ART

Πειραματική φυσική
αγγλικά : Stern-Gerlach experiment
γαλλικά :
γερμανικά :

Η πειραματική φυσική είναι η κατηγορία επιστημονικών κλάδων και υπο-κλάδων στον τομέα της φυσικής που ασχολούνται με την παρατήρηση φυσικών φαινομένων και πειραμάτων. Οι μέθοδοι ποικίλλουν από κλάδο σε κλάδο , από απλά πειράματα και παρατηρήσεις, όπως το πείραμα Cavendish, έως πιο περίπλοκα, όπως τον Large Hadron Collider.


Η πειραματική φυσική συγκεντρώνει όλους τους κλάδους της φυσικής που ασχολούνται με την απόκτηση δεδομένων, τις μεθόδους απόκτησης δεδομένων και τη λεπτομερή σύλληψη (πέρα από τα απλά πειράματα σκέψης) και την πραγματοποίηση εργαστηριακών πειραμάτων. Συχνά έρχεται σε αντίθεση με τη θεωρητική φυσική, η οποία ασχολείται περισσότερο με την πρόβλεψη και την εξήγηση της φυσικής συμπεριφοράς της φύσης από την απόκτηση γνώσης σχετικά με αυτήν.

Αν και η πειραματική και θεωρητική φυσική ασχολούνται με διαφορετικές πτυχές της φύσης, και οι δύο μοιράζονται τον ίδιο στόχο να την κατανοήσουν και να έχουν μια συμβιωτική σχέση. Η πρώτηπαρέχει δεδομένα για το σύμπαν, τα οποία μπορούν στη συνέχεια να αναλυθούν για να γίνουν κατανοητά, ενώ η δεύτερη παρέχει εξηγήσεις για τα δεδομένα και έτσι παρέχει πληροφορίες για το πώς να αποκτήσουμε καλύτερα δεδομένα και για τον τρόπο οργάνωσης πειραμάτων. Η θεωρητική φυσική μπορεί επίσης να προσφέρει πληροφορίες για τα δεδομένα που χρειάζονται για να αποκτήσει καλύτερη κατανόηση του σύμπαντος και για τα πειράματα που πρέπει να επινοήσουν για να το αποκτήσουν.

Πείραμα των Μάικελσον και Μόρλεϋ

Πείραμα σταγόνας πίσσας

Πείραμα Συμβολής Young

Πείραμα του Fizeau

Πείραμα Franck – Hertz

Πείραμα Pound–Rebka

Πείραμα Stern-Gerlach

Πείραμα του Torricelli

Πείραμα Wu

Φαινόμενο Pauli

Εγκυκλοπαίδεια Φυσικής

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World - Scientific Library

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License