ART

Πείραμα UA1
αγγλικά : UA1 experiment
γαλλικά :
γερμανικά :

Το πείραμα UA1 , συντομογραφία της υπόγειας περιοχής (Underground Area) 1, ήταν ένα πείραμα φυσικής υψηλής ενέργειας που πραγματοποιήθηκε στο Super Proton–Antiproton Synchrotron (Συγκρουόμενων Δεσμών) του CERN (SppS), μια τροποποίηση του Super-Proton Synchrotron (SPS) (Απλής δέσμης). Τα δεδομένα καταγράφηκαν μεταξύ 1981 και 1990. Η κοινή ανακάλυψη των μποζονίων W και Z από αυτό το πείραμα και το πείραμα UA2 το 1983 οδήγησε στο βραβείο Νόμπελ φυσικής στους Carlo Rubbia και Simon van der Meer το 1984. Ο Peter Kalmus και Ο John Dowell, από τις ομάδες του Ηνωμένου Βασιλείου που εργάζονται στο έργο, απονεμήθηκε από κοινού το μετάλλιο Rutherford του 1988 και το βραβείο από το Ινστιτούτο Φυσικής για τους εξαιρετικούς ρόλους τους στην ανακάλυψη των σωματιδίων W και Z.

Ονομάστηκε ως το πρώτο πείραμα σε μια "Υπόγεια Περιοχή" (UA) του CERN, δηλαδή βρίσκεται υπόγεια, έξω από τους δύο κύριους χώρους του CERN, σε ένα σημείο αλληλεπίδρασης στον επιταχυντή SPS, ο οποίος είχε τροποποιηθεί για να λειτουργεί ως collider. Ο κεντρικός ανιχνευτής UA1 ήταν κρίσιμος για την κατανόηση της σύνθετης τοπολογίας των συγκρούσεων πρωτονίων-αντιπρωτονίων. Έπαιξε σημαντικότερο ρόλο στον εντοπισμό μερικών σωματιδίων W και Z μεταξύ δισεκατομμυρίων συγκρούσεων. [1]

Rivelatore UA1 Museo scienza e tecnologia Milano

Τμήμα του ανιχνευτή UA1 στο Εθνικό Μουσείο Επιστημών και Τεχνολογίας Leonardo da Vinci του Μιλάνου

http://worldwidescience.org/topicpages/u/ua1+central+detector.html
Sullivan, Walter. "Physicists May Have Tracked Last Quark to Lair" (25 June 1984). The New York Times. Retrieved 23 June 2017.
Staley, Kent W. (2004). The Evidence for the Top Quark: Objectivity and Bias in Collaborative Experimentation. Cambridge University Press. p. 80.
http://cerncourier.com/cws/article/cern/28849/1/cernwz2_5-03
http://worldwidescience.org/topicpages/u/ua1+central+detector.html
"When CERN saw the end of the alphabet". CERN Courier. 1 May 2003.

Εγκυκλοπαίδεια Φυσικής

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World - Scientific Library

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License