ART

Προσέγγιση τυχαίας φάσης

αγγλικά : Random phase approximation
γαλλικά :
γερμανικά : Random-Phase-Approximation


Η προσέγγιση τυχαίας φάσης (RPA) είναι μια μέθοδος προσέγγισης στη φυσική συμπυκνωμένης ύλης και στην πυρηνική φυσική. Παρουσιάστηκε για πρώτη φορά από τον David Bohm και τον David Pines ως ένα αποτέλεσμα σε μια σειρά σημαντικών δημοσιεύσεων το 1952 και το 1953. Για δεκαετίες οι φυσικοί προσπαθούσαν να ενσωματώσουν την επίδραση των μικροσκοπικών κβαντικών μηχανικών αλληλεπιδράσεων μεταξύ ηλεκτρονίων στη θεωρία της ύλης. Η RPA του Bohm and Pines αντιπροσωπεύει την ασθενή καλλυμένη αλληλεπίδραση Coulomb και χρησιμοποιείται συνήθως για την περιγραφή της δυναμικής γραμμικής ηλεκτρονικής απόκρισης συστημάτων ηλεκτρονίων.

Η RPA είναι μια μικροσκοπική μέθοδος για να περιγράψει τη δομή της συλλογικής διέγερσης που βασίζεται σε καταστάσεις 1-σωματιδίου-1 οπής, η οποία αντιστοιχεί σε μια απλή διαγραμματική προσέγγιση (άθροισμα των λεγόμενων διαγραμμάτων φυσαλίδων).

Η μέθοδος σχετίζεται με την προσέγγιση Tamm-Dancoff (TDA), αλλά διαφέρει στο ότι οι συσχετίσεις θεμελιώδους κατάστασης είναι επίσης δυνατές.

Ειδικές περιπτώσεις είναι η οιονεί προσέγγιση τυχαίας φάσης (QRPA), η σχετικιστική προσέγγιση τυχαίας φάσης (RRPA), η συνεχής οιονεί προσέγγιση τυχαίας φάσης (CQRPA), η σχετικιστική οιονεί προσέγγιση τυχαίας φάσης (RQRPA).

Εγκυκλοπαίδεια Φυσικής

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World - Scientific Library

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License