ART

Γεγονότα, Hμερολόγιο

Γεγονότα

Ευρώπη

27 Φεβρουαρίου - Πεθαίνει ο Πεπίνος ο Πρεσβύτερος, Δήμαρχος του Παλατιού της Αυστρασίας και τον διαδέχεται ο γιος του Γκρίμοαλντ. Γίνεται αρχηγός του φραγκικού νοικοκυριού και ο ισχυρότερος άνδρας στο Φραγκικό Βασίλειο (κατά προσέγγιση ημερομηνία).
Ο βασιλιάς Τσιντίλα πεθαίνει από φυσικά αίτια μετά από 3 χρόνια βασιλείας, κατά την οποία επέτρεψε στους επισκόπους ευρεία εξουσία στην Ισπανία, τη Σεπτιμανία και τη Γαλικία. Τον διαδέχεται ο γιος του Tulga, ο οποίος γίνεται ηγεμόνας του Βησιγοτθικού Βασιλείου (κατά προσέγγιση ημερομηνία).
Κατόπιν αιτήματος του Πόργκα της Κροατίας, ενός από τους πρώτους δούκες ή πρίγκιπες (κροατικά: knez) της Δαλματίας Κροατίας, ο βυζαντινός αυτοκράτορας Ηράκλειος στέλνει χριστιανούς ιεραποστόλους στις Κροατικές επαρχίες (κατά προσέγγιση ημερομηνία).
Η γαλλική πόλη της Λιλ (σύμφωνα με το μύθο) ιδρύεται από τον Lydéric. Σκοτώνει τον Phinaert σε μια μονομαχία για να εκδικηθεί τον θάνατο των γονιών του (κατά προσέγγιση ημερομηνία).

Βρετανία

Ο βασιλιάς Έντμπαλντ του Κεντ πεθαίνει μετά από 24 χρόνια βασιλείας. Τον διαδέχονται οι γιοι του, Eorcenberht και Eormenred, οι οποίοι κυβερνούν από κοινού το Βασίλειο του Κεντ (τώρα Νοτιοανατολική Αγγλία).
Ιδρύεται το αβαείο Hartlepool στη Northumbria (Βόρεια Αγγλία). Ξύλινες καλύβες που περιβάλλουν μια εκκλησία είναι χτισμένες σε σαξονικό στυλ.

Αφρική

Μάιος – Πολιορκία του φρουρίου της Βαβυλώνας: Ο στρατός Rashidun πολιορκεί το φρούριο της Βαβυλώνας στο Δέλτα του Νείλου (κοντά στο Κάιρο). Οι μάχες των επόμενων δύο μηνών παραμένουν ατελέσφορες, οι Βυζαντινοί έχουν το πάνω χέρι αποκρούοντας κάθε μουσουλμανική επίθεση.[1]
6 Ιουλίου – Μάχη της Ηλιούπολης: Ο μουσουλμανικός αραβικός στρατός (15.000 άνδρες) υπό τον Άμρ ιμπν αλ-Ας νικά τις βυζαντινές δυνάμεις κοντά στην Ηλιούπολη (Αίγυπτος). Ο Αμρ χωρίζει τα στρατεύματά του σε τρία μέρη, περικυκλώνοντας τους Βυζαντινούς.
21 Δεκεμβρίου - Μουσουλμάνοι Άραβες καταλαμβάνουν τη Βαβυλώνα μετά από επτάμηνη πολιορκία. κατά τη διάρκεια μιας νυχτερινής επίθεσης Άραβες πολεμιστές ανοίγουν τις πύλες της πόλης.[2] Η περιοχή Thebaid (Άνω Αίγυπτος) προσαρτάται από το Χαλιφάτο Rashidun.
22 Δεκεμβρίου – Μεγάλη πυρκαϊά καταστρέφει ολοκληρωτικά τη Βιβιοθήκη της πόλης για δεύτερη φορά μετά το 47 π.Χ. Κατόπιν εντολής του Σαρακηνού ηγέτη, Amar, καίγεται το Serapeum της Αλεξάνδρειας, που περιείχε έργα που είχαν διασωθεί από την καταστροφή της Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας, μαζί με τη συλλογή του από 500.000 χειρόγραφα.[3] Αυτή η ιστορία μπορεί να είναι απόκρυφη.[4]

Ασία
Η εκστρατεία του αυτοκράτορα Ταϊζόνγκ κατά των Δυτικών Περιφερειών δηλώνει

Ο αυτοκράτορας Ταϊζόνγκ του Τανγκ ξεκινά τις στρατιωτικές εκστρατείες κατά των κρατών των Δυτικών Περιοχών στη λεκάνη Ταρίμ. Ο στρατηγός Hou Junji καταλαμβάνει το βασίλειο της Gaochang, για να στερεώσει την κυριαρχία των Tang στην Κεντρική Ασία.
Νεστοριανοί ιεραπόστολοι χτίζουν την παγόδα Daqin στο Chang'an (Shaanxi). Daqin είναι το όνομα για τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία ή την Εγγύς Ανατολή.[5]

Ανά θέμα
Θρησκεία

Ο Ντισιμπόντ, Ιρλανδός μοναχός και ερημίτης, φτάνει ως ιεραπόστολος στη Φραγκία. Ξεκινά το θρησκευτικό του έργο στα Vosges και τις Ardennes.
28 Μαΐου - Ο Πάπας Σεβερίνος διαδέχεται τον Ονόριο Α' ως τον 71ο Πάπα. Πεθαίνει στη Ρώμη μόνο δύο μήνες μετά τον αγιασμό.
24 Δεκεμβρίου - Ο Πάπας Ιωάννης Δ' διαδέχεται τον Σεβερίνο ως τον 72ο Πάπα. Η εκλογή του γίνεται αποδεκτή από την Εξαρχία της Ραβέννας.

Οικονομία

Μια απότομη αύξηση του ατμοσφαιρικού μολύβδου στον πυρήνα πάγου που διατρήθηκε στον παγετώνα Colle Gnifetti στις Ελβετικές Άλπεις σηματοδοτεί μια αύξηση στην εξόρυξη αργύρου λόγω της οικονομικής ανάκαμψης, μετά από φυσικές καταστροφές στις δεκαετίες 530 και 540.[6]

Γεννήσεις

Al-Akhtal, Άραβας ποιητής (κατά προσέγγιση ημερομηνία)
Arikesari Maravarman, βασιλιάς της αυτοκρατορίας Pandyan (κατά προσέγγιση ημερομηνία)
Asparukh, ηγεμόνας της Βουλγαρικής Αυτοκρατορίας (κατά προσέγγιση ημερομηνία)
Godeberta, Φράγκικη ηγουμένη (κατά προσέγγιση ημερομηνία)
Isonokami no Maro, Ιάπωνας πολιτικός (π. 717)
Kilian, Ιρλανδός επίσκοπος (κατά προσέγγιση ημερομηνία)
Luo Binwang, Κινέζος ποιητής (π. 684)
Musa ibn Nusayr, Άραβας στρατηγός (π. 716)
Winnoc, Ουαλός ηγούμενος (κατά προσέγγιση ημερομηνία)
Wulfhere, βασιλιάς της Mercia (κατά προσέγγιση ημερομηνία)
Wulfram, αρχιεπίσκοπος Sens (κατά προσέγγιση ημερομηνία)

Θάνατοι

27 Φεβρουαρίου - Πεπίνος ο Πρεσβύτερος, Δήμαρχος του Παλατιού
2 Αυγούστου - Πάπας Σεβερίνος
12 Σεπτεμβρίου - Sak K'uk', βασίλισσα του Palenque[7]
Alena, Φράγκος μάρτυρας (κατά προσέγγιση ημερομηνία)
Arnulf of Metz, Φράγκος επίσκοπος και άγιος
Μπιλάλ ιμπν Ραμπάχ αλ-Χαμπάσι, σύντροφος του Μωάμεθ
Τσιντίλα, βασιλιάς των Βησιγότθων (κατά προσέγγιση ημερομηνία)
Ντουσούν, Κινέζος (βουδιστής) πατριάρχης (γεν. 557)
Eadbald, βασιλιάς του Κεντ (κατά προσέγγιση ημερομηνία)
Eanswith, αγγλοσαξονική πριγκίπισσα (κατά προσέγγιση ημερομηνία)
Λι Σιαογκόνγκ, πρίγκιπας της δυναστείας των Τανγκ (γεν. 591)
Romanus, επίσκοπος της Ρουέν (κατά προσέγγιση ημερομηνία)
Tysilio, Ουαλός πρίγκιπας και επίσκοπος
Yazid ibn Abi Sufyan, Άραβας στρατηγός

◄ | 6ος αιώνας | 7ος αιώνας | 8ος αιώνας | ►

◄◄ | ◄ | 636 | 637 | 638 | 639 | 640 | 641 | 642 | 643 | 644 | ► | ►►

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World - Scientific Library

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License