ART

Γεγονότα, Hμερολόγιο

Ευρώπη

Στη Σεπτιμανία, στους τοπικούς Βησιγότθους ευγενείς του κόμματος κατά του Ρόντερικ προσφέρονται όροι ειρήνης παρόμοιοι με εκείνους του Πρίγκιπα Theodemir (βλ. 713) και αποδέχονται τη μουσουλμανική κυριαρχία. Άλλοι Βησιγότθοι επαναστατούν και ανακηρύσσουν τον Άρντο βασιλιά. Βησιγότθοι πρόσφυγες συγκεντρώνονται στο Picos de Europa στα βουνά της Αστούριας.
16 Δεκεμβρίου - Ο Πεπίνος Β' (του Χέρσταλ), δήμαρχος του Μεροβίγγειου παλατιού, πεθαίνει στο Ζουπίλ (σύγχρονο Βέλγιο). Ο εγγονός του Theudoald (ο οποίος στην ηλικία των οκτώ ήταν ακόμα καλά στην πρώιμη παιδική ηλικία) γίνεται ο ονομαστικός δήμαρχος του παλατιού, ενώ η σύζυγός του Plectrude κατέχει την πραγματική εξουσία και φυλακίζει τον νόθο γιο του Pepin, Charles Martel.[1]
Εμφύλιος πόλεμος εντός της φυλής των Πεπινιδών: Ξεσπά μια εξέγερση μεταξύ των Φράγκων της Νεούστριας και των Φριζίων. Ο βασιλιάς Radbod αναγκάζει τον επίσκοπο Willibrord και τους Βενεδικτίνους μοναχούς του να τραπούν σε φυγή και προχωρά μέχρι την Κολωνία (Γερμανία). Η Frisia (σημερινή Ολλανδία) γίνεται ξανά ανεξάρτητη.[2]
Ο Δούκας Eudes αυτοανακηρύσσεται ανεξάρτητος πρίγκιπας της Ακουιτανίας (που βρίσκεται βορειοανατολικά του ποταμού Garonne), επιβεβαιώνοντας έτσι τη νομική καθώς και την πρακτική ανεξαρτησία από το Φραγκικό Βασίλειο.[3]
Ο Γκριμόαλντ ο Νεότερος, δήμαρχος του παλατιού της Νευστρίας, δολοφονείται ενώ βρισκόταν σε προσκύνημα για να επισκεφθεί τον τάφο του Αγίου Λαμπέρτου στη Λιέγη, κατόπιν εντολής του πεθερού του, βασιλιά Ράντμποντ.

Αραβική Αυτοκρατορία

Κατάκτηση της Ισπανίας από τους Ομαγιάδες: Συνεχιζόμενες εκστρατείες μουσουλμανικής κυριαρχίας στην Ιβηρική Χερσόνησο. Οι αραβικές δυνάμεις επιτίθενται στην κοιλάδα του ποταμού Έβρου και καταλαμβάνουν την πόλη-φρούριο της Σαραγόσα. Ο Musa ibn Nusayr γίνεται προστάτης (wali) της Al-Andalus, με πρωτεύουσά του τη Σεβίλλη (κατά προσέγγιση ημερομηνία).
Ο Tariq ibn Ziyad κατακτά τις πόλεις της Βαρκελώνης και της Narbonne, όπου οι Βησιγότθοι ευγενείς δέχονται την κυριαρχία των Umayyad, με αντάλλαγμα την αυτονομία στη Septimania (Νότια Γαλλία). Μουσουλμάνοι επίσης επιδρομές στην Αβινιόν και τη Λυών (κατά προσέγγιση ημερομηνία).
Ο Musa ibn Nusayr και ο Tariq ibn Ziyad καλούνται πίσω στη Δαμασκό από τον χαλίφη Al-Walid I. Διατάσσονται να παραδώσουν όλα τα λάφυρα του πολέμου. Ο Μούσα παραπονιέται και του αφαιρείται ο βαθμός του. Ο Abd al-Aziz, γιος του Musa, γίνεται κυβερνήτης της Al-Andalus (σημερινή Ισπανία).
Ο Al-Hajjaj ibn Yusuf, κυβερνήτης της Μεσοποταμίας, πεθαίνει στο Wasit (Ιράκ) μετά από 20ετή διοίκηση. Του πιστώνεται η βελτίωση της αγροτικής παραγωγής και η εισαγωγή των διακριτικών σημείων στην αραβική γραφή. Ο Al-Hajjaj πείθει τον Al-Walid I να υιοθετήσει ένα αραβικό νόμισμα.

Κίνα

Ο αυτοκράτορας Xuan Zong απαγορεύει σε όλους τους εμπορικούς πωλητές και καταστήματα στην πρωτεύουσα της Κίνας Chang'an να αντιγράφουν και να πουλούν βουδιστικές σούτρα, έτσι ώστε ο αυτοκράτορας να μπορεί να δώσει στον κλήρο των βουδιστικών μοναστηριών το αποκλειστικό δικαίωμα να διανέμουν γραπτές σούτρες στους λαϊκούς.
Καλοκαίρι - Ο Xuan Zong κάνει τον στρατηγό του Xue Ne de facto καγκελάριο και του αναθέτει, με έναν κινεζικό στρατό (60.000 άνδρες), να επιτεθεί στους Khitans (Μογγολία). Ο Xue πέφτει σε μια παγίδα Khitan και οι δυνάμεις Tang συντρίβονται, με ποσοστό απωλειών 80-90%.
Υπόθεση - Ο Xue Ne αποκρούει μια θιβετιανή εισβολή στη νομαρχία Lan (σημερινό Lanzhou). Ο Xuan Zong δημιουργεί τον Li Ying, τον δεύτερο γιο του, διάδοχο της δυναστείας Tang.

Ανά θέμα
θρησκεία

Ο Ρούπερτ, επίσκοπος του Σάλτσμπουργκ, ιδρύει το Αβαείο του Νόνμπεργκ στη σύγχρονη Αυστρία.

γεννήσεις

Αλ-Μανσούρ, μουσουλμάνος χαλίφης (π. 775)
Fujiwara no Nagate, Ιάπωνας ευγενής (π. 771)
Πεπίνος ο κοντός, βασιλιάς των Φράγκων (π. 768)

θάνατοι

5 Σεπτεμβρίου — Σανγκ, αυτοκράτορας της δυναστείας των Τανγκ
16 Δεκεμβρίου - Pepin of Herstal, Δήμαρχος του Παλατιού
Αχίλα Β', βασιλιάς των Βησιγότθων (κατά προσέγγιση ημερομηνία)
Al-Hajjaj ibn Yusuf, Άραβας κυβερνήτης (γεν. 661)
Γκρίμαλντ ο Νεότερος, Δήμαρχος του Παλατιού
Guthlac of Crowland, Αγγλοσάξωνας ερημίτης
Sa'id ibn Jubayr, μουσουλμάνος λόγιος (γεν. 665)

◄ | 7ος αιώνας | 8ος αιώνας | 9ος αιώνας | ►

◄◄ | ◄ | 710 | 711 | 712 | 713 | 714 | 715 | 716 | 717 | 718 | ► | ►►

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World - Scientific Library

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License