ART

Γεγονότα, Hμερολόγιο

Βυζαντινή Αυτοκρατορία

20 Αυγούστου – Μάχη του Αχελούς: Βυζαντινό εκστρατευτικό σώμα (62.000 άνδρες) υπό τον στρατηγό Λέων Φωκά (τον Πρεσβύτερο) κατατροπώνεται από τους Βούλγαρους στον ποταμό Αχελώο κοντά στο φρούριο της Αγχιάλου (σημερινό Πομόριε) στην ακτή της Μαύρης Θάλασσας. Ο Φωκάς καταφεύγει στη Μεσημβρία (σημερινό Νεσέμπαρ) και δραπετεύει επιβιβαζόμενος σε πλοίο. Ο Τσάρος Συμεών Α' (ο Μέγας) γίνεται de facto κυρίαρχος ολόκληρης της Βαλκανικής Χερσονήσου, εκτός από την καλά προστατευμένη βυζαντινή πρωτεύουσα της Κωνσταντινούπολης και της Πελοποννήσου.[1]
Άλωση – Μάχη των Κατασυρτών: Ο βουλγαρικός στρατός υπό τον Συμεών Α' βαδίζει νότια προς την Κωνσταντινούπολη. Ο Λέων Φωκάς, που επέζησε στην Ανχελούς, συγκεντρώνει τα τελευταία βυζαντινά στρατεύματα για να αναχαιτίσουν τους Βούλγαρους πριν φτάσουν στην πρωτεύουσα. Οι δύο στρατοί συναντώνται κοντά στο χωριό Κατασύρται, λίγο έξω από την Κωνσταντινούπολη. Μετά από μια αιφνιδιαστική νυχτερινή επίθεση, οι Βυζαντινοί κατατροπώνονται εντελώς από το πεδίο της μάχης.[2]

Ευρώπη

Βουλγαρο-Σερβικός Πόλεμος: Ο Συμεών Α' στέλνει βουλγαρικό εκστρατευτικό σώμα υπό τον Θεόδωρο Σιγκρίτσα και τον Μαρμαΐς στη Σερβία. Οι δυο τους πείθουν τον Πέταρ Γκοϊνίκοβιτς, έναν Σέρβο πρίγκιπα που σχημάτισε έναν αντιβουλγαρικό συνασπισμό, να συναντηθούν για μια ειρηνευτική συμφωνία. Τον αρπάζουν και στέλνουν τον επαναστατημένο πρίγκιπα στη βουλγαρική πρωτεύουσα Πρεσλάβ, όπου πεθαίνει στη φυλακή. Ο Συμεών αντικαθιστά τον Petar με τον Pavle Branović, εγγονό του πρίγκιπα Mutimir, ο οποίος ζει στην Preslav. Η Σερβία γίνεται κράτος-μαριονέτα μέχρι το 921.[3]
Οι Ούγγροι, αφού επιτέθηκαν στη Σουηβία, λεηλατούν και καίνε τη Βασιλεία (σημερινή Ελβετία). Εισβάλλουν στη Λωρραίνη στη Λοθαριγγία, καταστρέφοντας το Βερντέν και το Μογιενμουτιέ και πολλά μοναστήρια στην Αλσατία. Ο δούκας Arnulf I (ο Κακός) με την ουγγρική στρατιωτική βοήθεια, ανακαταλαμβάνει τη γη του από τον βασιλιά Conrad I του Βασιλείου της Ανατολικής Φράγκης. Μετά από αυτό το γεγονός, η Βαυαρία και η Σουηβία συμφωνούν να αποτίσουν φόρο τιμής στους Ούγγρους.
Μάχη του Confey: Οι Σκανδιναβοί Βίκινγκς υπό τον Sigtrygg Caech νικούν και σκοτώνουν τον βασιλιά Augaire mac Ailella του Leinster στη μάχη. Ο Sigtrygg καταλαμβάνει ξανά το Δουβλίνο και καθιερώνεται ως βασιλιάς, ενώ ο συγγενής του Ragnall ua Ímair επιστρέφει στην Αγγλία για να γίνει βασιλιάς της Northumbria.

Βρετανία

Καλοκαίρι - Η λαίδη Æthelflæd της Mercia εδραιώνει μια συμμαχία με τον βασιλιά Κωνσταντίνο Β' της Σκωτίας εναντίον της Σκανδιναβικής Υόρκης. Καταλαμβάνει το φρούριο στο Ντέρμπι (ανήκει στους πέντε δήμους του Danelaw), ενώ ο αδερφός της, ο βασιλιάς Εδουάρδος ο Πρεσβύτερος, καταλαμβάνει το Towcester.[4] Οι στρατοί του Æthelflæd λεηλατούν επίσης τον Brycheiniog (Ουαλία) σε εκδίκηση για τον φόνο του Μερκιανού ηγούμενου Ecbryht (βλ. 916).
Μάχη του Tempsford: Ο αγγλικός στρατός με επικεφαλής τον Εδουάρδο τον Πρεσβύτερο νικά τους Δανούς Βίκινγκς στο Tempsford. Εισβάλλουν στην οχυρωμένη μπούρδα και σκοτώνουν τον βασιλιά Guthrum II της Ανατολικής Αγγλίας, μαζί με τους Δανούς Jarls Toglos και Manna.

Αραβική Αυτοκρατορία

Μάχη του San Esteban de Gormaz: Οι δυνάμεις των Umayyad υπό τον Abi-Abda πολιορκούν την επανάσταση του San Esteban de Gormaz (Βόρεια Ισπανία). Ο βασιλιάς Ordoño II της León (υποστηριζόμενος από τον αδελφό του Fruela II της Asturias) συμμαχεί με τον Sancho I, βασιλιά της Παμπλόνα, και νικά τους Μαυριτανούς. Ο Abi-Abda συλλαμβάνεται και εκτελείται με αποκεφαλισμό.

Ασία

5 Σεπτεμβρίου - Το Μεγάλο Βασίλειο Yue, που αργότερα μετονομάστηκε σε Southern Han, ιδρύεται από τον Liu Yan, πρώην κυβερνήτη και στρατιωτικό σύμβουλο, στο Panyu (σύγχρονο Guangdong) και στο Guangxi. Ο Liu Yan αυτοανακηρύσσεται αυτοκράτορας και δίνει την ανιψιά του Liu Hua για γάμο με τον Wang Yanjun, γιο του αντιπάλου του Wang Shenzhi (Πρίγκιπας του Min), για να εδραιώσει μια σχέση μεταξύ των δύο κρατών.

Γεννήσεις

20 Σεπτεμβρίου - Kyunyeo, Κορεάτης ποιητής (π. 973)
Ibn Battah al-Ukbari, Άραβας θεολόγος (π. 997)
Kamo no Yasunori, Ιάπωνας πνευματικός σύμβουλος (π. 977)
Θεοφύλακτος, πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως (π. 956)

Θάνατοι

21 Ιανουαρίου - Ερχάντζερ, Ανατολικό Φράγκος ευγενής
5 Αυγούστου – Ευθύμιος Α΄, πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως
20 Αυγούστου – Κωνσταντίνος Λιπς, Βυζαντινός ναύαρχος
Αλ-Αμπάς ιμπν Άμρ αλ-Γκανάουι, κυβερνήτης των Αβασιδών
Augaire mac Ailella, βασιλιάς του Leinster (Ιρλανδία)
Frederuna, βασίλισσα της Δυτικής Φράγκης (γ. 887)
Guthrum II, βασιλιάς της Ανατολικής Αγγλίας (Αγγλία)
Hasan al-Utrush, εμίρης του Tabaristan (Ιράν)
Nicholas Picingli, Βυζαντινός στρατηγός
Πέταρ Γκοϊνίκοβιτς, Σέρβος πρίγκιπας
Radboud, αρχιεπίσκοπος Ουτρέχτης
Sindeok, βασιλιάς της Silla (Κορέα)
Γιαχία Δ΄, σουλτάνος του Μαρόκου

◄ | 9ος αιώνας | 10ος αιώνας | 11ος αιώνας

◄◄ | ◄ | 913 | 914 | 915 | 916 | 917 | 918 | 919 | 920 | 921 | ► | ►►

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World - Scientific Library

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License