ART

Γεγονότα, Hμερολόγιο

Βυζαντινή Αυτοκρατορία

25 Μαρτίου – Καθαιρείται ο αυτοκράτορας Θεοδόσιος Γ΄ μετά από βασιλεία 1 έτους και 10 μηνών. Τον διαδέχεται ο 32χρονος Λέων Γ' ο Ίσαυρος, στρατηγός (στρατηγός) του Ανατολικού Θέματος (σημερινή Τουρκία). Ο Θεοδόσιος και ο γιος του μπαίνουν στον κλήρο και μάλλον γίνεται επίσκοπος Εφέσου. Ο Λέων φέρνει ένα τέλος στην Εικοσαετή Αναρχία στη Βυζαντινή Αυτοκρατορία, η οποία σηματοδοτεί την αρχή της λεγόμενης Δυναστείας των Ισαύρων.[1][2][3]
Αραβοβυζαντινός Πόλεμος: Μουσουλμάνος στρατηγός Maslama ibn Abd al-Malik οδηγεί τον στρατό του από 80.000 άνδρες από την Πέργαμο στην Άβυδο, όπου διασχίζει τον Ελλήσποντο. Για να αποτρέψει την παρέμβαση των Βουλγάρων ή οποιωνδήποτε βυζαντινών δυνάμεων στη Θράκη, στέλνει μέρος του στρατού του σε μια θέση κάλυψης κοντά στην Αδριανούπολη. με το κύριο σώμα του, ο Μασλάμα χτίζει πολιορκητικές γραμμές για να αποκλείσει την Κωνσταντινούπολη, η οποία προστατεύεται από τα τεράστια Θεοδοσιανά Τείχη.
15 Αυγούστου - Πολιορκία της Κωνσταντινούπολης: Ο Μασλάμα ξεκινά μια συνδυασμένη χερσαία και θαλάσσια προσπάθεια για την κατάληψη της Κωνσταντινούπολης. Η πρωτεύουσα ελέγχει τον Βόσπορο, την πρόσβαση μεταξύ της Μεσογείου και της Μαύρης Θάλασσας και υπερασπίζεται από μια φρουρά περίπου 25.000 ανδρών. Ο Λέων Γ' διατάζει να ανεφοδιαστούν οι σιταποθήκες και να τοποθετηθούν πολιορκητικές μηχανές. Οι Άραβες πολιορκητές υφίστανται τεράστιες απώλειες λόγω ασθενειών και από φθορές του πολιορκητικού πολέμου.
1 Σεπτεμβρίου - Μια μουσουλμανική αρμάδα, αποτελούμενη από 1.800 πλοία με διοικητή τον ναύαρχο Σουλεϊμάν, πλέει στη Θάλασσα του Μαρμαρά και ρίχνει άγκυρα κάτω από τα θαλάσσια τείχη της Κωνσταντινούπολης, για να τροφοδοτήσει τις δυνάμεις τους στην ξηρά. Ο Λέων Γ' διατάζει τον βυζαντινό στόλο να βγει από τα προστατευόμενα λιμάνια του με ελληνικά πυρά, πυρπολώντας τα γεμάτα μουσουλμανικά πλοία. Πολλά πλοία τυλίγονται στις φλόγες, ενώ άλλα συγκρούονται μεταξύ τους πριν βυθιστούν.[4]
Πτώση – Ο Βασίλειος Ονομαγούλος, Βυζαντινός αξιωματούχος, αυτοανακηρύσσεται αντίπαλος αυτοκράτορας στη Σικελία μετά την είδηση ​​ότι η Κωνσταντινούπολη έπεσε σε αραβική πολιορκία. Ο Λέων Γ' αποστέλλει έναν χαρτουλάριο που λέγεται Παύλος, με αυτοκρατορικές οδηγίες για τον βυζαντινό στρατό στο νησί. Ο Βασίλειος συλλαμβάνεται και εκτελείται. Το κεφάλι του στέλνεται στον Λέοντα, ενώ οι άλλοι επαναστάτες ακρωτηριάζονται και εξορίζονται.

Δυτική Ευρώπη

21 Μαρτίου – Μάχη του Βίνσι: Ο Κάρολος Μαρτέλ εισβάλλει στη Νεούστρια και νικά τις δυνάμεις του βασιλιά Χιλπερίκ Β΄ στο Βίνσι, κοντά στο Καμπρέι. Καταδιώκει αυτόν και τον δήμαρχο του παλατιού Ragenfrid στο Παρίσι, πριν γυρίσει πίσω για να αντιμετωπίσει τη θετή του μητέρα Plectrude στην Κολωνία, για να παραδώσει τη μισή περιουσία του αείμνηστου πατέρα του Pepin of Herstal. Ο Κάρολος επιτρέπει τόσο στην Plectrude όσο και στον ανιψιό του Theudoald (ο οποίος στα έντεκά του ήταν ακόμη μικρό παιδί) να ζήσουν (μια χειρονομία ασυνήθιστη για την εποχή) και την υποχρεώνει να αποδεχτεί την κυριαρχία του.
Ο Κάρολος Μαρτέλ εδραιώνει την εξουσία του, ανακηρύσσει τον Κλοταίρο Δ' βασιλιά της Αυστρασίας σε αντίθεση με τον Χιλπερίκο και καθαιρεί τον Ριγκόμπερτ, επίσκοπο της Ρεμς, αντικαθιστώντας τον με τον Μίλο. Βαδίζει εναντίον του Ράντμποντ, βασιλιά (ή δούκα) των Φριζίων, και τον σπρώχνει πίσω στην επικράτειά του (αργότερα μέρος της Ολλανδίας). Ο Κάρολος στέλνει τους Σάξονες πίσω στον ποταμό Weser και ασφαλίζει τα σύνορα του Ρήνου - στο όνομα του Clotaire.
Ο Paolo Lucio Anafesto πεθαίνει μετά από 20 χρόνια βασιλείας και τον διαδέχεται ο Marcello Tegalliano ως ο δεύτερος δόγης της Δημοκρατίας της Βενετίας.

Αραβική Αυτοκρατορία

Ο χαλίφης Sulayman ibn Abd al-Malik πέθανε μετά από 2 χρόνια βασιλείας, και τον διαδέχεται ο ξάδερφός του Umar II. Κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησής του χορηγεί φορολογική απαλλαγή και προσπαθεί να αναδιοργανώσει τα οικονομικά των Ομαγιάδων.
Μια μουσουλμανική αποστολή υπό τον Al-Hurr ibn Abd al-Rahman al-Thaqafi διέσχισε τα Πυρηναία στην επικράτεια της Aquitanian, οδηγώντας μια μικρή ομάδα επιδρομών στη Septimania (Νότια Γαλλία).

Ασία

24 Δεκεμβρίου – Ένας καταστροφικός σεισμός, με μετασεισμούς έξι μηνών, επηρεάζει τη Συρία και τη Μεσοποταμία.[5]
Το Hoshi Ryokan, το δεύτερο μεγαλύτερο σωζόμενο ξενοδοχείο στον κόσμο, είναι εγκατεστημένο στην Ιαπωνία (κατά προσέγγιση ημερομηνία).

Ανά θέμα
θρησκεία

Ο Nechtan mac Der-Ilei, βασιλιάς των Picts, διώχνει τους μοναχούς από το νησί Iona (Σκωτία).


γεννήσεις

Childeric III, βασιλιάς των Φράγκων (π. 754)
Ελίπαντο, Ισπανός αρχιεπίσκοπος και θεολόγος
Gummarus, Φράγκοι ευγενείς (π. 774)
Πριγκίπισσα Ινόη της Ιαπωνίας (π. 775)
Rabia Basri, Μουσουλμάνος Σούφι μυστικιστής και άγιος (π. 801)

θάνατοι

30 Δεκεμβρίου - Egwin of Evesham, επίσκοπος του Worcester
Βασίλειος Ονομαγούλος, Βυζαντινός σφετεριστής
Eadwulf I, βασιλιάς της Northumbria
Isonokami no Maro, Ιάπωνας πολιτικός (γεν. 640)
Paolo Lucio Anafesto, δόγης της Βενετίας
Plectrude, σύζυγος του Pepin of Herstal
Sulayman ibn Abd al-Malik, μουσουλμάνος χαλίφης (γεν. 674)
Theobald, δούκας της Βαυαρίας (ή 719)
Winnoc, Ουαλός ηγούμενος (ή 716)

◄ | 7ος αιώνας | 8ος αιώνας | 9ος αιώνας | ►

◄◄ | ◄ | 713 | 714 | 715 | 716 | 717 | 718 | 719 | 720 | 721 | ► | ►►

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World - Scientific Library

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License