ART

Ταχυόνιο

αγγλικά : Tachyon
γαλλικά : Tachyon
γερμανικά :

Το ταχυόνιο είναι ένα υποθετικό σωματίδιο που ταξιδεύει πάντα πιο γρήγορα από το φως. Οι περισσότεροι φυσικοί πιστεύουν ότι τα σωματίδια ταχύτερα από το φως δεν μπορούν να υπάρχουν επειδή δεν είναι σύμφωνα με τους γνωστούς νόμους της φυσικής. Εάν υπήρχαν τέτοια σωματίδια, θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή ταχυονικού τηλεφώνου και την αποστολή σημάτων γρηγορότερα από το φως, το οποίο (σύμφωνα με την ειδική σχετικότητα) θα οδηγούσε σε παραβιάσεις της αιτιότητας. Δεν έχουν βρεθεί πειραματικά στοιχεία για την ύπαρξη τέτοιων σωματιδίων.
Οι E. C. G. Sudarshan, V.K Deshpande και Baidyanath Misra ήταν οι πρώτοι που πρότειναν την ύπαρξη σωματιδίων γρηγορότερα από το φως και τα ονόμασαν «μετα-σωματίδια». Μετά από αυτό προτάθηκε επίσης η δυνατότητα σωματιδίων να κινούνται γρηγορότερα από το φως από τους Robert Ehrlich και Arnold Sommerfeld, ανεξάρτητα το ένα από το άλλο. Στην εφημερίδα του 1967 που επινόησε τον όρο, ο Gerald Feinberg πρότεινε ότι τα ταχυόνια θα μπορούσαν να είναι κβάντα ενός κβαντικού πεδίου με φανταστική μάζα. Ωστόσο, συνειδητοποιήθηκε σύντομα ότι οι διεγέρσεις τέτοιων πεδίων φανταστικής μάζας δεν διαδίδονται σε καμία περίπτωση γρηγορότερα από το φως, και αντ 'αυτού η φανταστική μάζα δημιουργεί μια αστάθεια γνωστή ως συμπύκνωση ταχυονίων. Ωστόσο, στη σύγχρονη φυσική ο όρος ταχυόνιο αναφέρεται συχνά σε πεδία φανταστικά μάζας παρά σε ταχύτερα από το φως σωματίδια. έτοιοι τομείς έχουν διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη σύγχρονη φυσική.

Εγκυκλοπαίδεια Φυσικής

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World - Scientific Library

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License