Βυζαντινή Αυτοκρατορία
Βυζαντινοβουλγαρικός πόλεμος: Δυνάμεις με επικεφαλής τον Συμεών Α', ηγεμόνα (knyaz) της Βουλγαρικής Αυτοκρατορίας, φτάνουν πριν από τα τείχη της Κωνσταντινούπολης, αφού λεηλάτησαν τα προάστια της πρωτεύουσας. Ο Συμεών συναντά τον αυτοκράτορα Ρωμανό Α' στον Κεράτιο Κόλπο για να κανονίσει μια εκεχειρία, σύμφωνα με την οποία πληρώνει στους Βούλγαρους ετήσιο φόρο. Ο Συμεών σε αντάλλαγμα παραχωρεί κάποιες πόλεις στην ακτή της Μαύρης Θάλασσας.[1]
Ευρώπη
Άνοιξη – Ο βασιλιάς Berengar I συνάπτει μια νέα συμμαχία με τους Ούγγρους που, μετά το θάνατό του, λεηλατούν και καίνε την πόλη της Παβίας. Διασχίζουν τις Άλπεις μέσω του περάσματος του Αγίου Βερνάρδου, όπου λεηλατούνται η Προβηγκία και η Σεπτιμανία (Νότια Γαλλία). Οι ουγγρικές δυνάμεις διεισδύουν μέχρι τα Πυρηναία.[2]
Καλοκαίρι - Ο βασιλιάς Ordoño II της Γαλικίας πεθαίνει μετά από 14 χρόνια βασιλείας. Τον διαδέχεται ο αδερφός του Φρουέλα Β', επανενώνοντας την Αστούρια, γνωστή πλέον ως Βασίλειο του Λεόν. Η Φρουέλα, που δεν είναι δημοφιλής στους ευγενείς, έχει δολοφονήσει τους γιους του Ολμούντο, πιθανούς απογόνους του Βησιγότθου βασιλιά Βιτίζα.
Φθινόπωρο – Βουλγαρο-Σερβικός Πόλεμος: Ο Τσάρος Συμεών Α’ στέλνει μια τιμωρητική δύναμη εκστρατείας εναντίον της Σερβίας, με επικεφαλής τον Θεόδωρο Σιγκρίτσα και τον Μαρμαΐς, αλλά τους δέχεται ενέδρα και ηττάται. Ο Ζαχαρία, πρίγκιπας των Σέρβων, στέλνει τα κεφάλια και τις πανοπλίες τους αργότερα στην Κωνσταντινούπολη (κατά προσέγγιση ημερομηνία).
Χειμώνας - Οι Ούγγροι εισβάλλουν στη Σαξονία και αναγκάζουν τον βασιλιά Ερρίκο Α' (τον Φόουλερ) να υποχωρήσει στο Κάστρο της Βέρλα. Κάνει ένα σύμφωνο και δέχεται να τους πληρώσει φόρο τιμής για 9 χρόνια. Επιστρέφουν στην κοιλάδα του Πάδου και λεηλατούν τις πόλεις Μπέργκαμο, Μπρέσια και Μάντοβα (Βόρεια Ιταλία).
Βρετανία
17 Ιουλίου - Ο βασιλιάς Εδουάρδος ο Πρεσβύτερος πεθαίνει στο Farndon μετά από 25 χρόνια βασιλείας κατά την οποία έχει αποκτήσει άμεσο έλεγχο στη Mercia, συμπεριλαμβανομένων των περιοχών που κατείχαν η Δανία. Τον διαδέχεται ο πρωτότοκος γιος του Æthelstan, ο οποίος θα βασιλέψει ως βασιλιάς της Αγγλίας (βλ. 927). Συνεχίζει την κατάκτηση από τον πατέρα του του Danelaw βόρεια της γραμμής Thames-Lea από τους Βίκινγκς.
Ασία
Ο αυτοκράτορας Taizu της δυναστείας Liao οδηγεί μια εκστρατεία στη Δύση. Φτάνει στην πρώην πρωτεύουσα του Βασιλείου των Ουιγούρων στον ποταμό Orkhon. Οι Zubu αρχίζουν να αποτίουν φόρο τιμής στην αυτοκρατορία Khitan.
Ο αυτοκράτορας Zhuang Zong του Later Tang απονέμει τον τίτλο της καγκελαρίου στον Gao Jixing (Πρίγκιπας του Nanping) και δημιουργεί το κράτος Nanping (Κεντρική Κίνα). Το κράτος Qi πέφτει στο Later Tang.
Μάρτιος – Οι Καρματιανοί του Μπαχρέιν επιτίθενται και καταστρέφουν τα καραβάνια του Χατζ που επιστρέφουν στο αλ-Χαμπίρ[3], οδηγώντας στην πτώση και την εκτέλεση του βεζίρη του Χαλιφάτου των Αββασιδών, Ιμπν αλ-Φουράτ.[4]
Γεννήσεις
Fujiwara no Koretada, Ιάπωνας πολιτικός και ποιητής waka (π. 972)
Fujiwara no Yoritada, Ιάπωνας ευγενής και αντιβασιλέας (π. 989)
Gao Baoxu, βασιλιάς του Nanping (Δέκα Βασίλεια) (π. 962)
Li Jingda, πρίγκιπας του νότιου Τανγκ (π. 971)
Nyaung-u Sawrahan, βασιλιάς της δυναστείας των παγανιστών (π. 1001)
Đinh Bộ Lĩnh, Αυτοκράτορας του Βιετνάμ (d.979)
Θάνατοι
20 Ιανουαρίου - Li Jitao, στρατηγός του Later Tang
7 Απριλίου - Βερένγκαρ Α΄, βασιλιάς της Ιταλίας και αυτοκράτορας της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας
11 Απριλίου - Ερμάν Α΄, αρχιεπίσκοπος Κολωνίας
17 Μαΐου – Λι Μαοζέν, Κινέζος πολέμαρχος και βασιλιάς (γεν. 856)
16 Ιουνίου - Li Cunshen, στρατηγός του Later Tang (γεν. 862)
24 Ιουλίου - Εδουάρδος ο Πρεσβύτερος, βασιλιάς του Γουέσεξ
18 Ιουλίου – Abu'l-Hasan Ali ibn al-Furat, βεζίρης των Αββασίδων (γ. 855)
2 Αυγούστου - Ælfweard, γιος του Εδουάρδου του Πρεσβύτερου
Δαμιανός της Ταρσού, μουσουλμάνος κυβερνήτης
Gyeongmyeong, βασιλιάς της Silla (Κορέα)
Μαρμαΐς, Βούλγαρος ευγενής
Ordoño II, βασιλιάς της Γαλικίας και του León
Ραϋμόνδος Β', Φράγκος ευγενής
Θεόδωρος Σιγκρίτσα, Βούλγαρος υπουργός
Yuan Xiangxian, Κινέζος στρατηγός
Zaharija, πρίγκιπας της Σερβίας (κατά προσέγγιση ημερομηνία)
◄ | 9ος αιώνας | 10ος αιώνας | 11ος αιώνας ► ◄◄ | ◄ | 920 | 921 | 922 | 923 | 924 | 925 | 926 | 927 | 928 | ► | ►► |
Hellenica World - Scientific Library
Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License