπουλος-μέλος Ακαδημίας Αθηνών, καθηγητής Φιλοσοφικής σχολής
Νικόλαος Αρτεμιάδης-πρόεδρος Ακαδημίας Αθηνών, καθηγητής σχολής Θετικών Επιστημών
Μητροπολίτης Περγάμου Ιωάννης (Ζηζιούλας)-μέλος Ακαδημίας Αθηνών, απόφοιτος Θεολογικής σχολής
Γεώργιος Λάββας-μέλος Ακαδημίας Αθηνών, καθηγητής της αρχιτεκτονικής μορφολογίας, ρυθμολογίας και ιστορίας της αρχιτεκτονικής
Κωνσταντίνος Σβολόπουλος-μέλος Ακαδημίας Αθηνών, καθηγητής Νομικής
Χρήστος Ζερεφός-μέλος Ακαδημίας Αθηνών, καθηγητής Φυσικής
Αγαπητός Τσοπανάκης-καθηγητής Φιλοσοφικής, πρόεδρος Ακαδημίας Αθηνών
Βαβούσκος Κωνσταντίνος-αντεπιστέλλον μέλος Ακαδημίας Αθηνών, ομότιμος καθηγητής Νομικής
Τερέζα Πεντζοπούλου Βαλαλά-αντεπιστέλλον μέλος Ακαδημίας Αθηνών, καθηγήτρια Φιλοσοφίας
Αριστόβουλος Μάνεσης
Αστέριος Γεωργιάδης-αντεπιστέλλον μέλος Ακαδημίας Αθηνών, ομότιμος καθηγητής Νομικής
Μαριάνος Καράσης-αντεπιστέλλον μέλος Ακαδημίας Αθηνών, ομότιμος καθηγητής Νομικής
Ιωάννης Μανωλεδάκης-αντεπιστέλλον μέλος Ακαδημίας Αθηνών, ομότιμος καθηγητής Ποινικού Δικαίου
Πελαγία Γέσσιου-Φαλτσή-αντεπιστέλλον μέλος Ακαδημίας Αθηνών, ομότιμη καθηγήτρια Νομικής
Μανόλης Τριανταφυλλίδης-γλωσσολόγος
Δημήτριος Μαρωνίτης-ομότιμος καθηγητής Φιλοσοφικής σχολής
Λίνος Πολίτης-καθηγητής Φιλοσοφικής σχολής
Χρήστος Γιανναράς-καθηγητής Φιλοσοφίας, διδάκτωρ Θεολογικής σχολής
Φίλιππος Πετσάλνικος-πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, απόφοιτος τμήματος Νομικής
Ευάγγελος Βενιζέλος-βουλευτής, Υπουργός Αμύνης, καθηγητής Νομικής Σχολής
Δείτε επίσης
Ιστορία
Ιστορία του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης
Διοικητική οργάνωση
Σχολές και Τμήματα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης
Τμήμα Νομικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης
Πολυτεχνική Σχολή Α.Π.Θ.
Συνεργαζόμενοι φορείς
Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ
Πειραματικό Σχολείο Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης
Παραπομπές
↑ Top 500 World Universities (301-400) (O δείκτης αυτός ταξινομεί αναλυτικά μόνο τα 100 πρώτα πανεπιστήμια)
↑ World Universities Ranking
Eξωτερικές Συνδέσεις
Δικτυακός τόπος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης
Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (τα ηρωικά χρόνια 1926-1950) (Αρχείο ντοκιμαντέρ της Ε.Ρ.Τ.)
Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (τα τεχνοκρατικά χρόνια 1950-1980) (Αρχείο ντοκιμαντέρ της Ε.Ρ.Τ.)
Τα 24 ελληνικά πανεπιστήμια | |
---|---|
Αττική | |
Μακεδονία - Θράκη | |
Πελοπόννησος | |
Κεντρική Ελλάδα | |
Νησιωτική Ελλάδα |
Hellenica World - Scientific Library
Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License