ART

Γεγονότα, Hμερολόγιο

Γεγονότα

Βυζαντινή Αυτοκρατορία

Ο αυτοκράτορας Ηράκλειος δημιουργεί μια ουδέτερη ζώνη (ή no man's land) στην καρδιά της Μικράς Ασίας. Στο ορεινό έδαφος της Ανατολίας, οι βυζαντινές δυνάμεις αναπτύσσουν ένα σύστημα αμυντικού ανταρτοπόλεμου. Η στρατηγική είναι γνωστή ως «σκιώδης πόλεμος», καθώς αποφεύγει τη μάχη με τους μεγάλους μουσουλμάνους εισβολείς και αντ' αυτού επιτίθεται σε ομάδες επιδρομών κατά την επιστροφή τους όταν είναι φορτωμένοι με λάφυρα, αιχμάλωτα ζώα ή αιχμαλώτους.[1]
4 Ιουλίου – Ο Ηράκλωνας, 12 ετών, γιος του Ηράκλειου, αποκτά (με την επιρροή της μητέρας του Μαρτίνας) τον τίτλο του Αυγούστου. Αυτό τον φέρνει σε αντιπαλότητα με τον μεγαλύτερο ετεροθαλή αδελφό του Κωνσταντίνο.
Ο Ηράκλειος εκδίδει την Έκθεσή του, υποστηρίζοντας το δόγμα της Μονοθελής (ότι υπάρχει μόνο μία θέληση στον Χριστό) και το ορίζει ως το επίσημο δόγμα της Ανατολικής Ορθόδοξης Εκκλησίας. Η Έκθεση αντικρούεται σθεναρά, κυρίως από τον Μάξιμο τον Ομολογητή.

Βρετανία

Ο βασιλιάς Όσβαλντ και ο στρατός του από τη Νορθούμπρια πολιορκούν και κατακτούν το Εδιμβούργο (Σκωτία). Ο ετεροθαλής αδερφός του, Oswiu της Bernicia, παντρεύεται την πριγκίπισσα Rhiainfelt, κληρονόμο του North Rheged ("Παλαιός Βορράς"). Η Northumbria αγκαλιάζει το North Rheged σε μια ειρηνική εξαγορά και ο Oswiu γίνεται υποβασιλιάς (κατά προσέγγιση ημερομηνία).

Αραβική Αυτοκρατορία

Ιανουάριος – Ξεσπά η πανούκλα του Αμβάς.
Φθινόπωρο - Οι αραβικές δυνάμεις υπό τον Abu Ubaidah ibn al-Jarrah εισβάλλουν στην Καισάρεια Maritima, πρωτεύουσα της βυζαντινής Παλαιστίνης, και πραγματοποιούν την τελική κατάληψη του Ascalon (σύγχρονο Ισραήλ). Ο χαλίφης Ουμάρ Α' σταματά τη μουσουλμανική εισβολή και διορίζει τον Αμπού Ουμπάιντα κυβερνήτη της Συρίας.
Αραβοβυζαντινός Πόλεμος: Ο εισβολέας του στρατού Rashidun υπό τον Khalid ibn al-Walid μετακινείται στην Ανατολία, κατακτώντας (χωρίς ισχυρή βυζαντινή αντίσταση) τις πόλεις Kahramanmaraş, Caesarea Cappadociae, Sebastia και Malatya (δυτικά των βουνών του Ταύρου). Οι αραβικές δυνάμεις βαδίζουν στην Αρμενία, όπου καταλαμβάνουν τις πόλεις Έδεσσα και Αμίδα μέχρι την πεδιάδα του Αραράτ.
Ο Ουμάρ Α' απολύει τον Χαλίντ ιμπν αλ Ουαλίντ μετά την κατάκτηση της Συρίας, λόγω της διαρκώς αυξανόμενης φήμης και επιρροής του. Θέλει οι Μουσουλμάνοι να ξέρουν ότι η νίκη προέρχεται από τον Θεό, όχι από τον στρατηγό του.
Ο Abu Musa al-Asha'ari, σύντροφος (sahabah) του Muhammad, ιδρύει το Hafar al-Batin, που βρίσκεται στη βορειοανατολική περιοχή της Αραβικής Χερσονήσου. Διατάζει να σκάψουν νέα πηγάδια, κατά μήκος αυτής της ερημικής διαδρομής που ταξιδεύουν οι μουσουλμάνοι από το Ιράκ στη Μέκκα για το Χατζ (προσκύνημα).

Ασία

Η Θιβετιανή Αυτοκρατορία, επιδιώκοντας μια συμμαχία μέσω γάμου με την Κίνα της δυναστείας των Τανγκ, εξαπολύει μια επίθεση στο Songzhou που αποκρούεται από τις κινεζικές δυνάμεις, αλλά ακολουθείται από τον γάμο της κινέζικης πριγκίπισσας Wencheng με τον ηγεμόνα του Θιβέτ Songtsän Gampo.

Ανά θέμα
Τέχνες και επιστήμες

Το ισλαμικό ημερολόγιο εισάγεται από τον Abu Musa al-Asha'ari. Πείθει τον Umar I να κάνει σημειώσεις μιας εποχής για τους Μουσουλμάνους.
22 Μαρτίου – Έτος 0 του βιρμανικού ημερολογίου, που βασίζεται στο Chula Sakarat, χρησιμοποιείται επίσης στην ηπειρωτική χώρα της Νοτιοανατολικής Ασίας.

Θρησκεία

12 Οκτωβρίου – Ο Πάπας Ονώριος Α΄ πεθαίνει στη Ρώμη μετά από 13 χρόνια βασιλείας και τον διαδέχεται ο Σεβερίνος, αλλά ο βυζαντινός αυτοκράτορας Ηράκλειος θα καθυστερήσει την καθιέρωση του νέου Πάπα μέχρι τον Μάιο του 640.
20 Δεκεμβρίου – Ο Πύρρος Α΄ γίνεται πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως, μετά το θάνατο του Σεργίου Α΄. Υπήρξε υπέρμαχος του Μονοθελητισμού και στενός φίλος του Ηράκλειου.

Γεννήσεις

Huineng, Κινέζος Ζεν βουδιστής πατριάρχης της δυναστείας των Τανγκ (π. 713)

Θάνατοι

11 Μαρτίου - Σωφρόνιος, πατριάρχης Ιεροσολύμων
12 Οκτωβρίου - Πάπας Ονώριος Α΄
9 Δεκεμβρίου - Σέργιος Α', πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως
Τσιν Σουμπάο, στρατηγός της δυναστείας των Τανγκ
Yu Shinan, καλλιγράφος και αξιωματούχος (γεν. 558)

◄ | 6ος αιώνας | 7ος αιώνας | 8ος αιώνας | ►

◄◄ | ◄ | 634 | 635 | 636 | 637 | 638 | 639 | 640 | 641 | 642 | ► | ►►

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World - Scientific Library

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License