ART

Γεγονότα, Hμερολόγιο

Βυζαντινή Αυτοκρατορία

Μάρτιος – Μάχη των Πεγαίων: Οι βουλγαρικές δυνάμεις υπό τον καβχάν (πρώτο υπουργό) Θεόδωρο Σιγρίτσα νικούν τον βυζαντινό στρατό στα περίχωρα της Κωνσταντινούπολης. Μετά τη μάχη, οι Βούλγαροι καίνε τα ανάκτορα στις Πεγές («η Πηγή») και ερημώνουν την περιοχή βόρεια του Κόλπου.

Ευρώπη

Καλοκαίρι - Ο βασιλιάς Ερρίκος Α' (ο Φόουλερ) νικά τον αντίπαλό του Άρνουλφ Α' (ο Κακός), δούκας της Βαυαρίας, σε δύο εκστρατείες. Ο Αρνούλφ πολιορκείται στο Ρέγκενσμπουργκ και αναγκάζεται να δεχτεί ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις, αναγνωρίζοντας τον Ερρίκο ως μοναδικό κυρίαρχο του Βασιλείου των Ανατολικών Φράγκων (Γερμανία).
Ο Λαντούλφ Α', πρίγκιπας του Μπενεβέντο, υποστηρίζει μια ανθελληνική εξέγερση της Απουλίας, καταστρέφοντας πολλά βυζαντινά ισχυρά σημεία μέχρι το Άσκολι. Οι ευγενείς της Απουλίας, δηλώνοντας πίστη στη Βυζαντινή Αυτοκρατορία, ορίζουν τον Λάντουλφ ως στρατηγό του Θέματος της Λογγοβάρδιας.
15 Σεπτεμβρίου - Η Λουντμίλα, δούκισσα της Βοημίας και χήρα του Bořivoj I, δολοφονείται από τη νύφη της Drahomíra στο Tetín (σημερινή Τσεχική Δημοκρατία). Η Λουντμίλα θα αγιοποιηθεί και θα γίνει η προστάτιδα της Ορθόδοξης και της Καθολικής Εκκλησίας.
7 Νοεμβρίου - Συνθήκη της Βόννης: Ο βασιλιάς Κάρολος Γ' (ο Απλός) και ο Ερρίκος Α υπογράφουν μια συνθήκη ειρήνης ή «σύμφωνο φιλίας» (amicitia) σε μια τελετή σε ένα πλοίο στη μέση του Ρήνου, αναγνωρίζοντας τα σύνορα μεταξύ των δύο Φράγκων τους βασίλεια.[1]
Μια ουγγρική μισθοφορική δύναμη με επικεφαλής τον Dursac και τον Bogát νικά έναν στρατό εξεγερμένων, που σχεδιάζει να ανατρέψει τον σύμμαχό τους, αυτοκράτορα Berengar I, στη Μπρέσια.

Αραβική Αυτοκρατορία

21 Ιουνίου - Μια διπλωματική αντιπροσωπεία αποστέλλεται από τη Βαγδάτη για να δημιουργήσει εμπορικούς δρόμους μεταξύ του Χαλιφάτου των Αββασιδών προς την Μπουχάρα (σημερινό Ουζμπεκιστάν). Ο Ahmad ibn Fadlan, Άραβας διπλωμάτης και ταξιδιώτης, έρχεται σε επαφή με τον Almış, τον İltäbär (βασιλιάς υπό τους Χαζάρους) της Βουλγαρίας του Βόλγα, για λογαριασμό του χαλίφη al-Muqtadir.[2]
Μάχη του Σεβάν: Οι δυνάμεις των Sajid υπό τον Yusuf Beshir εισβάλλουν στην Αρμενία και πολιορκούν τον βασιλιά Ashot II κοντά στη λίμνη Sevan. Αφού συγκεντρώσει μια μικρή δύναμη επιτίθεται στα στρατόπεδα του Μπεσίρ και διώχνει τον εχθρό από τη χώρα. Ο Άσοτ ξεκινά μια αντεπίθεση για να ξαναχτίσει τις κατεστραμμένες πόλεις και φρούρια.

Αφρική

Το Χαλιφάτο των Φατιμιδών συντρίβει τις δυνάμεις των Ιδρισιδών στη μάχη, καταλαμβάνοντας τις πόλεις Τλεμτσέν και Φεζ.[3]
Το Χαλιφάτο των Φατιμιδών δημιουργεί μια νέα πρωτεύουσα στην Ifriqiya, την al-Mahdiya στις ακτές της Τυνησίας.[4]

Κίνα

Η μεταγενέστερη δυναστεία Λιανγκ αναφέρει ότι όλες οι «βαρβάρες» φυλές έχουν ειρηνευτεί από την αυτοκρατορία Χιτάν.


Γεννήσεις

21 Φεβρουαρίου - Abe no Seimei, Ιάπωνας αστρολόγος (π. 1005)
9 Οκτωβρίου – Λι Τσουνάν, Κινέζος έμπορος (π. 999)
27 Οκτωβρίου - Chai Rong, αυτοκράτορας του Later Zhou (π. 959)
Edmund I (ο Μεγαλοπρεπής), βασιλιάς της Αγγλίας (π. 946)
Ja'far ibn al-Furat, Ikhshidid και Fatimid βεζίρης (π. 1001)
Λουδοβίκος Δ΄, βασιλιάς του Δυτικού Φραγκικού Βασιλείου (ή 920)
Ōnakatomi no Yoshinobu, Ιάπωνας ευγενής (π. 991)

Θάνατοι

13 Φεβρουαρίου – Βρατίσλαος Α΄, δούκας της Βοημίας
15 Σεπτεμβρίου - Λουντμίλα, Δούκισσα της Βοημίας
Αλέξιος Μοζελέ, Βυζαντινός ναύαρχος
Elvira Menéndez, βασίλισσα της Γαλικίας και του León
Harusindan, ηγεμόνας των Gilites (Ιράν)
Lili ibn al-Nu'man, ηγεμόνας των Γιλιτών
Liu Xun, στρατηγός του Later Liang (γεν. 858)
Ragnall ua Ímair, Βίκινγκ βασιλιάς της Northumbria
Ριχάρδος, δούκας της Βουργουνδίας (γ. 858)
Wang Rong, Κινέζος πολέμαρχος (γ. 877)

◄ | 9ος αιώνας | 10ος αιώνας | 11ος αιώνας

◄◄ | ◄ | 917 | 918 | 919 | 920 | 921 | 922 | 923 | 924 | 925 | ► | ►►

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World - Scientific Library

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License