.
Το Πανεπιστήμιο Κρήτης ιδρύθηκε το 1973 και άρχισε να λειτουργεί το ακαδημαϊκό έτος 1977-78. Σήμερα φοιτούν περίπου 10.000-11.000 φοιτητές. Στο Ρέθυμνο λειτουργούν η Φιλοσοφική Σχολή, η Σχολή Κοινωνικών Επιστημών και η Σχολή Επιστημών Αγωγής, ενώ στο Ηράκλειο η Σχολή Επιστήμων Υγείας και η Σχολή Θετικών-Τεχνολογικών Επιστημών (ΣΘΤΕ). Στη ΣΘΤΕ λειτουργούν τα τμήματα Βιολογίας, Φυσικής, Χημείας, Μαθηματικών, Επιστήμης Υπολογιστών, Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Επιστήμης και Τεχνολογίας Υλικών. Στη Σχολή Επιστημών Υγείας λειτουργεί το τμήμα Ιατρικής. Στη Σχολή Κοινωνικών Επιστημών (ΣΚΕ) υπάγονται τα τμήματα Οικονομικών επιστημών, Ψυχολογίας, Κοινωνιολογίας και Πολιτικών Επιστημών. Η Σχολή Επιστημών Αγωγής περιλαμβάνει τα τμήματα Παιδαγωγικό Δημοτικής Εκπαίδευσης και Παιδαγωγικό Προσχολικής Εκπαίδευσης. Στη Φιλοσοφική Σχολή, λειτουργούν τα τμήματα Φιλολογίας, Ιστορίας-Αρχαιολογίας και Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών (ΦΚΣ).
Επιδίωξη του Πανεπιστημίου είναι να γίνει ένα κέντρο Εκπαίδευσης, όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για ολόκληρη τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, την Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή.
Το Πανεπιστήμιο της Κρήτης κατατάσσεται στην παγκόσμια ελίτ των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων. Σύμφωνα με την κατάταξη που δημοσιοποίησε το Πανεπιστήμιο του Leiden, το ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα της Κρήτης απέσπασε μια σημαντική διάκριση, καθώς συγκαταλέγεται ανάμεσα στα 500 καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου. Η αξιολόγηση των πανεπιστημίων έγινε λαμβάνοντας υπόψη την ερευνητική παραγωγή, τις επιστημονικές δημοσιεύσεις -κριτήριο θεμελιώδες για την κατάταξη των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων διεθνώς- και την απήχηση των πανεπιστημίων στο διάστημα 2005-2009.[1] Το 2011, το περιοδικό "The Times Higher Education" το κατέταξε στην 145η θέση παγκοσμίως και το 2012 ήταν το καλύτερο Ελληνικό πανεπιστήμιο στην "QS World University Rankings". Στην ίδια κατάταξη βρίσκεται ανελειπώς από το 2006 σταθερά ως το πρώτο πανεπιστιμιακό ερευνητικό ίδυμα της χώρας.
Ώς εκ τούτου το Πανεπιστήμιο Κρήτης δικαιολογημένα θεωρείται ως το κορυφαίο τριτοβάθμιο εκπαιδευτικό ίδρυμα της Ελλαδας.
Σχολές και Τμήματα
Φιλοσοφική Σχολή
Τμήμα Φιλοσοφικών και Κοινωνικών σπουδών
Το Τμήμα Φιλοσοφικών και Κοινωνικών σπουδών, ανήκει στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης με έδρα το Ρέθυμνο. Το Φ.Κ.Σ. είναι ένα από τα παλαιότερα τμήματα του πανεπιστημίου -ιδρύθηκε το 1977, όταν το πανεπιστήμιο στεγαζόταν ακόμα στην περιοχή των Περιβολιών. Στη σχολή διδάσκονται μαθήματα φιλοσοφίας, κοινωνιολογίας, ψυχολογίας και παιδαγωγικής, ενώ παρακολουθούνται υποχρεωτικά μαθήματα φιλολογίας και του Ιστορικού-Αρχαιολογικού τμήματος. Για την απόκτηση πτυχίου απαιτείται επιτυχής εξέταση σε 52 μαθήματα. Μετά το τέλος του δευτέρου έτους οι φοιτητές επιλέγουν ένα από τους δυο Τομείς Κατεύθυνσης: Φιλοσοφία ή Θεωρία και Μεθοδολογία των Κοινωνικών Επιστημών. Οι απόφοιτοι του Φ.Κ.Σ. μπορούν να εργαστούν ως καθηγητές φιλοσοφίας, φιλόλογοι, επιστημονικοί μελετητές και ερευνητές, στο Δημόσιο Τομέα κτλ. Μερικά από τα προσφερόμενα μαθήματα του Τμήματος είναι τα εξής: Εισαγωγή στη Φιλοσοφία, Ιστορία της Αρχαίας Ελληνικής Φιλοσοφίας, Λογική, Εισαγωγή στην Κοινωνιολογία, Επιστημολογία των Κοινωνικών Επιστημών, Εισαγωγή στην Ψυχολογία, Διδακτική Μεθοδολογία, Κοινωνιολογία της Εκπαίδευσης, Ειδικές Διδακτικές Φιλολογικών Μαθημάτων, Αρχαία Ελληνική Θεματογραφία, Εισαγωγή στη Νεοελληνική Φιλολογία, Γλωσσολογία, Ιστορία κτλ. Στο Τμήμα λειτουργούν και Μεταπτυχιακά Προγράμματα Σπουδών:
Φιλοσοφία: Γνώση, Αξίες και Κοινωνία
Βιοηθική
Πολιτισμός και Ανθρώπινη Ανάπτυξη
Εκπαιδευτική Θεωρία, Ιστορία και Πολιτική
Εγκέφαλος και Νους.
Σχολή Θετικών Επιστημών
Τμήμα Εφαρμοσμένων Μαθηματικών
Το Τμήμα Εφαρμοσμένων Μαθηματικών αποτελεί Τμήμα της Σχολής Θετικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κρήτης και λειτουργεί από το Ακαδημαϊκό Έτος 1999-2000. Η ίδρυσή του υπαγορεύτηκε από τις σύγχρονες απαιτήσεις παροχής κατάλληλης παιδείας και ερευνητικής υποδομής για τη μελέτη των εφαρμογών των μαθηματικών σε προβλήματα που ανακύπτουν στην Τεχνολογία, στις Φυσικές και τις Οικονομικές Επιστήμες. Το Τμήμα έχει αυτή τη στιγμή 17 μέλη ΔΕΠ με σημαντική ερευνητική δραστηριότητα στις κυριότερες περιοχές των εφαρμοσμένων Μαθηματικών.
Το προπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών του τμήματος χωρίζεται σε δύο κύριες Κατευθύνσεις
Κατεύθυνση Τεχνολογικών και Φυσικών Επιστημών
Κατεύθυνση Επιχειρησιακών Μαθηματικών
Τμήμα Φυσικής
Το τμήμα φυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης στεγάζεται στην πανεπιστημιούπολη στις Βούτες Ηρακλείου και ανήκει στην Σχολή Θετικών Επιστημών του Πανεπιστημίου. Το τμήμα χορηγεί πτυχίο, μεταπτυχιακό δίπλωμα και διδακτορικό δίπλωμα με την παρακολούθηση του κατάλληλου προγράμματος.
Το Τμήμα Φυσικής ιδρύθηκε και δέχθηκε τους πρώτους προπτυχιακούς φοιτητές του το 1978.[2] Τα πρώτα μόνιμα μέλη ΔΕΠ εκλέχθηκαν το 1980. Κατά το ακαδημαϊκό έτος 2011-12 το Τμήμα απαριθμεί 29 μέλη ΔΕΠ, 5 ομότιμους καθηγητές, 1 επίτιμο καθηγητής και περίπου 25 ερευνητές. Οι εγκαταστάσεις του Τμήματος βρίσκονται στην πανεπιστημιούπολη των Βουτών, όπου και μεταφέρθηκαν το 1995 από την πανεπιστημιούπολη της Κνωσού. Τις δραστηριότητες του Τμήματος ενισχύει ιδιαίτερα και η παρουσία του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας.
Παραπομπές
↑ Ιστοσ. Μάγουλα Online, Στην παγκόσμια ελίτ των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων το Πανεπιστήμιο της Κρήτης, 03/01/2012
↑ Φυσική στην Κρήτη - www.physics.uoc.gr
Εξωτερικός σύνδεσμος
Πανεπιστήμιο Κρήτης
Hellenica World - Scientific Library
Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License