Πόμερον
αγγλικά : Pomeron
γαλλικά :
γερμανικά : Pomeron
Στη φυσική, το Πόμερον είναι ένα υποθετικό σωματίδιο που διατυπώθηκε από τον Isaak Pomeranschuk το 1958.
Όταν σε επιταχυντές σωματιδίων συγκρούονται ηλεκτρόνια με πρωτόνια ή πρωτόνια μεπρωτόνια, μερικές φορές παρατηρούνται οι λεγόμενες «μαλακές συγκρούσεις». Σε αυτά, το πρωτόνιο παραμένει άθικτο, αλλά δημιουργείται ένας μεγάλος αριθμός σωματιδίων. Η ερμηνεία αυτής της πειραματικής παρατήρησης και, γενικά, του προβλήματος, γιατί οι διατομές με τέτοια σκέδαση δεν πέφτουν με την αυξανόμενη ενέργεια των συγκρουόμενων σωματιδίων, δεν μπορούσαν να εξηγηθούν με τα μέσα της θεωρίας Regge, η οποία επικρατούσε στις δεκαετίες του 1950 και του 1960. Προκειμένου να εξηγηθεί η αυξανόμενη διατομή αδρονικών συγκρούσεων σε υψηλές ενέργειες, το Πόμερον θεωρήθηκε ως δεσμευμένη κατάσταση (τροχιά Regge). Στοιχεία του Πόμερον βρέθηκαν σε πειράματα σκέδασης πρωτονίων στο CERN ήδη από το 1963 (Giuseppe Cocconi και άλλοι).
Μετά την καθιέρωση της κβαντικής χρωμοδυναμικής, προέκυψε το ερώτημα για το πώς το Πόμερον εντάσσεται σε αυτήν τη θεωρία. Οι έρευνες, μεταξύ άλλων στο HERA, σχετικά με τη «λεπτή δομή» του Πόμερον έδειξαν ότι πιθανώς αποτελείται από γλουόνια (δηλαδή αντιπροσωπεύει τη λεγόμενη σφαίρα γλουόνιων).
Εάν κάποιος υποθέσει την ύπαρξη του Πόμερον ορισμένες ιδιότητες μπορούν να εξαχθούν από τα πειράματα. Επομένως, το Πόμερον δεν φέρει ούτε ηλεκτρικό φορτίο ούτε χρώμα.
Hellenica World - Scientific Library
Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License